Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Tenis de camp


Tenis de camp
TENIS DE CAMP

1.Serviciul

Jocul,precum si dispunerea fiecarui punct incep cu serviuciul executuat de catre unul din cei 2 jucatori.

Conform regulamentului,jucatorul care serveste are dreptul la doua incercari sau,cum sunt cunoscute in terminologia curenta,la primul si la al doilea serviciu.De obicei,primul serviuciu se executa puternic,deoarece jucatorii risca executia lui,avand rezerva ca in cazul nereusitei,regulamentul le da dreptul la o noua incercare.Cel de al doilea serviuciu se executa cu multa atentie si prudenta deoarece executia gresita atrage dupa sine pierderea punctului.Din acest motiv,scaderea forte ice care se executa al doilea serviciu se compenseaza prin imprimarea efectului liftat sau taiat.

2.Returul
Returul de serviciu are aceeasi importanta in joc ca si serviciul.Spre deosebire de serviciu,returul este o actiune tactica mai dificila.In masura in care servantul incearca sa obtina avantaj din primul moment al disputarii punctului,primitorul incearca sa-i anihileze actiunea prin retur précis si eventual sa preia initiative in joc.Se executa cu lovitura de dreapta si lovitura de stanga,folosindu-se oricare dintre procedeele tehnice ala acestora:procedeul taiat,liftat si plat.

Returul serviciului fata de loviturile effectuate in timpul disputarii punctului,insumeaza elememtele sporite de dificultate,generate de calitatil serviciului,de actiunile ulterioare intreprinse de servant.

Principalele procedee de executie a returului sunt:

-returul blocat

-returul lovit

Priza rachetei este asemanatoare cu loviturile de dreapta si stanga executate de pe fundul terenului.

Pozitia initiala:

a)Pozitia picioarelor fata de linia de fund a terenului:

-Ambele picioare sunt paralele cu linia fileului

-Picioarele sunt departate aproximativ la latimea umerilor

-Greutatea corpului este egal repartizata pe ambele picioare,genunchii usor indoiti

b)Pozitia bratelor:

-Mana dreapta tine manerul rachetei

-Mana stanga sustine gatul rachetei

-Varful rachetei la nivelul capului,axa rachetei paralela cu solul

c)Pozitia trunchiului:

-Linia umerilor paralela cu fileul

-Trunchiul usor aplecat ianinte

In functie de taria serviciului,putem deosebi doua tipuri de retur:

Returul de serviuciu blocat se executa pe serviciile puternice ale adversarului.

Datorita vitezei crescute a mingii(depaseste uneori 200km/h)returul se executa printr-o miscare scurta si blocata a rachetei sper inainte,folosindu-se viteza cu care mingea vine de la adversar,dupa ce in prealabil s-a effectual simultan o scurta rasucire a trunchiului,retragerea rachetei si s-a avansat spre minge printr-o usoara saritura pe ambele picioare.

Returul de serviciu lovit se executa pe serviciile slabe ala adversarului si mai ales pe al doilea serviciu.

Jucatorul,in cazul returului lovit,are la dispozitie mai mult timp pentru retragerea rachetei decat in cazul returului blocat si mai putin timp decat pentru lovitura de dreapta asu de stanga din fundul terenului.

Principalele caracteristici:

-o data cu sesizarea directiei mingii,sa presupunem ca vine din partea dreapta,retragerea rachetei se face simultan cu rasucirea trunchiului spre dreapta

-racheta este retrasa cu varful mai sus decat inaltimea umarului drept

-la lovirea mingii,racheta este dusa inainte si in sus,trunchiul pivoteaza,axa umerilor ajungand aproape paralela cu fileul,piciorul stang este dus inainte pe directia mingii,executandu-se acea pasire in directia mingii,iar piciorul drept se apropie de cel stang.

In finalul loviturii,racheta este dua ianinte si in sus,pumnul care tine manerul ajunge la nivelul fetei,axa umerilor ajunge paralela cu fileul,piciorul drept preia greutatea corpului,facilitand deplasarea spre plasa.

In disputarea punctului,ca unitate de baza in structura jocului de dublu,distingem faze ale caror scop si mijloace prin care se realizeaza ele se diferentiaza si se conditioneaza in succesiune astfel:

A)Inceperea disputarii punctului

B)Atacul la plasa

C)Jocul la plasas

D)Finalozarea

E)Apararea

In cazul in care un cuplu se afla la plasa si celalalt in zona liniei de fund,finallizarea se realizeaza prin trimiterea:

-voleului decisiv in cross scurt

-smeciului decisiv in cross scurt sau median

Cand cele doua cupluri se afla in zona plasei,executand succesiune de voleuri pana la castigarea punctului de catre una din echipe,finalizarea se realizeaza astfel:

-voleul se trimite scurt sau lung diagonal,median sau catre picioarele unuia dintre adversari

-din voleul se poate trimite un lob care surprinde si determina retragerea adversarilor din zona plasei

Raspunsul la o asemenea actiune este de obicei un lob care poate favoriza finalizarea cu smeci decisive in cross scurt sau median.

In toate cazurile se urmareste constrangerea adversarilor la actiuni de aparare.Adversarul este obligat sa trimita lovituri din voleul de jos,demi-vole sau o lovitura cu o traiectorieInalta,care favorizeaza loviturile decisive.

E)Apararea

Se realizeaza prin passing-uri trimise rapid,puternic pe mijloc,lovituri scurte in diagonala sau razant catre picioarele adversarilor si loburi.

Loburile defensive trimise lung si inalt spre zona liniei de fund a terenului se folosesc in situatiile cand unul dintre jucatori este scos mult in afara terenului pentru castigarea timpului necesar reluarii plasamentului median.

Se recomanda utilizarea lobului ofensiv in situatiile cand adversarul se apropie prea mult de plasa sau cand acesta dovedeste slabiciuni in executia smeciului.

In cazul cand unul din jucatorii de la plasa alearga in diagonala inapoi pentru a respinge mingea.Acesta comunica intentia partenerului sau care treuie sa schimbe partea,retragandu-se si el intr-o pozitie paralela cu coechipierul,cu fata la adversari.

Pentru a evita neintelegerile dintre parteneri este indicat ca in diverse situatii de joc sa se respecte urmatoarele reguli:

-mingile trimise median se resping de jucatorul care loveste cu lovitura de dreapta

-in duelul de voleuri din apropierea plasei,mingile sosote median le respinge jucatorul care a lovit anterior

-loburile mediane le respinge jucatorul de pe partea stanga

-importiva unei echipe formata dintr-un jucator dreptaci si unul stangaci,majoritatea loviturilor se trimit median

-loviturile in diagonala le respinge jucatorul aflat in partea spre care a fost trimisa mingea

-nu se recomanda utilizarea in joc a loviturilor scurte sau a stop-voleului

Jocul de dublu este influentat de calitatea suprafetei de joc.

Pe suprafetele lente serviciul se returneaza cu mai mare regularitate si precizie,se impune ca servantul sa inainteze sper plasa sis a execute cu precizie si decisive voleul sau smeciul.Deoarece eficienta loviturilor din aparare este crescuta,interceptia se realizeaza mai dificil.

Pe terenurile rapide se amplifica eficienta serviciului voleului,a smeciului,simultan cu scaderea eficientei returului,loviturilor din aparare.Partenerul servantului,aflat in apropierea plasei,poate actiona efficient prin interceptii la returul adversarului.

3.Structura meciului

Un meci de tennis se disputa dupa sistemul:2 din 3 seturi,sau 3 din 5 seturi

-la 2 din 3 seturi meciul este castigat de cel care ia primele 2 seturi,la 1-1 la seturi se disputa setul decisive

-la 3 din 5 seturi meciul este castigat de cel care ia primele 3 seturi,la 2-2 la seturi se disputa setul decisive

Setul este compus din 6 ghemuri,castiga setul cel care ajunge primul la 6 la diferentza de 2 ghemuri.

Jocul de tiebreak se desfasoara cand scorul ajunge “sase jocuri egal” in oricare set cu exceptia celui decisive,in afara situatiei in care s-a hotarat si anuntat altfel la inceputul meciului.

Regula de desfasurare este aceeasi atat in jocul de simplu cat si in cel de dublu.

Castiga tiebreak-ul si setul respective jucatorul,echipa care ajunge prima la 7 puncte la diferenta de 2 puncte fata de adversar.Jucatorul,echipa care incepe tiebreak-ul va servi primul punct din partea dreapta a terenului.Adversarul va servi pentru al doilea si pentru al treilea punct din partea stanga si respectiv dreapta a terenului,alternanta care continua pana se decide castigatorul tiebreak-ului si al setului respective.Jucatorii schimba terenul dupa fiecare sase puncte si la terminarea tiebreak-ului.Jucatorul,echipa care a servit primul,prima in tiebreak primeste serviciul in primul ghem al setului urmator.

Ghemul este compus din 4 puncte:

-15,30,40,la al 4-lea punct castigat se termina ghemul

-la 40 egal 40,se disputa inca 2 puncte pentru terminarea ghemului

-avantaj serviciu plus 1 punct castigat se termina ghemul

-avantaj primire plus 1 punct castigat se termina ghemul

Arbirtul de scaun anunta:

-0,40-0,Avantaj serviciu plus 1 punct castigat,ghem daca servantul castiga punctele

-30,0-40,avantaj primire plus 1 punct casticag,ghem daca primitorul castiga punctele
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate