Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» GEORGE WASHINGTON (1732-1799)


GEORGE WASHINGTON (1732-1799)


GEORGE WASHINGTON

George Washington s-a nascut in 1732, in Wakefield, Virginia. Fiu al unui plantator instarit, el a mostenit o avere considerabila la virsta de douazeci de ani. Din 1753 pina in 1758, Washington a activat in cadrul armatei, participind activ la razboaiele impotriva francezilor si indienilor si dobindind experienta militara si prestigiu. A revenit in Virginia la sfirsitul anului 1758 si si-a dat demisia din armata. La scurt timp dupa aceea, s-a casatorit cu Martha Dandridge Custis, o vaduva bogata cu doi copii. (Washington nu a avut copii proprii.)Washington a petrecut urmatorii cincisprezece ani administrindu-si proprietatile cu multa pricepere, in 1774, cind a fost ales ca delegat din partea statului Virginia la Primul Congres Continental, el era unul dintre cei mai bogati oameni din colonii. Washington nu s-a numarat printre sustinatorii timpurii ai independentei. Cu toate acestea, in iunie 1775, Al Doilea Con­gres Continental (din care a facut de asemenea parte) 1-a ales in unanimitate in functia de comandant al armatelor continentale. Experienta sa militara, averea si reputatia, aspectul (era un barbat solid, inalt de 1,85 m) si constitutia fizica robusta, talentele sale administrative si, mai presus de toate, hotarirea si taria de caracter au facut din el persoana ideala pentru a-si asuma aceasta responsabilitate. Pe tot parcursul razboiului, el se achitase de sarcini cu un devotament exemplar, fara sa-si ceara solda.

Cele mai importante realizari ale lui Washington dateaza din perioada cuprinsa intre iunie 1775, cind a preluat comanda armatelor continentale, si martie 1797, cind s-a incheiat al doilea mandat al sau de presedinte. A murit la locuinta sa din Mount Vernon, Virginia, in decembrie 1799.

Pozitia lui Washington de figura proeminenta ce a contribuit la inte­meierea Statelor Unite ale Americii trebuie pusa pe seama celor trei roluri importante pe care le-a jucat.

Mai intii, el a fost liderul militar invingator in razboiul american pentru independenta. Este adevarat ca lui Washington nu i se poate atribui geniu militar. Cu siguranta, nu se ridica la valoarea unor generali de talia lui Alexandru cel Mare sau lulius Caesar, iar succesul sau final pare sa se fi

datorat in egala masura uluitoarei incompetente a comandantilor britanici si propriilor sale capacitati. Cu toate acestea, trebuie amintit ca mai multi alti comandanti americani au suferit infringeri grave, in vreme ce Wash­ington, in pofida unor esecuri minore, a cistigat in final razboiul.

in al doilea rind, Washington a fost presedintele Conventiei Constitutionale. Desi ideile lui nu au jucat un rol major in formularea Constitutiei Americane, sprijinul si prestigiul numelui sau au contribuit in mare masura la ratificarea acelui document de catre guvernele statelor implicate, in acel moment exista o considerabila opozitie fata de noua Constitutie si, fara influenta lui Washington, nu e deloc sigur ca ar fi fost adoptata.

in al treilea rind, Washington a fost primul presedinte al Statelor Unite ale Americii. O sansa miraculoasa a facut ca Statele Unite sa aiba ca prim presedinte un om de calibrul si cu caracterul lui George Washington. Asa cum reiese din istoria multor tari din America de Sud si Africa, este foarte usor ca o natiune nou-nascuta - chiar atunci cind incepe cu o constitutie democratica - sa degenereze intr-o dictatura militara. Desi a fost un lider indeajuns de ferm ca sa impiedice dezintegrarea noii natiuni, el nu a nutrit nici o clipa ambitia de a pastra puterea la nesfirsit. Nu si-a dorit sa fie nici rege, nici dictator, si a creat un precedent pentru transferai pasnic al pu­terii - un precedent ce avea sa fie respectat in Statele Unite pina in zilele noastre.
George Washington nu a fost un ginditor la fel de original si de incisiv ca alti lideri americani ai vremii, cum ar fi Thomas Jefferson, James Madison, Alexander Hamilton si Benjamin Franklin. Cu toate acestea, a jucat un rol mult mai important decit oricare dintre acei barbati straluciti. Caci Wash­ington, atit pe vreme de razboi, cit si in timp de pace, a furnizat ingredientul esential al conducerii executive, fara de care nici o miscare politica n-are sorti de izbinda. Madison a avut o contributie importanta la formarea State­lor Unite, dar cea a lui Washington a fost aproape indispensabila.

Importanta rolului jucat de George Washington depinde intr-o buna masura de felul cum este privita importanta istorica a Statelor Unite ale Americii. O estimare impartiala a acestei importante este dificil de facut de catre un american din zilele noastre. Desi Statele Unite au acumulat la mijlocul secolului al XX-lea o putere militara si o influenta politica chiar mai mari comparativ cu acelea ale Imperiului Roman la apogeul sau, puterea sa politica s-ar putea sa nu dureze la fel de mult ca cea a Romei. Pe de alta parte, pare limpede ca unele dintre realizarile tehnologice ale Statelor Unite vor fi considerate extrem de semnificative de catre alte culturi si in alte vremuri. Inventarea aeroplanului, de exemplu, si asele­nizarea reprezinta intruchiparea unui vis al generatiilor trecute, si pare de neconceput ca inventarea armelor nucleare ar putea fi considerata vreo­data ca lipsita de importanta.

George Washington este personalitatea politica americana care cores­punde in linii mari cu Octavian Augustus, primul imparat roman, chiar daca el s-a aflat la conducere o perioada mai scurta de timp si nu i se poate atribui integral meritul formarii Statelor Unite ale Americii, la care au contribuit multe alte personalitati, ca Thomas Jefferson si James Madison. Avind in vedere considerentele prezentate in paragraful anterior si dura­bilitatea realizarilor sale, este cert ca Washington a jucat un rol foarte insemnat in istoria omenirii, poate mai insemnat decit cel al unui con­ducator militar de talia lui Alexandru cel Mare sau chiar Napoleon.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate