Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Arta cultura


Index » hobby » Arta cultura
» Masacrul inocentilor (Peter Paul Rubens)


Masacrul inocentilor (Peter Paul Rubens)


Masacrul inocentilor (Peter Paul Rubens)

"Masacrul inocentilor" este o pictura in ulei pe panza. Aceasta reprezinta o compozitie infatisand scena biblica a masacrului inocentilor prezentata in Evanghelia dupa Matei.

Peter Paul Rubens a fost un prolific pictor flamand din scolul al XVII-lea ce a fost un reprezentant de marca a stilului baroc, care a pus accent pe miscare, culoare si sensibilitate. Este bine cunoscut pentru potretele, peisajele si picturile istorice ce infatisau scene mitologice sau alegorii.

Pe langa faptul ca avea un mare atelier la Antwerp, care producea picturi populare atat in randul nobilimii cat si a colectionarilor de arta din toata Europa, Rubens era un invatat umanist, colectionar de arta, diplomat, care a fost inobilat atat de Philip al IV-lea al Spaniei, cat si de Charles I al Angliei.In tinerete a calatorit mult, admirand si studiind operele multor maiestrii, care l-au inspirat si l-au ajutat in crearea stilului propriu. In 1604 a ajuns la Roma unde a ramas 4 ani. Aici a primit cea maiimportanta comanda de pana atunci, o icoana pentru cea mai noua biserica din cetate, Santa Maria in Vallicella. Subiectul era Sf. Grigore cel Mare impreuna alti sfinti locali importanti, inchinandu-se Fecioarei cu Pruncul.

Impatul Italiei asupra lui Rubens a fost mare. In afara de influenta artistica, a continuat sa isi scie scrisorile in italiana se semna cu Pietro Paulo Rubens si vorbea cu dor despre intoarcerea in peninsula, ceea ce nu s-a mai intamplat.

Se intoarce la Antwerp in 1608, iar in septembrie 1609 este numit pictorul curtii de catre Albert si Isabella, guvernatorii Tarilor de Jos. A primit permisiune speciala sa isi pastreze atelierul la Antwerp si nu la Bruxelles, si sa poata lucra si pentru alti clienti. A ramas apropiat de arhiducesa Isabella pana la moartea acesteia, so a fost numitnu numai un pictor ci si un diplomat si ambasador. In 1609 si-a cimentat mai mult legaturile cu orasul, casatorindu-se cu Isabella Brant, fiica unui cetatean de marca al Antwerpului.

Intre timp atelierul sau s-a dezvolta. Cel mai celebru elev al sau a fost Anthony van Dyck, care a devenit curand cel mai cunoscut portretist flamand. De asemenea, colabora si cu alti mari pictori din oras, cum ar fii Jan Bruegel cel Batran. Capodopere precum" Ridicarea Crucii care este un exemplu de arta religioasa baroca sau "Coborarea de pe cruce" au contribuit semnificativ la ascensiunea lui Rubens ca cel mai important pictor flamand, curand dupa intoarcerea sa.

In 1621,regina mama a Frantei, Maria de Medici, l-a angajat pe Rubens sa picteze doua mari tablouri alegorice care sa infatiseze viata sa si a sotului sau. Ciclul Maria de Medici, acum la Luvru, a fost terminat in 1625, dar a doua nu a fost niciodata terminata, din cauza exilului reginei.

Dupa incheierea armistitiului de 12 ani, familia regala a Spaniei l-au inarcinat pe Rubens cu mai multe misiuni diplomatice. Intre anii 1627 si 1630, a avut o cariera diplomata activa, a calatorit la curtile Spaniei si Angliei in incercarea de a aduce pace intre Tarile de Jos spaniole si Provinciile Unite.

Rubens a ramas la Madrid opt luni in 1628-1629. pe langa negocierile diplomatice, a executat cateva capodopere importante pentru Philip IV si particulari. De asemenea a reinceput un studiu a picturilor lui Titian, copiind opere precum "Caderea omului". Dupa o scurta sedere in Antwerp, s-a intors la Londra, unde a stat pana in aprilie 1630. o lucrare importanta din aceasta perioada este "Alegoria razboi-pace". Aceasta ilustreaza grija crescanda a pictorului pentru pace, si i-a fost data lui Charles I cadou.

In timp ce faima internationala a lui Rubens printre colectionarii si nobilimea din Europa a continuat sa creasca in deceniul urmator, el si atelierul sau din Antwerp au continuat sa picteze tablouri monumentale pentru patronii locali ai artelor, "Inaltarea Fecioarei Maria" pentru Catedrala din Antwerp fiind un exemplu proeminent.

In 1630, la patru ani de la moartea primei sale sotii Rubens se casatoreste cu Helene Fourmet de 16 ani, cea care i-a inspirat voluptoasele figuri din tablouri precum "Banchetul lui Venus", "Cele trei gratii" sau "Judecata lui Paris".

Rubens a fost un artist prolific. Lucrarile sale au avut mai ales subiecte religioase, istorice, care includeau si subiecte mitologice si scene de vanatoare. A pictat portrete, mai ales ale prietenilor, si autoportrete, si u;timii sai ani, cateva peisaje. Picturile sale sunt extrem de puternice, dar nu detaliate; s-a folosit de asemenea mult de schite in ulei pentru schite de studiu.

ciclul Marie de' Medici. Louvre, Paris.

"Caderea omului"

"Vanatoarea de hipopotami"

La licitatia Sotheby's din iulie 2002, recent descoperita capodopera a lui Rubens, "Masacrul inocentilor" s-a vandut cu 49.5 milioana de lire sterline Lordului Thomas.

"Masacrul inocentilor" este titlul a doua picturide Peter Paul Rubens ce infatiseaza episodul biblic povestit in Evanghelia dupa Matei.

Prima versiune pictata de Rubens dateaza din anii 1611-12. In secolul optsprezece, tabloul facea parte din colectia Liechtenstein din Viena, impreuna cu alte opere a lui Rubems, precum Samson si Dalila. Dupa ce afost catalogata gresit in a fost atribuita unui ucenic a lui Rubens, Jan van den Hoecke. A fost imprumutata in 1920 unei manastiri din nordul Austriei, Stift Reichersbrg.

In 2001, a fost vazuta de un expert in arta flamanda si olandeza a casei de licitatii Sotheby's din Londra. A ost convins ca acesta era intr-adevar un Rubens, dupa stilul si caracteristicile similare cu cele ale tabloului "Samson si Dalila", pictat cam in aceias perioada.

Este privita de cunoscatori ca o demonstratie a invataturilor din timpul petrecut de Rubens in Italia intre 1600-1608, cand a observat in primul rand lucrarile maestrilor baroc italieni precum Caravaggio. Aceste influnte se vad in pictura prin drama sfasietoare si dinamismul emotiv al scenei, cat si prin bogatia culorii. Sunt de asemenea dovezi a folosirii clar- obscurului.

Compozitia prezinta in prim-plan masacrul copiilor, mamele disperate implorand pentru viata princilor lor, si soldatii care la ordinul lui Irod ucid copii, neauzind strigatele disperate ale femeilor. Scena este dramatica, jos fiind infatisati copii ucisi, iar mamele care incearca sa se opuna uciderii cu pretul vietii lor, punandu-se in fata pumnalelor soldatilor, nu reusesc sa opreasca aceasta atrocitate. In prim plan este infatisat un barbat care avand la picioare trupuri de copii, smulge din bratele mamei disperate pruncul. In planul mai indepartat este infatisata o femeie ce opreste cu trupul sau cutitul ucigasului, in incercarea de a-si salva copilul. In prim plan sunt prezentate personajele, in timp ce in fundal sunt infatisate cladirile orasului.

Este folosita tehnica clar-obscurului, partea din dreapta a tabloului, planul mai apropiat, este mai intunecat, luminandu-se pe masura ce inaintam cu privirea spre stanga. Sunt folosite culori puternice, pentru a spori dramatismul, dinamismul scenei. Pictura reuseste sa transmita tragismul scenei, infioratoarea fapta a uciderii copiilor, disperarea mamelor si incercarea lor disperata, sacrificiul lor pentru salvarea copiilor din fata soldatilor nemilosi. Corpurile copiilor deja ucisi intinsi pe jos face scena cu atat mai infioaratoare si mai puternica, mai tragica.

"Ridicarea Crucii"

Masacrul Inocentilor

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate