Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Fotografie


Index » hobby » Fotografie
» Notiunea de fotografie digitala si aparatul de fotografiat digital utilizat pentru efectuarea fotografiei judiciare


Notiunea de fotografie digitala si aparatul de fotografiat digital utilizat pentru efectuarea fotografiei judiciare
Notiunea de fotografie digitala si aparatul de fotografiat digital utilizat pentru efectuarea fotografiei judiciare

Aparatele foto digitale seamana destul de mult cu aparatele clasice pe film, ele au un obiectiv , o diafragma si un obturator.

Obiectivul poate fi interschimbabil sau fix, in cel de-al doilea caz, producatorul poate oferi unele lentile aditionale care pot modifica distanta focala , astfel ca, impreuna, cele doua obiective pot functiona ca unul singur: teleobiectiv sau grandangular, insa calitatea imaginilor va avea putin de suferit.

Diafragma este practic o deschidere cu diametru variabil, prin care lumina intra in aparat, diafragma poate fi micsorata sau marita, astfel incat se poate controla cantitatea de lumina ce trece prin obiectiv si impresioneaza senzorul.Diafragma poate influenta si claritatea unei poze: daca diafragma este inchisa  foarte mult, adica deschiderea este mica, atunci vom avea o claritate de la 0.5-1m pana la infinit; dar cu cat diafragma este deschisa, cu atat intervalul in care fotografia va fi clara este mai mic.
Obturatorul este un dispozitiv ce se poate deschide si inchide si practic dozeaza cantitatea de lumina ce va impresiona senzorul sau pelicula. Asfel, timpul de expunere al fotografiei reprezinta timpul in care obturatorul este deschis. Diferenta intre aparatele digitale si cele traditionale o reprezinta mediul de stocare, care este impresionat de lumina, la aparatele traditionale este filmul negativ sau pozitiv, iar la cele digitale este un senzor CCD sau CMOS, in principiu de dimensiuni mai reduse decat cele ale unui cliseu pe un film de 35mm, senzor care este alcatuit din milioane de diode fotosenzitive numite fotoelementi sau pixeli. Fiecare fotoelement captureaza un singur pixel din viitoarea fotografie.

Lentilele fixe sunt atasate in general doar modelelor cu rezolutie mai mica, iar acestea sunt de obicei mai ieftine si mai bune din punct de vedere calitativ decat aparatele cu zoom. Deoarece camerele digitale au dimensiune a suprafetei foto-sensibile mult mai mica decat un negativ mare de 35mm, acestea au nevoie de o distanta focala a lentilelor foarte mica pentru a obtine aceeasi imagine. Adesea se vede pe obiectiv scrisa distanta focala sub forma unor valori mult mai mici fata de cea a unui obiectiv al unui aparat cu film de 35mm (de exemplu un zoom optic 8-24mm pe un aparat digital poate fi echivalent cu 35-70mm de pe un aparat clasic). Lentilele cu o distanta focala mica au insa doua mari dezavantaje: faptul ca este foarte greu sa obtii lentile cu adevarat WIDE (cu unghi larg), o distanta focala de 37mm echivalenta cu cea a unui film de 35mm . Al doilea dezavantaj este o adancime de camp prea mare. Desi echivalentul de 35mm este la fel, de fapt e o lentila de 7mm. Deci chiar daca este vorba de f2.8, acest lucru va insemna ca aproape orice intra in cadru este focalizat, ceea ce nu conduce la obtinerea unor imagini extraordinare. Daca se urmareste un unghi cu adevarat larg, 28mm, va trebui sa se achizitioneze un adaptor wide angle care se monteaza in fata obiectivului.Valoarea de f.2,8 se refera la cat de multa lumina o lentila lasa sa patrunda, acel numar indicand maximum pentru lentila cu diafragma complet deschisa; cu cat lentila lasa sa patrunda mai putina lumina, cu atat numarul este mai mare—exact ca si la aparatul cu film. Aceasta este diafragma lentilelor (lens’ aperture, termenul latin pentru 'deschidere' sau 'diafragma'). 2.8 este aproape numarul cel mai mic care se intalneste la camerele digitale, iar acest numar creste de obicei cu distanta focala a zoomului, asa ca un zoom de 35-100 poate fi f2.8 la 35mm, dar mai mare la celalalt capat. Poate nu este surprinzator faptul ca, datorita distantei focale mici a lentilelor pentru camere digitale, in comparatie cu cea a filmelor de 35mm, deschiderea este mare si pentru distante focale mari (capatul tele). In mod normal, ar trebui sa se obtina un f3 la capatul wide si un f4-5 la capatul tele.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate