Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» TESTUL DE APTITUDINI MECANICE MAC-QUARRIE


TESTUL DE APTITUDINI MECANICE MAC-QUARRIE
TESTUL DE APTITUDINI MECANICE MAC-QUARRIE

Istoric:

Acest test masoara aptitudinea mecanica , ceea ce implica aptitudini specifice , atat in ceea ce priveste coordonarea ochi-mana, cat si in privinta rapiditatii miscarii degetelor si reprezentarii spatiale.

Testul a fost publicat de americanul Mac-Quarrie, in 1925. Mac-Quarrie a dorit sa construiasca un test creion-hartie nonverbal, usor de aplicat, care sa nu depinda nici de inteligenta generala , nici de cunostiintele mecanice ale subiectului si care sa aiba o ridicata valoare predictiva pentru reusita in profesiunile mecanice.

Aplicare:
Testul se aplica individual sau colectiv, se poate aplica tuturor , incepand de la varsta de 10 ani. Totusi, avand in vedere scopul in care a fost conceput acest test, precizam ca este utilizabil in orientarea profesionala, pentru selectia dactilografelor, a muncitorilor cu profesii mecanice, a tehnicienilor dentari, si in general, a angajatilor care practica o munca in care este solicitata dexteritatea manuala.

Descrierea testului:

Testul de aptitudini mecanice Mac-Quarrie este o proba creion-hartie formata din 7 subteste prezentata intr-un caiet de 15 pagini.

  1. O proba de trasaj (se deseneaza o linie sinuoasa care trebuie sa treaca prin deschiderile liniilor verticale, fara sa le atinga.)
  2. O proba de tapping (trebuiesc puse 3 puncte in fiecare cerc)
  3. O proba de punctare (se pune un punct in fiecare din cerculetele situate de-a lungul unei linii, la intervale diferite)
  4. O proba de reproducere (se copiaza figurile formate din 4 segmante, in spatiul punctat, din dreapta fiecarei figuri)
  1. O proba de localizare spatiala (de identificat literele ce corespund ca localizare locului similar din patratul mare)
  2. O proba de reprezentare spatiala (se cere identificarea numarului de caramizi cu care vine in contact fiecare dintre cele 5 caramizi notate cu x , din cele 6 gramezi ordonate)
  3. O proba de urmarire in labirint (se indica, punctele de sosire a celor 10 linii amestecate)

Fiecare subtest este precedat de un exercitiu. Aceste exercitii, ca si probele propriu-zise, sunt date contra-cronometru. Dam in tabelul de mai jos timplu de lucru pentru fiecare exercitiu si proba.

Subtestul

Timpul pentru exercitii

Timpul pentru subteste

Trasaj

30 secunde

50 secunde

Tapping

10 secunde

30 secunde

Punctare

15 secunde

30 secunde

Reproducere

20 secunde

2 minute si 30 secunde

Localizare

30 secunde

2 minute

Caramizi

20 secunde

2 minute si 30 secunde

Labirint

50 secunde

2 minute si 30 secunde

Test si instructaj:Cotarea:

In continuare vom indica modul de notare pentru fiecare proba:

-Pentru "trasaj" se considera un punct fiecare traversare corecta a spatiilor deschise din liniile verticale. Punctajul maxim pentru proba este 80. Nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

-Pentru "tapping" se acorda un punct pentru fiecare cerc care are in interior 3 puncte. Punctajul maxim pentru proba este 70 de puncte. Nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

-Pentru "punctare"se considera un punct fiecare cerculet care are in nterior un punct. rezultatul se imparte la 3 si se trece in partea din dreapta jos a paginii. Punctajul maxim 33 de puncte.

-Pentru "reproducere" acordam un punct pentru fiecare segment de dreapta reprodus corect. Punctajul maxim pentru proba este 80. Nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

-Pentru proba de "localizare spatiala" se coteaza un punct pentru fiecare litera corect identificata. Punctajul maxim pentru proba este 40 de puncte. Nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

-Pentru proba de "reprezentare spatiala" se acorda un punct pentru fiecare caramida notata cu X, corect rezolvata. Punctajul maxim pentru proba este 30 de puncte. Nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

Rezultate corecte: 5, 6, 6, 7, 5

3, 4, 6, 4, 5

3, 5, 4, 5, 4

3, 4, 7, 2, 5

2, 4, 4, 5, 3

5, 4, 6, 8, 5

-Pentru "labirint" se noteza cu un punct fiecare linie sinuoasa corect urmarita. Punctajul maxim pentru proba este 40. Si aici nota se va trece in partea din dreapta jos a paginii.

Notele de la fiecare subtest se trec pe prima pagina, in tabelul centralizator care cuprinde rezultatele, dupa care, acestea se insumeaza si se impart la trei, obtinandu-se o nota finala.

Rezultate corecte:

Labirint 1

Labirint 2

Labirint 3

Labirint 4

9

3,7

9

-

4

8

-

1

5

10

3, 10

3

1

2

8

6

10

4

7

5

8

6

1

10

6,7

-

4

8

-

1

5

2, 9

2

5

2

4

3

9

6

7

Interpretarea profilului:

Subiectul nostru este o tanara, cu nivelul de pregatire: studii medii in curs de efectuare. Momentan activitatea sa profesionala se desfasoara in domeniul comertului, este vanzatoare la o firma mica, cu 3 angajati. Aplicarea acestei probe in privinta agilitatii manuale, a abilitatii de coordonare a miscarilor, a vizualizarii relatiilor spatiale.

Desi reactia fata de situatia de examinare a fost prompta si caracterizata de implicare in sarcina, scorul final indica o performanta mediu-inferioara situata in centila 20, scorul pentru notele combinate fiind de 50. Performanta supramedie se inregistreaza in cazul probelor de trasaj ( centila 60 ) si la punctare ( centila 75 ), iar performanta cea mai scazuta in cazul probei de reprezentare spatiala denumita caramizi. Scorul la aceasta proba se gaseste in centila 0, ceea ce ne face sa punem la indoiala calitatea intelegerii instructajului in cazul acestei sarcini.

Din anamneza reiese ca in activitatea practica performatele sale sunt relativ bune. Fiind vorba de o firma mica angajata s-a ocupat de rezolvarea unor sarcini diverse, pornind de la aranjatul si produselor in raft, livrarea acestora si pana la primirea si numararea banilor.

Este util de remarcat faptul ca acuitatea perceptiva are un nivel foarte bun la adultul tanar, dar pe masura avansarii in varsta se constata o specializare a perceptiei potrivit sferei profesionale, deci ne asteptam ca treptat experienta practica sa ridice treptat nivelul acestor abilitati. Tinand seama ca nivelul la care sunt solicitate aceste calitati in cazul subiectului nostru este un nivel de baza, apreciem ca aceast test ne atrage atentia asupra aspectelor care pot fi imbunatatite si perfectionate prin practica si compensate prin stimulare motivationala.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate