Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Sporturi inrudite cu baschetul


Sporturi inrudite cu baschetul
SPORTURI INRUDITE CU BASCHETUL

Unul dintre cele mai raspandite jocuri sportive in lume, baschetul, se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate intr-o lupta sportiva care pretinde spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.

Jocuri cu mingea, asemanatoare baschetului pe care-l cunoastem noi astazi, au fost practicate cu multe secole in urma in diferite zone ale lumii. Vechile populatii incase, maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac. Odata cu trecerea timpului regulile jocului de baschet s-au stabilizat, si astazi acest joc a devenit unul dintre cele mai apreciate si iubite jocuri. Chiar din aceasta apreciere pentru acest joc, de-a lungul timpului s-au nascut o serie de alte jocuri asemanatoare, care imprumuta reguli din baschetul clasic, dar vin si cu aportul lor propriu de reguli, care le fac tot mai captivante si atragatoare, in special pentru generatia tanara, deschisa spre nou si inedit.
Printre cele mai cunoscute sporturi inrudite cu baschetul, ar fi: netball-ul, korfball-ul, ultimate frisbee, sau ramura baschetului dedicata persoanelor cu handicap locomotor, baschetul in scaun cu rotile.

In aceasta lucrare, mi-am propus in cele ce urmeaza sa tratez aceste ramuri in mod individual.

Korfball

Korfball –ul este un sport excitant de echipa a carui popularitate este in crestere in intreaga lume.

Fondatorul acestui sport interesant a fost Nico Broekhusen, un profesor scolar, olandez care a fondat Korfball-ul in 1875. Broekhusen a cautat sa dezvolte un sport propriu care sa incurajeze atat lucrul in echipa cat si cooperarea intre fete si baieti, acesta fiind un sport care se joaca in echipe mixte.

Cuvantul 'Korf' inseamna pur si simplu 'cos' in olandeza si chiar pentru acest lucru nu a fost tradus in limba engleza pentru a evita confuzia cu baschetul american.

Promovat de catre Federatia Internationala de Korfball, sportul sa raspandit si inradacinat in intreaga lume, popularitatea lui fiind in crestere in multe tari de pe mapamond.

Cum se joaca

Korfball-ul este un sport mixt, care asigura reprezentare egala pentru baieti si fete. Fiecare echipa este formata din 8 jucatori, 4 baieti si 4 fete. Cosul se afla in interiorul terenului, iar participantii pot alerga in jurul acestuia si arunca mingea din orice pozitie. Dupa doua goluri marcate indiferent de echipa, atacantii si aparatorii isi schimba pozitia in teren.

Este rapid, dinamic, cu un efort aerobic placut. Se bazeaza pe cooperarea in echipa, este foarte competitiv. Prin pase si miscari foarte rapide, jucatorii trebuie sa obtina o pozitie care le permite sa arunce mingea la cos si sa marcheze. La korfball, cosul nu are panou, putandu-se arunca la cos de oriunde in jurul lui.

Teren de korfball

Regula cheie - Nu sunt permise driblingul si alergare cu mingea in mana

O regula cheie care a fost gandita sa asigure existenta cooperarii intre jucatori, deci nu poti avea un 'superstar ' in echipa, care sa alerge si sa faca toata munca in timp ce, ceilalti il privesc. Jucatorii trebuie sa creeze sanse de a marca, sa alerge si sa coopereze cu echipa in acelasi timp.

Nu exista contact fizic. La fel ca si in baschet

Nu ai voie sa iti atingi adversarii, se avanseaza doar facand pase la alt jucator.

Chiar daca un sportiv este foarte inalt, acest lucru nu il prea avantajeaza, deoarece el nu poate arunca mingea pentru a marca, decat daca este liber de aparatorul sau, ceea ce inseamna ca trebuie sa alergi si sa cooperezi cu echipa ta, pentru a crea ocazii de a marca.

In aparare nu poti sa impiedici un membru de sex opus. Acest lucru inseamna ca femeile sunt concurente impotriva femeilor si barbatii impotriva barbatilor.

In Korfball un 'gol ' este marcat atunci cand mingea trece prin cosul de ratan al adversarilor, cos care este montat pe un stalp de 3,5 m . Jucatori avand abilitati in a arunca de la distanta vor fi esentiali in joc. Ei pot sa arunce mingea spre cos chiar si de la 10 metri. In Korfball nu se tine scorul pe puncte ci pe „goluri”. Un gol inseamna un gol. In medie, o echipa marcheaza intr-un meci intre 10 si 15 goluri, dar este posibil sa se inscrie chiar si mai mult de atat.

Desigur, exista si alte reguli, mingea nu se bate, pasa libera si lovituri de pedeapsa pentru faulturi si diferite alte infractiuni. Jocul a fost modernizat pentru a permite substituiri si „time aut-uri”, dar este inca foarte mult bazat pe principiile de cooperare stabilite de catre fondatorul sau Nico Broekhuysen

In ceea ce priveste mingea de joc, aceasta este fabricata la exterior din piele sau alte materiale aprobate. Nu se utilizeaza alt material care ar putea devenii periculos pentru jucatori. Suprafata mingii nu trebuie sa fie neteda, astfel incat jucatorii sa dispuna de o aderenta buna.

Si la korfball, la fel ca si in Baschet se folosesc diferite tactici de joc, unele mai tehnice si altele bazate mai degraba pe forta atacantilor.

Jocul de korfball se practica in prezent in 57 de tari printre care Olanda, Anglia, Irlanda, Australia, Cehia, Polonia, Africa de Sud, Zimbabwe sau India.

Federatia Internationala de Korfball exista inca din 1933, dar un Campionat Mondial a fost organizat abia in 1978. Echipele nationale cu cele mai multe medalii sunt cele ale Olandei si Belgiei, iar campionatul mondial se organizeaza o data la patru ani.

Exista si doua campionate continentale de korfball, cel european si cel asiatic, dar in Europa cluburile sunt mai puternice aici existand si singurul campionat pentru cluburi unde domina de asemenea olandezii si belgienii. Sportul este unul spectaculos si e de mirare ca nu se mediatizeaza mai mult de catre canalele de profil deoarece cu siguranta s-ar mari considerabil numarul de pasionati ai acestui sport de echipa. Poate pe viitor jocul de korfbal sa castige mai mult in popularitate astfel incat sa auzim ca si in Romania s-au infiintat primele cluburi si ca ele pot apoi participa la Cupa Europeana.Netball

Netball-ul este un joc rapid si abil de echipa bazat pe alergare, sarituri, aruncarea si prinderea mingii. Echipele pot include pana la 12 jucatori, dar numai 7 poate fi pe terenul de joc in acelasi timp.

Netball-ul fost jucat pentru prima data in Anglia in 1895, la Colegiul “Madame Ostenburg's”. In prima jumatate a secolului XX, popularitatea Netball a continuat sa creasca, fiind jucat in multe tari din Commonwealth. Nu au existat reguli standard, la acea vreme.

In 1957 au inceput discutiile in ceea ce priveste standardizarea regulilor acestui sport si astfel, reprezentanti din Anglia, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Indiile de Vest s-au intalnit in Sri Lanka, in anul 1960, pentru a pune temeliile Federatiei Internationale de Baschet pentru femei si Netball.

Regulile formale au fost stabilite la aceasta reuniune inaugurala si sa decis organizarea de turnee finale de Campionat Mondial din patru in patru ani, incepand cu Eastbourne, Anglia, in 1963.

De atunci, au fost organizate Campionate Mondiale in Australia 1967, Jamaica 1971, Noua Zeelanda 1975, Trinidad & Tobago 1979, Singapore 1983, Scotia 1987, Australia 1991, Anglia 1995, si Noua Zeelanda 1999. In toata aceasta perioada, Australia a dominat competitia , castigand evenimentele din 1971, 1975, 1979, 1983, 1991, 1995 si 1999. Doar in anul 2003 la Campionatul Mondial tinut in Kingston, Jamaica, Noua Zeelanda a intrerupt intr-un final dominatia Australiei cucerind medalia de aur. Campionatul Mondial din anul 2007 urma sa aiba loc in Fiji, dar o lovitura politica de stat a condus la transferarea organizarii evenimentului in Auckland, Noua Zeelanda. In ciuda avantajului terenului propriu, Noua Zeelanda nu au putut sa-si apere coroana si Australia a mai castigat odata titlul mondial. Urmatorul loc de gazduire a Campionatului Mondial din 2011, a fost votat de catre Congres ca fiind Sinagpore.

In 1995 Netball a devenit un sport Olimpic 'recunoscut' iar unul din principalele obiectivele ale IFNA este de a asigura continuitatea acestui statut si de a incuraja Comitetului Olimpic International sa includa Netball-ul in programul viitoarelor Jocuri Olimpice.

De asemenea Netball-ul a fost inclus pentru prima data in programul Jocurilor Commonwealth, in 1998, desfasurate la Kuala Lumpur, unde Australia a luat medalia de aur, Noua Zeelanda argintul si Anglia bronzul. A fost, de asemenea, inclus in programul jocurilor Commonwealth din 2002 de la Manchester, unde din nou, Australia a luat medalia de aur. Netball-ul este acum un sport de baza la Jocurile Commonwealth-ului, iar la urmatoarea editie, care va avea loc la New Delhi, in India, Noua Zeelanda va cauta sa-si apere titlul castigat in Melbourne, Australia, in 2006.

Cum am mai spus Netball-ul este un joc rapid si abil unde calitatile atletice trebuie sa fie foarte bine dezvoltate. Scopul major al jocului este de a inscrie cat mai multe goluri posibile dintr-o zona numita Goal Circle. Doar doi jucatori de la fiecare echipa pot inscrie goluri.

Mingea de netball este confectionata din piele, cauciuc sau material similar, cantarind intre 400 – 450 de grame si masurand 690-710 mm in circumferinta.

Terenul este lung de 30.5 metri si lat de 15.25 metri. Este impartit in trei. Exista un centru de cerc cu un diametru de 0,9 metri si doua semi-cercuri cu o raza de 4.9 metri.

Cosurile sunt plasate la centrul liniei de fund si masoara 3.05 metri in inaltime. Inele cosului au un diametru interior de 380mm.

Un joc consta in 4 reprize de cate 15 minute, cu un interval de 3 minute intre primele doua si ultimele doua sferturi iar pauza de jumate poate sa fie de 5 sau 10 minute.

Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee este un joc non-contact, de echipa, jucat in toata lumea. El preia cele mai bune caracteristici din sporturi ca , Baschet, Fotbal American si Netball intr-un joc elegant si simplu, dar si foarte fascinant.

Pentru a putea termina pe primele locuri, jucatorii trebuie sa aiba abilitati sportive foarte bine dezvoltate, ca viteza, agilitate si rezistenta.Simplitatea regulilora cestui joc face ca acesta sa fie usor si distractiv pentru cei care nu au mai jucat.

Ultimate se joaca intre doua echipe, fiecare echipa avand sapte jucatori, pe un teren dreptunghiular. La capetele opuse ale terenului exista o zona de marcaj 'endzones' (ca la fotbalul american). Acestea sunt zonele in care se puncteaza. Se considera punct cand o echipa reuseste sa dea pase unui jucator aflat (sau mai mult alergand) in zona de marcaj pe care o ataca.

Terenul Jucatorii nu pot alerga cu discul in mana. Cand prinzi discul trebuie sa te opresti si sa incerci sa-l arunci unui coechipier (asemanator cu netball). Pasand de la coechipier la coechipier, cei care ataca incearca sa duca discul spre zona de marcaj a adversarilor. Daca discul atinge pamantul sau este interceptat de echipa adversa, aceasta intra in posesia discului (schimbul de posesie se numeste 'turnover', ca in fotbalul american). De asemenea se schimba posesia atunci cand un jucator prinde discul in afara terenului de joc.
Echipa aflata in aparare marcheaza jucatorii echipei adverse incercand sa ii impiedice inaintarea spre zona de marcaj (ca in baschet). Ideea este ca jucatorul cu discul nu va dorii sa paseze unui coechipier marcat, si pote sa piarda posesia discului. Astfel cochipierii jucatorului carea are posesia discului vor trebuii sa se miste cat mai mult incercand sa scape de marcajul adversarilor, sa fie liberi pentru a primi o pasa, in timp ce apararea va avea atentia sporita astfel incat sa blocheze un posibil contra-atac.

Ultimate este in esenta un joc non-contact; orice contact intre jucatori poate fi considerat fault. Exista o varietate de alte mici nereguli, dar aceasta este principala.
Ultimate este unic si prin felul in care este arbitrat, de jucatori, chiar si la Campionate Mondiale, in baza unui cod care este supranumit 'Spiritul jocului'. Aceasta pune in seama jucatorilor responsabilitatea fair play-ului. In baza acestui respect, jucarea Ultimate-ului este o experienta complet diferita decat jucarea altor jocuri.

Printre cele mai importante reguli ale jocului Ultimate Frisbee se regasesc urmatoarele:Terenul de joc are forma dreptunghiulara, cu zone de marcaj la fiecare capat. De regula terenul are 64m lungime si 37m latime, cu zone de marcaj de 18m. O echipa este formata dintr-un numar de 7 jucatori. De fiecare data cand cei care ataca ajung cu pasele in zona de marcaj, primesc un punct. Jocul este reluat dupa fiecare marcare. Discul poate fi aruncat in orice directie daca ajunge la un coechipier. Jucatorii nu au voie sa alerge cu discul. Persoana care este in posesia discului are zece secunde sa-i dea drumul. Cel care il marcheaza pe aruncator numara secundele. Cand o pasa este gresita (ex: discul a atins pamantul, a iesit in afara terenului, a fost blocat sau interceptat), apararea intra imediat in posesia discului si devine echipa atacatoare.Pot avea loc inlocuiri ale jucatorilor dupa marcarea unui punct sau in timpul unei pauze de accidentare. Nu este admis nici un contact intre jucatori, injuraturile sau simularile fiind de asemenea interzise. Orice contact poate fi considerat fault. Cand un jucator interactioneaza cu un altul se produce un fault. Cand un fault intrerupe jocul, acesta se reia ca si cand posesia a fost luata normal. Daca jucatorul care faulteaza nu este de acord cu cel care striga fault, punctul respectiv se reia de la inceput. Jucatorii sunt direct responsabili pentru faulturi sau avertismente si tot ei isi rezolva disputele intre ei, jocul obligandu-i astfel la fair play.

Jocul competitiv este incurajat, dar niciodata sa nu treaca de respectul dintre jucatori, respectarea regulilor si bucuria de a juca.

Ultimate este jucat de sute de persoane in peste 50 de tari si se extinde extrem de repede. Competitiile au loc la nivel local, national si international.

De cele mai multe ori, turneele dureaza intre 2 si 5 zile. Pentru a castiga un turneu Ultimate Frisbee rezistenta jucatorilor este cu adevarat pusa la incercare.

Echipele pot juca pana la opt jocuri pe durata a doua zile de turneu, iar fiecare din acest joc poate dura pana la 75 de minute.

Competitiile internationale aduna impreuna cei mai buni jucatori si echipe de Ultimate din intreaga lume. Rezulta evenimente extrem de intense, fiecare echipa ridicand nivelul si atingand noi recorduri in incercarea lor de a castiga titlul de Campion Mondial.

Baschetul in scaunul cu rotile

Organizatiile Internationale de sport, prin diferitele proiecte pe care le dezvolta, sunt foarte aplecate asupra cresterii activitatii sportive in randul persoanelor cu handicap. Indiferent de natura handicapului (locomotor, psihic etc.), astfel de persoane se simt excluse de societate si involuntar, ajung sa se izoleze de restul semenilor lor.

Pentru a veni in sprijinul persoanelor cu dizabilitati locomotorii, a luat nastere ramura sportiva a baschetului in scaun cu rotile, acesta, avand un impact pozitiv asupra utilizatorilor de scaune rulante.

In 1973 International Stoke Mandeville Games Federation (ISMGF) a stabilit prima sub-sectiune pentru baschet scaun cu rotile. In 1989 ISMGF accepta numele de Federatia Internationala de baschet in scaun cu rotile (IWBF). Cu acest pas baschetul in scaun cu rotile si-a inceput drumul in deplina independenta si in 1993 IWBF a fost desemnata ca organism cu deplina responsabilitate in dezvoltarea sportului de baschet in scaune cu rotile, in intreaga lume.

Primul Congres Mondial al noii federatii (IWBF) a avut loc la Edmonton, Alberta cu ocazia competitiei „ Men’s Gold Cup” in 1994. Aici, Philip Craven care a servit ca presedinte al sectiei de baschet in scaun cu rotile din cadrul ISMGF, inca din anul 1988 a fost ales primul presedinte al noii Federatii -IWBF.

In urmatorii patru ani IWBF si-a largit numarul membrilor si a crescut in dimensiune astfel ca Federatia s-a configurat in 4 zone geografice. Pe baza numarului organizatiilor nationale pentru Baschet in scaun cu rotile (NOWB's) cu programe active la nivel national si international, sa decis ca cele 4 zone ar trebui sa fie: Europa, America, Afro-Arabia si Asia-Oceania.

IWBF este organismul de conducere pentru baschetul in scaun cu rotile din intreaga lume. Acesta este recunoscut de catre Comitetul International Paralimpic (IPC), ca unica autoritate competenta la nivelul jocului de baschet in scaun de rotile la nivel mondial. Federatia Internationala de Baschet (FIBA) a recunoscut IWBF in temeiul articolului 53 din statutul sau general.

La inceputul anului 2006 IWBF avea 82 de Organizatii Nationale ale acestui sport (NOWB) in intreaga lume acest numar crescand in fiecare an. Se estimeaza ca mai mult de 100.000 de persoane joaca baschet in scaun cu rotile de recreere sau la diferite cluburi sau chiar in echipele nationale. Baschet in scaun cu rotile este jucat de baieti si fete, barbati si femei.

In anul 1997 IWBF a introdus Campionatele Mondiale de juniori pentru barbati. Primul turneu a avut loc la Toronto, in Canada, cu doar sapte natiuni participante. Natiune gazda Canada, a luat medalia de Aur. Aceasta competitie a fost urmata de Campionatele din anul 2001, de la Blumenau, Brazilia, unde tara detinatoare a medaliei, Canada si-a aparat titlul sau in fata puternicei echipe a Braziliei. In cele din urma, in 2005, turneul a ajuns la maturitate, aliniind la start 12 tari din toate cele patru zone in orasul Birmingham, Marea Britanie. Japonia a surprins pe toata lumea prin victoria in fata Australiei si a intra in finala, pentru medalia de aur, dar a fost infranta de echipa nationala a SUA. In 2005 IWBF permite echipelor sa includa si jucatori de sex feminin.

Totusi IWBF stie ca acest lucru nu este cea mai buna modalitate de a dezvolta ramura feminina a acestui joc si lucreaza la infiintarea unui campionat feminin de juniori in viitor.

Baschetul in scaun cu rotile a avut un mare succes la Jocurile Paralimpice si, pe buna dreptate, este considerat sportul cu cea mai rapida crestere a practicarii de catre sportivii cu handicap. Cele mai multe tari au competitii in acest tip de sport, atat pentru barbati si femei cat si pentru juniori. Si ca mod de relaxare a persoanelor cu handicap acest sport are o larga practicare. De fapt, cea mai mare provocare pentru IWBF este capacitatea de a produce antrenori si arbitri pentru a face fata cerintelor persoanelor care doresc practicarea acestui sport.

In Romania acest sport a luat fiinta in anul 1990, cand un grup cu initiativa format din persoane cu afinitati pentru activitatea sportiva a persoanelor cu handicap, s-a constituit in grupul fondatorilor Federatiei Romane a Sportului pentru Handicapati, cum s-a numit federatia noastra la inceputurile sale.

Membrii acestui grup au fondat federatia care a luat fiinta prin ordinul ministrului tineretului functionand in mod obstesc in cadrul Directiei Sportul pentru toti. Anul 1992 a venit sa confere oficializarea federatiei prin dorinta Guvernului de atunci ca Romania sa aiba reprezentanti la primele Jocuri Paralimpice pentru persoane cu handicap mintal, Madrid, Spania. Participarea reprezentantilor nostri a avut un impact social extraordinar prin obtinerea a 23 medalii - 10 aur, 6 argint, 7 bronz la atletism, fotbal redus, natatie,tenis de masa.

Anul 2001 reglementeaza statutul juridic al federatiei noastre. Prin aplicarea Legii 69 / 2000 federatia noastra, la fel ca si toate celelalte federatii nationale sportive devine persoana juridica de drept privat si de utilitate publica.

Tot atunci s-a modificat si denumirea sub care exista in prezent, si anume Federatia Romana de Sport a Persoanelor cu Handicap. Desi scopul principal al FRSPH nu este unul de obtinere a performantelor, este de remarcat ca din anul 1992 pana in prezent sportivii cu handicap diferit, reprezentanti ai Romaniei la competitii internationale oficiale au obtinut rezultate remarcabile.

Scopul FRSPH, conform art.3 din STATUTUL FEDERATIEI ROMANE A SPORTULUI PENTRU PERSOANE CU HANDICAP il constituie crearea conditiilor care sa asigure posibilitatea de practicare a educatiei fizice si sportului de catre persoane cu handicap fizic, senzorial, psihic si mixt, in scopul dezvoltarii personalitatii lor si integrarii in societate, precum si mijloacele care sa permita sportivilor cu handicap participarea la competitii nationale si internationale destinate lor. In ceea ce priveste obiectivele Federatiei, amintesc doar cateva dintre acestea, la fel preluate din Statut: organizarea, conducerea si controlul activitatii sportive in randul persoanelor cu handicap; asigurarea, cu sprijinul autoritatilor administratiei publice, a conditiilor si mijloacelor care sa permita participarea persoanelor cu handicap de toate tipurile la competitii nationale si internationale specifice lor; sprijinirea persoanelor cu handicap care dovedesc reale posibilitati de practicare a sportului de performanta specific acestora, in vederea participarii lor la competitiile nationale si internationale; atragerea si implicarea cercetarii stiintifice si medicinei sportive in procesul de pregatire a sportivilor din randul persoanelor cu handicap care practica sportul de performanta; reprezentarea si apararea intereselor sportului pentru persoane cu handicap pe plan intern si international.

Printre competitiile organizate de FRSPH se numara si Cupa Romaniei la Baschet in fotoliu rulant, competitie organizata in perioada martie-decembrie a fiecarui an, in 4 localitati distincte.

In continuare voi enumera cateva din principalele reguli ale jocului de baschet in fotoliu rulant.Jocul de baschet in fotoliul rulant este jucat de doua (2) echipe formate din cate cinci (5) jucatori fiecare. Scopul fiecarei echipe este acela de a marca cat mai multe puncte in cosul echipei adverse si de a impiedica echipa adversa sa marcheze in propriul sau cos. Terenul de joc va fi plat, cu suprafata dura, fara obstacole cu dimensiuni de 28 m lungime si 15 m latime masurabil in interiorul liniilor de margine.

Federatiile nationale au autoritatea de a aproba, pentru competitiile proprii, terenuri existente cu dimensiuni de minimum 26 m lungime si 14 m latime. Linia de aruncare libera va fi marcata paralel cu fiecare linie de fund. Marginea ei exterioara trebuie sa se situeze la cel mult 5,80 m de marginea interioara a liniei de fund si trebuie sa aiba 3,60m lungime. Centrul liniei trebuie situat pe linia imaginara care uneste mijlocul celor doua linii de fund. 

Zonele de restrictie trebuie sa fie spatiile delimitate pe terenul de joc de liniile de fund, liniile de aruncari libere si liniile care unesc extremitatile liniilor de aruncari libere cu punctele situate pe liniile de fund la 3 m de o parte si alta a mijlocului acestor linii, masurate de la marginea exterioara a acestor linii. Toate aceste linii, cu exceptia liniilor de fund, fac parte din zona de restrictie.

Zona de aruncare pentru 3 puncte a unei echipe trebuie sa fie intreaga suprafata a terenului de joc, exceptand zona de langa cosul adversar si liniile care o delimiteaza. Aceasta zona se compune din :

Doua linii marcate paralel cu liniile laterale, la o distanta de 6,25 m de punctul de pe suprafata terenului de joc situat perpendicular pe centrul cosului adversar. Distanta de la acest punct pana la marginea interioara a mijlocului liniei de fund este de 1,575 m, masurabila din partea interioara a acestei linii.

Un semicerc cu raza de 6,25 m masurata de la marginea exterioara a liniei care il delimiteaza (cu centrul in acelasi punct ca in paragraful de mai sus) si care interesecteaza liniile paralele.

O atentie speciala trebuie acordata fotoliilor rulante avand in vedere ca acestea sunt considerate ca facand parte din jucatori. Incalcarea urmatoarelor reguli referitoare la fotoliile rulante vor aduce penalizari. Se permite folosirea unei singure perne pe fotoliul rulant.

Aceasta trebuie sa aiba dimensiuni care sa nu depaseasca 10cm grosime, in acelasi timp perna trebuie sa aiba densitatea si consistenta suficienta, incat sa-i permita flexibilitatea de atingere a colturilor diametral opuse. Perna trebuie sa fie pe formatul scaunului, sa nu fie moale dar nici rigida. Bara de sprijin a picioarelor, bara protectoare orizontala sau alt sprijin pentru picioare prevazut la fotoliul rulant nu trebuie sa fie mai inalta de 11 cm de la sol, masurabila de la sol la cel mai inalt punct al acestui sprijin. O asemenea bara poate fi dreapta sau usor curbata dar nu poate fi ascutita. Aceasta masura este luata pentru protectia jucatorilor cand se afla in miscarea de propulsie a fotoliului rulant spre inainte si se intalnesc cu altii aflati in aparare. Bara de sprijin a picioarelor trebuie sa fie prevazuta cu aparatori pe sub ea pentru a nu strica suprafata de joc la un eventual contact. Fotoliul rulant poate fi prevazut, si se permite aceasta, cu o rotita de siguranta sub bara de sprijin a picioarelor si una sub bara de sub fotoliul rulant, cea care uneste axul celor doua roti. Aceste rotite sunt admise pentru a proteja suprafata de joc in cazul unor contacte mai dure intre jucatori.

Jocul consta in patru (4) perioade de cate zece (10) minute. Vor exista pauze de cate doua (2) minute intre prima si a doua perioada de joc (prima jumatate), intre a treia si a patra perioada de joc ( a doua jumatate) si inainte de fiecare prelungire.  Intervalul (pauza) dintre reprize va fi de cincisprezece (15) minute.

In timpul jocului mingea este jucata numai cu mana (mainile) si poate fi pasata, aruncata, atinsa, rostogolita sau driblata in orice directie, in limitele admise de acest regulament.

A pune mingea, in mod deliberat, in fotoliul rulant, a o lovi sau a o bloca cu orice parte a piciorului sau cu pumnul constituie o abatere. Totusi, in mod accidental, a veni in contact cu orice parte a corpului sau a atinge mingea cu fotoliul rulant sau cu orice parte a piciorului, nu constituie abatere.

BIBLIOGRAFIE

  • Site-ul Federatiei Internationale de Baschet
  • Link-ul https://www.iwbf.org/index.php/the-game/history
  • Link-ul https://en.wikipedia.org/wiki/Wheelchair_basketball
  • Site-ul FRSPH
  • Link-ul https://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_%28sport%29
  • Site-ul International Federation of Netball Associations
  • Link-ul https://www.netball.org/Netball.aspx
  • Link-ul https://ro.wikipedia.org/wiki/Baschet
  • Link-ul https://www.basingstokekorfball.co.uk/korfball/about.aspPolitica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate