Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» CAMPANIE NATIONALA DE PREVENIRE A EFECTELOR DEZASTRELOR


CAMPANIE NATIONALA DE PREVENIRE A EFECTELOR DEZASTRELOR
I.    PROIECTUL

Descriere

Titlu

CAMPANIE NATIONALA DE PREVENIRE A EFECTELOR DEZASTRELOR

Loc (locuri) de desfasurare


Judet(e), regiune(i), localitate(ati)

Toate judetele tarii (zonele cu risc de dezastru natural sau tehnologic)

Valoarea totala a proiectului pentru 2 ani


Costul total eligibil al proiectului

177.890 EUR

Rezumat


Proiectul isi propune sa imbunatateasca rezistenta si capacitatea de reactie a comunitatilor expuse riscurilor de dezastre.

Grupul tinta caruia i se adreseaza acest proiect este reprezentat de membrii comunitatilor in calitate de beneficiari ai sesiunilor de instruire si informare organizate de angajatii si voluntarii Crucii Rosii Romane care au fost anterior instruiti in acest domeniu.

Pentru a-si indeplini obiectivele, proiectul va implementa urmatoarele activitati:

v    Elaborarea unor materiale de instruire adaptate in functie de riscurile locale;

v    Realizarea unor harti ale zonelor periculoase si informarea comunitatilor in legatura cu acestea prin afisarea pe panouri si prin materiale de informare;

v    Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre.

Obiective


Obiectivul general: Dezvoltarea unei culturii a pregatirii pentru dezastre si a reducerii riscurilor in comunitatile vulnerabile

Obiective specifice

  1. dezvoltarea abilitatilor si calificarilor in domeniul implementarii programelor de pregatire pentru dezastre ale angajatilor si voluntarilor Crucii Rosii Romane care sunt membri in structurile de interventie in caz de dezastre
  2. dezvoltarea unor comportamente adecvate la nivelul comunitatilor pentru a preveni dezastrele naturale si tehnologice
  3. cresterea vizibilitatii actiunilor de pregatire pentru dezastre

Justificare


I. identificarea necesitatilor si constrangerilor percepute in Romania

Amploarea si frecventa dezastrelor din ultimele decenii din Romania au condus la elaborarea unui Plan national strategic de raspuns la dezastre si a „Codului de Conduita pentru Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si pentru ONG in Cadrul Operatiunilor de Ajutorare in Caz de Catastrofe” care urmareste cresterea capacitatii proprii de raspuns, in ansamblul eforturilor nationale de limitare a efectelor catastrofelor.

Legea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania nr. 139/1995 completata de Legea 524/2004, Legea Apararii Nationale nr. 45/1994, Legea privind masurile de prevenire si interventie operativa in caz de dezastre nr. 124/1995, Legea pregatirii populatiei pentru aparare nr.46/1996 si Legea Protectiei civile nr. 481/2004 si Hotararea 2288/2004 continand si functii de sprijin ale ONG-urilor in situatii de urgenta, care prevad sarcini importante de acordare a primului ajutor si raspuns la dezastre pentru Crucea Rosie Romana, au condus la elaborarea Programului national al Crucii Rosii Romane privind prevenirea dezastrelor, interventia operativa in caz de urgenta si limitarea efectelor acestora asupra populatiei in spiritul prevederilor Strategiei 2010 a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Frecventa si impactul dezastrelor naturale reclama sporirea capacitatii de raspuns si de interventie a Crucii Rosii Romane. Cresterea impactului provocat de stres, care se datoreaza riscurilor si efectelor dezastrelor naturale, reclama necesitatea implicarii Crucii Rosii Romane in programe de acordare a sprijinului psihologic.

In Romania activitatea organizatiilor neguvernamentale din domeniul interventiei la dezastre se intemeiaza pe participarea voluntarilor, ceea ce face ca nivelul de profesionalism al acestor organizatii sa fie determinat de importanta acordata instruirii voluntarilor si de eforturile concrete desfasurate in directia dezvoltarii profesionale a acestora. Eficienta interventiilor la dezastre nu depinde doar de numarul voluntarilor participanti, ci de pregatirea periodica teoretica si practica care sa se reflecte in calitatea prestatiilor.

Un sistem informatizat national ar permite alertarea rapida a echipelor de interventie si mentinerea comunicarii constante intre zonele afectate si centru. In aceasta situatie mobilizarea resurselor retelei Crucii Rosii Romane in cazul unui dezastru major s-ar face in timp util. Pentru rezolvarea acestei situatii Crucea Rosiie Romana desfasoara activitati de dezvoltare a retelei sale informatizate.

In conformitate cu studiile efectuate de Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si cu experienta Crucii Rosii Romane, interventia optima se face in 2-3 ore de la producerea dezastrului. Intarzierea interventiei cu mai mult de 48 de ore duce la diminuarea puternica a eficientei acesteia si la escaladarea costurilor.

In general, in situatii de dezastru, motivele principale ale aparitiei victimelor sunt lipsa de informatii, sau mai exact imposibilitatea constientizarii situatiei reale. O mare lacuna in acest domeniu o reprezinta lipsa marcajelor zonelor care pot fi afectate in caz de dezastru. Ne referim la publicarea, afisarea zonelor pentru populatia din zonele cu risc.

La acest moment structurile existente nu pot asigura acoperirea optima a necesitatilor de coordonare eficienta a resurselor financiare, materiale si umane indiferent de localizarea, amploarea si natura dezastrului.

II.     lista grupurilor tinta si numarul estimat de beneficiari directi si indirecti

Populatia Romaniei care locuieste in zonele cu risc potential de dezastru

Voluntarii si angajatii Crucii Rosii Romane

Voluntari ai firmei partenere (Petrom SA)

Potentiale victime ale dezastrelor produse pe teritoriul Romaniei

Numarul de persoane care reprezentand populatia Romaniei care locuieste in zonele cu risc potential de dezastru

persoane

Numarul de angajati ai Crucii Rosii Romane

121 angajati

Numarul de voluntari ai Crucii Rosii Romane

8.693 voluntari

Numarul de voluntari care actioneaza in prezent in cadrul detasamentelor de interventie

4.500 voluntari

.. voluntari

Numarul estimativ al victimelor dezastrelor ce au loc in perioada de desfasurare a proiectului

persoane

Beneficiari directi:

6.000.000 persoane, reprezentand populatia Romaniei care locuieste in zonele cu risc potential de dezastru.

Voluntarii si angajatii Crucii Rosii Romane, in special cei implicati deja in activitati de interventie la dezastre, care vor fi selectati printr-o procedura de selectie.

q      Numar estimativ de angajati care vor beneficia de instruire in cadrul proiectului – 4 angajati

q      Numar estimativ de voluntari ce vor beneficia de instruire in cadrul proiectului – 50 voluntari

q      Dintre acestia 6 persoane sunt pregatite ca traineri avand deja o lunga experienta in formarea voluntarilor Crucii Rosii Romane. Aceste persoane vor fi capabile sa mentina activitatea de formare pe domeniile in care vor fi instruite si dupa incheierea proiectului.

Voluntari ai firmei partenere.

q      Voluntari Petrom SA – voluntari

Beneficiari indirecti:

Voluntarii si angajatii Crucii Rosii Romane.

q      Numarul estimativ al beneficiarilor indirecti este de 200 persoane, care au contact direct cu voluntarii si angajatii participanti la instruire si care vor putea beneficia la randul lor de instruire dupa incheierea proiectului.

Victimele dezastrelor produse pe teritoriul Romaniei care au nevoie de asistenta din partea Crucii Rosii Romane.

q      Numarul estimativ al beneficiarilor indirecti este de 60.000 de persoane, reprezentand  numarul de persoane care vor avea nevoie de asistenta din partea Crucii Rosii Romane in urma dezastrelor produse in perioada de desfasurare a proiectului (conform estimarii facute de Departamentul de Pregatire pentru Interventii la Dezastre al Sediului Central al Crucii Rosii Romane pe baza datelor culese in ultimii ani).

III.           motivatia alegerii grupurilor tinta si a activitatilor

Departamentul de Pregatire pentru Interventii la Dezastre al Crucii Rosii Romane dispune de un depozit central de interventie la Bucuresti,

sase depozite zonale la care sunt arondate cate 5-6 filiale si 36 de depozite proprii filialelor, cu materiale strict necesare pentru un numar redus de potentiale victime.

Resursele umane aflate la dispozitia acestui departament sunt alcatuite din 280 de detasamente de interventie in caz de dezastru, formate din 4.500 de voluntari. Dezvoltarea organizationala a Crucii Rosii vizeaza desfasurarea activitatilor proprii, in special a celor legate de interventia la de­zas­tre, la standarde inalte de profesionalism. Pentru indeplinirea acestui obiectiv este necesara dez­voltarea pro­fe­sio­nala si personala a voluntarilor, acestia reprezentand cea mai valoroasa resursa a organizatiei.

Conform raportului intocmit de Departamentul de Interventie la Dezastre, in urma inundatiilor din iulie-august 2004 au fost afectate un numar de 30.000 de persoane din 24 de judete ale tarii. Crucea Rosie Romana a reusit sa asiste un numar de 10.090 persoane din 10 judete ale tarii. Resursele materiale ale Crucii Rosii Romane se compun din 300 corturi, imbracaminte, incaltaminte, saci de dormit, cazarmament si alimente pentru acoperirea nevoilor a cca. 10.000 potentiale victime ale unui dezastru. Conform situatiei de mai sus, am reusit sa asistam mai putin de o treime din victime, si doar pe o jumatate din suprafata afectata. Aceasta situatie s-a datorat doar partial lipsei resurselor materiale, in multe judete interventia avand de suferit din lipsa unei echipe calificate sa gestioneze dezastrul. De asemenea, lipsa unei infrastructuri de alertare rapida a facut ca in unele zone interventia sa fie intarziata cu pana la trei saptamani de la producerea dezastrului.

In conformitate cu studiile efectuate de Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si cu experienta Crucii Rosii Romane, interventia optima se face in 2-3 ore de la producerea dezastrului. Intarzierea interventiei cu mai mult de 48 de ore duce la diminuarea puternica a eficientei acesteia si la escaladarea costurilor. Pe de alta parte interventia rapida in caz de dezastru determina reducerea costurilor si limitarea consecintelor.

O alta concluzie rezultata in urma interventiilor la dezastrele produse in aceasta vara este ca exista o puternica nevoie pentru pregatirea temeinica a personalului de interventie pentru acordarea primului ajutor psihologic. Detasamentele care au participat la interventie au avut mai multe probleme cu linisterea rudelor agitate ale victimelor, decat cu ajutorarea propriu-zisa, notiunile de prim ajutor psihologic din cadrul cursului de prim ajutor dovedindu-se insuficiente in numeroase situatii.

In ultimii ani s-a dovedit ca in urma unui dezastru, partial din cauza expunerilor presei, partial din cauza intelegerii gresite a nevoilor de catre donatori se colecteaza materiale inutile victimelor dezastrului (ex. haine uzate). Din punct de vedere logistic acest lucru inseamna blocarea resurselor necesare pentru organizarea interventiei si blocarea spatiilor de depozitare, ceea ce nu s-ar intampla daca presei i s-ar transmite informatii clare de catre persoane pregatite corespunzator.

Pornind de la aceste date ne propunem urmatoarele:

1. Dezvoltarea abilitatilor si calificarilor in domeniul implementarii programelor de pregatire pentru dezastre ale angajatilor si voluntarilor Crucii Rosii Romane care sunt membri in structurile de interventie in caz de dezastre

Curs care va avea durata de 35 de ore si se va desfasura pe durata a 5 zile, cate 7 ore pe zi. Structura fiecarui curs va fi urmatoarea: 1/3 din bugetul de timp va fi alocat insusirii cunostintelor teoretice, 2/3 din bugetul de timp va fi alocat aplicatiilor practice.

2. Dezvoltarea unor comportamente adecvate la nivelul comunitatilor pentru a preveni dezastrele naturale si tehnologice

In general, in situatii de dezastru, motivele principale ale aparitiei victimelor sunt lipsa de informatii, sau mai exact imposibilitatea constientizarii situatiei reale. O mare lacuna in acest domeniu o reprezinta lipsa marcajelor zonelor care pot fi afectate in caz de dezastru. Ne referim la publicarea, afisarea zonelor pentru populatia din zonele cu risc. Pentru ca aceste informatii sa ajunga la beneficiarii directi, trebuie avuta in vedere si implicarea acestora in difuzarea lor. In acest sens procedura de abordare si difuzare presupune atragerea liderilor informali din cadrul comunitatilor locale (profesori, presedinti ai asociatiilor de locatari, preoti etc.) si instruirea lor pentru a deveni diseminatori ai informatiilor de la egal la egal in mediul din care fac parte.

3. Cresterea vizibilitatii actiunilor de pregatire pentru dezastre

Intrucat media are tendinta de a urmari cresterea audientei neglijand faptul ca unele materiale prezentate pot afecta demnitatea victimelor, proiectul isi propune sa formeze in cadrul organizatiei oameni de legatura care sa asigure prezentarea informatiilor catre presa intr-un mod compatibil cu misiunea si principiile Crucii Rosii. In acest scop se va organiza un curs de comunicare cu media, avand la baza Ghidul de Comunicare al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care va fi tradus, adaptat si implementat conform necesitatilor locale. Cursul va avea durata de 30 ore si se va desfasura in 5 zile, cate 6 ore pe zi. Structura cursului va fi urmatoarea: 1/3 din bugetul de timp va fi alocat insusirii cunostintelor teoretice, 2/3 din bugetul de timp va fi alocat aplicatiilor practice.

IV.           relevanta proiectului pentru grupurile tinta

S-a dovedit ca in situatii de dezastru primii care pot sa intervina sunt chiar victimele sau apropiatii acestora. Existenta unei culturi legate de interventia la dezastru nu poate fi decat benefica (expl. comunitatile locale japoneze se bazeaza pe resurse si mijloace proprii realizate in mod participativ, japonezii avand o adevarata cultura pentru prevenirea efectelor dezastrelor cultura care se datoreaza istoriei lor bogate in dezastre naturale-cutremure)

Voluntarii implicati in activitatile desfasurate de Crucea Rosie Romana reprezinta cea mai valoroasa resursa a organizatiei. Prin dezvoltarea si perfectionarea abilitatilor si capacitatilor voluntarilor implicati in proiectele derulate de Crucea Rosie Romana, acestia vor dobandi cunostintele teoretice si practice necesare desfasurarii activitatilor la standarde de inalt profesionalism.

In activitatea voluntarilor simtul comun, intuitia si analogia cu situatiile similare vor fi secondate de atitudinea profesionista intemeiata pe cunoastere stiintifica, practici, metode si tehnici validate din punctul de vedere al eficacitatii.

In cadrul cursurilor se va urmari atat insusirea cunostintelor si tacticilor de natura tehnica, dar si sprijinirea si stimularea dezvoltarii personale a voluntarului. In acest sens proiectul va contribui semnificativ la obtinerea echilibrului psiho-afectiv, a respectului fata de sine, la cresterea increderii in fortele proprii a voluntarilor si angajatilor ce vor participa la cursuri.

Consideram ca dezvoltarea profesionala si personala a voluntarilor si angajatilor Crucii Rosii Romane cat si interesul acordat de firma Petrom nevoilor locale va avea un impact favorabil asupra comunitatilor in care acestia actioneaza. Desfasurarea activitatii voluntarilor si angajatilor la standarde de inalt profesionalism sustinute de finantator va creste increderea populatiei in capacitatea organizatiei de a interveni activ si de a furniza baza logistica si materiala pentru solutionarea problemelor si inlaturarea efectelor dezastrelor asupra comunitatii.

Descrierea detaliata a activitatilor


Trimiterea cererilor de oferta pentru achizitii

Coordonatorul de proiect impreuna cu asistentii sai vor intocmi scrisori de intentie care vor fi trimise firmelor de profil identificate in municipiul Bucuresti, precizandu-se bunurile ce urmeaza a fi achizitionate si termenul limita de depunere a ofertelor de catre firmele interesate.

Organizarea licitatiei si achizitionare

Pentru evaluarea ofertelor se va organiza o licitatie in conformitate cu procedurile standard impuse de legislatia romaneasca. Contractele de achizitie se vor incheia cu firmele a caror oferta raspunde cel mai bine necesitatilor Crucii Rosii Romane pentru fiecare categorie de bunuri in parte.

2.1. Solicitarea informatiilor pentru constituirea bazei de date

Pentru informarea filialelor Crucii Rosii Romane asupra demararii si a obiectivelor proiectului coordonatorul de proiect si asistentii vor redacta o circulara. In circulara se vor solicita fiecarei filiale urmatoarele:

q      nominalizarea a doua persoane (pe baza unor criterii redactate de coordonatorul de proiect) care vor participa la pregatirea pentru redactarea designului de curs referitor la riscurile locale si a metodelor de actiune si la cursul de comunicare cu media; persoanele nominalizate vor fi selectate pe baza evaluarii CV-ului si a Schitei de proiect de cariera.

q      procurarea hartilor locale referitoare la riscuri de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si transmiterea lor la Sediul Central in vederea prelucrarii pentru afisare in locuri publice si difuzarii cu ajutorul brosurilor informative.

Centralizarea informatiilor pentru constituirea bazei de date

Datele obtinute in urma raspunsurilor primite la aceasta circulara vor fi centralizate de catre coordonatorul de proiect in vederea configurarii bazei de date a proiectului.

3.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa pentru lansarea proiectului

Coordonatorul de proiect in colaborare cu departamentul de relatii cu publicul, va redacta un comunicat de presa prin care se anunta organizarea conferintei de presa pentru lansarea proiectului. Comunicatul va fi transmis catre presa centrala. De asemenea, coordonatorul va pregati dosarele de presa si toate materialele informative necesare in vederea desfasurarii conferintei de presa in conditii optime.

3.2. Desfasurarea conferintei de presa pentru lansarea proiectului

In cadrul conferintei de presa vor fi prezentate scopul si obiectivele proiectului, rezultatele asteptate, numarul beneficiarilor vizati si impactul scontat asupra capacitatii de interventie a Crucii Rosii Romane si efectul asupra potentialelor victime ce vor fi asistate. La conferinta de presa vor participa reprezentantii Petrom, ai Crucii Rosii Romane, membrii ai echipei de implementare si coordonatorul proiectului.

4.1. Aplicarea testelor de recrutare voluntarilor interesati de cursuri

Coordonatorul de proiect va solicita voluntarilor interesati delegati de filiale sa participe la cursurile organizate in cadrul proiectului completarea unui dosar de candidatura, care va cuprinde Curriculum Vitae Special si Schita de proiect de cariera.

Curriculum Vitae Special (CVS) este un instrument de selectie care va permite cunoasterea personalitatii candidatilor, a preocuparilor si intereselor acestora, a momentelor de viata pe care acestia le considera semnificative si care vor furniza informatii despre sistemul de valori al candidatilor. CVS-ul va avea urmatoarele doua sectiuni, prima vizand date de identificare si motivatia activarii ca voluntar, iar cea de-a doua sectiune vizeaza dimensiunile personalitatii candidatilor. CVS-ul va avea urmatoarea structura:

SECTIUNEA I

Nume si prenume

Adresa

Telefon

E-mail

Vechimea ca voluntar in cadrul Crucii Rosii Romane

Studii (institutia formatoare, durata, anul). Pregatire complementara si post profesionala

Indicarea cunostintelor de limba engleza pe o scara de la 1 la 5 (1 – excelent; 5 – cunostinte de baza): a. Citit; b. Vorbit; c. Scris;

Enumerarea activitatilor in care este implicat ca voluntar

Descrierea pe scurt a fiecarei activitati desfasurate

Motivatia inscrierii ca voluntar la Crucea Rosie Romana

SECTIUNEA II

Va rugam sa raspundeti la urmatorul punctaj, incercand sa prezentati cat mai multe amanunte. Ne asteptam la raspunsuri sincere si expresive. Punctajul este redactat la persoana intai singular. Dumneavoastra sunteti aceasta persoana.

q      Localitatea in care traiesc

q      Parintii mei

q      Bunicii mei

q      Cum mi-am petrecut copilaria

q      Cum cred eu ca trebuie crescuti copiii

q      Ce as vrea in mod special sa le dau copiilor mei

q      Cel mai bun prieten

q      Ce imi place (nu-mi place) la oameni

q      Persoana pe care o admir cel mai mult

q      Ziua cu care ma mandresc cel mai mult

q      O zi obisnuita din viata mea

q      Sportul preferat

q      Muzica preferata

q      Sarbatoarea mea preferata

q      Ce imi place (nu-mi place) in orasul meu

q      Prin ce cred ca este vestit orasul meu

q      Probleme esentiale ale comunitatii locale, asa cum le vad eu

q      Ce fel de colegi mi-ar placea sa am

q      5 calitati care ma recomanda pentru activitatea de voluntar

Schita de proiect de cariera este un instrument de selectie care furnizeaza informatii cu privire la planurile si proiectele de dezvoltare personala si profesionala a voluntarilor.

Candidatii vor fi solicitati sa raspunda la urmatoartele intrebari:

Care sunt obiectivele de cariera pe care vi le-ati propus pentru urmatorii 3, respectiv, pentru urmatorii 10 ani? Ce sentimente veti incerca in caz ca le atingeti? Dar daca nu le-ati atinge? Concret, ce-ati face?

Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care vreti sa le faceti de acum incolo?

Care sunt scopurile in relatia cu:

a.      Colegii

b.     Prietenii

c.      Parintii

d.     Oamenii in general

Ce ati dori sa faceti in timpul liber? Ce hobby-uri, sporturi, activitati culturale sau alte asemena activitati ati dori sa aveti?

Din ce grupuri grupari categorii ati dori sa faceti parte? Ce roluri v-ar placea sa aveti in acestea?

De cine doriti sa fiti respectat(a)? Pana la ce nivel?

Ce importanta are pentru dumneavoastra linistea sufleteasca? Cum va ganditi sa o obtineti?

Prin ce experiente de viata ati dori sa treceti neaparat?

Presupunand ca totul s-a intamplat cum va asteptati, povestiti o zi obisnuita din viata dumneavoastra de peste zece ani.

Dosarele de candidatura vor fi depuse la Sediul Central si evaluate de catre coordonatorul de proiect.

4.2. Selectia cursantilor

Evaluarea dosarelor de candidatura va porni de la premisa ca este evaluata activitatea si motivatia persoanei si nu persoana in sine. Criteriile de selectie utilizate vor viza in special date obiective. Desfasurarea sau dorinta de desfasurare a activitatilor din domeniul interventiei la dezastre va fi un criteriu important de selectie.

Datele din bateria de selectie ce furnizeaza informatii despre personalitatea voluntarilor au rolul de a furniza date despre gradul de potrivire a sistemului de norme si valori al candidatilor cu obiectivele Crucii Rosii Romane si cu tipul de cultura organizationala specifica acesteia. De asemenea informatiile cu privire la personalitatea candidatilor vor permite realizarea unui profil al voluntarilor Crucii Rosii Romane care va furniza informatii importante trainerilor despre voluntari, scopul acestora fiind acela de a facilita conceperea unor cursuri care sa raspunda in mod real structurii si dinamicii personalitatii cursantilor.

Criteriile de selectie:

Vechimea in cadrul Crucii Rosii Romane – maxim 15 puncte

Numarul de activitati in cadrul carora voluntarii sunt implicati – maxim 20 puncte

Tipul de motivatie prezentat – maxim 20 puncte

Desfasurarea intentia de a dezvolta o cariera in domeniul interventiei de urgenta – maxim 30 puncte

Gradul de potrivire al structurii personalitatii candidatilor cu particularitatile culturii organizationale a Crucii Rosii si a valorilor promovate de aceasta – maxim 15 puncte

Pentru fiecare dimensiune se va acorda un punctaj. Punctajul minim ce trebuie realizat pentru trecerea in faza a doua selectiei este de 70 de puncte. Voluntarii vor fi selectati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut precum si in functie de distribuirea geografica a acestora. In cazul in care nu se atinge numarul de participanti prevazut pentru cursuri, vor fi selectati in completare, in ordinea descrescatoare a punctajului, candidatii care au obtinut peste 70 de puncte, indiferent de filiala de provenienta.

In vederea garantarii gradului de profesionalism al selectiei, din echipa care se ocupa de selectarea candidatilor va face parte, pe langa coordonatorul de proiect, cel putin un psiholog.

5.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul I

Evaluarea activitatii pe trimestrul I a proiectului se face de catre echipa de implementare prin analiza SWOT a activitatilor desfasurate. Analiza SWOT va fi utilizata pentru evaluarea parametrilor calitativi si cantitativi ai activitatilor desfasurate in proiect. Se va stabili daca activitatile au fost indeplinite, masura in care si-au atins scopul, incidentele critice aparute si modul in care acestea au fost solutionate. Totodata vor fi luate masurile corective necesare desfasurarii optime a viitoarelor activitati ale proiectului.

5.2. Intocmirea rapoartelor pentru trimestrul I

Pe baza evaluarii activitatii din trimestrul I coordonatorul de proiect va intocmi raportul tehnic trimestrial, la care se vor anexa materialele realizate in cadrul proiectului de catre echipa de implementare. Pe baza evidentelor contabile ale proiectului contabilul va intocmi raportul financiar trimestrial. Ambele rapoarte vor fi transmise catre partener.

6.1. Pregatirea materialelor si convocarea formatorilor pentru redactarea pachetelor de training

Coordonatorul de proiect strange materialele necesare pentru redactarea fiecarui suport de curs:

q      hartile referitoare la riscurile locale (de la IGSU – directiile locale)

q      tipuri de actiuni specifice ale membrilor comunitatilor locale in functie de dezastre

q      modulul de prim ajutor psihologic al Crucii Rosii Norvegiene;

q      cursul de comunicare si team-building al Crucii Rosii Romane;

q      Ghidul de Comunicare al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie pentru cursul de comunicare cu media;q      cursurile de evaluare, organizare si gestionare a situatiilor de criza de la Crucea Rosie Germana, Crucea Rosie Romana si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie;

Dupa strangerea tuturor materialelor coordonatorul de proiect convoaca trainerii (4 persoane) in vederea distribuirii materialului obtinut, discutarea impartirii sarcinilor si stabilirii programului de activitate.

6.2. Redactarea pachetelor de training si a materialelor publicitare referitoare la situatiile de risc (panouri publicitare continand hartile locale si locurile de refugiu, afise si pliante)

Formatorii convocati vor lucra impreuna timp de trei zile. In aceste trei zile vor discuta adaptarea materialelor la programul stabilit in proiect, isi vor imparti sarcinile legate de redactare a suporturilor de curs, urmand ca fiecare sa lucreze acasa si sa transmita modulele de curs coordonatorului de proiect, care se va ocupa de imbinarea modulelor primite, finalizarea pachetelor de curs si multiplicarea acestora.

Coordonatorul de proiect va urmari si tehnoredactarea si conceperea panourilor publicitare, obtinerea aprobarilor de implantare din partea autoritatilor prin intermediul directorilor de filiale si implantarea panourilor conform unui plan pe care il va face in urma completarii bazei de date.

7.1. Redactarea si trimiterea invitatiilor la cursuri

Coordonatorul de proiect si asistentii acestuia vor concepe si trimite invitatii voluntarilor selectati pentru participarea la curs. Invitatiile vor fi trimise si catre filialele de provenienta ale voluntarilor in vederea decontarii cheltuielilor de deplasare la cursuri, in virtutea practicii curente a Crucii Rosii Romane. In invitatii se va solicita si confirmarea participarii, pentru a putea invita alti voluntari pe eventualele locuri ramase vacante din diverse motive.

7.2. Centralizarea raspunsurilor si solutii pentru definitivarea listei de cursanti

Coordonatorul de proiect si asistentii acestuia vor centraliza raspunsurile primite, iar pentru locurile a caror ocupare nu a fost confirmata vor expedia invitatii catre alti voluntari care au trecut de prima faza a selectiei, conform procedurii descrise la activitatea 4. 2. Selectia cursantilor.

8.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul II

Evaluarea activitatii pe trimestrul II a proiectului se face de catre echipa de implementare prin analiza SWOT a activitatilor desfasurate. Analiza SWOT va fi utilizata pentru evaluarea parametrilor calitativi si cantitativi ai activitatilor desfasurate in proiect. Se va stabili daca activitatile au fost indeplinite, masura in care si-au atins scopul, incidentele critice aparute si modul in care acestea au fost solutionate. Totodata vor fi luate masurile corective necesare desfasurarii optime a viitoarelor activitati ale proiectului.

8.2. Intocmirea rapoartelor pentru trimestrul II si intermediare

Pe baza evaluarii activitatii din trimestrul II coordonatorul de proiect va intocmi raportul tehnic trimestrial, la care se vor anexa materialele realizate in cadrul proiectului de catre echipa de implementare. Pe baza evidentelor contabile ale proiectului contabilul va intocmi raportul financiar trimestrial. Ambele rapoarte vor fi transmise catre partener.

Simultan coordonatorul de proiect si contabilul vor intocmi si rapoartele intermediare (narativ si financiar) in vederea realizarii auditului extern.

9.1. Contractarea auditorului pentru auditare externa intermediara

Coordonatorul de proiect va identifica un auditor autorizat, care este membru al unui organism recunoscut pe plan international, organism de supraveghere a efectuarii auditului cu respectarea standardelor de audit in vigoare. Crucea Rosie Romana va incheia un contract cu acest auditor in vederea realizarii auditului extern al proiectului.

9.2. Auditare externa intermediara

Auditorul extern, printr-un certificat de audit, va certifica faptul ca datele din situatia financiara depusa (venituri si cheltuieli) sunt exacte, reale si justificate cu documente adecvate. De asemenea, auditorul va identifica cheltuielile eligibile efectuate in conformitate cu contractul de finantare.

10.1. Planificarea logisticii cursurilor

Coordonatorul de proiect impreuna cu echipa de implementare vor redacta un program de activitati concentrat pe parcursul a doi ani, cursurile urmand sa se desfasoare in doua locatii cu voluntarii selectionati. Acestia vor face o analiza si sortare a materialelor pregatite si isi vor stabili un program comun.

10.2. Desfasurarea cursurilor

Cursul de „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre” va fi desfasurat conform continutului si tematicii stabilite de trainerii voluntari in cadrul actiunii 6.2. Redactarea pachetelor de training. Structura fiecarui curs va fi urmatoarea: 1/3 din bugetul de timp va fi alocat insusirii cunostintelor teoretice, iar 2/3 din bugetul timp va fi alocat aplicatiilor practice. Cursul va avea 35 de ore desfasurate pe durata a 5 zile.

Cursul de comunicare cu media va avea 30 de ore desfasurate pe durata a 5 zile.

Participantii la cursuri vor fi impartiti in doua grupe de cate 25 de persoane de catre coordonatorul de proiect, dupa consultarea trainerilor. Cursurile se vor desfasura in doua etape, mai intai cel de pregatire a designurilor de curs si apoi cel de comunicare cu media.

Cursul de „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre” va avea loc in toamna anului 2005, urmand ca cel de comunicare cu media sa se desfasoare in primavara anului 2006. Evenimentele (intalniri, conferinte de presa, difuzare de materiale informative) desfasurate cu beneficiarii directi vor incepe din primavara anului 2006.

Cursurile vor fi sustinute de traineri voluntari din cadrul Crucii Rosii Romane, fiecare avand o lunga experienta in conceperea si implementarea cursurilor de pregatire dupa modelul invatarii experientiale pentru adulti.

11.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa pentru prezentarea rezultatelor cursurilor

Coordonatorul de proiect, impreuna cu asistentii, vor redacta un comunicat de presa prin care se anunta organizarea conferintei de presa pentru prezentarea rezultatelor cursurilor organizate in cadrul proiectului. Comunicatul va fi transmis catre presa centrala. De asemenea, coordonatorul va pregati dosarele de presa si toate materialele informative necesare in vederea desfasurarii conferintei de presa in conditii optime.

11.2. Desfasurarea conferintei de presa pentru prezentarea rezultatelor cursurilor

In cadrul conferintei de presa se va anunta finalizarea cursurilor, rezultatele acestora si inceputul implementarii proiectului la nivelul membrilor comunitatilor locale.

La conferinta de presa vor participa reprezentanti ai reprezentantii Petrom si ai Crucii Rosii Romane, membrii echipei de implementare si coordonatorul proiectului.

12.1. Selectarea unei echipe formata din absolventii cursului de comunicare cu media pentru asigurarea vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului

Dupa incheierea cursului de comunicare cu media coordonatorul de proiect, pe baza punctajului obtinut la selectia initiala si a recomandarilor formatorilor de la curs, va selecta o echipa formata din maxim sase persoane, a carei sarcina va fi asigurarea vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului in perioada de desfasurare ramasa.

Echipa va fi subordonata coordonatorului de proiect, activitatea ei fiind coordonata permanent de acesta pentru a garanta conformitatea cu principiile si reglementarile din domeniu ale Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, ale Crucii Rosii Romane si cu Manualul de Identitate Vizuala al Uniunii Europene a materialelor si actiunilor realizate.

Activitatea de asigurare a vizibilitatii realizata de aceasta echipa nu se va substitui celei desfasurate de echipa de implementare a proiectului, ci va veni in completarea acesteia, toate rezultatele pozitive ale activitatii ei fiind integrate in planul general de asigurare a vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului pentru imbunatatirea si eficientizarea acestuia.

12.2. Activitati de asigurare a vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului

Echipa formata din absolventii cursului de comunicare cu media va urmari evenimentele desfasurate in cadrul proiectului si vor concepe materiale informative conform notiunilor asimilate la curs si le vor trimite asistentului responsabil de coordonarea ei in vederea publicarii lor.

De asemenea toti absolventii isi vor aduce aportul la redactarea paginii de web din site-ul Crucii Rosii Romane dedicata proiectului, cu evenimente din toate zonele tarii.

13.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul III

Evaluarea activitatii pe trimestrul III a proiectului se face de catre echipa de implementare prin analiza SWOT a activitatilor desfasurate. Analiza SWOT va fi utilizata pentru evaluarea parametrilor calitativi si cantitativi ai activitatilor desfasurate in proiect. Se va stabili daca activitatile au fost indeplinite, masura in care si-au atins scopul, incidentele critice aparute si modul in care acestea au fost solutionate. Totodata vor fi luate masurile corective necesare desfasurarii optime a viitoarelor activitati ale proiectului.

13.2. Intocmirea rapoartelor pentru trimestrul III

Pe baza evaluarii activitatii din trimestrul III coordonatorul de proiect va intocmi raportul tehnic trimestrial, la care se vor anexa materialele realizate in cadrul proiectului de catre echipa de implementare. Pe baza evidentelor contabile ale proiectului contabilul va intocmi raportul financiar trimestrial. Ambele rapoarte vor fi transmise catre partener.

14. Inceperea implementarii designurilor de curs redactate de participantii la curs.

Cei 50 de participanti la cursurile de formare vor initia discutii cu liderii comunitatilor locale si vor organiza actiuni de difuzare a informatiilor legate de riscurile si actiunile specifice in caz de dezastru. Activitatile de difuzare se vor desfasura pe tot parcursul anului 2006 dupa un calendar pe care fiecare participant il va transmite coordonatorului de proiect.

15.1. Evaluare finala

Evaluarea activitatii desfasurate in cadrul proiectului se face de catre echipa de implementare prin analiza SWOT a activitatilor desfasurate. Analiza SWOT va fi utilizata pentru evaluarea parametrilor calitativi si cantitativi ai activitatilor desfasurate in proiect. Se va stabili daca activitatile au fost indeplinite, masura in care si-au atins scopul, incidentele critice aparute si modul in care acestea au fost solutionate si gradul de respectare al parametrilor calitativi propusi.

15.2. Intocmirea rapoartelor finale

Pe baza evaluarii activitatii proiectului coordonatorul de proiect va intocmi raportul tehnic final, la care se vor anexa materialele realizate in cadrul proiectului de catre echipa de implementare. Pe baza evidentelor contabile ale proiectului contabilul va intocmi raportul financiar final.

Ambele rapoarte vor fi transmise catre partener.

16.1. Contractarea auditorului pentru auditare externa finala

Coordonatorul de proiect va identifica un auditor autorizat, care este membru al unui organism recunoscut pe plan international, organism de supraveghere a efectuarii auditului cu respectarea standardelor de audit in vigoare. Crucea Rosie Romana va incheia un contract cu acest auditor in vederea realizarii auditului extern al proiectului care trebuie sa insoteasca in mod obligatoriu raportarea finala.

16.2. Auditare externa finala

Auditorul extern, printr-un certificat de audit, va certifica faptul ca datele din situatia financiara depusa (venituri si cheltuieli) sunt exacte, reale si justificate cu documente adecvate. De asemenea, auditorul va identifica cheltuielile eligibile efectuate in conformitate cu contractul de finantare.

17.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa de final de proiect

Coordonatorul de proiect va redacta, cu sprijinul echipei de voluntari selectate pentru asigurarea vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului si al asistentilor, un comunicat de presa prin care se anunta organizarea conferintei de presa de final de proiect. Comunicatul va fi transmis catre presa centrala. De asemenea, coordonatorul va pregati dosarele de presa si toate materialele informative necesare in vederea desfasurarii conferintei de presa in conditii optime.

17.2. Desfasurarea conferintei de presa de final de proiect

In cadrul conferintei de presa se va anunta incheierea proiectului, rezultatele obtinute si efectul acestora asupra capacitatii de interventie atat a comunitatilor locale cat si asupra Crucii Rosii Romane. De asemenea se va evidentia efectul imbunatatirii promptitudinii si cresterii gradului de profesionalism a interventiilor asupra potentialelor victime, prin reducerea vulnerabilitatii acestora. La conferinta de presa vor participa reprezentanti ai finantatorului (Petrom SA), ai implementatorului (Crucea Rosie Romana), membrii echipei de implementare si coordonatorul proiectului.

18. Evaluarea continua a proiectului

Evaluarea continua a proiectului se va realiza prin intalnirile echipei de implementare si prin analiza SWOT a activitatilor desfasurate. Analiza SWOT va fi utilizata pentru evaluarea parametrilor calitativi si cantitativi ai activitatilor desfasurate in proiect. Se va stabili daca activitatile au fost indeplinite, masura in care si-au atins scopul, incidentele critice aparute si modul in care acestea au fost solutionate. Totodata vor fi luate masurile corective necesare desfasurarii optime a viitoarelor activitati ale proiectului.

Metodologia


Descrierea detaliata a:

(a)   metodelor de implementare

Proiectul va fi implementat prin participarea activa a voluntarilor Crucii Rosii Romane care vor desfasura majoritatea activitatilor si actiunilor de natura organizatorica. Voluntarii sunt cei care cunosc cel mai bine valorile specifice culturii organizationale ale Crucii Rosii Romane, dispunand astfel de toate parghiile ce pot asigura realizarea optima a activitatilor.

Un rol important in acest proiect le revine trainerilor voluntari care trebuie sa asigure desfasurarea cursurilor in regim profesional, astfel incat voluntarii sa-si insuseasca cunostinte teoretice, dar mai ales metode si tehnici de interventie practica. Trainerii vor beneficia de profilul voluntarului Crucii Rosii, profil realizat pe baza informatiilor obtinute in cadrul procedurii de selectie. Cunoscand caracteristicile principale ale personalitatii voluntarilor va fi necesara conceperea unor cursuri adaptate la dinamica si trasaturile dominante ale personalitatii acestora. Formatorii folositi au experienta in conceperea si implementarea cursurilor de pregatire dupa modelul invatarii experientiale pentru adulti, cele mai impresionante succese ale Crucii Rosii Romane in acest domeniu fiind obtinute in cadrul unor cursuri asemanatoare.

(b)  motivelor pentru alegerea metodologiei propuse

Crucea Rosie Romana desfasoara majoritatea activitatilor prin participarea voluntarilor. Voluntarii cunosc principiile si valorile Crucii Rosii Romane, fiind promotorii culturii organizationale in randul comunitatilor locale. Intarirea colaborarii dintre Crucea Rosie, voluntarii ei si membrii comunitatilor locale este una din modalitatile prin care se urmareste dezvoltarea organizationala a Crucii Rosii Romane.

Alocarea a 2/3 din bugetul de timp fiecarui curs realizat in cadrul proiectului pentru aplicatiile practice va oferi trainerilor posibilitatea rularii prin diferite metode (simulari, jocuri, jocuri de rol) a tehnicilor si procedurilor in functie de tematica fiecarui curs.

(c)   cum intentioneaza proiectul sa continue un proiect anterior

Crucea Rosie Romana se afla in perioada de implementare a unui proiect de dezvoltare organizationala, care a inceput in iunie 2003 („Programul de Dezvoltare Organizationala a Crucii Rosii Romane”). Obiectivele proiectului vizeaza guvernarea si managementul, managementul financiar, strangerea de fonduri, resursele umane, procesul de planificare a proiectelor si comunicarea. In urma rezultatelor intermediare, proiectul a obtinut finantarea pentru al doilea an de implementare, valoarea totala a acestuia fiind de 175.663 Euro.

De asemenea Crucea Rosie Romana a elaborat „Programul national al Crucii Rosii Romane privind prevenirea dezastrelor interventia operativa in caz de urgenta si limitarea efectelor acestora asupra populatiei” in cadrul caruia sunt formati anual 94 de voluntari ca traineri in domeniul interventiei la dezastre si acordarii primului ajutor premedical.

Un alt proiect pilot al Crucii Rosii Romane este cel de „Dezvoltare Participativa a Comunitatilor” in care se folosesc resursele locale materiale si umane pentru rezolvarea problemelor identificate de membrii comunitatilor.

Acest proiect vine in continuarea si completarea programelor prezentate mai sus, prin completarea pachetului de training si a serviciilor oferite de Crucea Rosie Romana cu „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre”.

(d)  proceduri de evaluare interna

Activitatile derulate in cadrul proiectului necesita o evaluare periodica, indispensabila pentru identificarea abaterilor de la parametrii calitativi si cantitativi si realizarii actiunilor corective.

Evaluarea periodica a proiectului se va face prin urmatoarele metode:

1. Intalniri lunare ale coordonatorului de proiect cu echipa de implementare, pe durata celor trei luni ale acestuia alocate alcatuirii bazei de date. In cadrul acestor intalniri se va stabili daca s-au realizat activitatile propuse, care au fost incidentele, cum au fost solutionate, care sunt masurile corective ce trebuie luate pentru realizarea obiectivelor propuse. La ultima dintre intalniri se vor evalua sub aspect cantitativ si calitativ activitatile desfasurate. Se va urmari daca activitatile au fost realizate si gradul de respectare al parametrilor calitativi propusi.

2. Intalniri lunare ale coordonatorului de proiect cu echipa de implementare a proiectului, pe durata celor trei luni ale acestuia alocate selectiei si invitarii voluntarilor, realizarii pachetelor de training, traducerii si adaptarii pachetului de training de comunicare cu media al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie. In cadrul acestor intalniri se va stabili daca s-au realizat activitatile propuse, care au fost incidentele, cum au fost solutionate, care sunt masurile corective ce trebuie luate pentru realizarea obiectivelor propuse. La ultima dintre intalniri se vor evalua sub aspect cantitativ si calitativ activitatile desfasurate. Se va urmari daca activitatile au fost realizate si gradul de respectare al parametrilor calitativi propusi.

5. Intalniri ale coordonatorului de proiect cu echipa de organizare a cursurilor, dupa desfasurarea acestora. In cadrul acestor intalniri se va stabili daca s-au realizat activitatile propuse, care au fost incidentele, cum au fost solutionate, care sunt masurile corective ce trebuie luate pentru realizarea obiectivelor propuse.

6. Comunicari lunare (e-mail) ale coordonatorului de proiect cu voluntarii participanti la pregatirea pentru realizarea pachetului de training „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre”, in cele trei luni destinate acestor activitati. In cadrul acestor comunicari se va face o analiza SWOT a activitatii, se va stabili daca s-au realizat activitatile propuse, care au fost incidentele, cum au fost solutionate, care sunt masurile corective ce trebuie luate pentru realizarea obiectivelor propuse. La ultima dintre comunicari se vor evalua sub aspect cantitativ si calitativ activitatile desfasurate. Se va urmari daca activitatile au fost realizate si gradul de respectare al parametrilor calitativi propusi.

7. Intalnirea colectivului de coordonare a proiectului inainte de raportarea finala. In cadrul acestei intalniri se vor evalua sub aspect cantitativ si calitativ activitatile desfasurate. Se va urmari daca activitatile au fost realizate si gradul de respectare al parametrilor calitativi propusi.

(e)   nivelul de implicare al partenerului in proiect

Petrom SA contribuie la acest proiect prin finatarea lui in totalitate si diseminarea informatiilor cu ajutorul pliantelor si afiselor in cadrul statiilor de benzina de pe intreg teritoriul tarii.

Petrom SA va selecta si va trimite voluntari proprii la cursurile organizate in cadrul proiectului, acestia urmand sa fie pregatiti impreuna cu voluntarii Crucii Rosii Romane, pentru a fi capabili sa faca „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre”. De asemenea va participa atat la evaluarea continua a proiectului cat si la toate evenimentele mediatice legate de activitatile proiectului in care este inclusa.

(f)   echipa propusa pentru implementarea proiectului (pe functii:)

Personal angajat

q      Coordonator de proiect – norma intreaga

q      Contabil – jumatate de norma

Personal voluntar

q      2 asistenti ai coordonatorului de proiect

q      4 formatori pentru cursul de redactare a designului de curs „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre”

q      4 formatori pentru cursul de comunicare cu media

1.9 Durata si planul proiectului


q            Durata proiectului va fi de 24 de luni.

Legenda

Acronimele organizatiilor care implementeaza proiectul:

Crucea Rosie Romana   - CRR

Petrom SA - Petrom

Anul 2005

Anul 2006

Organizatia

care implementea-za proiectul

Activitate

Trim1

Trim2

Trim3

Trim4

Trim1

Trim2

Trim3

Trim4

Trimiterea cererilor de oferta pentru achizitii

CRR

Organizarea licitatiei si achizitionare

CRR

2.1. Solicitarea informatiilor pentru constituirea bazei de date

CRR

Centralizarea informatiilor pentru constituirea bazei de date

CRR

3.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa pentru lansarea proiectului

CRR

Petrom

3.2. Desfasurarea conferintei de presa pentru lansarea proiectului

CRR

Petrom

4.1. Aplicarea testelor de recrutare voluntarilor interesati de cursuri

CRR

4.2. Selectia cursantilor

CRR

5.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul I

CRR

5.2. Intocmirea rapoartelor pentru
trimestrul I

CRR

6.1. Pregatirea materialelor si convocarea formatorilor pentru redactarea pachetelor de training

CRR6.2. Redactarea pachetelor de training si a materialelor publicitare referitoare la situatiile de risc (panouri publicitare continand hartile locale si locurile de refugiu, afise si pliante)

CRR

7.1. Redactarea si trimiterea invitatiilor la cursuri

CRR

7.2. Centralizarea raspunsurilor si solutii pentru definitivarea listei de cursanti

CRR

8.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul II

CRR

8.2. Intocmirea rapoartelor pentru trimestrul II si intermediare

CRR

9.1. Contractarea auditorului pentru auditare externa intermediara

CRR

9.2. Auditare externa intermediara

Auditor

CRR

10.1. Planificarea logisticii cursurilor

CRR

10.2. Desfasurarea cursurilor

CRR

11.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa pentru prezentarea rezultatelor cursurilor

CRR

Petrom

11.2. Desfasurarea conferintei de presa pentru prezentarea rezultatelor cursurilor

CRR

Petrom

12.1. Selectarea unei echipe formata din absolventii cursului de comunicare cu media pentru asigurarea vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului

CRR

12.2. Activitati de asigurare a vizibilitatii activitatilor si rezultatelor proiectului

CRR

Petrom

13.1. Evaluarea activitatii pe trimestrul III

CRR

13.2. Intocmirea rapoartelor pentru trimestrul III

CRR

14. Inceperea implementarii designurilor de curs redactate de participantii la curs.

CRR

15.1. Evaluare finala

CRR

15.2. Intocmirea rapoartelor finale

CRR

16.1. Contractarea auditorului pentru auditare externa finala

CRR

16.2. Auditare externa finala

Auditor

17.1. Redactarea si trimiterea comunicatului de presa de final de proiect

CRR

Petrom

17.2. Desfasurarea conferintei de presa de final de proiect

CRR

Petrom

18. Evaluarea continua a proiectului

CRR

Petrom

Rezultate preconizate

se vor realiza harti ale zonelor cu risc de producere a dezastrelor si materiale de informare

membrii comunitatilor locale vor fi informati despre zonele cu risc de producere a dezastrelor prin afisarea hartilor in zone circulate si prin distribuirea materialelor de informare

voluntarii Crucii Rosii Romane vor fi instruiti pentru a putea elabora materialele de informare si educare, pentru a organiza sesiunile de informare si pentru a lucra cu comunitatile in vederea difuzarii acestora

comunitatile vor actiona pentru a reduce impactul dezastrelor care pot afecta zona respectiva, ca rezultat al instruirii lor de catre voluntarii Crucii Rosii Romane

Impactul preconizat asupra grupurilor tinta


(a)   situatia grupurilor tinta

Referitor la beneficiarii directi, membrii comunitatilor care locuiesc in zone cu risc de producere a unor dezastre, este de asteptat ca acestia sa se implice si sa se mobilizeze pentru a difuza informatiile legate de actiunile pe care trebuie sa le faca fiecare persoana in cazul producerii unui dezastru.

In prezent Departamentul de Pregatire pentru Interventii la Dezastre al Crucii Rosii Romane dispune de un depozit central de interventie, 6 depozite regionale si 39 de depozite ale filialelor judetene, resursele umane fiind reprezentate de 280 detasamente de interventie care includ 4.500 de voluntari.

Interventia prompta si eficienta a acestor detasamente este deseori impiedicata de lipsa unei retele de alertare rapida, dificultatile de comunicare cu personalul aflat in zona afectata si managementul defectuos al situatiei, atat din punct de vedere al folosirii optime a resurselor aflate la dispozitie sau care ar putea fi solicitate, cat si al comunicarii cu personalul angajat in actiunile interventie, apartinatorii victimelor si reprezentantii presei.Acest proiect isi propune instruirea voluntarilor din structura logistica a Crucii Rosii Romane in vederea dezvoltarii si perfectionarii abilitatilor solicitate in domeniile prioritare ale interventiei in caz de dezastre, pentru ca activitatile legate de acestea sa poata fi desfasurate in regim profesional. Prin participarea la cursurile propuse voluntarii vor dobandi dexteritati profesionale, vor sti sa abordeze adecvat problemele cu care se confrunta.

Cursul „Educarea comunitatilor in legatura cu masurile specifice si actiunile recomandate in caz de dezastre” urmareste crearea unei culturi a populatiei in situatii de dezastru.

Cursul de comunicare cu media urmareste obtinerea eficientei in comunicare, contribuind la cresterea imaginii organizatiei atat in fata opiniei publice cat si in randurile membrilor, voluntarilor si angajatilor ei, cresterea nivelului general de profesionalism al participantilor la curs, eficientizarea comunicarii atat in interiorul organizatiei cat si in relatia cu publicul, cresterea nivelului de responsabilitate asumat la nivelul fiecarui participant, dezvoltarea abilitatii fiecarui participant de a transmite mesaje intr-un mod mai atractiv si mai credibil. Cursul este interactiv, rolul principal avandu-l participarea directa a cursantilor si simularile legate de activitatea practica. Numeroasele exercitii interactive stimuleaza creativitatea si pun cursantii in situatii diverse.

De asemenea cursul ii ajuta pe voluntarii implicati in elaborarea comunicatelor de presa sa fie mai eficienti, sa scrie mai rapid, iar textele lor sa aiba un impact important in mass-media. Sunt oferite participantilor listele evenimentelor „normale” din viata organizatiei care pot deveni stiri de presa, modele de evaluare a impactului unui comunicat de presa, trucuri pentru a atrage atentia destinatarilor. Promovarea gratuita pe care o poate aduce un comunicat bine realizat este o parte importanta din imaginea oricarei organizatii, acesta fiind unul din cele mai ieftine instrumente de comunicare institutionala.

Cursul isi mai propune sa le ofere participantilor notiuni de baza legate de realizarea unor materiale informative audio-vizuale (fotografii, filme, prezentari) de calitate, atat in timpul actiunilor din teren si cat si in cadrul sau la pregatirea evenimentelor organizate de Crucea Rosie Romana, materiale care in acelasi timp sa faca o buna propaganda misiunii umanitare si principiilor Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

(b)  capacitatile manageriale si tehnice ale grupurilor tinta sau ale partenerilor

Voluntarii si angajatii participanti la proiect, vor dobandi in urma cursurilor cunostinte teoretice si practice ce vor contribui semnificativ la cresterea nivelului de profesionalism al activitatilor desfasurate. Fiecare curs vizeaza si dezvoltarea personala a voluntarilor si angajatilor, deoarece imbunatatirea capacitatilor de gestionare a situatiilor externe nu se poate face decat prin gestionarea optima a starilor interioare si a dimensiunilor personalitatii. Dezvoltarea dimensiunilor personalitatii voluntarilor este conditia ce trebuie indeplinita pentru ca acestia sa poata aplica in practica tehnicile si metodele invatate in cadrul cursurilor.

Proiectul va fi implementat de catre voluntarii Crucii Rosii Romane care vor desfasura activitati de organizare, planificare, training, concepere si control. Implicarea voluntarilor in cadrul proiectului va duce astfel la imbunatatirea abilitatilor acestora de a conduce si implementa activitati organizatorice si strategice. Instruirea colegilor, asigurarea logisticii, conceperea pachetului de training sunt activitati complexe ce vor fi desfasurate de voluntari si vor contribui la dezvoltarea capacitatilor manageriale ale acestora.

Impactul pe termen scurt si lung


Cursurile din cadrul pachetului de training pentru interventie la dezastre vor fi desfasurate in beneficiul voluntarilor Crucii Rosii Romane de catre traineri voluntari, formati in cadrul altor programe de dezvoltare organizationala ale Crucii Rosii Romane si specializati pe domeniile respective in cadrul prezentului proiect.

Trainerii voluntari specializati in cadrul acestui proiect vor avea la dispozitie pentru sustinerea acestor cursuri pachetul de training pentru interventie la dezastre, pe care vor avea posibilitatea sa-l dezvolte in concordanta cu evolutia cerintelor in domeniu. Activitatile organizatorice si practice vor fi realizate cu utilizarea bazei materiale a Crucii Rosii Romane.

Cursul de comunicare cu media rezultat in urma traducerii si adaptarii Ghidului de Comunicare al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie va fi facut disponibil in pachet complet (manual, CD, trainer) tuturor filialelor Crucii Rosii Romane care se declara interesate de pregatirea in domeniu a voluntarilor lor. Existenta acestui pachet, prin utilizarea lui se catre filialele Crucii Rosii Romane, va fi de natura sa imbunatateasca atat imaginea si credibilitatea acestora, cat si vizibilitatea actiunilor pe care le desfasoara, contribuind astfel semnificativ la atragerea unor resurse suplimentare. Aceste resurse vor ajuta atat la asigurarea sustenabilitatii activitatilor existente, cat si la implementarea unor noi activitati, justificand pe deplin investitia facuta de filiale pentru instruirea voluntarilor proprii.

Prin acest proiect practica instruirii voluntarilor si angajatilor, a realizarii de cursuri si pachete de training care sa dezvolte abilitatile si capacitatile acestora va fi promovata in sectorul organizatiilor neguvernamentale. Desfasurarea de activitati la standarde de inalt profesionalism este conditionata de importanta si eforturile concrete desfasurate in directia instruirii.

Prin cursurile de instruire a voluntarilor si prin asigurarea continuitatii procesului de instruire, acest proiect pune in lumina necesitatea cresterii nivelului de profesionalism a activitatilor din cadrul sectorului organizatiilor neguvernamentale prin dezvoltarea si perfectionarea abilitatilor si capacitatilor voluntarilor. De asemenea prin cresterea promptitudinii, eficientei si mediatizarii interventiilor in caz de dezastre se va dovedi autoritatilor centrale si locale ca organizatiile neguvernamentale cu atributiuni in domeniul interventiei la dezastre sunt un partener credibil si capabil, ceea ce va putea duce la modificarea mentalitatilor si reglementarilor existente in directia sprijinirii activitatii acestora.

Anexe

B. Bugetul proiectului

C. Surse de finantare preconizate

II.          Solicitantul

Identitate

Denumirea oficiala completa

(numele organizatiei):

SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROSIE DIN ROMANIA

Acronim (unde este cazul):

CRR

Statut juridic:

Crucea Rosie Romana este o organizatie neguvernamentala, non profit.

„Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial. Ea isi desfasoara activitatea cu caracter umanitar, ca organizatie de ajutor voluntar, auxiliara a autoritatii publice” (Art. 1, Legea 139 din 29 decembrie 1995).

Cod fiscal:

Adresa oficiala:

Str. Biserica Amzei nr. 29, Sector 1 Bucuresti, cod 010393

Adresa postala:

Str. Biserica Amzei nr. 29, Sector 1 Bucuresti, cod 010393

Persoana de contact:

Lihaci Radu, sef departament dezastre, prim ajutor, logistica

Numar de telefon:

Numar de fax:

Adresa E-mail:

dezastre@crucearosie.ro

Internetsite:

www.crucearosie.ro

Detalii despre banca

Banca trebuie sa fie localizata in tara in care este inregistrat solicitantul.

Numele titularului de cont:

SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROSIE DIN ROMANIA

Nr. cont bancar:

RO36BRDE410SV24659404100

Codul bancii:

RO36BRDE410

Codul IBAN (optional):

RO36BRDE410SV24659404100

Numele bancii:

Banca Romana pentru Dezvoltare – Agentia Piata Romana

Adresa bancii:

B-dul Magheru nr. 35, Sector 1 Bucuresti

Numele persoanei(lor) cu drept de semnatura:

Mihaela Steriu

Cristina Ivanescu

Functia(iile) persoanei(lor) cu drept de semnatura:

Director General

Director Economic

Descrierea solicitantului

3.1 Data infiintarii Crucii Rosii Romane si cand si-a inceput activitatea


Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care actioneaza ca auxiliar al autoritatii publice. Activitatea ei este reglementata de Legea 139/1995 si de Statutul propriu. Crucea Rosie Romana a fost infiintata la 4 iulie 1876 si a functionat neintrerupt in toata aceasta perioada, aducandu-si contributia in domeniul umanitar importanta atat in timp de pace, cat si in timp de conflict armat. Ea este deschisa tuturor si isi ofera sprijinul fara a face nici un fel de discriminare de rasa, sex, religie etnie, apartenenta politica si militara, tuturor oamenilor care au nevoie de ajutor.

In 1919 Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania adera la Liga Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, iar in 1954 la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinta Internationala a Crucii Rosii de la Viena in 1965 si reactualizate in 1985 stau la baza intregii activitati a Crucii Rosii Romane incepand cu 22 decembrie 1989. Ca parte a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Crucea Rosie Romana se ghideaza dupa 7 Principii Fundamentale: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Misiunea Crucii Rosii este imbunatatirea vietii persoanelor vulnerabile mobilizand puterea umanitatii.

Structura organizationala a Crucii Rosii Romane cuprinde 47 de filiale judetene cu o medie de 2 angajati pe fiecare filiala si Sediul Central unde activeaza 18 persoane. La nivelul tarii, dezvoltarea filialelor este foarte diferita, acest proiect urmarind dezvoltarea competentelor manageriale cu accent in domeniul interventiei la dezastre.

3.2 Principalele activitati ale Crucii Rosii Romane


Pregatirea si interventia in cazuri de dezastre si primul ajutor

Amploarea si frecventa dezastrelor din ultimele decenii din Romania au condus la elaborarea unui Plan national strategic de raspuns la dezastre si a unui cod de conduita pentru Crucea Rosie si pentru ONG in interventii care urmareste asigurarea cresterii capacitatii proprii de raspuns in ansamblul eforturilor nationale de limitare a efectelor catastrofelor pe baza efortului propriu si al sprijinului international. Prin urmare Crucea Rose Romana intervine operativ in situatii de dezastru acordand sprijin victimelor acestora. Obiectivul Crucii Rosii Romane este asistarea unui numar minim de 10.000 posibile victime ale unui dezastru.

Crucea Rosie Romana are reprezentanti in toate comisiile (locala judeteana, guvernamentala) de aparare impotriva dezastrelor si actioneaza prin forme specifice:

1. Mobilizeaza responsabilii cu activitatea de pregatire pentru interventii in cazuri de dezastre.

2. Mobilizeaza voluntarii din detasamentele de pregatire pentru interventii in cazuri de dezastre si acordare a primului ajutor.

3. Disponibilizeaza logistica din dotare.

In urma Apelului de urgenta disponibilizeaza materiale de prima necesitate.

Se organizeaza tabere pentru sinistrati in care sunt cazate persoanele care raman fara adapost si fara resurse de existenta.

In tabere voluntarii din detasamentele de interventie organizeaza servicii de: primire, evidenta, prim ajutor, asistenta sociala (cazare, masa), asistenta psihologica.

Programul social

In functie de nevoile identificate pe plan local, filialele adopta masuri pentru imbunatatirea vietii persoanelor vulnerabile. Ex.: distribuirea de pachete alimentare, imbracaminte si incaltaminte, ajutorarea institutiilor care nu fac fata nevoilor beneficiarilor pe care ii au in ingrijire (camine de copii, aziluri de batrani etc.).

Programul de educatie si promovare a sanatatii

Filialele Crucii Rosii Romane au diferite proiecte cu obiective in domeniul promovarii sanatatii. Un asemenea exemplu este proiectul „Altfel” desfasurat de filialele Sibiu, Maramures, Programul de „Relatii cu liceele” al filialei Brasov. Un important program este cel de promovare a donarii voluntare de sange, program care este sustinut de toate filialele noastre. O campanie care dureaza de 2 ani la nivel national si international este cea de prevenire a discriminarii persoanelor infectate cu HIV avand sloganul „Traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca”.

De asemenea pentru promovarea sanatatii Crucea Rosie Romana evidentiaza prin activitati similare la nivelul filialelor toate zilele din Calendarul Mondial al Sanatatii.

Programul de difuzare

Programul de difuzare se refera la promovarea valorilor umanitare in randul studentilor, cadrelor militare, surorilor voluntare de Cruce Rosie, si in general al publicului larg.

Un important accent se pune pe protectia emblemei Crucii Rosii are o semnificatie de protectie.

4. Capacitatea de a conduce si implementa proiecte

4.1. Experienta in derularea unor proiecte similare


I  Proiect „De la nevoi la actiune”

(a)   scopul si localizarea proiectului

Proiectul a urmarit ca activitatile grupurilor de tineret ale filialelor de Cruce Rosie Romana sa fie directionate catre rezolvarea nevoilor identificate in comunitatea locala, folosind resursele disponibile la nivel local.

Obiective:

ajutarea reprezentantilor filialelor in conceperea, scrierea si implementarea proiectelor ce se adreseaza nevoilor identificate in comunitatea locala;

intensificarea colaborarii filialelor cu administatia locala, pe baza de proiecte comune;

crearea la nivel national a unei baze de date care sa contina exemple de proiecte derulate in diferite filiale;

Cursul a fost structurat in 3 faze:

q      Identificarea nevoilor si evaluarea capacitatilor de raspuns proprii si locale si a partenerilor;

q      Planificarea si scrierea de proiecte inclusiv: colecta de fonduri, lucrul cu voluntarii si relatiile cu publicul;

q      Evaluare si raportare

(b)  rezultatele proiectului

Dupa fiecare faza participantii urmau sa aplice cunostintele dobandite (identificarea nevoilor din comunitatea locala – dupa prima faza; Implementarea proiectelor scrise – dupa faza a doua; Evaluarea si raportarea – dupa faza a treia). In urma desfasurarii proiectului dispunem de 18 proiecte scrise si implementate la nivelul filialelor implicate. In total au fost instruiti 54 de voluntari in domeniul identificarii nevoilor locale si al evaluarii capacitatii de raspuns.

(c)   rolul organizatiei dumneavoastra (solicitant sau partener) si nivelul de implicare in proiect

Crucea Rosie Romana a fost solicitantul proiectului, implicandu-se in toate activitatile desfasurate in cadrul acestuia.

(d)  costul proiectului: 8000 GBP

(e)   finantatorii proiectului (nume, adresa si e-mail, nr. telefon, suma cu care au contribuit)

Crucea Rosie Britanica - British Red Cross, UK Office, 9 Grosvenor Crescent, London SW1X 7EJ. Tel: 020 7235 5454 / Fax: 020 7245 6315

information@redcross.org.uk

www.redcross.org.uk

Suma cu care au contribuit 8.000 GBP

II  Proiect „Program de prevenire si combatere a tuberculozei”

a)     scopul si localizarea proiectului

Proiectul a urmarit limitarea numarului de cazuri de imbolnavire prin tuberculoza, la nivelul Municipiului Bucuresti.

Obiective:

q      Prevenirea contaminarii

q      Combaterea TBC

b)     rezultatele proiectului

Scaderea numarului de cazuri de imbolnavire cu 10 s%оо

In anul 2002, la finele caruia a fost redactat proiectul, incidenta tuberculozei in Municipiul Bucuresti inregistra o valoare peste media pe tara (145,1 s%оо locuitori, in Bucuresti, fata de 138,7 s%оо locuitori, media pe tara) iar in anul 2003 s-a situat sub media pe tara (133 s%оо locuitori, fata de incidenta pe tara de 135,6 s%оо locuitori).

Nota - sursa de informare- Institutul National de pneumologie

Incidenta tuberculozei in Bucuresti a scazut in 2003 fata de 2002 cu 10 s%оо locuitori. Consideram ca actiunile desfasurate de voluntarii Crucii Rosii Romane au contribuit la aceasta.

Beneficiu de imagine pentru Crucea Rosie Romana:

Proiectul este apreciat de:

-Partenerii de proiect Institutul National de Pneumologie, OMS - Biroul pentru Europa Centrala –pentru ca am demonstrat ca suntem un partener serios in derularea de proiecte comune.

-Voluntarii implicati in derulare programului din care o parte nu aveau prea multe informatii legate de activitatea de Crucea Rosie doresc sa actioneze in continuare ca voluntari de Cruce Rosie, sa contribuie la derularea altor proiecte.

-Persoanele informate stiu mai multe lucruri legate de tuberculoza

c)     rolul organizatiei dumneavoastra (solicitant sau partener) si nivelul de implicare in proiect

Crucea Rosie Romana a fost solicitantul proiectului, implicandu-se in toate activitatile desfasurate in cadrul acestuia.

d)     costul proiectului: 32.700 CHF

e)     finantatorii proiectului (nume, adresa si e-mail, nr. telefon, suma cu care au contribuit)

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie - Fondul Imparatesei Shoken

Adresa:

International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies
PO Box 372
CH-1211 Geneva 19
Switzerland

secretariat@ifrc.org
Telephone: +41 22 730 42 22
Fax: +41 22 733 03 95

www.ifrc.org

Suma cu care au contribuit 32.700 CHF

III  Proiect „Proces de dezvoltare organizationala a Crucii Rosii Romane” – proiect in desfasurare (al doilea an de finatare)

a)     scopul si localizarea proiectului

Ca rezultat al intaririi capacitatii sale organizationale, Crucea Rosie Romana este capabila sa isi asume rolul sau umanitar.

Directii de interventie:

q      guvernare si management

q      management financiar

q      fundraising

q      resurse umane

q      planificarea proiectelor

q      comunicare

Obiective:

q      Separarea guvernarii de management

q      Configurarea unui management financiar transparent

q      Diversificarea surselor de finantare ale Crucii Rosii Romane pentru a contribui la stabilitate financiara de lunga durata

q      Imbunatatirea sistemului de recrutare si motivare a resurselor umane

q      Programele Crucii Rosii Romane se vor concentra pe rezolvarea nevoilor celor mai vulnerabile categorii sociale

q      Imbunatatirea imaginii Crucii Rosii Romane fata de populatie, donatori si media

b)     rezultatele proiectului

q      3 din presedintii si directorii filialelor Crucii Rosii Romane au absolvit cursurile de guvernare si management care au fost desfasurate in primul an de desfasurare al proiectului

q      au fost definitivate reguli si proceduri care sa ghideze filialele si Sediul Central

q      cresterea numarului de reprezentanti ai tineretului in structurile de conducere (24%)

q      au fost angajati un director financiar si un auditor intern, iar procedurile unice de management financiar au fost elaborate si implementate la nivelul tuturor filialelor

q      a fost format un comitet de fundraising cu voluntari din afara Crucii Rosii Romane

q      a fost verificata imaginea Crucii Rosii Romane si posibilitatile de fundraising

q      au fost definite programele prioritare

q      au fost redactate coduri de conduita pentru angajati si voluntari precum si proceduri de evaluare interna; directorii filialelor au beneficiat de cursuri de management al voluntarilor

q      75% dintre angajati precum si liderii de tineret de la nivelul filialelor au fost instruiti in „Procesul de planificare a proiectelor”

q      Aparitia rapoartelor trimestriale periodice, precum si a unui buletin lunar si distribuirea lor in exteriorul organizatiei

q      Tiparirea primului raport anual dupa 14 ani si lansarea lui in cadrul unei conferinte de presa la nivel national si local

q      Web-site-ul Crucii Rosii Romane disponibil in limba romana si engleza

c)     rolul organizatiei dumneavoastra (solicitant sau partener) si nivelul de implicare in proiect

Crucea Rosie Romana a fost solicitantul proiectului, implicandu-se in toate activitatile desfasurate in cadrul acestuia.

d)     costul proiectului 175.663 Euro

e)     finantatorii proiectului (nume, adresa si e-mail, nr. telefon, suma cu care au contribuit)

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie,

Adresa:

International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies
PO Box 372
CH-1211 Geneva 19
Switzerland

secretariat@ifrc.org
Telephone: +41 22 730 42 22
Fax: +41 22 733 03 95

www.ifrc.org

Suma cu care au contribuit 299.774 Euro

Resurse


a. venitul anual in ultimii trei ani, incluzand o estimare a sumei in Euro si mentionand, unde este cazul, pentru fiecare an, numele principalilor finantatori si proportia din venitul anual cu care au contribuit acestia

112.690.116.285 lei = 2.817.253 euro

Donatii 50%

Uniunea Europeana   10%

Federatia Internationala si Comitetul International al Crucii Rosii  4%

102.494.643.448 lei = 2.935.211 euro (la 31 decembrie 2002, 1 euro=34.919 lei)

Donatii 40%

Alte Societati Nationale de Cruce Rosie 10%

Federatia Internationala si Comitetul International al Crucii Rosii  10%

56.914.043.000 lei = 2.082.399 euro (la 31 decembrie 2001, 1 euro=27.331 lei)

Donatii 48%

Alte Societati Nationale de Cruce Rosie 10%

Federatia Internationala si Comitetul International al Crucii Rosii  2%

b. numarul angajatilor cu norma intreaga si partiala, pe categorii

Filiale (114 persoane)

47 de directori de filiala - norma intreaga

47 de contabili - jumatate de norma

20 referenti – 12 cu jumatate de norma, 8 cu norma intreaga

Sediul Central (18 persoane)

1 director general – norma intreaga (coordonator proiect de dezvoltare organizationala)

1 director economic - norma intreaga (proiect de dezvoltare organizationala)

1 auditor intern – norma intreaga (proiect de dezvoltare organizationala)

7 sefi de departamente – norma intreaga

1 jurist – norma intreaga

1 sofer – norma intreaga

2 economisti – norma intreaga

4 personal administrativ – norma intreaga

c. echipamente si spatii de birouri

47 de sedii proprii ale filialelor cate unul in fiecare localitate resedinta de judet si sector al capitalei

1 sediul central in Bucuresti cu 3 etaje + mansarda (25 de birouri, sala de curs dotata cu aparatura, 3 dormitoare, dependinte)

1 depozit central de interventie

6 depozite zonale de interventie

39 de depozite locale ale filialelor

7 instalatii de purificare a apei

9 bucatarii de campanie

7 generatoare de curent

2 camioane de cate 10 tone

parc auto de peste 50 de vehicule

d. alte resurse relevante (de ex., voluntari, organizatii asociate, retele care ar putea contribui de asemenea la implementarea proiectului)

Crucea Rosie Romana are un numar 8.693 de voluntari si 124.945 de membri si 132 de angajati.

Este membra a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, are parteneriate bilaterale cu Societatile Nationale de Cruce Rosie din Germania, Elvetia, Norvegia, Italia, Macedonia, Austria si China.

Crucea Rosie Romana detine 47 de depozite financiare permanente la nivelul filialelor de minim 25.000.000 lei pentru interventie de urgenta in caz de dezastru (aproximativ 3 miliarde de lei).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate