Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» STUDIU PRIVIND LEGALIZAREA DROGURILOR USOARE


STUDIU PRIVIND LEGALIZAREA DROGURILOR USOARE
UMF “Carol Davila” – Facultatea de Medicina Generala

Catedra de Sanatate Publica si Management

STUDIU PRIVIND LEGALIZAREA DROGURILOR USOARE

Cuprins:
Introducere

Ipoteza

Importanta studiului

Date informationale despre cateva dintre cele mai utilizate substante

Obiectivele studiului

Legislatie

Metodologie

Rezultate studiu

Concluzii

Chestionar

PARTE GENERELA

1. INTRODUCERE

Drogurile, in general, iar in cazul studiului nostru, drogurile usoare reprezinta un subiect controversat care este discutat de la simple pareri ale oamenilor de rand pana la studii efectuate de catre organizatii cu experienta, vasta in domeniu.

Sunt puse in discutie atat efectele benefice care pot rezulta din legalizarea droguilor usoare, cat si cele negative.

In acest studiu vom incerca sa aratam ca populatia tanara din Romania , in marea ei majoritate, este constienta mai ales de efectele negative ale consumului de droguri usoare si ca legalizarea lor este o problema cu consecinte sociale dintre cele mai profunde, nu doar un “moft” fara riscuri.

2. IPOTEZA

Premisa de la care plecam cu studiul nostru este ca tinerii cu varta cuprinsa intre 20 si 30 de ani , studenti la Facultatea Politehnica din Bucuresti consuma sau au consumat droguri usoare intr-o mica sau mare majoritate, dar sunt constienti de efectele negative ale acestora si ca sunt in marea lor majoritate impotriva legalizarii drogurilor usoare.

3. IMPORTANTA STUDIULUI

Legalizarea drogurilor usoare este o problema sociala care afecteaza toate grupele de varsta, toate mediile geografice si toate mediile de cultura.

Inainte de a ne putea pronunta asupra acestui fapt trebuie sa ne asiguram ca suntem constienti si informati in legatura cu toate aspectele consumului de droguri usoare, de la efecte negative si efecte pozitive asupra generatiei noastre cat si aspra generatiilor ce vor urma.

Ca efecte positive putem enumera:

*scaderea coruptiei acestea nemaifiind vandute pe piata neagra

*actiunea placuta, euforizanta

*socializarea in cazul unui consum strict ocazional

*eliminarea starilor de tristete, deprimare, uitarea problemelor.

Efectele negative care pot fi enumerate sunt mult mai multe decat cele pozitive, ele fiind si cauza pentru care exista atat de multe dezbateri pe tema legalizarii lor:

-sindromul de abstinenta

-deprimare, solitudine

-violenta

-prostitutie

-vandalizare

-furt

-afectarea nou-nascutilor cu mame care consuma droguri uoare

-afectarea responsabilitatii si eficacitatii la nivelul locului de munca

-curiozitatea si pentru alte tipuri de droguri mai tari

Un alt aspect legat de legalizarea drogurilor usoare este mentalitatea romanilor in legatura cu drogurile in general, cuvantul acesta desemnand de obicei un lucru cu implicatii negative cel mai frecvent.

Studiul isi propune sa afle daca populatia cunoaste substantele cuprinse in aceasta categorie, efectele drogurilor usoare si in ce procent, cu aproximatie bineinteles, se consuma aceste substante.

4. DATE INFORMATIONALE DESPRE CATEVA DIN CELE MAI UTILIZATE SUBSTANTE

Date esentiale despre MARIJUANA:

Figura 1

Marijuana este amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin (vezi figura 1).

Fiecare tip de marihuana contine THC principalele substante psihoactive ale acestor produse vegetale. Cu cat valoarea THC-ului este mai mare, cu atat mai puternice sunt efectele acestui drog usor.

Substantele active din cannabis au o istorie indelungata si plina de traditie, ca medicamente. In tarile Orientului si Americii latine, aceste substante sunt puternic raspandite si au indicatii de consum medicale si mai ales sociale. Din aceeasi planta provine si Hasisul (engl. 'pot', 'shit') este rasina secretata de glandele situate la nivelul frunzelor de canepa (Cannabis). Hasisul se comercializeaza in 'bulgari' solizi sau placi presate si se prezina - in functie de tara de origine - in nuante de culoare rosie, maron, verde sau negru.

Hasisul si uleiul de hasis sunt forme mai puternice de marihuana.

Experientele pe animale au aratat ca THC-ul ataca sistemul imunitar al organismului.

Efectele substantelor active din cannabis depind in mod decisiv de personalitatea si mediul social al consumatorului.

Unii oameni nu simt nimic daca fumeaza marijuana, iar altii se pot relaxa si pot avea un sentiment inaltator.

Se descriu diferite faze ale starii tipice de euforie (engl. 'cannabis high', 'social high'):

printre efectele initiale se numara adesea o stare de agitatie, insotita ocazional de stare de tensiune si anxietate, stari ce vor fi urmate in curand de o senzatie placuta de siguranta si ocrotire.

urmeaza stari introspective si echilibrate, de un calm deosebit. Alteori pot aparea oscilatii ale starii de spirit, rasul nemotivat alternand cu tacerea contemplativa. Este caracteristica intensificarea perceptiei mediului extern si intern.

In cazul consumului in grup, aceste modificari pot determina o traire mai intensa a relatiilor de grup. Pierderea aptitudinilor critice pe durata starii de stupoare poate duce la perceperea defectuoasa a realitatii obiective (efectul halucinogen).

Consumatorul nu face fata intotdeauna intensitatii trairilor noi, ceea ce poate avea ca si consecinta aparitia unor stari de anxietate severa.

Marijuana este un drog mult mai puternic in prezent decat a fost cu ani in urma. THC, substanta psihoactiva cea mai importanta din marijuana (care este responsabila de efectul produs), a fost gasita in 2008 in concentratia cea mai ridicata de cand a inceput pentru prima data sa fie dozata. Daca in 1983 concentratia medie de THC era sub 4%, in 2008 media a atins 9,6%. Cea mai ridicata concentratie gasita intr-o planta a fost de 37,2%!!


Cauza principala a instalarii este considerata concentratia mare de THC din planta. In 2006, in Olanda, concentratia medie era de 16%. In aceasta tara numarul persoanelor care solicita ajutor specializat a crescut de la 1.951 in anul 1994, la 6.544 in anul 2006 – o crestere de 235%. 

Concentratia de THC din iarba comercializata in Romania este destul de mica.  Aceasta explica de ce unii dintre cei care au scris spun ca nu au simtit nici un efect.

DATE ESENTIALE DESPRE SPECIAL GOLD

Figura 2

Sub numele de ”Special Gold” acest praf (vezi figura 2) nu este altceva decat SARE DE MARE AROMATA. Prin pisarea ei se obtine un praf, care se vinde
in SPICE-uri. Se prizeaza sau se injecteaza.

'Special Gold', care se poate comanda si pe Internet fiind livrat la domiciliu la orice ora din zi sau din noapte; contine 4-methylmethcathinone, numita si mephedrone. 'Substanta e un derivat de amfetamina.

Printre efectele acestui praf se numara: halucinatii, anxietate, palpitatii, logoree, clantanitul dintilor, transpiratie intensa, insomnie, memorie de scurta durata, dureri la nivelul pielii si a nasului. Substanta creste pulsul si bataile inimii, dilata pupilele, usuca gura si scade pofta de mancare, in caz de supradoza se poate ajunge si la infarct.

DATE ESENTIALE DESPRE MDMA (ECSTASY)

Figura 3

Ecstasy (MDMA ) face parte din categoria amfetaminelor - adica a substantelor care maresc viteza de reactie a corpului. La inceputul secolului 20, MDMA a fost sintetizat de catre cercetatorii de la compania de farmaceutice Merk. Prin anii '70, MDMA a devenit o substanta foarte utilizata in activitatea psihiatrica si psihoterapeutica. Acum aproape 20 de ani Ecstasy a fost inclus in categoria substantelor stupefiante ilegale, dar in acelasi timp a inceput sa devina un drog foarte popular, legat de lumea cluburilor underground de rave.

Ecstasy se gaseste sub forma de pastile (vezi figura 3) de forme si culori diferite si se ingereaza (se inghite). Este important ca utilizatorul de Ecstasy sa fie sigur ca ceea ce inghite este Ecstasy si nu o alta substanta cu efect stupefiant

Efecte psihologice si fiziologice

O doza de 80-150 mg de Ecstasy are un efect de 4-6 ore. Efectele Ecstasy depind foarte mult de starea initiala a utilizatorului si de locul (ambientul) in care substanta este ingerata. Cei mai multi utilizatori declara ca XTC le provoaca un sentiment de bine general, de incredere in sine si in ceilalti. Lumea devine mai buna, viata mai frumoasa, cei care sunt timizi devin mai comunicativi si perceptiile senzoriale se intensifica (simt tactil, perceptie auditiva, perceptie vizuala etc.). Ecstasy mai poate provoca si alterarea perceptiei timpului, reducerea sentimentului de frica, reducerea obsesiilor, constientizarea si aducerea la lumina a unor amintiri foarte vechi si cresterea apetitului sexual.

PARTE SPECIALA

5. OBIECTIVELE STUDIULUI

Experienta practica si teoretica cu privire la drogurile usoare

Cunoasterea consecintelor consumului de droguri usoare

Perceptia pop asupra legalizarii drogurilor usoare

6. LEGISLATIA

Legislatia in Romania prevede interzicerea consumului de dorguri usoare.

7. METODOLOGIE

Variabile:

sexul

medii de rezidenta

varsta

Tip de studiu: ancheta de opinie (de tip observational descriptiv) realizata in perioada 20 aprilie-5 mai 2010

Populatia studiata: studentii din toti anii de la Facultatea de Politehnica Bucuresti cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani; avand in vedere ca 5 din totalul de respondenti nu au completat corespunzator, lotul final va fi format din 105 persoane.

Instrumentul de colectare a datelor pentru colectarea datelor a fost utilizat un chestionar ce cuprinde 30 de intrebari cu raspuns inchis.

Prelucrarea datelor: pentru ilustrarea graficelor a fost folosit programul Excel.

Grafic 1

Grafic 2

Se observa in graficul 2 ca lotul este format predominent din persoane care provin din mediul urban.

Cu referire la experienta practica si teoretica cu privire la drogurile usoare s-au obtinut urmatoarele rezultate:

Grafic 3

Se observa ca cele mai cunscute substante sunt canabisul, ecstasy si special gold. Un numar mic din lot considera cocaina ca fiind drog usor ceea ce ne pune pe ganduri: se consuma un drog si mai tare decat cocaina sau exista o lipsa de informare.

Grafic 4

O parte destul de importanta dintre respondenti admit ca printre cunoscutii lor exista persoane care consuma droguri usoare. Acest lucru fiind cu implicatii majore deoarece cu cat se afla mai mult in anturaj cu atat creste risul de a consum in randul lor.Grafic 5

Foarte multi dintre respondenti considera ca nu se poate renunta la drogurile usoare cu usurinta, presupunem ca aceasta informatie o au fie din experienta proprie, fie din experienta pe care le-a oferit-o anturajul.

Grafic 6

O mica parte dintre respondenti au admis ca sunt consumatori.

Grafic 7

Foarte multi dintre respondenti au asociat notiunea de drog usor cu efectele benefice ale acestora, nu cu cele negative; astfel euforia este bine cunoscuta ca efect pe cand violenta si bolile sunt aproape desconsiderate.

Cu privire la cunoasterea consecintelor utilizarii drogurilor usoare avem urmatoarele rezultate

Grafic 8

Statistic, complicatiile grave sunt in mare cunoscute, dar cu preponderenta se iau in calcul coma , stopul cardio-respirator si convulsiile.

Grafic 9

Grafic 10

Cea mai mare parte din lot considera ca sunt cunoscatori ai efectelor adverse ale drogurilor usoare acest fapt explicand probabil de ce exista doar un procent de 9% consumatori.

Grafic 11

Cele mai cunoscute efecte sunt halucinatiile urmate de memorie scazuta, iar cele mai putin cunoscute sunt senzatia de dezintegrare temporo-spatiala si atentia distributiva.

Cu privire la legalizarea drogurilor usoare rezultatele sunt urmatoarele:

Grafic 12

Un numar mare de persoane din lot nu sunt decise in legatura cu legalizarea drogurilor usoare, dar predomina cei care sunt intr-un dezacord partial, fiind contienti de efectele adverse ale acestora dar considerand probabil ca folosite in cantitati minime si rar nu au efecte devastatoare, ci euforice cel mult.

Grafic 13

Lotul a fost de accord, in majoritate, cu cresterea consumului de droguri usoare odata cu legalizarea lor.

Grafic 14

In legatura cu tentatia de la consuma droguri usoare in urma legalizarii lor, marea majoritate considera ca tentatia nu ar fi foarte mare.

Grafic 15

In mare parte, lotul a considerat ca legalizarea drogurilor usoare va creste consumul drogurilor tari.

Grafic 16

Majoritatea respondentilor au considerat ca drogurile usoare ar duce la o inrautatire a starii generale de sanatate.

Grafic 17

Respondentii, in mare parte, au considerat ca nu exista o legatura prea mare intre economie si consumul de droguri usoare legalizat.

Grafic 18

In schimb sunt in mare parte de accord cu cresterea violentei in urma legalizarii.

Grafic 19

Un procent de 48% considera ca generatiile viitoare vor fi afectate de legalizarea drogurilor usoare.

Grafic 20

Exista diferente foarte mici in ceea ce consta parerea in legatura cu abandonul scolar, cei mai multi fiind ori in acord total sau indiferenti, dezacordul total fiind intr-un procentaj destul de apropiat celorlalte doua.

9. CONCLUZII

Canabisul, ecstasy si special gold sunt cele mai cunoscute droguri usoare.

89% dintre respondenti au negat consumul de droguri usoare.

9% sunt consumatori de droguri usoare.

70% asociaza notiunea de drog usor cu euforie, doar 9% cu violenta si 7% cu boli.

65% cunosc efectele pe care drogurile usoare le au asupra organismului.

81% din respondenti considera ca utilizarea de droguri usoare pe parcursul sarcinii are efecte negative asupra fatului.

48% considera ca legalizarea drogurilor usoare va influenta negativ generatiile viitoare.

60% sunt impotriva legalizarii, 29% sunt pentru legalizare.

10. RECOMANDARI

a.      Realizarea unor campanii nationale de informare adresata cu precadere tinerilor.

b.     Infiintarea unor centre pentru perosoane dependente.

c.      Este necesara ridicarea problemei efectelor consumului de droguri usoare in timpul efectuarii unor activitati ce implica riscuri pentru individ si angajator, dar si pentru cei ce utilizeaza acele servicii.

CHESTIONAR

Opinia tinerilor cu privire la legalizarea drogurilor usoare

Varsta .

Sexul M F

Mediul de resedinta rural urban

Ocupatie ..

Sunteti familiarizat cu notiunea de droguri usoare? Da Nu

Unde ati aflat prima data de existenta drogurilor:

scoala anturaj

media familie

altele..

Care dintre urmatoarele substante reprezinta in opinia dvs droguri usoare:

canabis heroina

cocaina special gold

ecstasy MDMA

LSD Altele..

Printre cunostintele dumneavoastra exista consumatori de droguri?

Da Nu

Nu stiu

Exista tari in care drogurile usoare sunt legalizate?Da Nu

Nu stiu

Credeti ca se poate renunta oricand la consumul de droguri?

Da Nu

Nu stiu

Un consumator de droguri usoare prezinta incredere din punct de vedere profesional?

Da Nu

Nu stiu

Sub ce forma se consuma drogurile usoare?

Tigara Prizat

Injectabil Pastile

Altele..

In familia dumneavoastra se consuma droguri?

Da Nu

Nu stiu

Daca ati raspuns afirmativ la intrabearea precedenta, va rugam precizati cine anume din familie este consumator de droguri usoare:

Parinti Frati

Alte rude nu raspund

Sunteti consumator de droguri usoare?

Da Nu

Nu raspund

Unde consumati droguri?

La scoala Camin

Acasa Baruri, discoteci

Altele.

De unde va procurati drogul?

Camin Prieteni

Traficanti Acasa

Altele

Credeti ca se poate ajunge la dependenta dupa o singura doza?

Da Nu

Nu stiu

Credeti ca drogurile usoare au efect negativ asupra sanatatii?

Da Nu

Nu stiu

Cu ce asociati notiunea de drog usor?

Pericol Violenta

Euforie Singuratate

Excitatie Boli

Cunoasteti efectele pe care consumul de droguri le are asupra organismului?

Da Nu

Care sunt efectele consumului de droguri usoare?

Senzatie de depersonalizare Senzatie de dezintegrare temporala

Atentie distibutiva Memorie scazuta

Capacitate de dialog scazuta Halucinatii, delir

18. Care complicatii grave pot aparea in opinia dumneavoastra in cazul consumului de droguri usoare?

Coma Convulsii

Stop cardio-respirator Atac vascular cerebral

Infarct miocardic

19.Conusmul de droguri in tim[pul sarcinii are efecte negative asupra fatului?

Da Nu

Nu stiu

20.Daca da, care sunt?

Malformatii fetale Dependenta fatului de drogAutism Retard mental

IQ crescut

21.Consumul indelungat de droguri usoare scade coeficientul de inteligenta?

Da Nu

Nu stiu

La urmatoarele intrebari va rog sa raspundeti , eprimandu-va acordul/dezacordul in legatura cu urmatoarele afirmatii:

In ce masura credeti ca legalizarea drogurilor usoare:

ar creste numarul de consumatori?

va influenta negativ generatiile viitoare?

va favoriza cresterea violentei?

va reprezenta o tentatie sa consumati?

va duce la o inrautatire a starii generale de sanatate a populatiei?

va avea efecte negative asupra economiei?

va afecta rata de abandon scolar?

va conduce la cresterea consumului de droguri tari?

Sunteti de acord cu legalizarea drogurilor usoare?Tetra-hidro-cannabinol

3,4 - metilendioximetamfetamina
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate