Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Inovatie si Design - stadioanele de fotbal ale lumii


Inovatie si Design - stadioanele de fotbal ale lumii
Inovatie si Design - stadioanele de fotbal ale lumii

I.     Introducere

Legile nescrise ale turismului spun ca exista o categorie de “pelerini” pentru fiecare tip de obiectiv: exista turisti pentru muzee, turisti pentru cafenele, turisti pentru arhitectura si desigur . turiste pentru cumparaturi. Din toata aceasta “fauna” se mai remarca una: turistii stadioanelor. Monumente de arhitectura moderna, arenele sportive ale Europei au intrat intr-o lupta acerba pentru frumusete si grandoare. Desi majoritatea sunt prevazute pentru a gazdui o paleta larga de evenimente sportive si culturale, in fapt, stadioanele sunt o ofranda adusa sportului-rege: fotbalul.
Fata de perioada Greciei si a Romei antice, conceptul de stadion s-a dezvoltat totusi in mod considerabil, reflectand astfel cerintele specifice ale unei largi varietati de discipline sportive. Doar daca luam in considerare ultimele decenii, au avut loc schimbari radicale in abordarea proiectelor de constructie a stadioanelor. In timp ce, in urma cu 30 de ani, stadioanele de fotbal erau adeseori concepute pentru a fi utilizate si pentru alte sporturi (de ex., atletism), designul modern pune accent pe nevoile specifice ale jocului de fotbal. In trecut, multe din stadioanele de fotbal erau construite cu pista de atletism in jurul perimetrului suprafetei de joc, de exemplu. Acest lucru insa nu contribuie la crearea unei bune atmosfere in timpul meciului, deoarece reduce efectul acustic de „cazan sub presiune”. Structura stadionului trebuie sa fie cat mai apropiata de suprafata de joc pentru a mari acest efect.

Stadioanele sunt inventiile arhitecturale perfecte pentru a arata unei mase de oameni un eveniment. Inovatiile stadioanelor au modificat terenurile de fotbal emblematice pentru intensificarea experientei, design-ului si preturilor (cateodata in mai bine, cateodata in mai rau).

Aceste inovatii ale stadioanelor exista pentru a prezenta ca este o adevarata experienta de fiecare data cand faci turism pentru un meci iar sportul este elementul cheie al culturii din zilele noastre si are o influenta specifica asupra comportamentului societatii. In special incepand cu anii ’60 cand sportul a capatat o importanta foarte mare si caruia i se acorda o foarte mare atentie, bani si deasemenea interes politic. Pe de alta parte, turismul ramane cea mai mare industrie a lumii in dezvoltare.

De-a lungul anilor turismul sportiv a capatat o crestere din ce in ce mai mare ce ofera turistilor mai multe oportunitati de a urmari activitatile sportive, astfel devenind unul din motivele principale de a calatori. Astfel, sportul si turismul pot contribui in diferite moduri la dezvoltarea fiecaruia.

Turismul poate beneficia din sport deoarece multe activitati sportive au loc pe perioada vacantelor. Asadar este evident faptul ca o cooperare mai mare poate fi foarte atractiva ambelor sectoare pentru a avea avantaje comune. De-a lungul anilor cresterea semnificativa a turismului sportiv a fost atribuita atat cererii din ce in ce mai mari cat si a cresterii activitatilor comerciale. Dezvoltarea acestui tip de turism ofera foarte multe oportunitati. Numarul turistilor pentru care o activitate sportiva a devenit motivul principal de calatorie este intr-o crestere rapida.

Fiind gazda unui eveniment de o mare anvergura este ideal pentru ca un oras sa fie pus pe harta lumii. In special evenimentele sportive mari cum ar fi Jocurile Olimpice sau Campionatul Mondial de Fotbal, sunt vazute ca fiind metoda perfecta de a (re)crea un produs turistic centrat pe orasele sau tarile mari. Gazduirea megaevenimentelor sportive atrage mai multe sectoare ale comunitatii.

In contextul turismului sportiv nu este dificil sa descriem o varietate de factori motivationali. Un exemplu este turistul care a calatorit la Campionatul European de Fotbal 2004. Motive previzibile de a calatori in Portugalia ar fi sa iti urmaresti echipa cum joaca, sa te bucuri de vremea frumoasa, sa iei parte la festivitatile care au loc intre meciuri sau sa te bucuri de ospitalitatea locala.

Acest exemplu ilustreaza complexitatea turismului sportiv si astfel este nerealist sa identificam toate variabilele motivationale dintre sport si turism. Spatiul si locul au un rol central in geografia sportiva si geografia turismului. Sportul are caracteristici care sunt parametrii spatiali fixi cum ar fi timpul si dimensiunile. Si turismul este caracterizat de acesti parametrii spatiali.

Cineva trebuie sa plece de acasa si saa calatoreasca pentru a fi considerat turist. Diferenta dintre spatiu si loc este aceea ca locul nu poate fi masurat intr-un mod obiectiv. Este un concept subiectiv care se schimba constant.

Pentru a atrage destinatiile sau locatiile turistice sportive trebuie sa ai facilitati specifice, deoarece turismul sportiv se schimba constant. Deseori aceste modificari sunt rezultate ale modificarilor din economie, locatia facilitatilor sportive si transformarea destinatiilor sportive. Atractiile sportive exista intr-o structura organizational ierarhica , care este asemanatoare cu ierarhia atractiilor turistice “normale”. Ierarhia reflecta faptul ca anumite locatii au o functie de atractie locala, in timp ce altele au functie regionala, nationala sau internationala.

II. Inovatie

II.1 Stadionul Braga

1d81bd33e-67fe-499a-bad6-df1c0b5b26fa_1160474307861-StadionBraga385

Stadionul din orasul Braga, Portugalia, este unul dintre cele mai scumpe si mai ciudate ale tarii. Procesul de mutare a uriaselor stanci din Muntele Castro - operatiune necesara pentru ridicarea arenei - a contribuit substantial la costurile totale de 122 de milioane de dolari pentru construirea stadionului, mai mult decat in cazul oricaruia dintre cele zece noi stadioane ridicate pentru campionatul european de fotbal din 2004.

Totusi, Braga este considerat drept unul dintre cele mai originale si cele mai frumoase stadioane ale lumii. Este si bizar, deoarece una dintre tribune a fost efectiv inserata in interiorul unui deal, iar cealalta sta libera de partea abrupta a muntelui. In acelasi timp, nimic nu obtureaza deschiderea spre frumosul peisaj al vaii din apropiere, stadionul facand efectiv parte din munte. Tribuna din munte este sustinuta de doua niveluri de intarituri, in timp ce tribuna opusa este sprijinita de 16 stalpi de beton. Diferenta de nivel intre cele doua spatii destinate publicului este de 40 de metri, iar tribunele sunt legate intre ele, la inaltime, de o structura de cabluri din otel, ce trec pe deasupra terenului si au aspectul podurilor stravechi, construite de incasi. Imaginea oferita de stadion este una spectaculoasa, in armonie cu mediul natural inconjurator.

In 1999, cand arhitectul Eduardo Souto de Moura a prezentat proiectul noului stadion 'Municipal' din Braga, multi au spus ca este nebun. Cine mai vazuse un stadion sapat in stanca? Cat urma sa coste mutarea acelor bolovani uriasi din cariera de granit Monte Castro? Raspunsul a venit in aproape cinci ani, chiar inainte de startul Euro 2004. Iar bijuteria rezultata va fi greu de egalat in urmatoarele decenii. Arena din Braga a devenit una dintre cele mai apreciate din lume pentru frumusetea si complexitatea sa.

Conform declaratiei lui Souto de Moura, ideea pentru proiectul stadionului i-a venit dupa ce a studiat indelung constructiile realizate de incasi in urma cu peste 600 de ani. Astfel, tribunele au fost incastrate in stanci si au fost legate intre ele de o serie de cabluri de otel, inspirate la randul lor din vechile poduri construite de incasi peste raurile involburate. Desi nu are nicio peluza, arena poate gazdui 30,286 de spectatori. Insa cel putin alte cateva mii de spectatori pot lua loc pe una dintre stanci. 'Proiectul a fost gandit pentru ca si oamenii care nu au bani sau nu gasesc bilet sa poata vedea meciul perfect', a spus Souto de Moura dupa finalizarea stadionului. Iar pentru a ajunge dintr-o parte in alta a stadionului, spectatorii sunt obligati sa treaca printr-o galerie subterana de 5.000 de metri patrati, care gazduieste si cateva magazine, restaurante si sali de jocuri.II.2 Municipalul din Wroclaw

euro2012sta15

Stadionul Municipal din Wroclaw (Miejski) este situat in Districtul Pilczyce si are o capacitate de 42.771 de spectatori. Pe aceasta arena joaca echipa Slask Wroclaw, echipa care a stabilit si recordul de asistenta pe 25 noiembrie 2011 in partida cu Wisla. Este al doilea stadion ca marime din liga poloneza si al patrulea din tara dupa National Stadium, Silesia si PGE Arena. Arena a fost inaugurata pe 10 septembrie cu ocazia meciului de box dintre campionul polonez Tomasz Adamek si marele campion Vitali Klitschko, iar prima partida de fotbal s-a jucat intre Slask si Lechia Gdansk pe 10 octombrie.

Are o forma aparte si usor de recunoscut, asociata unui oras dinamic. In exterior, peretii stadionului sunt luminati si au un desen inovator, fiind acoperiti de fibre de sticla si teflon. Conceptul arhitectonic al stadionului cuprinde si o promenada in exteriorul stadionului numita 'esplanada' care garanteaza intrarea in stadion din directii diferite. In jurul stadionului vei gasi parcuri si foarte multe banci pentru a te putea relaxa fara griji.

Acoperisul interior este o membrana retractabila, care se deschide deasupra centrului terenului, in timp ce 4 cuburi video gigantice ofera o vedere optima a jocului din toate cele 58’500 de locuri.

stadion_wroclaw092011newspix648

II.3 Sapporo Dome

Sapporo%20Domesapporo-dome

Sapporo Dome este un stadion localizat in Toyohira-ku, Sapporo, Japonia si este folosit in principal pentru fotbal si baseball.

Domul a fost atat gazda ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial de Ski din 2007, 22 februarie cat si gazda ceremoniei de inchidere a campionatului din 4 martie. Deasemenea, a facut istorie, ca fiind primul loc care a avut evenimente de schi in interior si pe timpul noptii. Pentru a genera zapada, stadionul a folosit propria conversie a gazonului pentru a facilita procesul de a face zapada pentru competitiile de schi.

Domul este interesant deoarece acesta se schimba intre doua suprafete complet diferite. Meciurile de baseball sunt jucate pe o suprafata artificiala, in timp ce meciurile de fotbal se tin pe o suprafata de iarba care intra si iese din stadion in functie de necesitati. Fata de alte stadioane care au acelasi sistem de schimbare a suprafetelor de joc, Sapporo Dome are acoperisul fix.

Conversia de la baseball la fotbal incepe cu depozitarea gazonului artificial pentru baseball. O data incheiata procedura un set de tribune care se rotesc spre o pozitie paralela. Un set de scaune dintr-un capat al stadionului se retrage, si gazonul este adus in stadion. Din cauza retractiei scaunelor, stadionul are o capacitate de doar 40.476 pentru meciurile de baseball.

II.4 Friends Arena

279439d1350742229-kings-north-sitting-stockholm-friends-arena

este un stadion cu acoperis retractabil din Stockholm, Suedia, care a fost finalizat in luna august 2012,. Este cel mai mare stadion din tarile nordice. Noul stadion are un acoperis retractabil, care permite evenimentelor sa aiba loc si in sezonul de iarna si pentru a gazdui diferite show-uri. In jurul stadionului sunt construite hoteluri (400 camere), restaurant (8000 oaspeti), mall-uri (240 magazine), locuri de parcare (4000), zona de birouri pentru 10000 angajati. Centre de conferinta si expozitii si 2000 de apartamente.

II.5 Soccer City Stadium, Johannesburg, South Africa 

1-soccer-city

Dupa reconstructia stadionului original construit in 1986, stadionul masiv de calitate mondiala de 94.000 locuri a fost terminat in timp pentru Campionatul Mondial din 2010, ceea ce a facut ca acesta sa fie gazda ceremoniei de deschidere, primului meci si finalei.

Designul acestui stadion imens si bine elaborate este format dintr-o “panza” de panouri care creaza aceasta fatada speciala pentru turisti. Facut din beton cu un continut mare de fibra, spatii goale care permit luminii sa se vada seara pentru a crea o imagine impresionanta de oriunde din oras. “am luat culori si texture din peisajul natural al Africii de Sud si am fost inspirati de asezarea stelelor pe cerul noptii din Johannesburg.”, a declarat artistul Damon Lavelle, omul din spatele acestei minunate piese de arta.

Din afara stadionul este facut astfel incat sa aiba imaginea unei oale africane; flacarile de la exterior sunt un mozaic de foc si culori pamantesti cu un inel de lumini care sunt in jurul structurii, simuland focul de sub oala. Niciun spectator nu este asezat la mai mult de 100m de gazon, si vederea nu este restrictionata.

Standurile in Stadionul FNB sunt articulate de 10 linii verticale; noua sunt aliniate geografic cu celelalte 9 stadioane implicate in Campionatul Mondial 2010. Deoarece 9 este considerat a fi un numar cu ghinion in cultura traditionala din Africa de Sud a fost adaugata cea de-a 10-a linie. Aceasta linie este indreptata spre Stadionul Olimpic din Berlin, care a gazduit ultima finala a Cupei Mondiale din 2006. Aceasta reprezinta drumul spre finala si astfel dupa Cupa Mondiala, fiecare gol inscris a fost incastrat in beton pe un podium pentru ca intreaga istorie a scorurilor turneului sa fie vazuta si in anii care vor urma.1338273447

II.6 Beijing National Stadium, Beijing, China 

1338272218

Piesa centrala a uimitoarelor stadioane de la Olimpiada de la Beijing, faimosul “cuib de bpasare” a fost gazda unei ceremonii de deschidere epice si a celui mai mare atlet, jamaicanul Usain Bolt.

Proiectat de castigatorii premiului Pritzker de la firma Herzog&de Meuron, forma unica a stadionului si forma complicata a grilajelor de beton au fost inspirate de ceramica chineza. Designerii si inginerii au cautat cu minutiozitate crearea unui stadion cu design futurist si atractie estetica globala. Originalitatea stadionului si–a avut inceputul in dorinta comitetului de organizare a Jocurilor sa faca un stadion care sa arate cresterea Chinei in ceea ce priveste mandria nationala. “Foarte rar o cladire devine elementul definitoriu al jocurilor”.

Un rol hotarator in elaborarea proiectului l-a jucat si artistul contemporan chinez, Ai Weiwei, acesta asigurand consultanta artistica.

“Infatisarea stadionului este structura pura, iar fatada si structura sunt identice”, spunea arhitectul Herzog referitor la opera sa din Beijing. Elementele structurale se sprijina unul pe celalalt in mod reciproc si converg catre o formatiune asemanatoare unui grilaj, in care sunt integrate fatada, scarile si acoperisul – aproape ca un cuib de pasare cu nuielele sale intretesute. Efectul spatial al stadionului este cu totul inedit si radical, insa, in acelasi timp, simplu si de un caracter aproape arhaic, creand astfel un punct de reper istoric unic pentru Jocurile Olimpice din 2008.

Stadionul e conceput ca un vas colectiv imens, care ofera o impresie ce nu poate fi confundata, atat in momentul in care este privit de aproape cat si atunci cand este contemplat din departari. Acesta intruneste toate cerintele functionale si tehnice ale unui Stadion Olimpic National fara sa comunice monotonia arhitecturii tehnocratice dominate de deschideri largi si ecrane digitale, fiind mai degraba o realizare sculpturala.

O cladire de asemenea dimensiuni si atat de intens circulata ridica o serie de probleme legate de deseuri, eficacitate si costuri, insa “Cuibul de pasare” pare sa ofere o solutie inovatoare si ecologica pentru o varietate de eventuale probleme constructive. Caracteristicile sale ecologice cuprind un sistem de colectare a apei de ploaie, un acoperis translucid ce asigura lumina naturala necesara peluzei de dedesubt, si un sistem natural, pasiv de ventilatie.

Deoarece toate facilitatile – restaurante, magazine si toalete – sunt elemente de sine statatoare, a fost posibila realizarea stadionului fara o fatada solida, inchisa, fapt ce permite ventilarea naturala. Acoperisul ajustabil este o componenta esentiala a strucuturii stadionului. Atunci cand este inchis, acesta transforma stadionul intr-o arena acoperita.  stadion3Probabil ca trasatura cea mai remarcabila a structurii este sistemul de “perna” ce umple in mod strategic spatiile libere din cadrul fatadei cladirii, cu scopul de a proteja impotriva vantului si intemperiilor vremii. Materialul care s-a ales pentru aceasta umplutura este revolutionara folie de ETFE, material ce a fost folosit si in cadrul Centrului National de Natatie din Beijing. 
Cea mai importanta caracteristica a acestei opere arhitecturale este probabil imbinarea unor sisteme complexe, intr-un obiect uimitor si simplu la nivel conceptual.
 

Opera lui Herzog si de Meuron este o afirmatie a ingineriei contemporane si un miracol estetic. Cladirea se bazeaza pe deviza arhitecturii organice formulate cu un secol in urma de catre Frank Lloyd Wright, prin care “forma si functiunea unei cladiri reprezinta unul si acelasi lucru”.

III.       Design

Pentru iubitorii de sport si fanii nemuritori ai unei echipe de fotbal, un stadion este deasemenea si casa lor. Un loc csre este martorul extazului sau agoniei care vin in viata lor cand echipa lor castiga sau pierde. Stadioanele de fotbal ca si locatiile importante dintr-un oras sunt acum concepute cu o arhitectura minunata si uimitoare. Construirea unui stadion de fotbal este o oportunitate de exprimare a spiritului, frumosului, luxului si visului. Printre multele concepte arhitecturale ale unui stadion, cele rotunde sunt poate cele mai populare. Forma rotunda arata dinamica si impresionanta. Stadioanele impresionante ofera o atmosfera impresionanta si minunata nu numai pentru fani si spectator ci si pentru jucatori si oficiali. Totusi, construirea unui stadion are mai multe lucruri in vedere in afara de constructie. Un stadion cu un design perfect este Acela cu o forma frumoasa si o constructie buna.

III.1 San Siro

stadio-esterno-giorno

Exista cateva stadioane celebre in lume si cand e vorba de Italia nici unul nu se compara cu Stadio San Siro din Milano. Este cel mai mare stadion din Italia, cu o capacitate de peste 80.000 locuri, iar design-ul sau distinct il face foarte usor de recunoscut. Datorita faptului ca San Siro este stadionul pe care joaca doua dintre cele mai mari echipe din Italia, sunt meciuri de fotbal importante in fiecare weekend. Daca vizitati Milano, fie si numai pentru o zi sau doua, veti vedea cu siguranta San Siro, iar un tur al stadionului in sine nu trebuie ratat daca sunteti un iubitor al sportului. Exista si un muzeu la San Siro cu exponate din istoria ambelor cluburi. Aici pot fi vazute tricouri, fotografii, ghete, bilete si trofee. Mai impresionant insa decat muzeul este turul stadionului in sine. Pentru cativa euro in plus la biletul pentru muzeu puteti beneficia de un tur cu ghid al stadionului si veti avea sansa sa va asezati in fotoliile VIP si sa vizitati vestiarele ambelor echipe gazda. Exista si un magazin de suveniruri tematice daca nu ajungeti la fan shop-urile lui AC Milan si Inter din centrul orasului.III.2 Emirates Stadium

Arsenal11

Ashburton Grove, cunoscut din motive de sponsorizare Stadionul Emirates, este un stadion al asociatiei de fotbal localizat in Nordul Angliei. Este actuala casa a FC Arsenal. In august 2009, Arsenal a inceput un program de “Arsenalizare” al stadionului dup ace au ascultat un feedback din partea suporterilor. Intentia era sa transforme stadionul intr-o fortareata vizibila asupra tuturor lucrurilor legate de Arsenal printr-o varietate de cai artistice si creative.

Printer primele modificari au fost scaunele albe instalate in tiparul canonului clubului, localizate in nivelul inferior al tribunelor opus tunelului de iesire pe teren. “Spiritul Highbury” – un altar reprezentand fiecare jucator care a jucat vreodata la Arsenal in cei 93 de ani de rezidenta – a fost ridicat la sfarsitul anului 2009 in afara stadionului in partea sudica. Au fost instalate 8 picturi murale mari in exteriorul stadionului, fiecare reprezentand 4 legende ale echipei imbratisate, astfel ca efectul design-ului complet este acea de 32 de legende imbratisand stadionul.

III.3 Allianz Arena, un stadion spectaculos

Allianz Arena, un stadion spectaculos - Allianz Arena - Slide 2 din 3

Stadionul a fost proiectat de firma elvetiana de arhitectura Herzog&de Meuron, infiintata special pentru astfel de proiecte. Fatada Arenei este construita din panouri dintr-un material special, gonflabile si transparente, care par albe de la distanta. Insa daca le privim de aproape, vom observa mici puncte pe respectivele panouri. De la distanta, ochiul uman combina punctele si percepe culoarea alba. Pentru a forma imaginea spectaculoasa pentru care Allianz Arena este recunoscut, fiecare panou poate fi iluminat independent in alb, rosu sau albastru, in functie de culorile echipei care joaca in momentul respectiv. De exemplu, albul reprezinta echipa nationala de fotbal a Germaniei.

Allianz Arena, un stadion spectaculos - Allianz Arena - Slide 3 din 3

Si ce se afla sub acest “balon” stralucitor? Zeci de spatii cu diverse destinatii, care asigura buna functionare a stadionului. Iar pentru aceste spatii, in care izolatia termica joaca un rol important, era nevoie de un material pe masura, care sa poata asigura realizarea unui invelis al constructiei izolator termic. In plus, era vital un material care sa fie incombustibil si neinflamabil, conform cu standardele ridicate ale cladirilor publice. In consecinta, golurile dintre stalpii de beton armat ai peretilor exteriori si scari, spatiile pentru chioscurile de aprovizionare a celor 66.000 de vizitatori, spatiile tehnice si vestiarele au fost realizate din bcaYTONG, datorita proprietatilor izolatoare si protectiei ridicate impotriva focului. In total, la constructia Allianz Arena s-au utilizat 27.000 m2 de beton celular autoclavizat de calitate germana. Are peretii realizati din pernute gonflabile care pot fi luminate individual pentru a se potrivi cu nuantele echipei-gazda (rosu pentru  FC Bayern, albastru pentru TSV 1860 si alb pentru echipa nationala de fotbal).

III.4 Camp nou – Barcelona

https://www.summerday.ro/wp-content/uploads/2011/10/noucamp1-1024x798.jpg

Camp Nou are o capacitate de 98.772 de locuri fiind stadionul cel mai mare din Europa si al 11-lea ca marime din lume. A fost deja initiat un proiect de modernizare a stadionului. Scopul acestui proiect este sa faca din Camp Nou un simbol al Barcelonei mai mult ca niciodata prin asocierea cu stilul lui Antoni Gaudi si desigur modernizarea infrastructurii acestuia prin cresterea numarului de locuri cu aproximativ zece mii si acoperirea tribunelor in proportie de peste 50%. Costurile acestui proiect impresionant se ridica la peste 250 de milioane de euro.

Cu o capacitate de 98 847 de spectatori, devine stadionul cu cea mai mare capacitate din Europa si al 11-lea in topul celor mai mari stadioane ale lumii. A fost construit in timpul mandatului presedintelui FC Barcelona, Francesc Miro-Sans, care a sustinut acest proiect, impulsionat de capacitatea redusa a vechiului stadion Campo de Les Corts, dar si de vechea rivalitate dintre FC Barcelona si Real Madrid, care tocmai isi ridicase un nou stadion, actualul Santiago Bernabeu. Constructia, care a inceput cu un buget de 67 milioane a costat, in final, 288 de milioane de pesetas, in mare parte din cauza problemelor pe care le-a pus fundatia. A fost inagurat in data de 24 septembrie 1957, devenind cel mai mare stadion al Europei. In anul 2007, oficialii clubului FC Barcelona au anuntat ca noi lucrari de renovare si marire ale stadionului vor incepe in 2009. Acestea vor fi conduse de arhitectul Norman Foster, cel care s-a ocupat si de stadionul Wembley si deMillenium Bridge din Londra. Proiectul prevede marirea numarului de locuri de la 98 000 la 104 000 si sporirea numarului de loje, pentru a caror constructie a fost alocata o suma initiala de 250 milioane de euro. 

https://www.summerday.ro/wp-content/uploads/2011/10/fc-barcelona-camp-nou-1024x819.jpg
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate