Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» PROIECT Educatie sportiva


PROIECT Educatie sportiva
PROIECT 

     Educatie sportiva 

     Imaginea despre sport si sportivi in Romania, in general este asociata cu “ superficialitate”, “golanie”, “blaturi” si doar exceptional cu “munca”, “sacrificii”, “profesionalism”. 

     Cine creaza imaginea despre sport in general;

          1. Scoala

          2. Televiziunea

          3. Ziarele

           4.Cluburile sportive. 

     In momentul de fata sportul romanesc este in declin. Unul dintre motive este faptul ca la noi s-a pierdut notiunea de educatie sportiva. 

   1.  Scoala – ar trebui sa fie primul promotor al sportului prin intermediul orelor de “educatie fizica”, ore care le sunt furate elevilor pe motiv ca sunt mai putin importante. Creierul trebuie oxigenat, insa parte din profesori sau parinti ignora faptul ca “un dovleac mare si destept nu poate fi hranit de un vrej de fasole”.

     Sunt trist cand vad copii sanatosi carora le este suprimata posibilitatea de miscare si implicit de oxigenare a intregului organism 
    2. Cluburile sportive: a - scolare – sunt din ce in ce mai putine, cu o baza materiala din ce in ce mai mica sau inexistenta, iar retributia antrenorilor este mult sub nivelul nevoilor. Aceasta comparatie o fac cu perioada dinainte de ’90.

        b - particulare – inca nu au un cadru legal stimulativ, sau inca nu sunt implicate destule forte in acest sens. 

    3. Televiziunea – faptul ca sunt transmise diverse competitii in direct este un lucru foarte bun, insa lipsa de professionalism a multora dintre comentatorii sportivi da nastere unor rezultate de cele mai multe ori negative.

   • exista comentatori care sunt buni jurnalisti - care se respecta invitand in transmisii oameni de specialitate, care spun lucruri esentiale, insa din lipsa unei educatii a publicului, adica de imagine clara asupra sportului respectiv publicul nu reuseste sa prinda partea frumoasa a spectacolului sportiv.

.

   • este o inflatie de comentatori - care se lanseaza in discutii fara sfarsit cu comentarii aberante, comparatii deplasate, care reusesc in mare masura sa indeparteze de langa televizoare putinii profesionisti din domeniul sportiv.
   • emisiunile de dupa meciuri, - care desi au un scop bun, nu reusesc sa atinga acel scop pt ca atunci cand un profesionist ( antrenor, jucator) doreste sa spuna ceva cu inceput cuprins si incheiere este interupt din diverse motive, cel mai frecvent fiind cel in care comentatorul isi da si el cu parerea si ca o scuza foloseste expresia “parerea mea”.
   • Sunt si cateva incercari plapande - de a mai arata cateva moduri de practicare a unor sporturi mai mult ca distractie sau ca aventura insa din pacate numai cu introducere, fara cuprins si incheiere.

4.Ziarele  - acopera o parte mai mare din fenomenul sportiv, prin faptul ca aduce la cunostinta publicului informatii despre evenimente ce vor avea loc, din mai multe sporturi si ramuri sportive decat tv , anunta rezultatele unui numar mai mare de competitii sportive si incearca  sa dea si cateva detalii despre desfasurarea evenimentelor sportive. 

O imagine despre ce inseamna sportul este necesara pt a fi un REPER si un PUNCT DE SPRIJIN stabil in abordarea fenomenului sportiv. Avand acest reper putem spera ca lucrurile se vor indrepta si vor fi intelese, evaluate, comparate, imbunatatite si apoi perfectionate. 

Aceasta imagine trebuie sa inceapa cu “educatia fizica”, sportul de masa, sportul in cluburi, performanta si poate ajunge la inalta performanta. 

NU TREBUIE intrat in amanunte sterile caracteristice unor filosofi sportivi rupti de practica, insa formarea unui bagaj minim de cunostinte, un vocabular minim, cunoasterea unor reguli si regulamente, descrierea unor echipamente si materiale necesare diverselor sporturi poate fi un inceput promitator pentru intelegerea fenomenului sportiv.  

Aceasta ar fi INTRODUCEREA in educatia sportiva, CUPRINSUL trebuie sa acopere o serie de probleme generale . 

Mai departe trebuie intrat in miezul fenomenului sportiv. 

Teme:  - limbajul de specialitate - trebuie sa fie cel folosit de antrenorii si sportivii din fiecare sport in parte. In acest limbaj exista multa gestica si mimica, iar intelegerea acestor lucruri duce la intelegerea directa a unor explicatii date eventual in timpul unor meciuri, competitii, etc.

   • varsta optima de incepere a diverselor sporturi
   • sporturile sau ramurile sportive de baza sau sporturile complementare necesare pentru specializarea sau inalta performanta in diverse sporturi.
   • calitatile motrice si fizice urmarite pentru descoperirea unor talente sportive
   • baza minima necesara pentru inceperea practicarii sportului functie de fiecare sport in parte
   • descrierea unei competitii sportive, a unui concurs;
   • motivul participarii la un concurs
   • cum se organizeaza un concurs, durata lui
   • ce este un calendar competitional
   • delimitarea intre educatie fizica, sport de masa, amatori si performanta
   • calitatile de baza ale sportivului de inalta performanta
   • ce inseamna pregatire fizica, tehnica tactica, psihica, nutritiasportivului de inalta performanta 
   • ce motiveaza un tanar pentru practicarea sportului de performanta
   • calitatile antrenorului
   • paralela intre diverse ramuri sportive din p.d.v. al pregatirii
   • comparatii intre modul de abordare al diverselor sporturi nationale si alte tari

     Aceste teme trebuie accentuate cu discutii ale unor inalti performeri, antrenori, fosti sportivi, din care sa rezulte problemele cu care se confrunta un antrenor sau sportiv in abordarea unui meci, concurs, an competitional, ciclu olimpic, etc     Temele urmarite in discutia cu acesti super profesionisti ar fi;

   • modul in care au fost motivati pentru continuarea in sportul de performanta
   • cele mai dificile momente din viata lor competitionala
   • cum motiveaza si mobilizeaza antrenorul sportivul, in momentele extrem de dificile
   • aducerea sportivului in starea optima inainte de concurs
   • sacrificiile facute in viata de competitor
   • ce amprenta are sportul de performanta in viata obisnuita
   • care sunt riscurile din sportul de performanta
   • cati fosti sportivi de performanta mai participa la competitiile de masa

     Consider ca aceasta abordare a fenomenului sportiv trebuie facuta cu mult curaj si fara rezerve in ce priveste riscul de a speria pe cineva.

     MEDIOCRITATEA din sportul romanesc se datoreaza lipsei de cunoastere, insa odata cu formarea unei imagini corecte despre sport vom avea baza de pornire si orientare spre diverse sporturi, spre spectacolul sportiv, spre industria sportului. 

  Scopul acestui proiect este de a responsabiliza pe cei implicati in acest fenomen.

Lucrurile nefiind cunoscute nu putem aprecia cine isi face datoria, cine profita, cine vorbeste prostii, cine indreapta lucrurile sau cine nu are interes ca lucrurile sa nu fie indreptate. 

      Fac referire la responsabilizarea celor care angajeaza neprofesionisti, la cei care se dau profesionisti nerecunoscandu-si incompetenta, la unele Federatii, la antrenori slab pregatiti, la factorii de decizie in aprobarea diverselor programe si bugete de pregatire sportiva, la Consiliile Judetene ce se implica preferential numai in anumite sporturi functie de interese personale sau influentate de profitori. 

      CONCLUZIA care trebuie sa reiasa din acest proiect este ca inalta performanta se realizeaza  cu munca, truda sacrificii, riscuri, profesionalism, se bazeaza pe sportul de masa, pe spectacol, pe industrie si toate acestea sunt posibile daca exista o EDUCATIE in acest fel inca din scoala, din familie, educatie ce se poate sprijini pe experientele semenilor nostrii care au reusit sa faca si sport si carte si afaceri sa ramana oameni echilibrati si care parte din ei sunt dispusi sa investeasca in educarea viitorilor sportivi, copii, tineri.

 ABORDARE, materializare

Toata povestea asta  o vad facuta numai pe tv, atat prin emisiuni de studio in care as prefera sa stau de vorba cu acei profesionisti care vorbesc foarte putin dar exprima foarte mult prin gesturi sau cateva expresii.

Eu stiu sa stimulez acesti oameni iar daca ei vor intelege ca stau de vorba cu un om de-al lor se vor deschide si vor spune lucruri extrem de interesante fara sa tina cont ca la vaneaza cineva greselile de exprimare.

In general acesti oameni nu sunt editori sau lingvisti si atunci se concentreaza foarte mult sa lege 2 vorbe, insa daca intri in mediul lor, atunci lucrurile se schimba si chiar daca, gramatica nu corespunde mesajul va fi transmis, iar cei care vor prinde acel mesaj vor fi fericiti.

Acesta este motivul pt care eu cred ca rezultatele sau audienta se va cunoaste dupa 7-8 emisiuni, care din pacate pot fi in 2 luni.

O parte din emisiuni va trebui sa fie gen filmuletul meu in care sa se faca familiarizarea cu echipamentul, lucrurile de baza, primele miscari.

O  parte din emisiuni va trebui facuta in mediul de antrenament al sportivilor si antrenorilor, reliefand problemele de moment cu care se confrunta - antrenor, sportiv, patron, etc.

M-as feri sa arat cu degetul impostorii, cel putin in prima faza, insa daca voi fi provocat o voi face, insa nu vreau sa ma lansez in discutii contradictorii, in care se pierd, energie, timp si nervi si parerea mea este ca ele vor aparea in cadrul unor emisiuni in care se va intra in dialog cu diverse persoane care vor blama sau vor lauda.

Gandindu-ma la o emisiune educativa trebuie sa evit galceava, adica sa fiu sigur ca arat tot ce-i bun si constructiv si apoi sa ma ocup de replici deranjante.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate