Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Arta cultura


Index » hobby » Arta cultura
» MITOLOGIA SI CULTURA GRECIEI ANTICE


MITOLOGIA SI CULTURA GRECIEI ANTICE


MITOLOGIA SI CULTURA GRECIEI ANTICE

CULTURA

Ceramica

In epoca Homerica erau intrebuintate vasele "Diplion", numite astfel dupa una din portile cetatii Atena, unde au fost descoperite. Ele sunt superioare vaselor cretane prin ornamentele pe care le au, de stil mai mult geometric.Aceste ornamente sunt combinate din linii care formeaza zig zaguri, patrate, spirale si din figuri de oameni, de cai , ori de pasari.Sunt redate cu multa precizie, scene de lupta, ori nave de razboi.Se cunosc vase de pastrat uleiul, pentru cultul mortilor numite "lecithe", pentru oaspeti, numite si "anfore", pentru vin si pentru uint-delemn pe astfel de vase erau redate  figurile reprezentand scene mitoloice, jocuri sportive, la in ceput in nergu pe fond rosu, apoi in rosu pe fond negru.

Pictura

In Grecia Antica s-a dezvoltat de stul de mult pictura, dar nu ne-au ramas multe creatii ale aceste arte.Interioarele se decorau cu picturi insa se faceau si tablouri portabile, ce se expuneau intr-o sala cu coloane lungi numita "Pynacles" . De aici vine si denumirea de pinacoteca, folosita in toata lumea, care inseamna o cladire cu sali mari unde se expun tablouri spre a fi vazute de public.

In pictura decorativa, grecii au reprezentat figur omenesti, plante, animale, ori motive geometrice.

Grecii au lucrat si "mozaic"-un gen de pictura care consta in fixarea unor bucati de piatra sau sticla foarte mici, de diferite culori, intr-o pasta speciala care sa intareste.Ei nu au aplicat mozaicuri pe pereti ci numai pe pardoseala.De aceea, nu au reprezentat in mozaic prea putine portrete, mai mult plante si animale, sau elemente decorative, geometrice, dar si unele scene din viata sociala.

Arhitectura

Acropolis inseamna "Orasul de sus" si fiecare oras vechi isi avea o acropole a sa. Din initiativa lui Pericle, in jurul anului 447 I.H. Fidias marele sculptor a fost insarcinat ca arhitect sef sa coordoneze activitatea de construire a Acropolei. In 40 de ani au fost construite: -templul Parthenon in partea de sus a platoului

-Propileele constructie inalta de Mnesicles si care

inlocuia vechea poatra

-templul Erehteion, care adapostea 9 culte diferite.

In afara edificilor de pe platou pe aripa masivului de ziderie, care flanca in dreapta intrarea monumentala s-a construit un mic templu ionic ridicat in cinstea zeitei Atena.Pe aripa masivului din stanga intrari pe Acropole se afla Pinacoteca.

Ansamblul armonios al acropolei a devenit nu numai platoul sacru, loc al sarbatorii "Panateneelor" si8 si expresia idealului de civilizatie al epoci, a aspiratiei spre frumos a Greciei.Pericle, Fidias au fost 2 personalitati ale momentului care au realizat ansamblul reprezentativ si proiectul artistic, au combinat stilui doric cu stilui ionic , ce fac din Partheneon unu dintre miraculoasele momente, reprezentative pentru frumusete si perfectiune.

Dedicat zeitei Atena Parthenonul este capodopera arhitecturii clasice.Alaturi de Parthenon Erehteionul isi defineste incinta, ca unu dintre sanctuarele pline de eleganta ale arhitecturii ionice.

 

Muzee

Cele 9 muzee adorate si slujite in Grecia Antica

Clio - istorie

Thalia - comedie

Melopomene - tragedie

Terpsihora -dans

Erato - elegie

Poliminia - poezie lirica

Urania - astronomie

Calliope - eleocinta

Eurepe - muzica

MITOLOGIA GREACA

Cei 12 Zei Olimpieni

1) Zeus


In mitologia greaca, zeul cerului si conducatorul zeilor Olimpieni. Zeus corespunde cu zeul roman Jupiter.

Zeus a fost considerat, conform lui Homer, tatal zeilor si al muritorilor. El nu a creat nici zei, nici muritori; el era tatal lor, in sensul de protector si conducator atat al familiei Olimpiene cat si al rasei umane. El era zeul cerului, al ploii si al tunetului. Zeus a condus asupra zeilor de pe Muntele Olimp. Principalele sale altare erau la Dodona, Epirus (cel mai vechi altar, faimos pentru oracolul sau) , si in Olimp, unde erau organizate, in onoarea lui, Jocurile Olimpice, o data la 4 ani. Si Jocurile Nemeene, tinute in Nemeea, in nord-vesul Argos-ului, erau organizate tot in onoarea lui Zeus.

2) Hera

In mitologia greaca, regina zeilor, fiica a titanului Cronos si a Reei, fiind sora si sotie a lui Zeus. Hera era zeita casatoriei si a femeilor casatorite. Ea a fost mama lui Ares, Hefaistos, Hebe(zeita tineretii) si a Eileithyei, zeita nasterii. Hera era o sotie geloasa, care le persecuta pe amantele lui Zeus si pe copii acestora. Suparata pe printul troian Paris, pentru ca a preferat-o pe Afrodita, Hera i-a ajutat pe greci in Razboiul Troian si nu s-a linistit pana cand Troia a fost distrusa. Hera este identificata cu zeita romana Junona.

3) Atena

Una dintre cele mai importante zeite in mitologia greaca, cunoscuta si sub numele de Palas Atena. In cea romana ea a fost identificata cu zeita Minerva. Atena  s-a nascut si a crescut alaturi de Zeus, fiind fiica lui preferata. Ea a fost o zeita virgina, numita Parthenos ("fecioara"). Principalul sau templu, Parthenon-ul, era in Atena, si conform legendei, a devenit al sau, din recunostinta pentru darul facut poporului atenian, maslinul.

4) Afrodita

In mitologia greaca, zeita a dragostei si a frumusetii, iar in cea romana, zeita Venus. In legenda Homerica, ea este fiica lui Zeus si a Dionei, una dintre sotiile acestuia, dar in Theogonia lui Hesiod, ea este descrisa ca fiind nascuta din spuma marii, si etimologic vorbind, numele ei ar putea insemna "nascuta din spuma". Conform lui Homer, Afrodita este sotia lui Hefaistos, schiopul si uratul zeu al focului. Printre iubitii sai se numara, Ares (zeul razboiului) care mai tarziu, in mitologie a fost prezentat ca sotul ei. Ea a fost rivala Persefonei, regina celeilalte lumi, pentru dragostea frumosului tanar grec, Adonis.

5) Artemis

In mitologia greaca, una din principalele zeite, iar in cea romana, zeita Diana. Ea a fost fiica lui Zeus si a lui Leto, si sora geamana a zeului Apollo. Ea era conducatoarea vanatorii, pentru zeii si zeitele vanatorii si ale animalelor salbatice, in special ale ursilor. Artemis era deasemenea si zeita nasterii, a naturii si a recoltelor. Ca zeita a lunii, ea era uneori identificata cu zeitele Selena si Hecata.

6) Poseidon

In mitologia greaca, zeul marilor, fiu al titanului Cronos cu Rea, si frate al lui Zeus si al lui Hades. Poseidon era sotul Amfitritei, una dintre Nereide, cu care a avut un fiu, Triton. Poseidon a mai avut si alte relatii amoroase cu nimfe, si a mai avut cativa copii, cunoscuti pentru salbaticia si cruzimea lor, printre ei numarandu-se gigantul Orion si Ciclopii Polifemi. Poseidon si Meduza Gorgon erau parintii lui Pegas, faimosul cal inaripat.

7) Ares

Se numara printre cei doisprezece mari zei ai Olimpului si era fiul lui Zeus si al Herei. Cu toate acestea, era dispretuit de parintii sai si de catre ceilalti zei, mai ales de catre Atena, datorita caracterului sau violent, sangeros. In numeroasele mituri legate de numele lui, zeul apare adesea infrant, desi era simbolul fortei razboinice, brutale.

8) Apollo

Apollo zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Era numit si Phoebus-Apollo.Era fiul lui Zeus si al lui Leto. Pentru ca Hera, din gelozie, ii refuzase lui Leto un loc unde sa poata naste, Poseidon a scos la iveala, din valurile marii, insula Delos. Acolo, dupa noua zile si noua nopti de chinuri, Leto a adus pe lume doi gemeni: pe Apollo si pe Artemis.Crescand miraculos de repede, la numai cateva zile dupa nastere, Apollo, al carui arc si ale carui sageti devenisera temute, a plecat la Delphi, unde a ucis sarpele Python, odinioara pus de Hera sa o urmareasca pe Leto si care ulterior devenise spaima intregului tinut. Dupa aceea, Apollo a infiintat acolo propriul sau oracol, instaurand totodata si Jocurile Pitice.

9) Hermes

In mitologia greaca, curier al zeilor, fiul lui Zeus cu Maia, fiica titanului Atlas. Hermes era deasemenea zeul comertului, si protector al negustorilor si al pastorilor. Ca zeitate a atletilor, el proteja stadioanele si era responsabil atat pentru norocul sportivilor cat si pentru sanatatea acestora. In ciuda caracteristicilor sale virtuase, Hermes era un dusman periculos, un smecher, si un hot. Intr-o versiune a unei povesti caracteristice, in ziua in care s-a nascut, i-a furat turma fratelui sau, zeul Apollo. Confruntat de catre Apollo, Hermes a negat furtul. Cei doi frati s-au impacat in final, cand Hermes i-a dat lui Apollo, abia inventata lira. La inceputurile artei greci, Hermes era reprezentat ca fiind matur si cu barba; in arta clasica, el a devenit un tanar atlet, nud si fara barba.

10) Hades

Hades, zeul imparatiei subpamantene, fiul lui Cronos si al Rheei. Ca si ceilalti frati ai sai, cand s-a nascut, Hades a fost inghitit de tatal sau, apoi dat afara. Mai tarziu a participat la lupta dusa de olimpieni impotriva titanilor. Cand s-a facut impartirea Universului, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon - Marea, iar lui Hades - lumea subpamanteana. Hades salasluia in imparatia umbrelor, pe care o carmuia alaturi de sotia sa, Persefona (in legatura cu rapirea Persefonei vezi si Demeter). El nu ingaduia nimanui, odata ajuns acolo, sa mai vada lumina zilei. Cand Heracles a trecut hotarele Infernului, s-a lovit de impotrivirea lui Hades, pe care l-a ranit cu o sageata, silindu-l sa se refugieze in Olympus. Numele de Hades era evitat de cei vechi, care se fereau sa-l pronunte, socotindu-l aducator de nenorociri. Cel mai adesea el era invocat sub numele de Pluton (Zeul cel bogat), aluzie la bogatiile nemasurate care se ascundeau in maruntaiele pamantului.

11) Hefaistos

In mitologia greaca, zeu al focului si al metalurgiei, fiu al lui Zeus si al zeitei Hera, sau fiu numai al Herei. Spre deosebire de ceilalti zei, Hefaistos era schiop si stangaci. La putin timp de la nasterea sa, a fost alungat din Olimp, fie de Hera, care a fost ingrozita de deformarile sale, fie de catre Zeus, pentru ca i s-a alaturat Herei impotriva sa. In majoritatea legendelor, el a fost primit inapoi in Olimp, si s-a casatorit cu Afrodita sau cu Aglaia.

12 Demeter

In mitologia greaca, zeita a granelor si a recoltelor bogate, fiica a Titanului Cronos si a Reei. Cand fiica sa Persefona, a fost rapita de catre Hades, supararea Demetrei a fost atat de mare incat a neglijat pamantul; nici o planta nu mai crestea, iar foametea a cuprins intreaga lume. Inspaimantat de aceasta situatie, Zeus i-a cerut fratelui sau, Hades sa i-o inapoieze pe Persefona mamei sale. Hades a fost de acord, dar inainte de a o elibera, a obligat-o pe fata sa manance seminte de rodie, care ar forta-o sa se intoarca la el cate 4 luni pe an.

Lipsa de viata a naturii pe timpul iernii, se spunea ca se datoreaza supararii Demetrei, pricinuita de plecarea fetei sale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate