Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 014-05 "Aparate pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto"


NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 014-05 "Aparate pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto"
Norma de metrologie legala NML 014-05 "Aparate pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto"

1 Domeniu de aplicare

Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto, utilizate in masurari efectuate cu prilejul inspectiilor tehnice ale autovehiculelor, in scopul certificarii starii tehnice a acestora.

Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, aparatele pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelul 2.
Terminologie

In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:

aparat pentru reglarea si verificarea sistemului de directie auto - mijloc de masurare destinat sa masoare, sa memoreze si sa indice, in conditiile de masurare, valorile marimilor caracteristice geometriei sistemului de directie si de rulare al autovehiculelor

plan median al rotii - planul perpendicular pe axa de rotatie a rotii care trece prin mijlocul pneului;

unghi de cadere al rotii (a - unghiul ascutit dintre planul median al rotii si o perpendiculara pe planul caii de rulare. Acesta este pozitiv cand partea superioara a rotii este inclinata spre exterior;

2.4 plan median longitudinal al autovehiculului - planul fix al autovehiculului, perpendicular pe calea de rulare, care trece prin mijlocul puntii din fata si din spate;

unghi de convergenta roata (g - unghiul format intre planul median longitudinal al autovehiculului si dreapta de intersectie a planului median al rotii cu planul caii de rulare. Acesta este pozitiv cand partea frontala a rotii este inclinata spre planul median longitudinal al autovehiculului;

2.6 unghi de convergenta totala - rezulta prin insumarea unghiului de convergenta roata stanga cu unghiul de convergenta roata dreapta;

convergenta roti (ca lungime) - diferenta dintre lungimea bazei posterioare si cea a bazei anterioare ale trapezului isoscel ale carui varfuri sunt determinate de extremitatile proiectiilor diametrelor jantelor pe dreapta de intersectie a planului median al rotii cu planul caii de rulare. Convergenta este pozitiva cand rotile sunt mai apropiate in fata decat in spate, si negativa in caz contrar.

unghi de inclinare longitudinala a pivotului fuzetei; unghi de fuga b proiectia pe planul median longitudinal al autovehiculului a unghiului ascutit pe care il face cu verticala axa reala sau fictiva a pivotului fuzetei. Acest unghi este pozitiv cand partea de sus a axei pivotului este inclinata spre spate;

unghiul de inclinare laterala a pivotului fuzetei; unghi de stabilitate (d proiectia pe un plan perpendicular pe planul median longitudinal al autovehiculului a unghiului ascutit pe care il face cu verticala axa reala sau fictiva a pivotului fuzetei. Acest unghi este pozitiv cand partea de sus a axei pivotului este inclinata spre interior;

2.10 unghi de bracaj - unghiul dintre planul rotii si planul median longitudinal al autovehiculului in viraj.

3 Cerinte metrologice si tehnice

3.1 Abateri tolerate de la planitate si orizontalitate

Suprafetele platourilor rotitoare trebuie sa fie plane. Abaterea maxima de la planitate nu trebuie sa depaseasca 1 mm. Abaterea maxima de la orizontalitate, in orice directie si pentru orice indicatie,  nu trebuie sa depaseasca 10'.

Erori tolerate

In conditii nominale de functionare si in absenta oricarei perturbatii, erorile de masurare ale aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto nu trebuie sa depaseasca valorile erorilor tolerate conform tabelului 1.

3.3 Conditii de mediu

Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu climatic, mecanic si electromagnetic in care este destinat sa functioneze aparatul pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto, conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05.

3.3.1 Conditii de mediu climatic

Producatorul trebuie sa precizeze conditiile de mediu climatic conform cerintei 2.1.3.1 din norma NML 001-05. In limitele temperaturii de utilizare, erorile de masurare ale aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto nu trebuie sa depaseasca valorile erorilor tolerate conform tabelului 1.

Tabelul 1 - Erorile tolerate ale aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto

Numar

conditie

Unghiul

masurat

Domeniul de masurare minim

Erori

tolerate

de cadere a

+ 5

de convergenta  g

+ 3

6' sau 0,1

de inclinare longitudinala a pivotului b

+ 15

de inclinare laterala a pivotului d

+ 18

de bracaj

- 25 + 25

30'

3.3.2 Conditii de mediu mecanic

Conditiile de mediu mecanic aplicabile aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto sunt cele corespunzatoare clasei M2, conform cerintei 2.1.3.2 din norma NML 001-05.

Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra extensometrului poate fi unul din  urmatoarele:

- variatia  rezultatului masurarii nu depaseste valoarea erorii tolerate;

- nu se poate efectua masurarea;

- rezultatul masurarii are temporar variatii care nu pot fi interpretate, memorate sau transmise ca rezultat al masurarii;

- rezultatul masurarii are variatii destul de mari pentru a putea fi observate de toti cei interesati de rezultatul masurarii.

3.3.3 Conditii de mediu electromagnetic

Conditiile de mediu electromagnetic aplicabile aparatelor pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto sunt cele corespunzatoare clasei E1, conform cerintei 2.1.3.3 din norma NML 001-05.

Efectul admis al unei perturbatii electromagnetice asupra extensometrului poate fi unul din  cele specificate la 3.3.2.

4 Atestarea legalitatii

4.1 Atestarea legalitatii unui aparat pentru reglarea si verificarea geometriei sistemului de directie auto se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in tabelul 2.

4.2 Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si eliberarea unor documente specifice (certificate de aprobare de model, buletine de verificare).

Tabelul 2- Cerinte metrologice si tehnice aplicabile aparatelor pentru reglarea si

verificarea geometriei sistemului de directie auto

Nr.

crt.

Cerinta

metrologica sau tehnica

Punctul din norma

de metrologie legala

Modalitati de control

Aprobare de model

Verificare

initiala

periodicaAdecvare

2.7 / NML 001-05

X

Protectie impotriva interventiilor neautorizate si a degradarii informatiei

2.8 / NML 001-05

X

X

X

Informatii furnizate de mijlocul de masurare si informatii insotitoare

2.9 / NML 001-05

X

X

X

Indicarea rezultatului masurarii

2.10 / NML 001-05

X

Posibilitatea evaluarii conformitatii

2.12 / NML 001-05

X

Abateri de la valoarea nominala a lungimii de baza

3.1 / NML 042-05

X

Erori in conditii nominale de functionare, fara perturbatii

3.2 / NML 042-05

X

X

X

Efectul conditiilor de mediu climatic

3.3.1 / NML 042-05

2.1.3.1/NML 001-05

X

Efectul conditiilor de mediu mecanic

3.3.2 / NML 042-05

2.1.3.2/NML 001-05

X

Efectul conditiilor de mediu electromagnetic

3.3.3 / NML 042-05

2.1.3.3/NML 001-05

X

Durabilitate

2.5 / NML 001-05

X
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate