Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Manualul regulilor tehnice ale federatiei internationale de powerlifting


Manualul regulilor tehnice ale federatiei internationale de powerlifting
MANUALUL REGULILOR TEHNICE ALE FEDERATIEI INTERNATIONALE DE POWERLIFTING

REGULILE GENERALE ALE POWERLIFTINGULUI

Categorii de virsta

Categorii de greutate

ECHIPAMENT SI SPECIFICATII

Platforma
Barele si discurile

Bucsele

Suportii de genoflexiuni

Banca de impins culcat

Luminile

Cartonasele de penalizare / Palete

Sistemul de cartele numerotate ale arbitrilor - motive de penalizare

Tabela de marcaj

ECHIPAMENTUL PERSONAL

Costum

Tricou / camasa de sustinere

Slip

Ciorapi

Centura

Pantofi sau ghete

Bandaje

Inspectia echipamentului personal

Logo-ul sponsorului

General

RIDICARI SI REGULI DE EFECTUARE

Genoflexiuni

Cauze de descalificare a unei genoflexiuni

Impins culcat

Reguli pentru participarea sportivilor cu handicap la campionatele IPF de impins culcat

Cauze de descalificare a unei impingeri culcat

Indreptari

Cauze de descalificare a unei indreptari

CINTARIREA

ORDINEA COMPETITIEI

Sistemul cu runde

Cartonase de incercari

Comisia tehnica cu cooperarea si asistenta organizatorului va numi urmatorii oficiali

Raspunderile oficialilor sint

ARBITRII

JURIUL SI COMISIA TEHNICA

Juriul

Comisia tehnica a IPF

RECORDURI MONDIALE

Campionate mondiale, continentale, regionale si nationale

REGULILE GENERALE ALE POWERLIFTINGULUI

Pe parcursul acestui regulament, din ratiuni de concizie, oriunde apar cuvintele 'el' sau 'lui', o asemenea referire se presupune ca se aplica la ambele sexe.

(a) Federatia Internationala de Powerlifting recunoaste urmatoarele probe (ridicari) ce trebuie efectuate in aceeasi ordine in toate competitiile conduse sub regulile IPF:

A. Genoflexiuni B. Impins culcat C. Indreptari D. Total

(b) Competitiile au loc intre ridicatori in categorii diferentiate de sex, greutate corporala si virsta. Campionatele masculine si feminine open admit ridicatori de orice virsta ce depasesc 14 ani.

(c) Regulile se aplica la orice nivele de competitie.

(d) Fiecarui ridicator ii sint permise 3 incercari la fiecare ridicare. Cea mai buna incercare validata a ridicatorului la fiecare ridicare conteaza la totalul sau din competitie. Daca doi sau mai multi ridicatori realizeaza acelasi total, ridicatorul mai usor va avea cistig in fata ridicatorului mai greu.

(e) Daca doi ridicatori inregistreaza aceeasi greutate corporala la cintar si obtin acelasi rezultat la total la sfirsitul competitiei, ridicatorul ce realizeaza primul totalul va avea prioritate in fata celuilalt ridicator. Acolo unde se ofera premii pentru cel mai bun rezultat la genoflexiuni, impins culcat si indrep-tari sau daca se doboara un record mondial, se aplica aceeasi procedura.

IPF, prin federatiile sale membre, conduce si sustine urmatoarele campionate mondiale:

Campionatul mondial combinat open masculin si feminin

Campionatul mondial de juniori si cadeti combinat masculin si feminin

Campionatul mondial master combinat masculin si feminin

Campionatul mondial de impins culcat open masculin si feminin

Campionatul mondial de impins culcat master combinat masculin si feminin

De asemenea IPF recunoaste si inregistreaza recorduri mondiale pentru aceleasi ridicari in cadrul caregoriilor descrise mai jos:

Categorii de virsta

Masculin-open: din ziua cind implineste 14 ani in sus ( nu se aplica restrictii la categorie )

Cadeti: din ziua cind implineste 14 ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 18 ani.

Juniori: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 19 ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 23 de ani.

Master I: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 40 de ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 49 de ani.

Master II: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 50 de ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 59 de ani.

Master III: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 60 de ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 69 de ani.

Master IV: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 70 de ani in sus. Trebuie specificat ca la categoria de virsta Master IV nu sint incluse categorii de greutate.

Feminin-open: din ziua cind implineste 14 ani in sus ( nu se aplica restrictii la categorie )

Cadeti: din ziua cind implineste 14 ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 18 ani.

Juniori: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 19 ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 23 de ani.

Master I: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 40 de ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 49 de ani.

Master II: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 50 de ani si pina la sfirsitul anului calendaristic in care implineste 59 de ani.

Master III: de la 1 ianuarie a anului calendaristic in care implineste 60 de ani in sus. Trebuie specificat ca la categoria de virsta Master III nu sint incluse categorii de greutate.

Ridicarile in competitie sint rezervate numai competitorilor in virsta de peste 14 ani.

4. Plasarea in grupele de virsta va fi determinata de totalul ridicatorilor in conformitate cu regulile standard ale ridicarii. Barbatii de 70 de ani si peste (an calendaristic) vor primi medalii pentru plasarea pe locurile 1, 2 si 3 in clasamentul general, pe baza formulei (punctelor) lui Wilks. Femeile de 60 de ani si peste (an calendaristic) vor primi medalii pentru plasarea pe locurile 1, 2 si 3 in clasamentul general, pe baza formulei (punctelor) lui Wilks. Categoriile de virsta si subdiviziunile lor ulterioare pot fi adaptate pentru uzul national la dorinta federatiei nationale.

Categorii de greutate:

MASCULIN

Numai cadeti si juniori - pina la 52.0 kg

Clasa 56.0 kg. pina la 56.0 kg.

Clasa 60.0 kg. de la 56.01 pina la 60.0 kg.

Clasa 67.5 kg. de la 60.01 pina la 67.5 kg.

Clasa 75.0 kg. de la 67.51 pina la 75.0 kg.

Clasa 82.5 kg. de la 75.01 pina la 82.5 kg.

Clasa 90.0 kg. de la 82.51 pina la 90.0 kg.

Clasa 100.0 kg. de la 90.01 pina la 100.0 kg.

Clasa 110.0 kg. de la 100.01 pina la 110.0 kg.

Clasa 125.0 kg. de la 110.01 pina la 125.0 kg.

Clasa + 125 kg. de la 125.01 in sus (nelimitat).

FEMININ

Numai cadeti si juniori - pina la 44.0 kg.

Clasa 48.0 kg. pina la 48.0 kg.

Clasa 52.0 kg. de la 48.01 pina la 52.0 kg.

Clasa 56.0 kg. de la 52.01 pina la 56.0 kg.

Clasa 60.0 kg. de la 56.01 pina la 60.0 kg.

Clasa 67.5 kg. de la 60.01 pina la 67.5 kg.

Clasa 75.0 kg. de la 67.51 pina la 75.0 kg.

Clasa 82.5 kg. de la 75.01 pina la 82.5 kg.

Clasa 90.0 kg. de la 82.51 pina la 90.0 kg.

Clasa + 90 kg. de la 90.01 in sus (nelimitat)

5. Fiecarei natiuni ii este permis un numar maxim de 10 competitori raspinditi pe domeniul celor 10 categorii de greutate pentru barbati si 9 competitori raspinditi pe domeniul celor 9 categorii de greutate pentru femei. La cadeti si juniori vor fi 11 pentru barbati si 10 pentru femei. Nu este permis sa fie mai mult de 2 competitori dintr-o natiune in nici o categorie de greutate.

6. Fiecarei natiuni ii este permis un numar maxim de 5 sportivi alternativi sau rezerve. Pentru a lua parte in competitie ei trebuie nominalizati cu 60 de zile inainte de data campionatului in nominalizarea preliminara impreuna cu categoriile de greutate si cele mai bune totaluri realizate la campionate nationale sau internationale in ultimele 12 luni.

7. Fiecare natiune trebuie sa prezinte o lista de echipa cu numele fiecarui ridicator si categoria sa de greutate. Vor fi mentionate cele mai bune rezultate personale de la campionatele nationale si internationale din ultimele 12 luni. Aceasta poate include si rezultatele obtinute la campionatele internationale din anul precedent la aceeasi categorie de greutate. Trebuie de asemenea mentionate data si titlul competitiei in care a fost realizat totalul. Aceste detalii trebuie prezentate secretarului campionatului IPF sau al regiunii si directorului intilnirii cu cel putin 60 de zile inainte de data campionatului la nominalizarea preliminara. Selectia finala, prezentata nu mai tirziu de 21 de zile inainte de data campionatului, trebuie facuta dintre cei nominalizati pina la acest moment. Ridicatorii nominalizati fara rezultate obtinute la vreuna din competitiile de mai sus vor fi repartizati in prima grupa de ridicari daca categoria lui de greutate va fi impartita in grupe. Eroarea de a se conforma acestor cerinte poate avea ca rezultat descalificarea echipei ofensatoare. Un ridicator nu poate realiza un total de calificare prin federatia sa nationala pentru intrarea la campionatele mondiale, internationale sau regionale in timp ce este suspendat de IPF sau federatia regionala.

8. Punctele ce se inregistreaza pentru campionatele mondiale, continentale sau regionale vor fi:

12,9,8,7,6,5,4,3,2 pentru primele 9 locuri la toate categoriile de greutate. Dupa aceea, orice ridicator care face un total in competitie va fi rasplatit cu 1 punct. Acordarea punctelor in toate competitiile nationale vor fi la discretia federatiei nationale.

9. Numai punctele obtinute de cei mai bine plasati 6 ridicatori din fiecare natiune vor fi contabilizate in competitia pe echipe la toate campionatele internationale. In caz de egalitate la puncte, plasarea finala a echipei va fi decisa de recompensele de echipa ca la paragraful 11.

10. Orice natiune ce a fost membru al IPF pentru mai mult de 3 ani trebuie sa includa cel putin un arbitru international in echipa sa de oficiali la campionatele mondiale. Daca un arbitru din acea natiune nu este prezent sau, daca este prezent, se face indisponibil de a actiona in timpul campionatului fie in calitate de arbitru fie de membru al juriului, atunci doar al patrulea cel mai bine plasat ridicator din acea natiune va conta pentru competitia pe echipe.

11. Premiile pe echipe se vor acordapentru primele 3 locuri. In cazul unei egalitati in clasificarea unei natiuni sau echipe, echipa care are cel mai mare numar de locuri intii se va clasa prima. In cazul unei egalitati intre doua natiuni avind acelasi numar de locuri intii, cea avind cel mai mare numar de locuri doi se va clasa prima, si tot asa pina la plasarea celor 6 ridicatori ce puncteaza.

12. La toate campionatele IPF se va acorda un titlu de 'Cel mai bun ridicator' sportivului care va obtine cea mai buna performanta bazata pe formula Wilks.

13. La campionatele internationale, se acorda medalii pentru locurile 1, 2 si 3 la fiecare categorie bazate pe rezultatele la total. In plus se vor acorda medalii sau diplome de merit pentru locurile 1, 2 si 3 la probele individuale de genoflexiuni, impins culcat si indreptari la fiecare categorie. Daca un ridicator nu reuseste in nici una din cele 3 incercari in una sau ambele probe de genoflexiuni sau impins culcat el poate continua sa concureze in ceea ce a ramas din concurs, iar ridicatorul va fi eligibil pentru premii in orice disciplina in care are o ridicare cu succes. Pentru a primi un astfel de premiu, ridicatorul va trebui sa faca o incercare cu succes la fiecare din cele 3 discipline.

ECHIPAMENT SI SPECIFICATII

Platforma

Toate ridicarile trebuie sa fie efectuate pe o platforma masurind intre minimum 2.5 m x 2.5 m si maximum 4.0 m x 4.0 m. Nu trebuie sa depaseasca 10 cm in inaltime fata de podiumul inconjurator sau podea. Suprafata platformei trebuie sa fie plata, ferma si la acelasi nivel (orizontala) si sa fie acoperita cu un material de covor neted ce nu aluneca (lipsit de neregularitati si profile).

Covoarele (saltelele) de cauciuc sau alte materiale similare sub forma de foi nu sint permise.

Barele si discurile

Pentru toate concursurile de powerlifting organizate cu respectarea regulilor IPF, sint permise numai barele cu discuri de competitie. Utilizarea discurilor ce nu indeplinesc specificatiile curente va duce la nevalidarea concursului si a oricaror recorduri realizate. Numai acele bare si discuri care indeplinesc toate specificatiile pot fi utilizate pe durata intregii competitii si pentru toate ridicarile. Bara nu va fi schimbata in timpul competitiei decit daca este indoita sau avariata in vreun mod, dupa cum este hotarit de catre comisia tehnica, juriu sau arbitri. Barele utilizate la campionatele IPF nu vor fi cromate in zona randalinata (striata). Numai barele si discurile care au aprobarea oficiala a IPF pot fi utilizate la campionatele mondiale IPF sau la stabilirea de recorduri mondiale. Din anul 2008 distantele 'randalinate' pe barele aprobate IPF vor deveni universale/standard pe baza uneia din barele originale aprobate.

(a) Bara trebuie sa fie dreapta si bine randalinata si canelata si se va conforma urmatoarelor

Dimensiuni:

1. Lungimea totala nu va depasi 2.2 m

2. Distantele dintre suprafata frontala a gulerelor nu va depasi 1.32 m si nu va fi sub 1.31 m

3. Diametrul barei nu va depasi 29 mm si nu va fi sub 28 mm

4. Greutatea barei si a gulerelor va fi 25 kg.

5. Diametrul mansetei gulerelor nu va depasi 52 mm si nu va fi sub 50 mm.

6. Va exista un marcaj circular executat la masina sau bara va avea banda adeziva ca marcaj astfel incit sa masoare 81 cm intre marcaje sau benzi.

Bara de powerlifting recunoscuta IPF

Linii directoare privind distantele de randalinare
Masurile in mm (distantele de randalinare in interiorul gulerului mansetelor)

(b) Discurile se vor conforma celor ce urmeaza:

Toate discurile utilizate in competitie trebuie sa cintareasca cit valoarea marcata cu o abaterede maxim 0.25% sau 10 grame.

Valoarea marcata in kg. Maximum Minimum

50.0 50.125 49.875

25.0 25.0625 24.9375

20.0 20.05 19.95

15.0 15.0375 14.9625

10.0 10.025 9.975

5.0 5.0125 4.9875

2.5 2.51 2.49

1.25 1.26 1.24

.5 .51 .49

.25 .26 .24

Gaura din mijlocul discului nu trebuie sa depaseasca 53 mm sau sa fie sub 52 mm.

Discurile trebuie sa se incadreze in urmatoarea gama: 1.25 kg, 2.5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg,20 kg, 25 kg si 50 kg.

In scopul stabilirii de recorduri, se pot folosi discuri mai usoare pentru a se obtine o greutate cu cel putin 1 kg. mai mare decit recordul existent.

Discurile ce cintaresc 20 kg. sau mai mult nu trebuie sa depaseasca 6 cm in grosime. Discurile ce cintaresc 15 kg. sau mai putin nu trebuie sa depaseasca 3 cm in grosime. Discurile de cauciuc nu trebuie sa se conformeze grosimilor susmentionate.

Discurile trebuie sa se conformeze urmatorului cod al culorilor: 10 kg. sau mai putin - orice culoare, 15 kg.- galben, 20 kg.- albastru, 25 kg.- rosu, 50 kg.- verde.

Toate discurile trebuie sa fie marcate cu greutatea lor in clar si trebuie incarcate in ordinea cu discurile cele mai grele cit mai in interior si cu discurile mai mici in greutate descrescatoare aranjate astfel incit arbitrii sa poata citi greutatea de pe fiecare disc.

Primele si cele mai grele discuri incarcate pe bara vor fi asezate cu fata spre interior; restul discurilor vor fi incarcate cu fata spre exterior.

Diametrul celor maimari discuri nu va depasi 45 cm.

Discurile de cauciuc sau cele acoperite cu cauciuc sint acceptate daca se asigura un minimum de 10 cm de la partea frontala exterioara a bucselor pina la capatul barei, pentru prindere din exteriorul discurilor.

Bucsele

(a) Bucsele vor fi folosite intotdeauna

(b) Trebuie sa cintareasca cite 2.5 kg fiecare.

Suportii de genoflexiuni

Numai suportii de genoflexiuni proveniti de la fabricantii comerciali inregistrati oficial si aprobati de comisia tehnica sint permisi pentru utilizarea in campionatele internationale de powerlifting.

Suportii de genoflexiuni vor fi astfel proiectati incit sa se poata regla de la o inaltime minima de 1.00 m in pozitia cea mai de jos si pina la o inaltime minima de 1.70 m in intervale de cite 5 cm.

Toti suportii hidraulici trebuie sa poata fi asigurati la inaltimea necesara cu ajutorulor bolturilor.

Banca de impins culcat

Numai suportii de banci si bancile provenite de la fabricantii comerciali inregistrati oficial si aprobati de catre comisia tehnica sint permise pentru utilizarea in campionatele internationale de powerlifting. Banca se va conforma urmatoarelor dimensiuni:

Lungimea - nu mai putin de 1.22 m si va fi plata si la nivel (orizontala).

Latimea - nu mai putin de 29 cm dar fara a depasi 32 cm.

Inaltimea - nu mai putin de 42 cm dar fara a depasi 45 cm masurati de la podea pina la supra fata de sus a partii captusite a bancii fara ca aceasta sa fie apasata sau compactata. Inaltimea suportilor barei, care trebuie sa fie reglabili, va fi de minimum 75 cm pina la maximum 110 cm masurati de la podea pina la pozitia de repaus a barei.

Latimea minima intre parte interioara a sprijinelor barei va fi de 1.10 m.

Capul bancii se va intinde 22 cm dincolo de centrul sprijinelor cu o toleranta de 5 cm in ambele sensuri.

Suportii de siguranta montati trebuie sa fie utilizati in toate incercarile.

Luminile

Se va asigura un sistem de lumini prin care arbitrii isi fac cunoscute deciziile. Se poate folosi un sistem de lumini similar celui folosit in haltere, prin care atunci cind un arbitru observa o infractiune, activeaza butonul de actionare. Daca majoritatea actioneaza butoanele, o sonerie suna si ridicatorul stie ca incercarea lui a esuat. El nu este apoi solicitat sa isi finalizeze incercarea. Fiecare arbitru va putea actiona o lumina alba si una rosie. Aceste doua culori reprezinta o'ridicare buna' respectiv 'ridicare gresita'. Luminile vor fi aranjate orizontal pentru a corespunde cu pozitia celor 3 arbitri. Ele trebuie astfel conectate incit sa lumineze doar activate impreuna si nu cind sint activate separat de catre cei 3 arbitri. Pentru situatii de urgenta, de ex. avarii in instalatia electrica, arbitrii vor fi dotati cu stegulete sau palete albe sau rosii cu care sa isi faca cunoscute deciziile la comanda audibila a arbitrului-sef 'stegulete'.

Cartele de eroare / palete

Dupa ce luminile activate si au aparut decizia, arbitrul va ridica o paleta sau o cartela sau va actiona o lumina pentru a face cunoscut motivul pentru care ridicarea a fost esuata.

Sistemul numerotat de cartele pentru arbitri - motive de esec

Culoarea cartelei:

Eroarea nr.1 = cartela rosie

Eroarea nr.2 = cartela albastra

Eroarea nr.3 = cartela galbena

GENOFLEXIUNI

IMPINS CULCAT

INDREPTARI

(rosu)

(rosu)

(rosu)

Greseala de a nu indoi genunchii si a cobori

corpul pina cind suprafatade sus a picioarelor si incheietura soldului ajungemai jos decit partea de sus

a genunchilor.

Bara nu este coborita pe piept, adica nu atinge pie-

tul sau atinge zona abdomi-

nala.

Greseala de a nu bloca genunchii drepti la terminarea indreptarii.Greseala de a nu sta dreptcu umerii trasi spre inapoi.

2. (albastru)

(albastru)

(albastru)

 

Greseala de a avea o po-

zitie dreapta cu genunchii

blocati la inceputul si sfir-

situl ridicarii.

Orice miscare in jos a barei.Rezemarea barei pe coapse in timpulridicarii Greseala de a nu impinge in timpul ridicarii.

Schimbarea pozitiei barei

de-a latul umerilor dupa inceperea ridicarii.

Orice miscare in jos a barei pe spatemai mare decit diametrul/grosimea barei sub pozitia aleasa de ridicator la

pornire.

Orice extensie inegala pro-

nuntata sau exagerata a bratelor in cursul ridicarii.

Orice miscare in jos a barei 

in cursul impingerii ei.

Orice miscare spre in jos a barei inainte de a atinge pozitia finala. Daca bara se stabilizeaza cind umerii sint trasi inapoi nu este un motiv pentru a descalifica   ridicarea.

3. (galben)

(galben)

(galben)


desi miscarile laterale ale

piciorului si rularea picioru-

lui intre virf si calcii este

permisa

Cintarirea sau coborirea barei

dupa ce a fost nemiscata pela

piept, intr-un mod care sa ajute

ridicatorul.

Coborirea barei iainte de primirea semnalului de arbitrul-sef.

Lasarea barei sa revinpe platforma fara amentine controlul cu ambele miini, adica eliberarea barei din palmele miinii.

Greseala de a observa semna lele arbitrului-sef la inceputul,in timpul sau la sfirsitul ridicarii.  

Greseala de a observa sem nalele arbitrului-sef la inceputul si sfirsitul ridicarii. 

Dubla oscilatie sau mai mult de o incercare de recuperare in partea de jos a ridicarii.

Orice schimbare in pozitia de ri-dicare aleasa in timpul ridicarii

propriu-zise, de ex. orice misca- 

re de ridicare a capului,

feselor sau picioarelor din punctul lor initial de contact cu banca sau podeaua sau miscari laterale ale miinilor pe bara.

Pasirea inainte sau inapoi desi miscarile laterale ale

Piciorului umerilor  si rularea piciorului

intre virf si

calcii este permisa.

Contactul incarcatorilor cu bara  sau ridicatorul intre semnale. Eroarea de a se conforma arbitrului-sef, pentru a face ridicarea mai usoara.

Eroarea de a se conforma oricarei cerinte continute in descrierea generala a ridicariice precede aceasta lista de descalificari

Contactul coatelor sau a bratelor clu picioarele pentru a face ridicarea mai usoara

Contactul incarcatorilor cu bara

sau ridicatorul intre semnalele

arbitrului-sef, pentru a face ridi-

Contactul   usor fara ajutor poate fi

ignorat.

Orice contact al picioarelor ri-

dicatorului cu banca sau supor-

tii acesteia.

Contactul deliberat intre bara si

suportii barei in timpul ridicarii

Orice aruncare sau descarcare

a barei dupa terminarea ridicarii

Eroarea de a se conforma oricarei cerinte continute in descrierea generala a ridicariice precede aceasta lista de descalificari

Eroarea de a se conforma oricarei cerinte continute in descrierea generala a ridicarii ce precede aceasta lista de descalificari.

 

Tabela de marcaj

Trebuie sa existe o tabela de marcaj detaliata corespunzator orientata catre spectatori, oficiali

si catre toti cei interesati de desfasurarea competitiei. Numele ridicatorilor trebuie aranjate dupa

numarul de concurs pentru fiecare sectiune.

Championships Scoreboard

SQUAT

BENCH PRESS

DEADLIFT

LOT

NAME

NAT

BD/

WT

RD1

RD2

RD3

RD1

RD2

RD3

SUB

TOT

RD1

RD2

RD3

TOT

PLACE

ECHIPAMENTUL PERSONAL

Costum

Sustinator

Numai costumele inregistrate si aprobate oficial de comisia tehnica vor fi permise pentru utilizarea in competitiile de powerlifting si impins culcat.

Nesustinator

W/L Wrestling / Leotard / costum monobloc. Se supune specificatiilor de la paragrafele (c), (d) si(e). Costumul nu necesita aprobarea comisiei tehnice.

Trebuie purtat un costum de ridicator iar acesta va fi dintr-o singura bucata de lungime completa dintr-un material elastic intr-un singur strat fara petece, captuseala sau divizare in parti prin intermediul cusaturilor ce nu sint necesare la fabricarea costumului. Orice cusaturi, false sau de alt fel, care in opinia comisiei tehnice, ,juriului sau in absenta lor a arbitrilor sint incluse in costum numai ca forma de ranforsare sau rigidizare, va face costumul inadmis pentru utilizarea in competitie.

Costumul trebuie sa fie potrivit pe corp fara nici o parte atirnind in timp ce este purtat de catre ridicator. Bretelele trebuie purtate peste umeri in permanenta in timp ce se ridica in competitie.

Costumul de ridicare trebuie sa se supuna urmatoarelor cerinte:

(a) Poate fi de orice culoare sau culori.

(b) Costumul de ridicare poate purta emblema, insigna, logo-ul si/sau inscriptia asociatiei natio nale a ridicatorului sau a sponsorului. Nu este admis nimic din ceea ce este agresiv sau poate aduce o proasta reputatie sportului. (Referinta la Inspectia echipamentului personal paragraful 10 pentru logo-ul sponsorului.) Numele ridicatorului poate fi amplasat pe costum, sau orice alt obiect de imbracaminte personal

(c) Cusaturile si tivurile trebuie sa nu depaseasca 3 cm in latime si 0.5 cm in grosime. Numaicostumul nesustinator leotard / monobloc poate avea cusaturi si tivuri ce depasesc 3 cm in latime. Costumul nesustinator leotard / monobloc poate de asemanae avea o dublura din acelasi matreial cu dimensiunea de 12 cm x 24 cm in zona bifurcatiei.

(d) Cusaturile pot fi protejate sau intarite cu portiuni inguste de tesatura pentru chingi sau material elastic fara a depasi 2 cm in latime si 0.5 cm in grosime.

(e) Costumul trebuie sa aiba craci la pantaloni. Lungimea cracului trebuie sa fie de minimum 3cm si maximum 15 cm. Masuratoarea se face de la o linie din partea de sus a bifurcatiei in jos pe interiorul cracului. Cracul costumului trebuie sa nu fie taiat pentru a forma exact o paralela in jurul piciorului. Poate fi taiat mai sus pe exteriorul piciorului. Costumele nesustinatoa re pot avea lungimea maxima a cracului pantalonului de maxim 25 cm.

(f) Orice modificare a costumului care depaseste latimile, lungimile sau grosimile stabilite anterior va face costumul interzis pentru competitie.

(g) Desi modificarile/pliurile ce formeaza o intaritura a costumului si a camasii sustinatoare nu le fac ilegale, acestea trebuie facute pe cusaturile originale.

(h) Daca a fost facuta o intaritura, materialul in exces nu trebuie indoit si cusut inapoi pe costum.

Se recomanda ca atunci cind bretelele de peste umeri ale costumului sint scurtate, ele sa fie cusute astfel incit matreialul in exces sa fie sub bretea, decit sa apara moturi inestetice ce se formeaza atunci cind materialul este deasupra bretelei.

Tricou / Camasa sustinatoare

Un tricou sau camasa sustinatoare (camasa sustinatoare trebuie sa fie din un strat de material elastic) de orice culoare sau culori trebuie purtat sub costumul de ridicare in timpul probelor de genoflexiuni si impins culcat, dar este optional pentru barbati la indreptari. O combinatie a celor doua este interzisa.

Femeile vor purta un tricou sau camasa sustinatoare in timpul tuturor probelor.

Camasile suport conform celor aprobate de comisia tehnica si mentionate in lista echipamentului si hainelor aprobate emise periodic de catre comisie pot fi purtate pentru toate ridicarile. Toate conditiilevalabile pentru tricouri se aplica si camasilor sustinatoare. Camasa sustinatoare nu poate fi atit de lunga incit sa acopere fesele cind este indesata in costum si prin aceasta sa serveasca ca suport suplimentar. In plus, cusaturile pot fi plasate doar in pozitiile indicate pe diagrama.Tricoul trebuie sa se supuna urmatoarelor conditii:

(a) Sa nu fie facut din material elastic cauciucat sau alt material similar.

(b) Sa nu aiba buzunare, nasturi, fermoare, gulere sau taieturi in V

(c) Sa nu aiba cusaturi intarite

(d) Poate fi facut din bumbac, poliester sau un amestec de bumbac si poliester. Denimul (tesatura de bumbac) nu este acceptata.

(e) Va avea mineci care sa se termine fie mai jos de cot fie la deltoid. Ridicatorii nu au voie sa isi ridice sau suflece minecile tricoului pina la deltoid cind concureaza in competitiile IPF. Tricourile nu trebuie purtate pe dos. 'Camasa sustinatoare' utilizata in genoflexiuni si indreptari poate fi 'fara mineci'(f) Este simplu (neimprimat) sau este tricoul oficial al concursului in care ridicatorul concureaza sau poarta o insigna sau inscriptie a natiunii ridicatorului, federatiei nationale sau regionale sau a sponsorului. Orice este agresiv sau aduce o proasta reputatie sportului nu este permis. Logo-ul sponsorului trebuie de asemenea sa se conformeze paragrafului 10 din Inspectia echipamentului personal (Logo-ul sponsorului).

Slip

Un 'suspensor atletic' comercial standard sau chiloti comerciali standard (nu sort boxer) din orice amestec de bumbac, nailon sau poliester va fi purtat sub costumul de ridicare.

Femeile pot purta de asemenea un sutien comercial sau sport.

Slipurile de inot sau orice alt articol constind din material elastic cauciucat sau similar cu exceptia celui de la centura de pe talie, nu va fi purtat sub costumul de ridicare.

Orice alt articol de imbracaminte sustinator nu este legal a fi utilizat in competitiile IPF.

Ciorapi

Se pot purta ciorapi

(a) Pot fi de orice culoare sau culori si pot avea logo-ul fabricantului.

(b) Nu trebuie sa fie atit de lungi pe picior incit sa vina in contact cu bandajele pentru genunchi sau cu suportul rotulei.

(c) Ciorapi de lungime completa sau colanti sint strict interzisi.

Trebuie purtati ciorapi de lungimea tibiei pentru a acoperi si proteja tibia in timpul probei de indreptari.

(d) Pot fi purtate protectii usoare intre ciorapi si tibie.

Centura

Competitorii pot purta centura. Daca este purtata, va trebui sa se afle pe partea exterioara a costumului de ridicare.

Materiale si constructie:

(a) Corpul principal va fi fabricat din piele, vinil sau alt material similar neelastic in unul sau mai multe straturi care pot fi lipite sau cusute impreuna.

(b) Nu va avea captuseala, intarituri sau suporti suplimentari din nici un fel de material nici pe suprafata si nici incluse in straturile centurii.

(c) Catarama va fi fixata la un capat al centurii prin intermediul tintelor si /sau cusaturii.

(d) Centura poate avea o catarama cu unul sau doua cuie sau poate fi de tipul cu 'eliberare rapida' ('eliberare rapida' se refera la pirghie).

(e) O limba de prindere va fi atasata in apropierea cataramei prin intermediul tintelor /sau cusaturii.

(f) Numele ridicatorului, natiunea sa statul sau clubul pot apare pe exteriorul centurii.

Dimensiuni:

1. Latimea maxima a centurii va fi de 10 cm.

2. Grosimea maxima a centurii va fi de 13 mm de-a lungul lungimii principale.

3. Latimea interioara a cataramei va fi de maximum 11 cm.

4. Latimea exterioara a cataramei va fi de maximum 13 cm.

5. Latimea maxima a limbii de prindere va fi de 5 cm.

6. Distanta maxima intre capatul centurii si capatul indepartat al limbii de prindere va fi de maximum 25 cm.

Punctele corecte de masurare:

Pantofi sau ghete

Se vor purta ghete sau pantofi.

(a) Ca pantofi se vor include doar pantofii de sport /ghetele de sport; ghete de haltere sau powerlifting sau saboti de indreptari. Cele de mai sus se refera doar la sporturile de interior de ex. wrestling/baschet. Ghetele de excursie nu intra in aceasta categorie.

(b) Nici o parte a talpii nu va fi mai inalta de 5 cm.

(c) Talpa trebuie sa fie uniforma la ambele capete.

(d) Talpile interioare libere ce nu sint parte componenta a pantofului fabricat sint limitate la o grosime de 1 cm.Bandaje

Numai bandajele din un strat de tesatura elastica comerciala ce sint acoperite cu poliester, bumbac sau o combinatie a celor doua materiale sau crep medical sint permise.

Incheieturi

Bandajele pentru incheieturi nu vor depasi 1m in lungime si 8 cm in latime. Orice mineci si aplicatii din velcro sau gaici pentru fixare trebuie sa fie incorporate in lungimea de 1 m. O bucla poate fi atasata ca un ajutor de securizare. Bucla nu va fi peste degetul mare sau peste degete in timpul ridicarii propriu-zise.

Benzile comerciale standard pentru transpiratie se pot purta, fara a depasi 12 cm in latime. O combinatie de bandaje de incheieturi si benzi de transpiratie nu este permisa.

O acoperitoare de incheietura nu se va intinde mai mult de 10 cm. deasupra si 2 cm. Dedesubtul centrului articulatiei incheieturii si nu va depasi o latime de acoperire de 12 cm.

Genunchi

Se pot utiliza bandaje ce nu depasesc 2 m in lungime si 8 cm in latime. Un bandaj pentru genunchi nu se va intinde mai mult de 15 cm deasupra si 15 cm dedesubtul centrului articulatiei genunchiului si nu va depasi o latime de acoperire de 30 cm. Alternativ, o genunchiera elastica de sustinere a rotulei ce nu depaseste 30 cm in lungime poate fi purtata. Minecile pentru genunchi in lungime de 30 cm sint de saemenea legale iar minecile medicale/chirurgicale sint de asemenea o optiune.

O combinatie a celor doua este strict interzisa.

Neoprenul poate fi cauciuc 'sintetic' dar este acceptabil doar la minecile pentru genunchi.

Bandajele nu vor ajunge in contact cu ciorapii sau costumul de ridicare.

Bandajele nu vor fi utilizate altundeva pe corp.

Bandajele sustinatoare:

Numai bandajele de la producatorii comerciali inregistrati oficial si aprobati de Comisia tehnica sint permise a fi utilizate in competitiile de powerlifting.

Bandaje nesustinatoare:

Bandajele confectionate din crep medical sau bandaj si benzile de transpiratie nu necesita aprobarea Comisiei tehnice.

Doua straturi de banda medicala pot fi purtate pe degetele mari. Banda medicala sau cele simi lare nu pot fi purtate altundeva pe corp fara permisiunea oficiala a juriului sau a arbitrului-sef. Banda medicala nu poate fi utilizata ca un ajutor al ridicatorului de a tine bara.

Cu rezerva aprobarii anterioare a juriului, medicului oficial, paramedicului sau a personalului paramedical de serviciu, banda medicala poate fi aplicata pe ranile corporale intr-o maniera care nu va oferi ridicatorului un avantaj incorect.

La toate competitiile la care un juriu poate sa nu fie prezent si sa nu existe personal medical de serviciu, arbitrul-sef va avea jurisdictia asupra utilizarii benzii medicale.

Inspectia echipamentului personal

(a) Inspectia echipamentului personal pentru fiecare ridicator din competitie poate avea loc in orice moment (ora poate fi anuntata la Sedinta tehnica) al intilnirii pina cu cel putin 20 de minute inainte de start pentru fiecare categorie de greutate.

(b) Un minim de 2 arbitri va fi numit pentru indeplinirea acestei indatoriri. Toate obiectele vor fi examinate si aprobate inainte de a fi oficial stampilate sau marcate.

(c) Bandajele ce depasesc lungimea permisa vor fi respinse dar se pot taia si supune din nou aprobarii.

(d) Orica obiect considerat murdar sau destramat va fi respins.

(e) Foaia de inspectie semnata va fi predata presedintelui juriului la sfirsitul perioadei de inspectie.

(f) Daca dupa inspectie un ridicator apare pe platforma purtind sau utilizind vreun obiect nepermis, altul decit cel care a fost din neatentie scapat din vedere de arbitru, ridicatorul va fi descalificat imediat din competitie.

(g) Toate obiectele mentionate anterior ca si echipament personal vor fi inspectate.

(h) Palariile sint strict interzis a fi purtate pe platforma in timpul ridicarii, obiectele ca ceasurile, bijuteriile, protezele, genele si articolele de igiena feminina nu trebuie inspectate.

(i) Inainte de o incercare de record mondial ridicatorul va fi inspectat de controlorul tehnic. Daca ridicatorul este gasit purtind sau folosind un obiect nepermis, altul decit cel care a fost din neatentie scapat din vedere de arbitru, el va fi descalificat din competitie.

Logo-ul sponsorului

(a) Natiunile sau ridicatorii ce doresc sa beneficieze de regulile privind logo-ul sponsorului purtat pe articolele echipamentului personal trebuie sa solicite permisiunea secretarului general. Solicitarea trebuie facuta cu cel putin 3 luni inainte de data publicata a primei competitii si trebuie insotita de o taxa de 250 Euro sau o suma asemanatoare hotarita de de congresul precedent. Daca permisiunea a fost acordata, logo poate fi afisat convenabil intr-o pozitie convenita intre IPF si natiune sau ridicator. Poate fi purtat pentru restul anului si anul calendaristic urmator. Taxa va acoperi un sponsor si o natiune. Taxe aditionale de 250 Euro fiecare vor fi solicitate pentru ceilalti sponsori ce doresc sa-si adauge logo-ul lor la echipamentul personal.

IPF isi rezerva dreptul sa refuze permisiunea daca considera ca un logo se situeaza sub standardul necesar de bun gust sau contravine unui angajament anterior asumat de IPF cu orice alt contractor cum ar fi televiziunile sau promotorii de campionate.

Comitetul executiv IPF isi rezerva dreptul de a limita marimea logo-ului. Natiunile sau ridicatorii pot sa isi afiseze emblemele nationale sau steme fara a plati vreo taxa. Logo-urile fabricantilor similari afisati pe obiecte aprobate de IPF pentru care s-a platit o taxa de acordare nu vor solicita taxe aditionale.

Ridicatorii ce doresc sa poarte logo-ul sponsorului trebuie sa prezinte o aprobare curenta sau o chitanta arbitrilor ce examineaza echipamentul daca nu este prezent pe lista aprobata IPF.

Logo-ul fabricantului tiparit sau brodat ce masoara nu mai mult de 10 cm x 2 cm pe costumele nesustinatoare, tricouri si centuri nu trebuie sa fie mascat/acoperit.

General

(a) Utilizarea uleiului, vaselinei sau a altor lubrifianti pe corp sau pe echipamentul personal este strict interzisa.

(b) Pudra de copii, rasina, talc sau carbonat de magneziu sint singurele substante care pot fi adau gate pe corp sauimbracaminte. Nu si pe bandaje.

(c) Utilizarea de orice fel de adezivi pe talpa incaltamintei este strict interzisa. Aceasta se aplica la orice adeziv incorporat, de ex. hirtie abraziva, tesatura, etc. Include si rasina si carbonatul de magneziu. O pulverizare de apa este acceptabila.

(d) Nu pot fi aplicate substante straine pe echipamentul de powerlifting. Aceasta ia in considerare toate substantele, altele decit cele utilizate periodic ca agent de sterilizare la curatarea barei, bancii de impins culcat sau platformei.

POOWERLIFTING SI REGULILE DESFASURARII

Genoflexiuni

Ridicatorul va sta cu fata catre partea din fata a platformei. Bara va fi tinuta orizaontal de-a latul umerilor, mina si degetele tinind bara iar partea de sus a barei nu va fi mai mult de o grosime de bara sub marginea exterioara a umerilor. Diagrama din figura urmatoare indica pozitia corecta a barei de-a latul umerilor.Miinile pot fi pozitionate oriunde pe bara in interior si/sau in contact cu gulerele.

Dupa indepartarea barei de pe suport, (ridicatorul poate fi ajutat de incarcatori la indepartarea barei de pe suport) ridicatorul trebuie sa se deplaseze inapoi pentru a ocupa pozitia de start.

Cind ridicatorul este nemiscat, drept cu genunchii blocati, iar bara este pozitionata corespunzator, arbitrul-sef va da semnalul de incepere a ridicarii. Semnalul va consta dintr-o miscare spre in jos a bratului si comanda audibila 'Squat' (genoflexiune). Inainte de primirea semnalului de 'genoflexiune' ridicatorul poate face orice corectii de pozitie incluse in regulament, fara penalizare. Din motive de siguranta, ridicatorul va fi rugat sa 'Replace' (repuna) bara, impreuna cu o miscare spre inapoi a bratului, daca dupa o perioada de 5 secunde el nu este in pozitie corecta pentru a incepe ridicarea. Arbitrul-sef va comunica apoi motivul pentru care semnalul nu a fost dat.

La primirea semnalului arbitrului-sef ridicatorul va indoi genunchii pina cind suprafata de sus a picioarelor la articulatia soldului este mai jos decit partea de sus a genunchilor. Este permisa numai o singura incercare decenta. Incercarea este presupus a incepe in momentul in care ridicatorul indoaie genunchii. Bara se poate misca de la pozitia de start in jos pe spatele ridicatorului un diametru/o grosime de bara in timpul desfasurarii ridicarii.

Ridicatorul trebuie sa revina la o pozitie verticala cu genunchii blocati cind doreste. Balansarea dubla la partea de jos a genoflexiunii sau orice miscare spre in jos nu este permisa. Cind ridicatorul este nemiscat (in pozitia finala aparenta) arbitrul-sef va da semnalul de asezare a barei in suport.

Semnalul de asezare a barei pe suport va consta dintr-o miscare spre inapoi a bratului si comanda audibila 'Rack' (suport). Ridicatorul trebuie apoi sa se deplaseze inainte si sa repuna bara pe suport. Din motive de siguranta, ridicatorul poate solicita ajutorul incarcatorilor la returnarea barei si amplasarea ei pe suport. Ridicatorul va ramine la bara in timpul acestui proces.

Pe platforma vor fi tot timpul nu mai putin de 2si nu mai mult de 5 incarcatori. Arbitrii pot decide numarul incarcatorilor necesari peplatforma la orice moment,2,3,4sau5.

Cauze pentru descalificarea unei genoflexiuni:

Eroarea de a observa semnalele ridicatorului la inceputul si sfirsitul ridicarii.

Balansarea dubla la partea de jos a ridicarii sau orice miscare spre in jos in timpul ridicarii.

Eroarea de a ocupa o pozitie verticala cu genunchii blocati la inceputul si sfirsitul ridicarii.

Pasul inainte sau inapoi desi miscarea laterala a talpii si rularea piciorului intre calcii si pingea este permisa.

Eroarea de a indoi genunchii si a cobori corpul pina cind suprafata de sus a picioarelor la articulatia soldului este mai jos decit partea de sus a genunchilor, ca in diagrama.

Orice miscare a barei pe spate mai mare decit diametrul/grosimea barei mai in jos decit pozitia ei de pornire.

Contactul incarcatorilor cu bara sau ridicatorul intre semnalele arbitrului-sef pentru a face ridicarea mai usoara.

Contactul coatelor sau bratelor superioare cu picioarele. Contactul usor este permis daca nu reprezinta un suport ce ar putea ajuta ridicatorul.

Orice aruncare sau descarcare a barei dupa incheierea ridicarii

Eroarea de a se conforma cu orice articol evidentiat in regulile de desfasurare pentru genoflexiuni.

Diagrama de mai jos indica pozitia corecta a barei si adincimea ceruta la genoflexiuni:

Impins culcat

Banca de impins culcat va fi amplasata pe platforma cu capul spre partea din fata sau inclinata cu pina la 45 de grade.

Ridicatorul trebuie sa stea intins pe banca cu capul, umerii si fesele in contact cu suprafata bancii.

Picioarele trebuie sa stea plan pe sol ( atit cit ii permite forma pantofului). Miinile si degetele sale trebuie sa prinda bara pozitionata pe suporti cu degetul mare in jurul prizei. Aceasta pozitie va fi mentinuta in timpul ridicarii.

Pentru a obtine o asezare ferma a talpilor, ridicatorul poate folosi placi plane sau blocuri ce nu vor depasi 30 cm inaltime totala fata de suprafata platformei. Blocuri de marimile 5 cm, 10 cm, 20 cm si 30 cm vor fi disponibile pentru plasarea picioarelor la toate competitiile internationale.

Pe platforma vor fi tot timpul cel putin 2 si cel mult 5 incarcatori. Dupa corecta sa pozitionare, ridicatorul poate solicita ajutorul incarcatorilor pentru ridicarea barei de pe suporti. Daca ridicarea este asistata de incarcatori, distanta va fi de o lungime de brat.

Distanta dintre miini nu va depasi 81 cm masurata intre degetele aratatoare (ambele degete aratatoare trebuie sa fie in interiorul marcajului de 81 cm si intregul deget aratator trebuie sa fie in contact cu marcajul de 81 cm daca se utilizeaza priza maxima). Daca din cauza unor accidentari vechi sau deficiente anatomice ridicatorul nu este capabil sa prinda bara in mod egal cu ambele miini, el va informa arbitrii inainte de ridicarea propriu-zisa pentru fiecare incercare si daca este necesar, bara va fi marcata corespunzator. Utilizarea prizei inverse este interzisa.

Dupa indepartarea barei de pe suporti, cu sau fara ajutorul incarcatorilor, ridicatorul va astepta cu coatele blocate semnalul arbitrului-sef. Semnalul va fi dat de indata ce ridicatorul este nemiscat si bara este pozitionata corect. Din motive de siguranta ridicatorului i se va cere sa 'Replace' (repuna) bara, impreuna cu o miscare spre inapoi a bratului, daca dupa o perioada de 5 secunde el nu este in pozitia corecta pentru a incepe ridicarea. Arbitrul-sef va comunica apoi motivul pentru care semnalul nu a fost dat.

Semnalul de incepere a incercarii va consta dintr-o miscare spre in jos a bratului impreuna cu comanda audibila 'Start'.

Dupa primirea semnalului, ridicatorul trebuie sa coboare bara pe piept (pieptul, in scopul regulii, se sfirseste la baza osului sternului), sa o tina nemiscata pe piept, dupa care arbitrul-sef va da semnalul si comanda audibila 'Press' (impinge). Ridicatorul trebuie atunci sa impinga bara la lungimea bratelor fara vreo extensie excesiva / inegala a bratelor. Cind bara este tinuta nemiscata in pozitie se va da comanda audibila 'Rack' (suport) impreuna cu o miscare spre inapoi a bratului.

Daca din motive anatomice bratele nu pot fi intinse complet, ridicatorul va prezenta un certificat emis de Comisia medicala.

Reguli pentru participarea persoanelor cu dizabilitati la campionatele IPF de impins culcat

Campionatele de impins culcat vor fi organizate fara o divizie speciala pentru ridicatorii cu dizabilitati, cum ar fi nevazatorii de unul sau ambii ochi, invalizi etc. Ei pot fi insotiti pina la si de la banca de impins culcat. Insotiti inseamna 'cu ajutorul antrenorului si/sau cu ajutorul cirjelor, bastoanelor sau al scaunului cu rotile'. Regulile competitiei se aplica la fel cu cele pentru persoane valide. Pentru ridicatorii care au un membru inferior amputat, proteza va fi considerata la fel ca si membrul natural. Ridicatorul va fi cintarit

fara dispozitivul auxiliar, cu greutatea compensatoare adaugata in conformitate cu tabelele fractionale stabilite, dupa cum sint descrise in capitolul CINTARIREA paragraful 5. Pentru ridicatorii cu membre inferioare cu dizabilitati ce necesita legaturi la picioare sau dispozitive asemanatoare pentru a putea umbla, dispozitivul va fi considerat ca parte a membrului natural si ridicatorul va fi cintarit purtind dispozitivul.

Cauze pentru descalificarea unui impins culcat

Eroarea de a observa semnalele arbitrului-sef la inceputul, in timpul sau la sfirsitul ridicarii.

Orice schimbare in pozitia aleasa in timpul ridicarii propriu-zise cum ar fi orice miscare de ridicare a capului, umerilor sau feselor de pe banca sau miscarea picioarelor pe podea / placi / blocuri ori miscarea laterala a miinilor pe bara.

Cintarirea sau coborirea barei pe piept dupa ce este nemiscata intr-un mod in care sa faca ridicarea mai usoara.

Orice extensie inegala pronuntata / exagerata a bratelor in timpul ridicarii.

Orice miscare spre in jos a barei in cursul ridicarii ei.

Eroarea de a impinge bara pina la extensia completa a bratelor la sfirsitul ridicarii.

Contactul incarcatorilor cu bara sau ridicatorul intre semnalele arbitrului-sef pentru a face ridicarea mai usoara.
8. Orice contact a picioarelor ridicatorului cu banca sau cu suportii ei.

Contactul deliberat intre bara si suportii barei.

Eroarea de a se conforma cu oricare dintre articolele evidentiate in regulile pentru impins culcat.

Indreptari

Ridicatorul va sta cu fata spre partea frontala a platformei cu bara asezata orizontal in fata picioarelor ridicatorului, prinsa cu o priza optionala in ambele miini si ridicata pina cind ridicatorul sta drept in pozitie verticala.

La sfirsitul ridicarii genunchii trebuie sa fie blocati intr-o pozitie dreapta si umerii trebuie sa fie trasi inapoi.

Semnalul arbitrului-sef va consta dintr-o miscare spre in jos a bratului si comanda audibila 'Down' (jos) . Semnalul nu va fi dat pina cind bara nu va fi tinuta nemiscata si ridicatorul este in pozitia finala aparenta.

Orice ridicare a barei sau incercare deliberata de a o ridica va fi considerata ca o incercare. Odata ce incercarea a inceput nu mai este permisa nici o miscare spre in jos pina cind ridicatorul nu atinge pozitia dreapta verticala cu genunchii blocati. Daca bara se aseaza cind umerii sint trasi inapoi (usor spre in jos la final) aceasta nu este un motiv pentru a descalifica ridicarea.

Cauze pentru descalificarea unei indreptari.

Orice miscare spre in jos a barei inainte de a ajunge in pozitia finala.

Eroarea de a sta drept cu umerii spre inapoi.

Eroarea de a bloca genunchii drepti la sfirsitul ridicarii.

Rezemarea barei pe coapse in timpul desfasurarii ridicarii. Daca bara urmareste conturul coapselor dar nu se sprijina, acesta nu este un motiv de descalificare. Ridicatorul va avea cistig in toate deciziile in care arbitrul are indoieli.

Pasirea inainte sau inapoi, desi miscarea laterala a piciorului sau rularea picioarelor intre calcii si pingea este permisa.

Coborirea barei inainte de primirea semnalului arbitrului-sef.

Lasarea barei sa se intoarca pe platforma fara a mentine controlul cu ambele miini, adica eliberarea barei din palmele miinii.

Eroarea de a se conforma cu oricare din articolele evidentiate in regulile pentru indreptari.

Diagrama de mai jos descrie sprijinirea barei pe coapse:

CINTARIREA

Cintarirea in toate competitiile trebuie sa nu aiba loc mai devreme de 2 ore inainte de startul competitiei pentru o categorie anumita. Toti ridicatorii de la categorii vor participa la cintarire, care va fi efectuata in prezenta a doi/ trei arbitri numiti. Categoriile de greutate pot fi combinate intr-o singura sesiune de ridicari.

Daca nu a fost deja facut, se va trage la sorti (serii) pentru a stabili ordinea de cintarire. Tragerea la sorti stabileste de asemenea ordinea de ridicare in competitie atunci cind ridicatorii solicita aceeasi greutate pentru incercarile lor.

Perioada de cintarire va dura o ora si jumatate.

Cintarirea pentru fiecare competitor va fi efectuata intr-o camera cu usa inchisa, numai cu competitorul, antrenorul sau managerul sau si 2 sau 3 arbitri prezenti. Din motive de igiena, ridicatorul va purta ciorapi / prosop de hirtie pe platforma.

Ridicatorii pot fi cintariti dezbracati sau in lenjerie care este conforma cu specificatiile stabilite in sectiunile respective ale regulamentului si care nu modifica efectiv greutatea ridicatorului. Daca exista neclaritati in legatura cu greutatea lenjeriei, se poate solicita o recintarire la dezbracat. In competitiile unde competitorii sint femei, procedura de cintarire poate fi modificata pentru a se asigura ca ridicatorii sint cintariti de oficiali de acelasi sex. Oficiali suplimentari femei (nu in mod necesar arbitri) pot fi numiti pentru acest scop. Ridicatorii cu dizabilitati / amputati care concureaza in campionatele de impins culcat vor avea urmatoarele suplimente la greutatea corporala:

- pentru fiecare amputatie sub incheietura= 1/54 din greutatea corporala

- pentru fiecare amputatie sub genunchi = 1/36 din gretatea corporala

- pentru fiecare amputatie deasupra genunchiului= 1/18 din greutatea corporala

- pentru fiecare dezarticulare a soldului= 1/9 din greutatea corporala

Pentru ridicatorii cu membre inferioare cu dizabilitati ce necesita legaturi la picioare sau dispo- zitive asemanatoare pentru a putea umbla, dispozitivul va fi considerat ca parte a membrului natural si ridicatorul va fi cintarit purtind dispozitivul.

Fiecare ridicator poate fi cintarit o singura data. Numai aceia a caror greutate corporala este mai mare sau mai mica decit limitele categoriei in care intra au permisiunea de a se intoarce la cintar.

Ei trebuie sa se intoarca la cintar si sa fie cintariti in intervalul de o ora si jumatate admis pentru cintarire; altfel ei vor fi eliminati din competitie pentru acea categorie de greutate. Un ridicator poate fi recintarit ori de cite ori timpul si ordinea tragerii la sorti ii permit. Un ridicator poate fi cintarit in afara timpului limita de o ora si jumatate doar daca se prezinta el insusi in intervalul specificat de timp, dar datorita numarului de ridicari ce incearca sa se recintareasca, i se refuza posibilitatea de a urca pe cintar. Lui i se poate acorda o recintarire la discretia arbitrilor. Greutatea corporala convenita a ridicatorului nu va fi facuta publica pina cind toti ridicatorii ce concureaza in acea categorie de greutate nu au fost cintariti.

Un ridicator va fi nominalizat in categoria sa normala de greutate. Oricum, fiecare ridicator va avea optiunea de a schimba categoriile in jos sau in sus de la cea in care a fost nominalizat initial pe formularul final de nominalizare a echipei. Daca ridicatorul vrea sa-si exercite optiunea, el trebuie sa se prezinte benevol la arbitrul-sef la camera de cintarire cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi pentru decizia sa finala privind categoria de greutate. Daca vrea sa se mute in sus, ridicatorul trebuie sa il instiinteze si pe arbitrul-sef despre categoria sa initiala de greutate nominalizata, cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi pentru acea categorie pentru a fi scuzat. Daca un ridicator schimba categoriile si tragerea la sorti s-a efectuat deja, atunci ridicatorul va fi plasat in virful listei. Daca noua categorie trebuie impartita pe grupe din cauza numarului de competitori,atunci daca el nu poate aduce o evidenta de necontestat a unui total realizat in noua categorie in timpul ultimelor 12 luni la nivel national sau international, el va fi plasat in mod automat in primul grup de ridicatori. Este de asemenea politicos de a informa pe arbitrul-sef de mutarea din categoria nominalizata initial, deoarece el poate sa nu fi primit informatia sau sa nu fi fost in vecinatatea zonei de judecata la momentul respectiv.

Exemplu (a) - un ridicator nominalizat la categoria 90 kg vrea sa concureze la categoria 82.5 kg.

Trebuie sa se prezinte el insusi la arbitrul-sef al categoriei 82.5 kg cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi pentru acea categorie.

Exemplu (b) - un ridicator nominalizat la categoria 90 kg vrea sa concureze la categoria 100 kg.

El trebuie sa se prezinte la arbitrul-sef al categoriei 90 kg cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi si sa confirme ca vrea sa se mute in sus la categoria 100 kg si de aceea nu doreste sa se cin tareasca. El trebuie de asemenea sa se prezinte la arbitrul-sef al categoriei 100 kg cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi pentru acea categorie. Este responsabilitatea ridicatorului sa stie categoria pentru care a fost nominalizat initial. Plingerea ca a fost facuta o eroare pe formularul final de nominalizare nu va fi acceptata. In cazul in care grupele sint formate de ex. A - B si /sau C intr-o anumita categorie de greutate, iar grupele B si C ridica mai devreme in acea zi decit grupa A, orice ridicator care se muta in sus din categoria sa nominalizata la Sedinta tehnica, trebuie sa se prezinte personal cu 10 minute inainte de inceperea cintaririi de la categoria sa nominalizata si sa informeze oficialii despre intentiile sale. Orice ridicator care isi schimba categoria de greutate va fi plasat in grupa C daca impartireacategoriei este in 3grupe, sau in grupa B daca impartirea categoriei este in 2 grupe.

Ridicatorii trebuie sa verifice inaltimile suportilor pentru genoflexiuni si ai bancii pentru impins culcat si blocurile pentru sprijinul talpilor inainte de startul competitiei. Foaia pentru inaltimea suportilor trebuie semnata sau initiata dupa verificare de ridicator sau antrenor. Este in interesul lor. O copie a acestui document oficial ajunge la juriu, crainic si la controlorul / directorul de platforma.

ORDINEA INTRARII IN COMPETITIE

Sistemul cu runde

(a) La cintarire, ridicatorul sau antrenorul sau trebuie sa declare o greutate de pornire pentru toate cele 3 ridicari. Acestea trebuie introduse pe cartela corespunzatoare primei incercari, semnata de ridicator sau de antrenorul sau si retinuta de oficialul ce conduce cintarirea. Cartela crainicului este presupus a fi cartela corespunzatoare primei incercari. Ridicatorului i se vor da atunci 11 cartele de incercari albe (necompletate) pentru utilizarea in timpul competitiei, 3 pentru genoflexiuni, 3 pentru impins culcat si 5 pentru indreptari. Fiecare este identificata prin utilizarea de cartele diferit colorate. Dupa ce a efectuat prima incercare la o ridicare, ridicatorul sau antrenorul sau trebuie sa

decida asupra greutatii solicitate pentru a doua sa incercare. Aceasta greutate trebuie completata acolo unde este indicat pe cartela si prezentata secretarului competitiei sau altui oficial numit inainte de a se scurge intervalul de timp acceptat de 1 minut. Aceeasi procedura se va aplica si pentru a doua si a treia incercare la toate cele trei ridicari. Responsabilitatea de a prezenta incercarile in intervalul de timp l;imita ramine numai in sarcina ridicatorului si a antrenorului sau. In sistemul circular, nevoia de numerosi ofiteri este eliminata, cartela de incercari fiind inminata direct ofifialului desemnat. Un exemplu de cartela de incercare este ilustrat mai jos. Nu uitati ca caseta pentru primele incercari de pe cartela ce se afla in posesia ridicatorului este numai pentru schim barea permisa a primei incercari daca este solicitata. In mod similar, a patra si a cincea caseta de pe cartela de la indreptari trebuie utilizate pentru cele doua schimbari permise la a treia incer care la indreptari daca este necesar. In competitiile de impins culcat se va folosi o cartela similara cu cea utilizata la indreptari.

SPEAKER’s CARD

Name, Surname:

Birth date:

Nation:

Bodyweight:

Class:

Wilks formula:

Lot number:

Signature: lifter / coach

Discipline

1st attempt

2nd attempt

3rd attempt

Best attempt

Squat

Bench press

Subtotal

Subtotal

Deadlift

Grouping: 1, 2, 3, 4, 5

Placing:

Wilks points:

Total

Cartele de incercari

SQUAT

NAME: . . . . . . . .

1st 2nd 3rd

Signed: . . . . . . . ..

BENCH PRESS

NAME: . . . . . . . .

1st 2nd 3rd

Signed: . . . . . . . ..

DEADLIFT

NAME: . . . . . . . .

1st 2nd 3rd

Signed: . . . . . . . ..

(b) Acolo unde 10 sau mai multi ridicatori concureaza intr-o sesiune, se pot forma grupe continind un numar aproximativ egal de ridicatori. Oricum, trebuie formate grupe atunci cind 15 sau mai multi ridicatori concureaza in aceeasi sesiune. O sesiune poate fi formata dintr-o singura categorie de greutate sau orice combinatie de categorii de greutate la discretia organizatorului in scopul prezentarii.

(c) Gruparea va fi determinata de examinarea celui mai bun total al ridicatorului obtinut la nivel national sau international in ultimele 12 luni. Ridicatorii cu cel mai redus total vor forma primul grup de ridicari cu totaluri progresive tot mai mari formind urmatoarele grupe daca este necesar. Acolo unde un ridicator nu a furnizat un total din ultimele 12 luni, atunci ridicatorul va fi plasat automat in prima grupa de ridicare. Aceasta se aplica si la ridicatorii care doresc sa se mute in sus sau in jos din categoria lor nominalizata initial de greutate.

(d) Fiecare ridicator va efectua prima sa incercare in prima runda, a doa sa incercare in a doua runda si a treia sa incercare in a treia runda.

(e) Cind o grupa consta din mai putin de 6 ridicatori, se va acorda timp compensator la sfirsitul fiecarei runde dupa cum urmeaza: pentru 5 ridicatori se adauga 1 minut; pentru 4 ridicatori se adauga 2 minute; pentru 3 ridicatori se adauga 3 minute. 3 minute este timpul maxim acordat permis la sfirsitul unei runde. Daca un ridicator ar trebui sa-si urmeze lui insusi cind ceasul compensator este in functiune, 3 minute este acordarea maxima permisa. Pentru timpul compensator atunci cind sint implicate grupe, descarcarea barei va avea loc la la sfirsitul timpului compensator, reincarcata, si apoi mai este un minut pina la inceperea incercarii.

(f) Bara trebuie incarcata progresiv in timpul fiecarei runde pe principiul cresterii barei. Niciodata greutatea de pe bara nu va fi redusa in timpul unei runde cu exceptia erorilor conform celor descri se la paragraful (i), si atunci doar la sfirsitul rundei.

(g) Ordinea de ridicare in cadrul fiecarei runde va fi determinata de alegerea ridicatorului la greutatile din acea runda. In eventualitatea a doi ridicatori ce aleg aceeasi greutate, ridicatorul cu cel mai mic numar de ordine de la tragerea la sorti de la cintarire va ridica primul. Acelasi principiu se aplica la a treia runda de incercari la indreptari, unde greutatea poate fi modificata de doua ori, in cazul in care bara nu a fost deja incarcata cu greutatea initial aleasa de ridicator.

Exemplu: Ridicatorul A cu nr. de ordine 5 solicita 250.0 kg.

Ridicatorul B cu nr. de ordine 2 solicita 252.5 kg.

Ridicatorul A rateaza cu 250.0 kg. Poate ridicatorul B sa reduca greutatea la 250.0 kg pentru a cistiga? Nu, ordinea de ridicare este in continuare determinata de numarul de ordine.

(h) Daca nu are succes la o incercare, ridicatorul nu isi urmeaza lui insusi, ci va trebui sa astepte pina la urmatoarea runda pina cind poate incerca la acea greutate din nou.

(i) Daca intr-o runda o incercare este nereusita datorita unei bare gresit incarcate, eroarea incarcatorului sau problemelor de echipament, ridicatorului ii va fi acordata o noua incercare la greutatea corecta. Daca greseala este o bara gresit incarcata si incercarea inca nu a inceput, ridicatorului i se va da posibilitatea sa aleaga intre a continua in acel moment sau a face o noua incercare la sfirsitul rundei. In toate celelalte cazuri, ridicatorul va efectua incercarea sa suplimentara la sfirsitul rundei. Daca se intimpla ca ridicatorul sa fie ultimul din runda, i se va acorda un timp de odihna de 3 minute, daca este penultimul din runda i se acorda 2 minute, daca este antepenultimul din runda i se acorda 1 minut. In aceste cazuri in care ridicatorii isi urmeaza lor insisi si se acorda timp de odihna compensator, bara va fi incarcata imediat ce o noua incercare a avut loc. Timpul compensator va fi adaugat la minutul uzual de incepere a incercarii. Ceasul va fi pornit si ridicatorul va avea la dispozitie acel timp sa isi inceapa incercarea. Ridicatorii ce isi urmeaza lor insisi vor avea 4 minute timp la dispozitie dupa ceas, interval in care ridicatorul poate incepe incercarea cit de repede considera ca este gata. Ridicatorii penultimi vor avea la dispozitie 3 minute, cei antepenultimi vor avea 2 minute, toti ceilalti vor avea la dispozitie minutul uzual pentru inceperea incercarii.

(j) Unui ridicator ii este permisa o modificare de greutate la prima incercare de la fiecare ridicare.

Modificarea greutatii se poate face in sus sau in jos fata de cea initiala prezentata iar ordinea de ridicare in prima runda se va modofoca corespunzator. Daca este in prima grupa, aceasta modificare poate avea loc oricind cu pina la 5 minute inainte de startul primei runde din acea ridicare. Grupelor urmatoare le sint acordate un privilegiu similar cu pina la 5 incercari inainte de sfirsitul ultimei runde din grupa anterioara de la acea ridicare. Instiintarea anterioara a acestor termene trebuie anuntata de catre crainic.. Daca anuntul corespunzator acestor termene nu este facut, atunci se va face un anunt ce autorizeaza aceste modificari iar un ridicator va putea face o modificare in interval de 1 minut de la un asemenea anunt.

(k) Un ridicator trebuie sa prezinte a doua si a treia sa incercare in interval de 1 minut de la completarea incercarii sale precedente. Acel minut va incepe din momentul in care sint activate luminile. Daca nu este prezentata nici o greutate in intervalul acordat de timp, ridicatorului i se va acorda o crestere de 2.5 kg la urmatoarea incercare. Daca ridicatorul a ratat incercarea sa anterioar si nu a prezentat o greutate pentru urmatoarea incercare in intervalul de un minut permis, atunci bara va fi incarcata cu greutatea la care a ratat.

(l) Greutatile prezentate pentru a doua runda de incercari la toate cele trei incercari nu pot fi modificate. De asemenea a treia runda de incercari la genoflexiuni si impins culcat nu pot fi modificate.

Conform acestei reguli, o incercare odata inceputa nu mai poate fi retrasa. Bara va fi incarcata la greutatea de inceput si ceasul porneste.

(m) In ultima runda de indreptari sint permise 2 modificari. Modificarea greutatii poate fi insus sau in jos fata de cea anterior prezentata pentru a treia incercare. Oricum, acestea sint permise doar daca ridicatorul nu a fost chemat de catre crainic la bara deja incarcata cu greutatea prezentata anterior.

(n) In competitiile de impins culcat regulile sint in general aceleasi ca si cele pentru competitiile cu trei ridicari. Oricum, in a treia runda sint permise 2 modificari de greutate si regulile susmentionate la(m) pentru ridicari se aplica in acelasi mod si aici.

(o) Daca o sesiune de ridicari consta dintr-o singura grupa, adica pina la maximum 14 ridicari, va fi admis un interval de 15 minute intre ridicari. Acesta are ca scop un timp corespunzator pentru incalzire si organizarea platformei.

(p) Cind doua sau mai multe grupe iau parte intr-o sesiune pe o singura platforma, ridicarea va fi organizata pe baza repetitiei de grupe. Nu va fi admis nici un interval de timp intre runde altul decit cel necesar pentru aranjarea platformei.

De exemplu, daca sint doua grupe ce iau parte intr-o sesiune, prima grupa va completa toate cele 3 runde de genoflexiuni. Ei vor fi urmati imediat de grupa a doua care isi va completa de asemenea cele 3 runde de genoflexiuni. Platforma va fi apoi pregatita pentru impins culcat si prima grupa isi va completa cele 3 runde de impins culcat, urmata imediat de grupa a doua care asemanator isi va completa cele 3 runde de impins culcat. Platforma va fi apoi pregatita pentru indreptari si prima grupa isi va completa cele 3 runde de indreptari, urmata imediat de a doua grupa care isi va completa asemanator cele 3 runde de indreptari. Acest sistem elimina pierderile de timp altul decit cel necesar pentru aranjarea platformei intre ridicari.

Comisia tehnica cu cooperarea si asistenta organizatorului va numi urmatorii oficiali:

(a) Crainic / Responsabil cu anunturile, preferabil un arbitru international care este capabil sa converseze in engleza si in limba natiunii gazda.

(b) Secretarul tehnic, un arbitru international care de preferat poate conversa si scrie in engleza si in limba natiunii gazda.(c) Cronometrorul, un arbitru calificat(d)Ofiteri / Expeditori

(e) Responsabili de scor.

(f) Incarcatori. Codul corect de imbracaminte - tricoul intilnirii sau tricou obisnuit de aceeasi culoare.

Pantaloni de alergare de aceeasi culoare. Pantofi de sport sau de alergare.

Oficiali suplimentari pot fi numiti la nevoie, ca de ex. medici, asistenti, etc.

(g) Controlorul tehnic, un arbitru international calificat.

Responsabilitatile oficialilor sint:

(a) Crainicul este responsabil pentru desfasurarea eficienta a competitiei. El actioneaza ca un maestru de ceremonii si organizeaza incercarile alese de ridicatori intr-un mod ordonat, dictat de greutate si, daca este necesar, de numarul de ordine. El anunta greutatea ceruta pentru urmatoarele incercari si numele ridicatorului. Cind bara este incarcata si platforma libera pentru ridicare, arbitrul-sef va indica acest fapt crainicului. Cind crainicul anunta ca bara este pregatita si cheama ridicatorul la platforma, ceasul va incepe sa cronometreze.

Pentru a clarifica - cind crainicul anunta ca bara este 'pregatita / incarcata', atunci ridicatorul este invitat sa efectueze incercarea.

Incercarile anuntate de catre crainictrebuie sa fie afisate pe tabela de marcaj ridicata intr-o pozitie vizibila, cu numele ridicatorilor in ordinea numerelor tragerii la sorti.

(b) Secretarul tehnic este responsabil cu organizarea sedintei tehnice dinainte de competitie. In absenta comisiei tehnice sau a unui membru al acestei comisii, secretarul tehnic va alcatui programele juriului si arbitrilor din numele acelor arbitri declarati disponibili pentru serviciu pe parcursul competitiei. El va completa lista necesarului de 'Arbitri de serviciu si membri ai juriului' pentru compe titie si va informa arbitrii despre categoriile la care au fost repartizati. Dupa sedinta tehnica cind au fost intocmite nominalizarile finale ale echipelor, secretarul tehnic va initia o fisa de scor, o fisa de verificare a echipamentului nespecific, o fisa de inaltimi a suportilor si o fisa a ordinii de cintarire pentru fiecare categorie din competitie, introducind numele tuturor ridicatorilor nominalizati la acea categorie. Tragerile la sorti se pot face in acest moment pentru a stabili ordinea de cintarire si de ridicare. El va emite de asemenea cartele de competitie pentru crainic pentru fiecare ridicator de la fiecare categorie. Documentatia de mai sus impreuna cu un numar corespunzator de cartele de incercare pentru ridicatori vor fi depuse in plicul corespunzator pentru fiecare categorie din competitie si inminate arbitrului-sef al categoriei respective. Secretarul tehnic se va ocupa de fiecare cintarire si va indica arbitrilor de serviciu despre procedurile si chestiunile ce necesita atentie deosebita. El ar trebui sa fie un arbitru international preferabil din natiunea gazda si capabil sa faca fata la orice probleme pot apare datorita dificultatilor de limba aparute la locul de judecata. Este responsabilitatea directorului intilnirii de a furniza toate formularele necompletate si documentatia necesara secretarului tehnic pentru a-si duce la indeplinire indatoririle.

Un dosar complet al descrierii postului impreuna cu documentatia aferenta pot fi obtinute de la Comisia tehnica gratuit, disponibil pentru toti directorii de intilnire.

(c) Cronometrorul este raspunzator pentru inregistrarea cu precizie a intervalului dintre anuntul ca bara este pregatita si inceputul incercarii de catre ridicator. El este de asemenea raspunzator pentru inregistrarea acordarilor de timp ori de cite ori se solicita, de ex. dupa o incercare ridicatorul trebuie sa paraseasca platforma in interval de 30 de secunde. Odata ce ceasul inregistreaza pentru un ridicator, el poate fi oprit doar de incheierea timpului acordat, prin inceperea ridicarii, sau la discretia arbitrului-sef. Ca urmare, este foarte important ca ridicatorul sau antrenorul lui sa verifice inaltimea suportilor de la genoflexiuni inainte de a fi chemat, deoarece odata ce este anuntat ca bara este pregatita, ceasul va fi pornit. Orice alte modificari ale suportilor se vor face in intervalul de timp de 1 minut acordat ridicatorului, decit daca ridicatorul a mentionat inaltimea ceruta pentru suporti si ea a fost reglata incorect de catre incarcatori. De aceea este esential ca fisa de inaltime a suportilor sa fie semnata sau intocmita de ridicator sau antrenor. Acesta este un document oficial, ce trebuie verificat in orice disputa. Ridicatorului ii este acordat un minut in care sa isi inceapa incercarea dupa ce crainicul il cheama la bara. Daca el nu incepe incercarea in acest interval de timp, crnometrorul va anunta timpul si arbitrul-sef va da comanda audibila 'Rack' impreuna cu o miscare spre inapoi a miinii. Ridicarea va fi declarata 'no lift' (fara ridicare) si incercarea va fi pierduta. Cind un ridicator incepe ridicarea in intervalul prescris de timp, ceasul va fi oprit.

Definirea inceperii unei incercari depinde de ridicarea ce este efectuata. La genoflexiuni si impins culcat, inceputul coincide cu semnalul de incepere al arbitrului-sef. Se va vedea la sectiunea 'Arbitri' capitolul 3. La indreptari, inceperea incercarii este considerata atunci cind ridicatorul face o incercare hotarita de a ridica bara.

(d) Ofiterii / expeditorii sint raspunzatori pentru colectarea greutatilor incercarilor solicitate de la ridicatori sau de la antrenorii lor si de transmiterea informatiilor fara intirziere la crainic. Ridicatorului ii este acordat 1 minut intre incheierea ultimei sale incercari si informarea crainicului, prin intermediul ofiterului, despre greutatea solicitata pentru urmatoarea sa incercare.

(e) Responsabilii de scor sint raspunzatori pentru inregistrarea corecta a desfasurarii competitiei iar la incheiere, dupa ce se asigura ca cei 3 arbitri semneaza fisele oficiale de scor, inregistreaza certificatele sau orice alt document ce necesita semnaturi. Crainicul va face un anunt in acest sens inainte ca arbitrii sa dispara.

(f) Incarcatorii sint raspunzatori pentru incarcarea si descarcarea barei, reglarea suportilor pentru genoflexiuni si a bancii de impins culcat dupa cum este solicitat, curatarea barei sau a platformei la cererea arbitrului-sef, asigurindu-se in general ca platforma este bine intretinuta si are un aspect curat si ordonat tot timpul. In nici un moment nu trebuie sa fie mai putin de 2 si mai mult de 5 incarcatori pe platforma.

Cind ridicatorul se pregateste de incercare, incarcatorii il pot asista la indepartarea barei de pe suporti. Ei pot de asemenea sa il asiste in reamplasarea barei pe suporti dupa incercare. Oricum, ei nu vor atinge ridicatorul sau bara in timpul incercarii efective, adica in timpul perioadei de timp ce se scurge intre semnalele de incepere si de incheiere. Singura exceptie de la regula este aceea ca daca ridicarea este in pericol si posibil sa se sfirseasca cu ranirea ridicatorului, incarcatorii pot, fie la solicitarea arbitrului-sef fie a ridicatorului insusi, sa se apropie si sa il debaraseze pe ridicator de bara. Daca ridicatorul insusi este privat de o incercare care altfel s-ar fi incheiat cu succes dintr-o greseala a incarcatorilor si nu din cauza unei greseli proprii, ii va fi acordata o alta incercare la latitudinea arbitrilor si juriului la sfirsitul rundei.

(g) Controlorul tehnic se va asigura ca ridicatorul este cel anuntat si este echipat corespunzator inainte de a urca pe platforma.

In timpul unei competitii ce se desfasoara pe o platforma sau podium, numai ridicatorul si antrenorul sau, membri ai juriului, arbitrii ce oficiaza, incarcatorii si controlorul tehnic vor fi admisi in jurul platformei sau podiumului. In timpul executarii ridicarii, numai ridicatorul, incarcatorii si arbitrii au permisiunea sa fie prezenti pe platforma. Antrenorii vor ramine in zona destinata antrenorilor asa cum este repartizata de catre juriu sau de catre oficialul tehnic autorizat.

Un ridicator nu isi va pune bandajele, ajusta costumul sau folosi amoniac cu fata spre public. Singura exceptie a acestei reguli este aceea ca isi poate ajusta centura.

In partidele internationale intre 2 ridicatori sau 2 natiuni ce concureaza in diferite categorii de greutate, ridicatorii pot alterna independent de greutatea solicitata pentru incercari. Ridicatorul ce solicita cea mai mica greutate in prima sa ridicare va ridica primul si prin aceasta va regla ordinea pentru incercari alternative de-a lungul fiecarei ridicari.

In competitiile recunoscute IPF, greutatea discurilor trebuie sa fie intotdeauna un multiplu de 2.5 kg

Daca incercarile nu sint facute pentru a stabili un record, progresia trebuie sa fie de cel putin 2.5 kg intre toate incercarile.

(a) Intr-o incercare de record greutatea discurilor trebuie sa fie de cel putin 1 kg in plus fata de recordul curent, dar daca noul record este divizibil cu 2.5 kg atunci se accepta o crestere de 0.5 kg.

(b) In decursul competitiei, un ridicator poate solicita o incercare de record care nu este multiplu de 2.5 kg. Daca incercarea este incununata de succes, ea va fi adaugata atit la ridicarea individuala cit si la total.

(c) Incercari de record pot fi facute la oricare sau la toate incercarile prestabilite ale ridicatorului.

(d) Un ridicator poate face incremente mai mici de 2.5 kg pentru incercarile de record numai in campionatele in care concureaza, adica o ridicare de maestru intr-o competitie open nu poate avea mai putin de 2.5 kg pentru a obtine recordul de maestru.

(e) In eventualitatea unei greutati anuntate pentru runda urmatoare care nu este multiplu de 2.5 kg pentru a depasi un record, greutatea va fi redusa la cel mai apropiat multiplu de 2.5 kg, daca un coleg competitor a depasit acea greutate in runda precedenta.

Exemplu 1: Recordul curent este 302.5 kg.

Ridicatorul A realizeaza la genoflexiuni 300 kg in prima runda, apoi solicita 303.5 kg.

Ridicatorul B realizeaza la genoflexiuni 305 kg in prima runda.

A doua incercare a ridicatorului A este acum redusa la 302.5 kg.

Exemplu 2: Recordul curent este 300 kg.

Ridicatorul A solicita doar un increment de 1 kg (301 kg) dupa ce a realizat prima incercare de 300 kg in scenariul de mai sus. Ridicatorul B realizeaza 305 kg in prima runda. Acum ridicatorul A trebuie sa incerce cel mai apropiat 2.5 kg deasupra (302.5 kg).

Arbitrul-sef va fi singurul raspunzator pentru deciziile luate in cazul erorilor de incarcare sau anunturi incorecte facute de catre crainic. Deciziile sale vor fi inminate crainicului care va face anunturile corespunzatoare.

Exemple de erori la incarcare:

(a) Daca bara este incarcata la o greutate mai mica decit cea solicitata initial si ridicarea este reusita, ridicatorul poate accepta incercarea reusita sau poate alege sa faca o noua incercare la greutatea solicitata inirial. Daca incercarea nu este reusita, ridicatorului ii va fi acordata o noua incercare la greutatea solicitata initial. In ambele cazuri, incercarile suplimentare pot fi efectuate doar la sfirsitul rundei in care a aparut eroarea.

(b) Daca bara este incarcata la o greutate mai mare decit cea solicitata initial si ridicarea este reusita, ridicatorului i se va acorda incercarea. Oricum, greutatea poate fi redusa din nou daca se solicita pentru ceilalti ridicatori. Daca ridicarea nu este reusita, ridicatorului i se va acorda o noua incercare la sfirsitul rundei in care a aparut eroarea.

(c) Daca incarcarea nu este aceeasi la ambele capete ale barei; sau apare o schimbare la bara sau la discuri in timpul efectuarii ridicarii; sau platforma este nearanjata, daca in ciuda acestor factori ridicarea este reusita, ridicatorul poate accepta ridicarea sau poate alege sa efectueze ridicarea din nou. Daca incercarea reusita nu este un multiplu de 2.5 kg,atunci cel mai apropiat multiplu de 2.5 kg inferior va fi inregistrat in fisa de scor. Daca incer carea nu este reusita, ridicatorului ii va fi acordata o noua incercare. Incercarile suplimentare pot avea loc doar la sfirsitul rundei in care a aparut eroarea.

(d) Daca crainicul face o greseala anuntind o greutate mai mare sau mai mica decit cea solicitata de catre ridicator. Arbitrul -sef va lua aceeasi decizie ca si la erorile de incarcare.

(e) Daca pentru vreun motiv nu este posibil pentru ridicator sau pentru antrenorul sau sa ramina in apropierea platformei pentru a urmari desfasurarea competitiei si ridicatorul nu este prezent la incercare din cauza ca crainicul omite sa il anunte la greutatea corespunzatoare,atunci greutatea va fi redusa la cit este necesar si ridicatorului i se va permite sa efectueze incercarea, dar numai la sfirsitul rundei.

Trei incercari nereusite in orice ridicare elimina automat ridicatorul din competitia generala, dar el poate inca sa concureze pentru trofee la ridicarile individuale.

In afara de indepartarea initiala a barei de pe suporti, ridicatorul nu va primi vreun alt ajutor din partea incarcatorilor la pozitionarea sa pentru o ridicare.

La incheierea unei incercari, ridicatorul va parasi platforma in interval de 30 de secunde; eroarea de a se conforma acestei reguli poate avea ca rezultat descalificarea incercarii la latitudinea arbitrilor. Aceasta regula a fost stabilita pentru ridicatorii care au putu fi raniti in timpul desfasurarii ridicarii, sau eventual pentru cei cu dizabilitati, cum ar fi ridicatorii nevazatori.

Daca, in timpul incalzirii sau al competitiei, un ridicator sufera un accident sau in orice alt mod prezinta semnele unei conditii care ar putea intr-un mod nejustificat sau semnificativ primejdui sanatatea sau buna conditie a competitorului, medicul oficial are dreptul la o examinare. Daca medicul considera ca nu este recomandabil pentru ridicator sa continue, el poate, consultindu-se cu juriul, sa insiste ca ridicatorul sa se retraga din competitie. Capitanul de echipa sau antrenorul trebuie sa fie informati de aceasta decizie. Pentru a evita contaminarea, se recomanda o solutie de o parte inalbitor de uz casnic la 10 parti de apa pentru a curata singele sau tesuturile de pe bara sau platforma si acea parte din zona de incalzire in care ar putea apare 'accidente'.

Orice ridicator sau antrenor, care din motiv de purtare rea sau neglijenta pe platforma sau in apropierea ei este posibil sa discrediteze sportul, va fi avertizat oficial. Daca el are o purtare rea in continuare, juriul sau in absenta luriului arbitrii pot descalifica ridicatorul sau antrenorul si sa-l oblige sa paraseasca locul de decizie. Capitanul de echipa va fi informat atit de avertisment cit si de descalificare.

11. Juriul si arbitrii pot printr-o majoritate a deciziei sa descalifice imediat un ridicator sau oficial daca ei sint de parere ca proasta comportare este suficient de serioasa ca sa merite descalificarea imediata mai degraba decit un avertisment oficial. Capitanul de echipa va trebui informat despre aceasta descalificare.

12. In competitiile internationale, toate apelurile impotriva deciziilor arbitrilor, plingeri privind desfasurarea competitiei sau impotriva comportamentului oricarei persoane ce participa la competitie trebuie facute catre juriu. Juriul poate solicita ca apelul sa fie facut in scris. Apelul sau plingerea trebuie depuse la presedintele juriului de catre capitanul de echipa, antrenor sau, in absenta lor,de catre ridicator. Aceasta trebuie sa aiba loc imediat dupa actiunea pe care se bazeaza apelul sau plingerea. Ele nu vor fi luate in considerare decit daca aceste conditii sint indeplinite.

13. Daca se considera necesar, juriul poate suspenda temporar desfasurarea competitiei si se poate retrage pentru a da un verdict. Dupa o analiza corespunzatoare si dupa obtinerea unei majoritati a verdictului, juriul se va intoarce si presedintele va informa pe cel care a depus plingerea asupra deciziei sale. Verdictul juriului va fi considerat final si nu va exista dreptul unui apel la nici un alt organism.Dupa einceperea competitiei care a fost suspendata, urmatorului ridicator i se vor acorda 3 minute in care sa isi inceapa ridicarea. In eventualitatea unei plingeri facute impotriva unui membru ridicator sau a unui oficial al echipei adverse, plingerea scrisa va fi insotita de suma de 75 Euro in numerar sau echivalentul sau in orice alta moneda. Daca juriul in verdictul sau considera ca plingerea este de natura frivola sau meschina, atunci juriul o parte sau toata suma pot fi retinute si donate catre IPF la latitudinea juriului.

ARBITRII

Arbitrii vor fi in numar de 3, arbitrul-sef sau arbitrul de centru si 2 arbitri de margine (laterali).

2. Arbitrul-sef este raspunzator pentru darea semnalelor necesare pentru toate cele 3 ridicari.

Semnalele necesare pentru cele 3 ridicari sint urmatoarele:

Ridicare

Incepere

Incheiere

Genoflexiuni

Un semnal vizual constind dintr-o

miscare spre in jos a bratului impreuna cu comanda audibila 'squat'

Un semnal vizual

constind dintr-o

miscare spre inapoi

a bratului impreuna cu comanda audibila 'rack'

Impins culcat

Un semnal vizual constind dintr-o constind dintr-o miscare spre in jos a bratului impreuna cu comanda audibila 'start'

In timpul probei:

Comanda audibila 'press' dupa ce

bara este nemiscata pe piept.

Un semnal vizual miscare spre inapoi

a bratului impreuna cu comanda audibila 'rack'

Indreptari

Nu este necesar nici un semnal

Un semnalvizual

constind dintr-o

miscare spre in jos a

bratului impreuna cu comanda audibila'down'

Odata ce bara a fost reasezata pe suporti sau pe platforma la incheierea ridicarii, arbitrii vor anunta deciziile lor prin intermediul luminilor. Alb semnifica 'ridicare buna' si rosu pentru 'lipsa ridicare'. Cartele vor fi apoi ridicate pentru a arata motivul pentru 'lipsa ridicare'.

Cei 3 arbitri se pot aseza acolo unde considera ei ca este pozitia cu cea mai buna vizibilitate asupra platformei pentru fiecare din cele 3 ridicari. Oricum, arbitrul-sef trebuie sa poarte tot timpul in minte nevoia de a fi vizibil pentru ridicatorul ce efectueaza genoflexiunile sau indreptarile, iar arbitrii laterali trebuie sa poarte tot timpul in minte nevoia de a fi vizibili pentru arbitrul-sef astfel incit acesta sa le poata vedea bratele ridicate.

Inainte de concurs, cei 3 arbitri trebuie sa se asigure impreuna ca:

(a) Platforma si echipamentul de competitie corespunde sub toate aspectele cu regulile. Barele si discurile sint verificate la diferentele de greutate iar echipamentul incorect este respins.O a doua bara si bucse va fi pregatita si plasata alaturi in caz de avariere a barei si a bucselor originale.

(b) Cintarele functioneaza corect si sint precise (au certificare curenta)

(c) Cintarirea ridicatorilor se face in limitele de greutate si in intervalul de timp stabilit pentru categoria lor de greutate.

(d) Echipamentul personal al ridicatorilor a fost inspectat pentru a se conforma cu regulile sub toate aspectele. Este de datoria ridicatorului sa se asigure ca toate obiectele pe care doreste sa le poarte pe platforma au trecut de scrutinul arbitrilor examinatori. Ridicatorii descoperiti ca poarta sau folosesc aparatura ce nu a fost verificata pot fi supusi la penalizari, ca de ex. descalificarea ultimei incercari.

In timpul concursului, cei 3 arbitri trebuie sa se asigure impreuna ca:

(a) Greutatea barei incarcate corespunde cu greutatea anuntata de catre crainic. Arbitrii pot fi dotati cu tabele de incarcare in acest scop. Este responsabilitatea lor comuna.

(b) Pe platforma echipamentul personal al ridicatorului corespunde cu regulile. Daca vreun arbitru are motive sa se indoiasca de integritatea unui ridicator in acest aspect el trebuie ca dupa incheierea ridicarii sa informeze arbitrul-sef despre suspiciunile sale. Presedintele juriului poate examina echipamentul personal al ridicatorului. Daca ridicatorul este descoperit purtind sau folosind vreun articol ilegal altul decit cel care a putut fi trecut cu vederea din nebagare de seama de catre arbitrii examinatori, ridicatorul va fi imediat descalificat din competitie. Daca portul vreunui articol ilegal este cauzat de greseala arbitrilor examinatori, iar ridicarea in care s-a facut descoperirea este reusita, ridicarea va fi respinsa si ridicatorului i se va acorda o noua incercare (dupa ce s-a indepartat articolul ilegal) la sfirsitul rundei. Pentru ca un controlor tehnic sa fie in siguranta, imbracamintea unui ridicator va fi analizata inainte ca el/ea sa fie admis pe platforma.

Inainte de inceperea genoflexiunilor si a impinsului culcat arbitrii laterali vor ridica bratele si le vor tine ridicate pina cind ridicatorul este in pozitia corecta pentru a incepe ridicarea. Daca exista o majoritate a parerilor arbitrilor ca exista o greseala, arbitrul-sef nu va da semnalul de incepere a ridicarii. Ridicatorul are restul din perioada de timp alocata ramasa neexpirata in care sa corecteze pozitia barei sau atitudinea pentru a primi semnalul de incepere. Odata ce ridicarea a inceput,arbitrii laterali nu vor atrage atentia la greseli in timpul efectuarii ridicarii.

Arbitrii se vor abtine de la comentarii si nu vor primi vreun document sau apreciere verbala privind desfasurarea competitiei. De aceea este esential ca numarul de ordine al fiecarui ridicator sa in soteasca numele sau pe tabela de marcaj astfel incit arbitrul sa poata urmari ordinea de ridicare.

Un arbitru nu va incerca sa influenteze decizia celorlalti arbitri.

11. Arbitrul-sef se poate consulta cu arbitrii laterali, cu juriul sau cu orice alt oficial daca este necesar pentru a urgenta competitia.

12. La latitudinea sa, arbitrul-sef poate dispune ca bara si / sau platforma sa fie curatate. Daca ridicatorul sau antrenorul solicita ca bara si / sau platforma sa fie curatate, solicitarea trebuie facuta prin intermediul arbitrului-sef si nu a incarcatorilor. In runda finala la indreptari bara trebuie curatata inainte de fiecare incercare.

13. Dupa competitie, cei 3 arbitri vor semna fisele oficiale de scor, certificatele de record sau orice alte documente care necesita o semnatura.

14. In competitiile internationale, arbitrii vor fi selectionati de catre Comisia tehnica si trebuie sa isi fi dovedit competenta la campionate nationale sau internationale.

15. In competitiile internationale 2 arbitri de aceeasi nationalitate nu pot fi selectionati sa arbitreze aceeasi categorie intr-un concurs de mai mult de 2 natiuni.

16. Selectia unui arbitru de a activa ca arbitru-sef intr-o categorie nu exclude selectia sa ca arbitru lateral intr-o alta categorie.

17. La Campionatele mondiale, sau orice alte campionate la care se fac incercari de doborire de recorduri mondiale, numai arbitrii IPF categoria 1 sau categoria 2 pot arbitra. Fiecare natiune poate nominaliza un maxim de 3 arbitri care sa oficieze la Campionatele mondiale, plus arbitri categoria 1 pentru a activa in juriu, daca numarul lor este insuficient.

18. Arbitrii si membrii juriului vor fi imbracati uniform dupa cum urmeaza:

Barbati, iarna: blazer albastru inchis cu insigna IPF corespunzatoare pe pieptul sting pantaloni gri cu o camasa alba si cravata corespunzatoare IPF.

Barbati, vara: camasa alba si pantaloni gri. Cravata optional.

Femei, iarna: blazer albastru inchis cu insigna IPF corespunzatoare pe pieptul sting fusta sau pantaloni gri si o camasa sau bluza alba si cravata corespunzatoare IPF.

Femei, vara: fusta sau pantaloni gri si o camasa sau bluza alba.

Insignele IPF sint rosii pentru arbitrii categoria 1 si albastre pentru arbitrii categoria 2. Juriul va decide care costumatie de vara sau de iarna va fi purtata. Pantofii cunoscuti ca 'de sport' nu se potrivesc cu blazerul si pantalonii! Trebuie purtati pantofi de zi/strada.

19. Calificarile pentru arbitru categoria 2 sint dupa cum urmeaza:

(a) Un arbitru national cu cel putin 2 ani vechime, ce a oficiat din postura de arbitru in minimum 2 campionate nationale de powerlifting in aceasta perioada.

(b) Trebuie sa fie recomandat de federatia sa nationala.

(c) Trebuie sa promoveze examinarea scrisa la categoria 2 la un campionat mondial, campionat continental, jocuri regionale, turnee internationale, campionat national sau cupa nationala.

(d) Trebuie sa obtina un scor de trecere de 90% sau mai mult la ambele examinari practica si scrisa.

20. Calificarile pentru arbitru categoria 1 sint dupa cum urmeaza:

(a) Trebuie sa fie un arbitru categoria 2 cu o buna reputatie pentru o perioada de minimum 4 ani.

(b) Trebuie sa fi arbitrat cel putin 4 campionate internationale (excluzind campionatul mondial de impins culcat).

(c) Trebuie sa promoveze examinarea practica de categoria 1 la orice campionat mondial (excluzind campionatul mondial de impins culcat), campionat continental, jocuri regionale sau turnee internationale.

(d) Trebuie sa arbitreze cel putin 75 de incercari, din care 35 sa fie genoflexiuni, in timp ce activeaza ca arbitru-sef. Prima runda de incercari a ridicatorilor nu va fi luata in considerare

(e) Candidatul va fi de asemenea creditat cu 25 de puncte / note, si va fi observat sub aspectul competentei de catre examinatori in timpul verificarii echipamentului, cintaririi si in timp ce sta pe platforma. O deducere de 0.5 (jumatate de punct / nota) se va face pentru fiecare eroare ce ar putea sa contravina regulamentelor tehnice. Examinatorul va fi un membru al Comisiei tehnice IPF sau un oficial numit de catre Comisia tehnica IPF si inregistratorul de arbitri.

(f) Candidatul trebuie sa obtina cel putin 90% din examinarea sa totala. Aceasta include cele 75 de puncte de la deciziile sale luate pe platforma comparate cu cele ale membrilor juriului si nu cu cele ale arbitrilor colegi de platforma. Celelalte 25 de puncte provin de la deciziile si dela prestatia sa la indatoririle generale cum ar fi controlul echipamentului, cintarirea si controlul platformei.

(g) Trebuie sa fie nominalizat de catre federatia sa nationala presedintelui Comisiei tehnice si inregistratorului de arbitri cu 3 luni inainte de examinarea sa. Baza nominalizarii ar trebui sa fie dupa cum urmeaza:

1. Competenta candidatului ca arbitru.

2. Prioritatea ca membru de frunte al categoriei 2.

3. Disponibilitatea de a arbitra la viitoarele evenimente internationale.

21. Selectia unui candidat pentru examinarea de catre IPF se va supune urmatoarelor criterii:

(a) Numarul de nominalizari primite

(b) Numarul de pozitii de examinare disponibile

(c) Cerintele curente pentru arbitri categoria 1 in cadrul diferitelor natiuni.

22. Procedurile de testare sint cele ce urmeaza:

(a) Categoria 2

Se va da o examinare scrisa numai dupa ce o verificare practica completa si amanuntita a regulilor a fost condusa sub indrumarea unui arbitru categoria 1 aprobat care a fost numit ca si examinnator-sef da catre Comisia tehnica IPF si de catre inregistratorul de arbitri.

O examinare ractica se va da dupa examinarea scrisa in timpul competitiei, candidatul va fi asezat linga examinatori si va arbitra un total de 100 de incercari, din care 40 trebuie sa fie genoflexiuni.

Candidatul trebuie analizat de cel putin un arbitru categoria 1 si sa obtina cel putin 90% din toate deciziile sale comparate cu o majoritate a arbitrilor judecatori. Prima runda de incercari nu se va considera. Arbitrarea va incepe cu a doua runda de incercari.

(b) Categoria 1

Se va da candidatului o examinare practica la orice campionat mondial (excluzind campionatul mondial de impins culcat), campionat continental, jocuri regionale sau turnee internationale. Candidatul va fi analizat de catre juriu. Candidatul trebuie sa obtina cel putin 90% din toate deciziile sale comparate cu cele ale majoritatii arbitrilor judecatori, asta incluzind competenta observata a candidatilor in indeplinirea tuturor celorlalte indatoriri, cum ar fi examinarea verificarii echipamentului si procedurile de cintarire. Prima runda de incercari nu se va considera. Arbitrarea va incepe cu a doua runda de incercari.

23. In eventualitatea unei natiuni ce nu are arbitri activi de categoria 1, Comisia tehnica IPF si inregistratorul de arbitri pot numi un arbitru categoria 2 pentru a conduce si monitoriza examinarile scrise si practice pentru categoria 2

24. Taxa de examinare va fi platita examinatorului-sef inainte de examinare. Toate fisele de scor de examinare vor fi notate de arbitrii judecatori. Cind notarea este completa, candidatul va fi informat

asupra rezultatelor. Fisele de scor notate vor fi trimise inregistratorului de arbitri. Taxele de examinare se trimit la trezorierul IPF.

25. Dupa primirea rezultatelor examinarii, inregistratorul de arbitri va informa secretarul federatiei nationale a candidatului despre rezultatele obtinute si va trimite scrisorile de acreditare corespunzatoare candidatului.

26. Un candidat care efectueaza o examinare practica va fi analizat de catre juriu (pentru categoria 1) sau de catre arbitrii judecatori numiti (pentru categoria 2) pentru a hotari succesul sau esecul sau.

27. Dupa promovarea examinarii, data promovarii ca arbitru va fi considerata data examinarii.

28. Candidatii care esueaza la examinare trebuie sa astepte cel putin 6 lunipina sa efectueze examinarea din nou.

29. Inregistrarea:

(a) Toti arbitrii trebuie sa se reinregistreze in IPF pentru a-si mentine calificarea curenta si la un nivel acceptabil.

(b) Reinregistrarea va avea loc la 1 ianuarie in fiecare an olimpic.

(c) Federatia nationala a unui arbitru este raspunzatoare pentru trimiterea celor 30 Euro necesari ca taxa de inregistrare la trezorierul IPF si un rezumat al experientei sale nationale si internationale pe durata perioadei de inregistrare anterioare la inregistratorul de arbitri IPF

(d) Unui arbitru care nu a fost activ pentru o perioada de 4 ani sau care nu s-a reinregistrat i se vor anula scrisorile de acreditare. Dupa aceea este nevoie sa isi reefectueze examinarea.

(e) O acreditare care este insusita in intervalul de 12 luni anterior lui 1 ianuarie a fiecarui an olimpic, nu trebuie reinnoita pina la 1 ianuarie a urmatorului an olimpic.

30. Inregistratorul de arbitri IPF va pune la dispozitia fiecarei federatii nationale:

(a) O lista curenta a arbitrilor acreditati. Ea va fi actualizata anual.

(b) O lista a arbitrilor ce trebuie sa se reinregistreze pentru a ramine acreditati.

31. Arbitrii internationali, atit categoria 1 cit si categoria 2, trebuie sa fi arbitrat un minim de 4 campionate nationale sau internationale de powerlifting pe durata ultimilor 4 ani intre anii olimpici pentru a fi acceptabili pentru reinregistrare.

JURIUL SI COMISIA TEHNICA

Juriul

La campionatele mondiale si continentale, un juriu va fi numit sa prezideze la fiecare sesiune de ridicari.

Juriul va consta din 3 arbitri categoria 1. In absenta unui membru al Comisiei tehnice, cel mai vechi membru din cei 3 va fi desemnat presedinte al juriului.

Membrii juriului vor fi cu totii din natiuni diferite cu exceptia presedintelui IPF si a presedintelui Comisiei tehnice.

Functia juriului este sa se asigure ca reglementarile tehnice sint corect aplicate.

In timpul competitiei juriul poate, cu majoritate de voturi, inlocui orice arbitru ale carui decizii, in opinia lor, il dovedesc a fi incompetent. Arbitrul in cauza trebuie sa fi primit un avertisment inainte de orice actiune de destituire.

Impartialitatea arbitrilor nu poate fi pusa la indoiala, dar o greseala de arbitraj poate fi comisa cu toata buna intentie. Intr-un asemenea caz, arbitrului i se va permite sa dea o explicatie pentru luarea deciziei care face obiectul avertismentului sau.

Daca se face un protest la juriu impotriva unui arbitru, atunci arbitrul poate fi informat de acest protest. Juriul nu trebuie sa adauge un stres suplimentar inutil arbitrilor de pe platforma.

Daca apare o greseala grava de arbitraj ce este contrara reglementarilor tehnice, juriul poate lua masuri corespunzatoare pentru corectarea greselii. Ei pot, la latitudinea lor, acorda o noua incercare ridicatorului.

Numai in situatii extreme cind a avut loc o greseala evidenta sau flagranta de arbitraj juriul, prin consultare cu arbitrii, poate schimba decizia.

Membrii juriului vor fi astfel pozitionati incit sa aiba o vedere neingradita a competitiei.

11. Inainte de fiecare competitie, presedintele juriului trebuie sa se convinga ca fiecare membru al juriului are cunostinte complete in ce priveste rolul sau si cunoaste orice noua reglementare care modifica sau suplimenteaza cele curente continute in editia curenta a manualului.

12. Selectarea ridicatorilor pentru testul anti-doping va fi intotdeauna efectuata de catre comisia de dopaj.

13. Daca ridicarile sint acompaniate de muzica, juriul va hotari volumul. Muzica va inceta in momentul cind ridicatorul preia greutatea barei la genoflexiuni si impins culcat sau incepe tragerea la indreptari.

Comisia tehnica IPF

Va fi formata dintr-un presedinte, care va fi un arbitru categoria 1 ales de catre congres, si pina la 10 membri din diferite natiuni numiti de catre Comitetul executiv prin consultare cu presedintele Comisiei tehnice. Va mai face parte si un antrenor / reprezentant al ridicatorilor.

I se va incredinta examinarea tuturor cerintelor si propunerilor de natura tehnica prezentate de catre federatiile afiliate.

Deciziile sint supuse aprobarii congresului IPF.

Numeste arbitrul-sef, arbitrii laterali si juriul pentru campionatul mondial.

Pregateste si instruieste arbitrii care care inca nu au atins nivelul international si reexamineaza pe aceia care au dobindit deja nivelul respectiv.

Informeaza congresul IPF, presedintele si secretarul general prin intermediul inregistratorului de arbitri in legatura cu care dintre arbitri sint eligibili pentru a arbitra dupa examinare sau reexaminare.

Organizeaza cursuri pentru arbitri inaintea tuturor competitiilor majore cum ar fi campionatele mondiale. Cheltuielile implicate de organizarea unor asemenea cursuri sau instruiri practice trebuie suportate de catre federatia organizatoare.

Face propuneri congresului IPF pentru retragerea acreditarii unui arbitru international daca considera ca este necesara o asemenea actiune.

Publica prin intermediul organismelor executive, materiale de natura tehnica care descriu metode de antrenament si obtinerea performantei in ridicarile competitionale.

(a) Este raspunzatoare de inspectarea intregului material competitional si echipament personal dupa cum este specificat in manual. De asemenea verifica echipamentul care a fost prezentat de catre diversi fabricanti cu unicul scop de a fi autorizati sa foloseasca cuvintele 'Aprobat IPF' in reclamele lor comerciale. Daca articolul sau articolele prezentate indeplinesc toate regulile si reglementarile curente IPF, iar Comitetul executiv al IPF este de acord cu decizia Comisiei tehnice, se va percepe o taxa pentru fiecare articol de catre biroul executiv IPF siva fi emis un certificat de aprobare de catre Comisia tehnica.

(b) La sfirsitul fiecarui an, o taxa de reinnoire pentru fiecare articol ca si cea perceputa de biroul executiv al IPF trebuie prezentata IPF in scopul recertificarii aprobarii. Daca designul a fost modificat, articolul trebuie prezentat Comisiei tehnice pentru inspectie si recertificare.

(c) Daca, in orice moment dupa ce certificatul de aprobare a fost emis, fabricantul modifica designul echipamentului personal sau competitional care a fost anterior supus spre aprobare si nu mai indeplineste regulile si reglementarile IPF curente, IPF va retrage aprobarea. IPF nu va emite un alt certificat pina cind modificarile de design nu au fost corectate si articolul sau articolele au fost prezentate Comisiei tehnice pentru inspectie.

RECORDURI MONDIALE

Campionate nationale, regionale, continentale si mondiale

Recordurile mondiale se pot realiza doar la competitiile susmentionate. Aceasta inseamna ca, la campionatele aprobate si recunoscute de catre IPF, recordurile mondiale vor fi acceptate fara a cintari bara, discurile sau ridicatorul, presupunind ca ridicatorul a fost cintarit corect inainte de competitie si ca arbitrii sau Comisia tehnica au verificat greutatea barei si a discurilor inainte de competitie. Recordurile obtinute la masculin intre 50-59 ani care le depasesc pe cele obtinute la grupa de virsta 40-49 ani vor fi incluse in categoria 40-49 ani. Recordurile obtinute la masculin intre 60-69 ani care le depasesc pe cele obtinute la grupa de virsta 50-59 ani vor fi incluse in categoria 50-59 ani. Recordurile obtinute la masculin la +70 ani care le depasesc pe cele obtinute la grupa de virsta 60-69 ani vor fi incluse in categoria 60-69 ani. Recordurile obtinute la feminin intre 50-59 ani care le depasesc pe cele obtinute la grupa de virsta 40-49 ani vor fi incluse in categoria de virsta 40-49 ani. Recordurile obtinute la feminin la +60 ani care le depasesc pe cele obtinute la grupa de virsta 50-59 ani vor fi incluse in categoria de virsta 50-59 ani. De asemenea recordurile obtinute la cadeti 14-18 ani care le depasesc pe cele obtinute la juniori grupa de virsta 19-23 ani vor fi incluse in aceasta grupa.

Cerintele pentru recunoasterea unui record mondial sint urmatoarele:

(a) Campionatul national sau competitia internationala trebuie sa fie tinuta cu aprobarea unei federatii nationale afiliate la IPF.

(b) Fiecare dintre arbitrii judecatori trebuie sa detina o acreditare curenta de arbitru international IPF si sa fie membru al unei federatii nationale afiliate la IPF.

(c) Buna credinta si competenta arbitrilor din toate natiunile membre este dincolo de orice indoiala. Ca urmare, un record mondial poate fi garantat de arbitri din aceeasi natiune.

(d) Recordurile mondiale pot fi acceptate numai daca testele anti-doping au fost efectuate asupra ridicatorului imediat dupa competitie pentru categoria sa de greutate si in concordanta cu protocolul de testare anti-doping IPF WADA. Rezultatul analizei trebuie sa fie negativ si trebuie trimis secretarului general IPF in interval de 3 luni de la data competitiei.

(e) Numai barele si discurile care sint afisate pe lista aprobata IPF de aparatura si echipament pentru utilizare la competitiile aprobate IPF, in vigoare la momentul respectiv, pot fi utilizate in stabilirea de recorduri mondiale.

(f) Recordurile la ridicarile individuale trebuie insotite de un total al celor trei ridicari. Recordurile de impins culcat realizate la un eveniment de 3 ridicari (powerlifting) nu este nevoie sa fie insotite de un total, dar incercarile bona fide trebuie facute atit la genoflexiuni cit si la indreptari.

(g) In eventualitatea a doi ridicatori ce doboara fie un record curent individual sau total de aceeasi greutate, ridicatorul cu greutatea corporala mai mica la cintarire va fi declarat noul detinator de record. Daca ambii ridicatori inregistreaza aceeasi greutate corporala la cintarire, ridicatorul care doboara primul recordul va fi detinatorul de record.

(h) Noile recorduri sint valabile doar dacadepasesc vechiul record cu cel putin 1 kg, decit daca noul record este divizibil cu 2.5kg atunci se accepta o crestere de 0.5kg.

Exista un record mondial oficial pentru totalul celor 3 ridicari.

El va fi recunoscut daca se supune urmatoarelor conditii:

(a) Este stabilit in timpul unui campionat national sau competitie internationala.

(b) Este stabilit de catre un ridicator inregistrat la o natiune afiliata.

(c) Recordul va fi valabil doar pentru categoria de greutate corporala a ridicatorului dupa cum este stabilit la cintarirea oficiala.

(d) Nu numai recordurile mondiale, ci si recordurile continentale, regionale si nationale doborite in aceleasi conditii ca si recordurile mondiale vor fi recunoscute si inregistrate

Recordurile mondiale de impins culcat vor fi realizate la campionatele nationale sau la evenimentele internationale de impins culcat. Se aplica aceleasi criterii ca si la recordurile mondiale de powerlifting. Recordurile pot fi stabilite daca depasesc vechiul record cu cel putin 1 kg.

(a) Daca un ridicator depaseste recordul mondial la impins culcat intr-o competitie de power lifting cu 3 ridicari, el poate solicita inregistrarea de record mondial de impins culcat.

(b) Daca un ridicator depaseste recordul mondial la powerlifting (3 ridicari) intr- o competitie de impins culcat, el nu poate solicita stabilirea unui record mondial de powerlifting (3 ridicari).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate