Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Federatia Romana Sportul Pentru Toti


Federatia Romana Sportul Pentru Toti
Federatia Romana Sportul Pentru Toti

Este organizatie neguvernamentala, de utilitate publica,  organizatie sportiva nationala recunoscuta si abilitata  de Ministerul Tineretului si Sportului(in prezent ANS) sa coordoneze activitatea in domeniul Sportul pentru Toti in Romania. Aceasta federatie isi desfasoara activitatea in baza programelor si din bugetele proprii .
Federatia romana sportul pentru toti promoveaza sportul ca activitate sociala de interes national si sustine practicarea activitatilor fizice de catre toate categoriile de populatie, ca factor de imbunatatire a sanatatii, ca mijloc de integrare sociala, ca factor de dezvoltare a personalitatii umane, de integrare a valorilor morale, de promovare a autodisciplinei si respectului fata de sine si fata de celalalt, ca mijloc de invatare a tolerantei si respectului - elemente esentiale in viata unei societati democratice.
Federatia romana sportul pentru toti origanizeaza competitii,concursuri,in scopul promovarii si cultivarii sportului pentru sanatate, educatie si recreere ca parte integranta a modului de viata.
Obiectivele fundamentale ale acestei federatii:

garantarea dreptului si accesului oricarei persoane la practicarea libera a activitatilor fizice sportiv-recreative;
- formarea de mentalitati favorabile si atitudini pozitive si active la toate nivelurile;
-asigurarea conditiilor necesare- resurse  umane, baza materiala, manageriat, servicii de calitate pentru praacticarea activitatilor fizice sportiv-recreative, in cadru organizat sau in mod independent, inr-un mediu curat  si sigur;
- trecerea de la o planificare si oferta centralizata la realizarea de programe locale bazate pe traditii, nevoile si preferintele populatiei.

Spre deosebire de alte federatii, al caror rol principal este organizarea si sustinerea sportului de performanta,promoveaza "sportul" ca factor de imbunatatire si mentinere a sanatatii si conditiei fizice, ca modelator al capacitatii biomotrice si gandirii pozitive, ca mijloc de integrare sociala a fiecarui individ, prin  exercitiul fizic  practicat  la orice varsta.

Principii de baza ale sportului pentru toti

Adaptabilitatea

Sportul pentru toti trebuie adaptat si incadrat in conditiile economice, sociale, climaterice, geografice, precum si legat de traditiile culturale ale tarii. Programele SPT reprezinta o cale excelenta pentru valorificarea in epoca moderna a formelor de sport considerate depasite istoric. Aceasta nu inseamna ca SPT poate fi constituit numai pe baza unei culturi nationale traditionale, multe dintre sporturile existente astazi pe intreaga planeta, sau cele care apar, putand fi adaptate pentru programele Sportul pentru Toti nationale.
Economicitatea

Principiu impus de conditiile anumitor tari. In multe tari, majoritatea populatiei nu-si permite echipamente sportive (amenajari, aparatura, imbracaminte etc.) scumpe.Deci, cu tot ce facem, trebuie sa cuprindem pe cat posibil mai multi oameni, folosind mijloacele modeste de care dispunem.
Mersul, alergarea, fotbalul, dansul se incadreaza in aceasta categorie pentru care, chiar si cadrul natural asigura conditii de realizare.

Simplitatea

Acest principiu este indus, pe de o parte de economicitate, pe de alta de adaptabilitate.
Nu exista destui specialisti (profesori, antrenori, instructori, animatori) si conditii materiale pentru a introduce pe fiecare persoana interesata in  programe complicate si costisitoare.
In Sportul pentru toti, jocul de orice fel nu are nevoie de conditii si instalatii sofisticate, se poate desfasura in conditii si cu reguli adaptate, simplificate.
Participantii trebuie sa priceapa repede ce se petrece intr-un anumit sport, intr-o competitie, regulile si conditiile sa permita intelegerea si integrarea imediata la un asemenea program.

In Occident, sportul s-a dezvoltat pretutindeni fara vreo forma de interventie din partea statului.In tarile,Franta, Spania si Portugalia legile privitoare la sport determina cadrul juridic in care poate fi practicat sportul la nivel national, rolul asociatiilor sportive si domeniile de colaborare dintre ele.In aceste tari,nivelul de trai si de dezvoltare este inalt in comparatie cu Romania unde este scazut iar cei care conduc tara noastra incearca tot mai mult sa elimine din programa scoalara,orele de educatie fizica si practicarea sporturilor in competitii si concursuri neoficiale pentru elevi dornici de miscare,si de afirmare.

Din pacate,in Romania,aceasta oraganizatie Federatia romana sportul pentru toti nu este foarte cunoscuta,oamenii prefera sa faca miscare sau sa practice un sport de placere cu ajutorul unor prieteni.Orice om isi permite sa-si achizitoneze o pereche de tenisi si un trening pentru alergare prin parcuri sau pe malul unui rau.Referitor la un sport de echipa,fotbalul este cel mai practicat de oamenii de rand din tara,terenurile sintetice sunt tot mai multe si au ramas la mare cautare.Pentru ei nu exista performanta,placerea fiind principalul factor pentru care practica acest sport.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate