Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» Ivan Aleksić


Ivan Aleksić
Ivan Aleksić

Istoric al artei si binefacator al Matica Srpska, nascut la Arad, in anul 1868. A absolvit scoala generala si liceul la Arad, iar la Karlovci in Serbia Institutul Teologic. Spre deosebire de bunicul sau Nikola Aleksić, tatal sau Dušan Aleksić si fratele sau Stevan Aleksić, care au optat pentru pictura, Ivan a ales preotia. A fost preot la Arad, Saravale, Sannicolaul Mare, si Modos.

Totusi Ivan Aleksić s-a indeletnicit si cu pictura, ajutandu-si tatal si fratele la lucrarile mai mari pe care le aveau de terminat, a dobandit rafinament si indemanare asa ca creea singur, pictand iconostasuri, portrete si icoane. A dovedit ca are talent pentru pictura atunci cand a executat iconostasul bisericii ortodoxe din Manastur, biserica care, dupa despartirea bisericii, in romana si sarba, a fost atribuita populatiei majoritare, adica romanilor. In anul 1898 sarbii din Manastur si-au construit o noua biserica, biserica sfintului Mare Mucenic Lazar. Ivan Aleksić, care in aceasta perioada era preotul bisericii din Sannicolaul Mare, a acceptat sa picteze biserica ortodoxa sarba din Manastur, unde pe un spatiu destul de restrans a pictat 26 de icoane[1].
A murit in anul 1937 la Modos iar prin testamentul pe care l-a intocmit, a lasat Maticei Srpska lucrarile sale, impreuna cu patru portrete ale bunicului sau Nikola Aleksić si sase portrete ale fratelui sau Stevan Aleksić.Ljubivoje Cerović, Srbi u Aradu, Novi Sad-Arad, Muzeul orașului Novi Sad și Uniunea Sarbilor din Romania-Filiala Arad, 2007, p. 235
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate