Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Pasquale Cinquegrana -- 1850


Pasquale Cinquegrana -- 1850
Pasquale Cinquegrana

Tien’ ’a vetella comm’ ’a vucchella Furture

Peccerenella, peccerenella Furture

Che dice, che faie? Che pienze, m’ ‘a daie, Furture
Miscandu-se pe firul unui dublu sens agreabil, versurile lui Pasquale Cinquegrana, puse pe muzica de Salvatore Gambardella , au facut celebra ”Furturella“ in 1894. A fost o asociere ocazionala, intrucat cei doi au compus numeroase canzone cu alti autori. Pasquale Cinquegrana, fiul lui Ettore si Giovanna Palazzo, s-a nascut la Napoli in 21 aprilie 1850. In calitate de primul nascut, i s-a permis sa studieze, pe cand fratele sau Francesco, a urmat drumul tatalui sau de comerciant.

Devenit invatator, poetul si-a exercitat aceasta profesie cu o asemenea diligenta, incat, in 1920 a fost distins, pentru merite deosebite, cu medalia de aur a Instructiunii Publice si Crucea de Cavaler.

In 1884, a intalnit pe Maria Lazzarini, fiica unui capitan de marina si din acel moment, poate stimulat de sentiment, a inceput sa scrie canzone:--”Nun me guarda” (E.De Leva) 1884, ”Capile d’oro” (Ed. Di Capua) 1889, ”A grotta azzura” (Ed.Di Capua) 1889, ”Margherita ‘e Parete” (V. Fassone) 1891, ”Uocchie ‘ammenole” (G. De Gregorio) 1894, ”’O primmo ammore” (S.Gambardella) 1894, ”Penna riale” (G.De Gregorio)1898. ”‘A cura ‘e mamma” (G.De Gregorio) 1900 Rosa Rosella” (V.Di Chiara) 1904, ”Cantammo e sunammo” (R.Falvo) 1912, ”Voce e canta” (N.Valente) 1914, au fost unele dintre canzonele scrise de Pasquale Cinquegrana. Un success relevant a avut mai ales ”Ndringhete ndra” pe muzica de G. De Gregorio – 1895, din care editorul Santojanni a comercializat 200.000 exemplare tiparite.

De mentionat ca cei doi si-au vandut drepturile de autor doar pentru 25 de lire. Din fericire, ca o partiala recompensa economica pentru ei, canzona a obtinut premiul intai la: “Concorso delle Ferie Estive  (Concursul sarbatorilor de vara), primind pentru versuri 150 de lire iar pentru muzica 250 de lire.Pasquale Cinquegrana a fost si un prolific creator de macchiette. Multe dintre ele au fost interpretate de Nicola Maldacea ’O mbriaco”, ”Don Saverio”, ”’O rusecatore”, ”’O bizzuocco fauzo”, ”’O sbruffone”,(care a castigat 200 de lire la ”Concorso Eldorado Salone Margherita” in 1897). In limba (italiana) Il fatalista”,”Il marito moderno”, ”La zitellona” (Fatalistul – Sotul modern – Fata batrana)

Poet popular, Pasquale Cinqegrana a manifestat --intr-o poezie populara imediata si putin elaborata,-- sentimentele, expresiile si dialectica poporului. A scris si a publicat unele culegeri de poezie : ”Frunella ‘e rosa” 1889, ”Canzoni popolari” l894, ”’A felicita d’ ‘e bestie” 1920, ”Poesie” 1931.

Nicola Maldacea, in cartea sa de memorii, il aminteste pe poet cu recunostinta si stima, elogiind calitatile autorului, de integru tata de familie si de educator. Aproape nonogenar, Pasquale Cinquegrana, s-a stins din viata la 27 aprilie 1939.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate