Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» GEORGE E. PALADE (n.1912)


GEORGE E. PALADE (n.1912)


GEORGE E. PALADE (n.1912)

La sfirsitul secolului trecut, cunostintele asupra celulei (unitatea fun-amentala a vietii) ajunsesera la limita puterii de rezolutie a instrumen-;lor existente. Celula putea fi perceputa, dar nu inteleasa. Lumea celulei renasterea biologiei celulare au devenit posibile in timpul nostru da-brita aparitiei a doua tehnici majore, microscopia electronica si fractionarea Mulara, care s-au dovedit necesare, dar nu suficiente. A fost nevoie de [eorge Palade care, impreuna cu o serie de colaboratori, a utilizat aceste letode si a incercat sa stabileasca corelatia intre structura si functie la [vel subcelular, straduindu-se sa descopere organizarea biologica funda-entala.George Palade s-a nascut in noiembrie 1912 la Iasi, loc in care si-a :eput si educatia pe care si-a continuat-o la Buzau. Tatal, Emil Palade^ [ofesor de filozofie si pedagogie, si mama, Constanta Cantemir PaladeJ stitutoare, i-au creat un mediu familiar care i-a stirnit de timpuriu ur ire respect pentru carti si carturari. A urmat Facultatea de Medicina dir ucuresti, unde, influentat si de contactele cu Francisc Rainer, profesor de atomie, si Andre Boivin, profesor de biochimie, s-a simtit curind atras cercetarea biomedicala. Ca student, a inceput sa lucreze la catedra de itomie, unde si-a elaborat si teza de doctorat, pe un proiect totali obisnuit pentru un student la medicina: rinichiul delfinului (Delphinusl ]phi). Era prima incercare de a intelege modul in care structura se poate! apta functiei. Dar mai mult, reprezenta prima incercare de a patrunde in l iele structurilor neintelese. Dupa terminarea facultatii si o scurta perioada Icare a lucrat ca asistent in medicina interna, a revenit la catedra de pomie ca asistent, apoi conferentiar, in anul 1946, incurajat de Grigore :>a, profesor de anatomie, a plecat in Statele Unite pentru a-si continua! setarile. Dupa citeva luni de lucru la New York University, audiaza o [ferinta a profesorului Albert Claude despre studiile lui de microscopie stronica. George Palade este fascinat de perspectivele pe care le in-rede in aceasta tehnica noua. Dupa o scurta discutie purtata la sfirsitul ferintei, Albert Claude il invita sa lucreze impreuna la Institutul

Rockefeller din New York. Urmeaza perioada marilor descoperiri, in 1973, profesorul Palade se muta la Universitatea Yale, din New Haven. Con­tinua munca de cercetare si de invatamint. in anul 1978, accepta postul de decan stiintific la Universitatea din California, San Diego, unde isi raspindeste in continuare bogatele si valoroasele cunostinte, experienta si bucuria de a sti.

Retrospectiva realizarilor sale stiintifice trebuie inceputa cu descoperirea proceselor generale fundamentale care stau la baza vietii celulei, deci a tesaturilor, organelor si a organismelor. George Palade a observat unitatea vietii la nivel subcelular, functionarea organelor specializate intracelular care asigura viata si replicarea celulara. La o privire retrospectiva, putem remarca o extraordinara logica mentala si experimentala care au facut posibile evolutiile ulterioare, in primul rind, George Palade a utilizat pro­ceduri mai eficiente decit cele existente in vederea prezervarii tesuturilor pentru microscopie electronica, impreuna cu profesorul Keith Porter a imbunatatit fixarea si sectionarea tesuturilor. A urmat o perioada unica in istoria biologiei: descifrarea intimitatii celulei. Generoasa, aceasta si-a dezvaluit structurile componente, mult mai numeroase decit se credea, dar, in mod surprinzator, comune tuturor celulelor eukariote. A inceput explorarea detaliata a acestui nou "univers' in care pentru prima oara George Palade a definit structura fina a mitocondriei (sursa principala de energie a celulei) si a observat si descris ribosomii (implicati in sinteza de proteine), impreuna cu Keith Porter, el a descris diferentierile reticulu-lui endoplasmic, iar cu Sanford Palay, structura fina a sinapselor chimice. Necesitatea de a intelege in profunzime compozitia chimica si, in cele din urma, functiile acestor noi structuri 1-a determinat pe George Palade sa combine utilizarea tehnicii de fractionare celulara cu microscopia elec­tronica. El a izolat astfel fractiuni de celula, pe care le-au identificat prin microscopie electronica, si le-a definit biochimic, impreuna cu Philip Siekevitz a demonstrat ca microsomii descoperiti de Albert Claude sint fragmente de reticol endoplasmic si ca ribosomii sint particule de ribonu-cleoproteine. Pentru a releva functiile reticolului, a efectuat un studiu integrat biochimic si morfologic al procesului secretor din celula panere-atica exocrina. Acest studiu desfasurat pe o perioada de citiva ani, in care a antrenat un numar mare de cercetatori, a dezvaluit scenariul, valabil si azi, prin care au loc sinteza si procesarea intracelulara a proteinelor pe care le exporta celula, in paralel, a manifestat un interes deosebit fata de structurile ce participa la permeabilitatea capilarelor, demonstrind care sint caile si mecanismele prin intermediul carora moleculele mici si mari trec^din singe prin celula, pentru a ajunge la tesuturile si celulele subiacente.

In consecinta, profesorul Palade ne-a aratat cum reuseste celula sa functioneze, sa supravietuiasca si sa se multiplice. Aceasta bogatie de cunostinte a inlesnit intelegerea anomaliilor functionale celulare, fiind uti-

in analiza la nivel celular a alterarii functiilor reglatoare, punct de re in explicarea maladiilor. Celulele au o biologie particulara, dar si ologie specifica, intelegerea patologiei la nivel celular sta la baza cinei moderne. Dar aceasta ar fi fost de neconceput fara o cunoastere nda a biologiei celulei normale.

entru intreaga sa activitate, in anul 1974, profesorului George Palade )st decernat Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina. Din 1975 membru de onoare al Academiei Romane, iar in prezent isi continua itatea de cercetare, impartasindu-ne bogatele si valoroasele sale ^tinte. Aventura lui extraordinara in lumea celulei nu s-a incheiat.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate