Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Emil Scarlat Skeletti : 1888 (Compozitor roman)


Emil Scarlat Skeletti : 1888 (Compozitor roman)
Emil Scarlat Skeletti : 1888

Compozitor roman, nascut in Galati la 28 septembrie 1888, decedat in Bucuresti la varsta de 81 de ani in 10 martie 1969. Sub o bogata bibliografie muzicologul Viorel Cosma il prezinta pe Emil Scarlat Skeletti in paginile Lexiconului: “Muzicieni Romani“ Ed. 1970, separat de celalalt compozitor cu nume aproape identic Gheorghe Scheletti (5 mai 1836 - sept.1887) si care desi a trait doar 51 de ani cu mult mai inainte (cand se nastea Emil Scarlat, Gheorghe era deja disparut de un an), a fost mai cunoscut publicului larg, daca nu prin alte piese, macar pentru compozitia pentru voce si pian “Ce te legeni codrule“ pe versuri de Mihail Eminescu, de larga audienta, piesa ce era —si cred ca mai este— o permanenta in repertoriul studentilor de la Conservator si pe podium-ul de concerte.

La sugestia d-lui profesor Viorel Cosma (si ma felicit pentru ideea de a ma fi consultat cu domnia sa), am inclus pe Emil Scarlat Skeletti printre compozitorii napolitani autohtoni.

Daca ar fi sa citez din materialul bibliografic expus in Lexiconul-d-lui Viorel Cosma, privind contributia compozitorului la tezaurul cantonetei napolitane, doar doua albume, ar fi, cred, suficient argument pentru asocierea lui Emil Scarlat Skeletti cu cei mai reprezentativi compozitori napolitani citati in biografiile anterioare .Este vorba de: ”Zece cantece napolitane” Napoli, Editura Bottega dei Quattro 1939, editura prestigioasa cu care cititorul a fost pus deja in cunostinta.
Al doilea album, intitulat ”Cantece napolitane” Editura Muzicala Bucuresti 1967, cuprinzand piesele: ”Pasiunea mea” -Carlo Butti voce, Columbia CB 9484 D.O. 3058 ”Tarantellucia la Surriente”; ”Oftat de dragoste”; ”Serenada la trei”; ”Ca soarele” ; ”Ce fericita zi”; ”Te du, iubita mea”; ”Napoli”; ”Napoli esti cantec in soare”; si o romanta : ”Spune-mi de ce”?

Inafara de aceste doua albume, a mai compus piese de sine statatoare, partituri pentru voce si pian, demne sa stea alaturi de cele mai reusite compozitii napolitane autohtone si anume: ”Sospirata d’amore”(imprimata pe disc de Ion Piso); ”Ti porto una lucciola verde” pe versuri de Diego Valeri, toate piesele care urmeaza fiind  tiparite in 1937 la Milano, in Editura Giulio Ricordi; ”Canzonetta senza parole” versuri Diego Valeri, ”Piccola rosa” versuri de Trilussa; ”La Queracia” versuri de Trilussa; ”La bocca” versuri de Trilussa; ”Aumone” versuri de Laure Elise; ”Presence” versuri Laure Elise; ”La Palombe” versuri de Colette Irene; ”Pinii” versuri de Diego Valeri; ”Dammi gli occhi cosi” versuri de Alba di Cespedes; ”Nina,Nanna” versuri de Annie Vivanti ; ”Perché m’hai detto si” versuri Mario Zambrelli; si altele. In culegerea de fata am inclus doar doua texte, ca si partiturile canto si pian ”Ti porto una lucciola verde” si ”Canzonetta senza parole”(in anexa)..
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate