Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» Dimitrie Pompeiu(1873-1954)


Dimitrie Pompeiu(1873-1954)



Dimitrie Pompeiu(1873-1954)

In anul 1873, cand s-a nascut Gheorghe Titeica la Turnul Severin, in aceeasi luna octombrie s-a nascut, langa Dorohoi, un alt mare creator roman in matematica, anume Dimitrie D. Pompeiu. Acest matematician a fost recunoscut de matematicianul de valoare T. Levi-Civita, ca cel mai bun cunoscator, la inceputul secolului nostru, al teoriei functiilor uniforme, carora le daduse prin teorema lui Morera o definitie noua.

D. Pompeiu, matematicianul roman, preocupat de reprezentarea cat mai expresiva a faptelor si constructiilor matematice, avand o profunda logica in expunerile sale, isi incepe cariera de matematician( cum povesteste profesorul Onicescu printr-o discutie cu savantul Henri Poincare care a avut loc in 1904. Se pare ca aceasta discutie l-a dus pe Pompeiu la teza sa de doctorat in matematica.



La lectiile de practica pedagogica pe care le-a facut elevul Pompeiu a asistat de multe ori Alexandru Odobescu, care facea parte din comitetul de perfectionare a scolii de institutori si care i-a apreciat calitatile pedagogice( documentare, metoda, tinuta). Dar si cei care au avut influenta deosebita asupra lui au fost A. Odobescu si C.I.Istrati, care, desi nu faceau parte din corpul profesoral al scolii, erau in comitetul de perfectionare si veneau des in contact cu viitorii insttutori. Poate de la Odobescu a ramas Pompeiu cu distinctia cu care se prezenta in societate, caci Pompeiu n-a fost vazut vreodata ca nu da atentie la prezentarea vestimentara sau la buna-cuviinta.

Obtinand la 1 iunie 1893 diploma de institutor, Pompeiu a fost repartizat la 1 septembrie 1893 la Scoala primara nr.5 din Galati. Dorind sa fie insa cat mai aproape de Bucuresti, s-a transferat laa 1 octombrie 1893 la Ploiesti, la Scoala primara nr.1. Aici a fost repartizat la clasa I, la care a predat din 1893 pana in iunie 1898. In acesti ani, urmarindu-si studiile matematice, a avut totusi timp sa scrie in colaborare o geografie a judetului Prahova si un studiu asupra indicilor de refractie.

In 1896 a fost propus de Andrei Ioachimescu si admis ca membru al societatii " Amicii stiintelor matematice" condusa de Constantin Gogu.

La Ploiesti s-a casatorit cu institutoarea Aristia Dragomirescu, care in acest timp I-a daruit trei copii( Marcel, Margareta, Ortansa). Sotia lui Pompeiu l-a sprijinit si l-a stimulat in legatura cu proiectele de a pleca la Paris pentru a-si perfectiona studiile matematice.

Facand economii din salariu, ajutat de unchii sai si obtinand un imprumut rambursabil din drepturile de salariu ale amandurora, dupa ce a obtinut scutirea de serviciul militar, Pompeiu si sotia lui au cerut concediu de la catedra(1898- 1900), iar in septembrie 1898 au plecat la Paris. Copiii I-au lasat la Ploiesti, la o sora a Aristiei.

La Paris a trebuit sa-si treaca in primul rand bacalaureatul francez, deoarece Scoala normala de institutori din Bucuresti nu echivala cu acest bacalaureat. Din acest motiv in anul scolar 1898-1899 Pompeiu a urmat clasa de matematica speciala unde a avut ca profesor de matematica pe C.Bourlet, iar in vara lui 1899 a obtinut la universitate acest bacalaureat cu mentiunea " tres honorable". In toamna anului 1899 s-a inscris la Sorbona, iar in vara urmatoare a obtinut primele doua certificate( din cele trei cerute pentru obtinerea diplomei de licentiat), si anume: certificatul( adica examenul trecut) de calcul diferential si integral, dat cu Edouard Goursat, si mecanica rationala cu Paul Appell. Imediat, in toamna anului 1900 s-a inscris pentru alte doua certificate: analiza superioara( teoria functiilor) cu Emile Picard si mecanica fizica experimentala cu G. Koenigs. Pompeiu si-a ales analiza superioara pentru primul examen, atras fiind de faima lui Picard, dar si stimulat de preocuparile sale din domeniul teoriei functiilor, iar pentru cel de-al doilea, in afara de talentul lui Koenigs, il indemna mai ales dorinta vie de a descifra lucruri legate de experimentare. De astfel, Pompeiu a avut tot timpul o adevarata afinitate pentru aplicatiile practice ale matematicii. Cand pregatea aceste examene, Pompeiu a aprofundat teoria multimilor si teoria functiilor de o variabila reala si mai ales de o variabila complexa, concepand totodata si o noua teorie a mecamismelor( ultima i-a folosit ca al doilea subiect pentru teza de doctorat). Dupa trei ani( 1900-1903) de studii in laboratorul lui Koenigs si dupa aprofundarea chestiunilor noi din domeniul analizei superioare, Pompeiu a trecut si aceste doua examene, iar in 1903 a obtinut licenta in matematica la Sorbona.

In acest interval de timp a dus-o destul de greu, fiinca nu avea mijloace materiale suficiente. De aceea sotii Pompeiu au trait ca niste izolati. Cel mult in familia lui Victor Place, fiul fostului consul francez de la Iasi, care a fost de partea romanilor cu ocazia Unirii Principatelor, sotii Pompriu au gasit sprijin si intelegere pentru munca grea ce trebuiau sa o duca si restrictiile ce trebuiau sa si le impuna. In afara de muzica- continua sa cante la vioara- si mici vizite la Luvru, cand audierea cursurilor la Sorbona si College de France ii dadeau ragaz, Pompeiu a trait retras. De aceea nu i-a cunoscut in general pe romanii ce studiau atunci la Paris; si desi G. Titeica era la Paris in 1898-1899, fiinca acesta si-a trecut doctoratul in vara lui 1899, totusi Pompeiu, care-si pregatea bacalaureatul, nu a avut legaturi prietenesti sau macar colegiale cu Titeica la Paris; abia dupa intoarcerea in tara a lui Pompeiu s-au cunoscut mai bine. De altfel-cum s-au vazut- si Titeica a trait ca un ascet in timpul studiilor sale de doctorat.

Dintre profesorii de la Sorbona au avut o influenta deosebita asupra lui Pompeiu, in formarea sa ca matematician, Henri Poincare, Emile Picard, G. Koenigs si Paul Appell.



In acesti ani, la Paris, s-au nascut alte doua fete ale sotilor Pompeiu: Odette si Alice.

Cu toate greutatile materiale pe care le intampina familia sa la Paris, Pomoeiu era hotarat sa-si ia doctoratul in matematica. Pentru a-l ajuta cat mai mult, sotia lui Pompeiu a revenit la Ploiesti cu cei doi copii si a continuat sa profeseze ca institutoare. In acest scop a facut un nou imprumut. Pompeiu a putut sa studieze astfel mai departe, cate 12-14 ore pe zi, sustinand la 31 martie 1905 doctoratul in matematica, avand ca prim subiect: " Sur la continuite des fonctions de variables complexes". Precum se vede, este un subiect din domeniul teoriei functiilor de o variabila complexa.

Teza a fost sustinuta in fata unei comisii de examinare compusa din H. Poincare ca presedinte, iar Koenigs si Goursat ca examinatori. Ea cuprinde doua parti, dintre care prima este consacrata problemei lui Briot si Bouquet, care intr-un cadru general se enunta astfel:

" Daca R este o anumita regiune in planul variabilei complexe u, si f(u) este o functie definita in R, punctele regiunii R sunt de doua feluri:

Puncte u=z pentru care se stie ca functia f(u) admite o derivata;

Puncte u= pentru care se stie ca f(u) e continua. Care este pentru punctele distributia cea mai generala in interiorul lui R, asa ca functia f(u) sa admita o derivata in orice punct ? ".

Aceasta prima parte a tezei are cinci capitole. In primul capitol se arata conditiile necesare si suficiente ca o functie de variabila complexa sa fie olomorfa( teorema lui Morera). In capitolul al doilea se arata ca o multime numarabila da o solutie a problemei lui Briot si Bouquet. In capitolul al treilea, ocupandu-se de multimile inchise si introducand notiunea de multime(ansamblu) reductibila la ordinul unu, Pompeiu da conditia necesara si suficienta ca o multime inchisa oarecare sa furnizeze o solutie a problemei lui Briot si Bouquet. Capitolul al patrulea trateaza cazul general al celor obtinute in capitolele precedente, iar capitolul al cincilea se ocupa de multimile de arie nula.

Partea a doua a tezei trateaza despre singularitatile functiilor analitice uniforme. Pompeiu arata aici ca intinderea multimii punctelor singulare joaca un rol esential asupra felului in care se comporta functia in apropiere de functiile singulare. De aceea intinderea multimii de puncte singulare pote servi ca un criteriu pentru clasificarea functiilor analitice uniforme.

Dupa obtinerea titlului de doctor in matematica, Pompeiu s-a intors in tara, unde a fost numit imediat, in 1905, conferentiar de calcul diferentiar si integral la Universitatea din Iasi, iar in 1907 a fost ridicat la rangul de profesor titular la catedra de mecanica.

A stat aici pana in 1912, cand a trecut la Bucuresti, la catedra de mecanica rationala, care fusese ocupate pana la 1 aprilie 1911 de Spiru Haret si suplinita, pana la venirea lui Pompeiu, de Traian Lalescu. Pompeiu a predat mecanica rationala la Universitatea din Bucuresti pana la 10 octombrie 1930. La aceasta data David Emmanuel de la catedra de teoria functiilor a fost pensionat, iar Pompeiu a renuntat la postul sau si a ocupat postul lui Emmanuel.

Pompeiu a decedat in Bucuresti la 7 octombrie 1954, in varsta de 81 de ani. El este singurul dintre cei trei initiatori ai scolii matematice romane, cu o viata mai lunga. Dupa moartea sa, Petre Sergescu a inceput sa scrie un articol despre viata si opera lui Pompeiu. Redactase jumatate din articol la 20 decembrie 1954, urmand ca restul sa-l continue a doua zi. Dar peste noapte moare subit. Articolul l-a terminat apoi Paul Montel si l-a publicat in " L'enseignement mathematique" din Geneva.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate