Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» VOLEI - Selectiuni din regulamentele oficiale de desfasurare a competitiilor speciale


VOLEI - Selectiuni din regulamentele oficiale de desfasurare a competitiilor speciale
VOLEI

Selectiuni din regulamentele oficiale de desfasurare a competitiilor speciale

Criterii de eligibilitate si clasificarea sportivilor

In majoritatea competitiilor adaptate se foloseste clasificarea USA Standing Volleyball, in care sportivii participanti sunt clasificati 3 categorii - A, B sau C.
Intra in categoria A sportivii care au:

lipsa primele doua degete de la ambele maini;

lipsa 7 sau mai multe degete;

amputatie a unei maini (Lisfranc);

amputatie a labei piciorului (Chopart);

amputatie a unui picior la nivelul gleznei;

un brat mai scurt cu 33%;

un picior mai scurt cu 12-15%;

o incheietura a pumnului sudata sau degetele de la o mana nefunctionale.

Intra in categoria B sportivii care au:

amputatie la nivelul antebratului (sub cot);

Chopart bilateral;

Lisfranc bilateral protezat;

amputatie sub genunchi protezata;

un brat mai scurt cu 35-60%;

un sold nefunctional;

un genunchi nefunctional.

Intra in categoria C sportivii care au:

amputatie deasupra cotului;

amputatie deasupra genunchiului;

amputatie bilaterala sub genunchi – cu proteze;

un brat mai scurt cu mai mult de 60%;

un brat nefunctional.

Olimpiada Surzilor

Sunt admisi sportivii care au surzenie completa care implica o pierdere a auzului de minim 55 decibeli in urechea mai putin afectata.

Jocurile Paralimpice

Sunt eligibili pentru a juca volei in cadrul Jocurilor Paralimpice sportivii cu amputatii, conditii “les autres” (inclusiv nanism), paralizie cerebrala si afectiuni ale maduvei spinarii

Volei in stand. Sunt 3 clasificari in voleiul in stand – A, B si C

Clasa A – Un sportiv cu nivel minim de disabilitate referitoare la capacitatile/functiile necesare practicarii voleiului.. Exemplele includ: amputatii ale degetelor, scurtarea unui brat/picior cu un anumit procent, sudarea unei glezne sau a altei incheieturi, sportivi cu paralizie cerebrala din clasele CP7 si CP sau alte disablitati comparabile

Clasa B – Un sportiv cu un nivel mediu de disabilitate referitoare la capacitatile/functiile necesare practicarii voleiului. Exemplele includ amputatii sub cot sau sub genunchi sau alte disabilitati.

Clasa C – Un sportiv cu cel mai mare nivel de disabilitate referitoare la capacitatile/functiile necesare practicarii voleiului. Exemplele includ amputatii deasupra cotului sau deasupra genunchiului precum si amputatii combinate brat/picior sau altele.

Volei in sezand – Sportivii participanti trebuie sa se incadreze in criteriile de disabilitate minima cum au fost descrise in clasa A la voleiul in stand

Olimpiada Speciala (Special Olympics World Games

Sportivii trebuie sa aiba un diagnostic primar de retard mental. Ei sunt clasificati in conformitate cu un proces de divizare in care sunt grupati in functie de nivelul de abilitate pentru competitie.

Aceasta grupare se bazeaza pe scorurile jucatorilor la Testul de Estimare a Deprinderilor pentru Volei cuprinzand serviciul, preluarea si atacul si pe rezultatele turneului anterior.

Organizare

Competitiile parlimpice includ ambele forme de desfasurare – volei in sezand si volei in stand

Special Olympics include:Competitii pe echipe – jocuri desfasurate in conformitate cu reglementarile Federatiei Internationale de Volei (FIVB) cu cateva modificari pentru adaptarea la disabilitatile cognitive

Competitii pe echipe cu reguli modificate – jocuri desfasurate pe un teren mai mic (15.24m x 7.62m) folosind o minge mai mare si mai usoara

Competitii unificate – sportivi cu retard mental joaca in echipe cu sportivi care nu au retard mental.

Competitii de dezvoltare a deprinderilor individuale – jonglerii cu mingea, pase de volei, atac-preluare si alte deprinderi specifice voleiului

Olimpiada surzilor se caracterizeaza prin standardele FIVB atat pentru jocurile echipelor feminine cat si pentru cele ale echipelor masculine.

Terenul de joc

Dimensiunile terenului de joc Paralimpic in stand, Special Olympics si Olimpiada Surzilor sunt in conformitate cu reglementarile Federatiei Internationale de Volei (FIVB). Terenul este de 18m x 9m, cu zone libere de 8m in spatele terenului, 5m in lateral si un spatiu liber de 12,5m deasupra terenului. Tusele, liniile de atac si cea de centru sunt marcate conform regulamentului FIVB.

Voleiul in sezand paralimpic este jucat pe un teren mai mic, de 10m x 6m, cu o zona libera de 3m de jur imprejur si cu un spatiu de 7m deasupra terenului. Pe cand la voleiul in stand liniile de atac sunt trasate la 3m de linia de centru, la voleiul in sezand acestea sunt la 2m.

Inaltimea fileului pentru Paralimpic stand, Olimpiada Speciala si Olimpiada Surzilor este 2.43m pentru barbati si 2.24m pentru femei - in concordanta cu reglementarile FIVB.

Inaltimea fileului pentru Paralimpic sezand este 1.15m pentru barbati si 1.05m pentru femei.

Reguli

Voleiul este un sport dinamic jucat de doua echipe a sase jucatori fiecare pe un teren . Spatiu de joc este impartit in doua de un fileu. Mingea este pusa in joc de catre o echipa care serveste celeilalte. Din acest moment, echipa la primire are la dispozitie trei lovituri pentru a o trimite inapoi peste fileu. Jocul continua pana cand mingea atinge podeaua, iese afara sau este ilegal lovita. Cand o echipa castiga o faza de joc acumuleaza un punct si 1) continua sa serveasca sau 2) castiga si serviciul. Seturile se castiga cu o diferenta de minim 2 puncte. Schimbarile regulamentare internationale includ si folosirea jucatorului „libero”.

Modificari pentru volei in stand Paralimpic. In orice moment al desfasurarii jocului o echipa poate avea in teren maximum un jucator din clasa A si minimum un jucator din clasa C

Modificari pentru volei sezand Paralimpic. Terenul mai mic si fileul mai jos fac ca voleiul in sezand sa aiba o succesiune de executare a actiunilor de joc mai rapida. Pozitia unui jucator in teren este determinata de pozitia sezutei iar bratele si picioarele se pot gasi in zona libera inconjuratoare in afara tuselor laterale. Jucatorul nu-si poate ridica sezuta de pe suprafata de joc cand executa un atac sau un serviciu. In aparare este permisa o pierdere momentana a contactului cu suprafata de joc.

Voleiul in cadrul Olimpiadei Speciale se joaca in conformitate cu regulile FIVB

Nu sunt modificari ale regulilor FIVB pentru Jocurile Olimpice ale Surzilor.

Echipament

Mingiile oficiale aprobate de FIVB sunt de obicei de culoare deschisa cu o circumferinta de 65-67 cm si o greutate de 260-280g. O minge mai mare si mai usoara este folosita in cadrul Olimpiadei Speciale in competitia pe echipe adaptata.

Alte precizari privind echipamentul, inclusiv uniforma sportivilor sunt cele specificate de catre FIVB.

Ca sa sintetizam in cateva cuvinte diferentele dintre voleiul sezand si cel in stand mentionam:

participantii sunt asezati pe podea;

mainile se folosesc pentru jucarea mingii si pentru deplasare;

terenul este mai mic (6x10m);

fileul este mai coborat (1,15m barbati, 1,10 femei);

este permisa blocarea serviciului;

nu este permisa ridicarea de pe podea;

nu este permisa purtarea protezelor sau ortezelor;

pozitia sezutei determina pozitia jucatorului.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate