Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» PREZENTAREA PSIHODRAMEI CA METODÃ


PREZENTAREA PSIHODRAMEI CA METODÃ


PREZENTAREA PSIHODRAMEI CA METODÃ

1. Specificul metodei

Psihodrama este o metoda terapeutica si de consiliere de sine statatoare. Ea abordeaza personalitatea din punctul de vedere al specificitatii individuale, cat si al integrarii acesteia in structurile sociale. Bazele teoretice ale psihodramei servesc la explicarea dezvoltarii indivizilor, a grupurilor si a sistemelor sociale, precum si a tulburarilor acestora.
J.L.Moreno este unul dintre intemeietorii psihoterapiei de grup si intemeietorul psihodramei. In conceptia lui despre om si viata individul, grupurile si societatile sunt considerate entitati cu potential de schimbare. Punctul de pornire al conceptiei moreniene este ideea ca in fiecare om exista un potential creativ, care insa sta la dispozitie numai limitat. Psihodrama favorizeaza descoperirea si activarea acestui potential.
Cu posibilitatile ei creative, bazate pe joc, psihodrama creaza conditiile evocarii unor situatii de viata cu scopul deschiderii de noi perspective in autocunoastere si dezvoltare. Cu ajutorul metodelor specifice ale psihodramei pot fi experientiate si facute transformabile cele mai diferite situatii de viata, de asemenea procesele sociale in grupuri, organizatii si societate. Prin procedura sociometrica se fac vizibile structurile sociale si relationale intr-un grup, devenind astfel accesibile dimensiuni sociale si politice.


2. Domenii de aplicabilitate ale psihodramei2.1. Psihodrama terapeutica ofera posibilitati de interventie in domeniul clinic ca si terapie preventiva, suportiva si in situatii de criza. Specificul metodei permite interventia pe o gama variata de simptomatologie si diagnostic.
Punerea pe scena a starilor interioare face posibila descoperirea si prelucrarea conflictelor si traumelor psihice. Retrairea acestor experiente uitate, prelucrarea lor prin actiunea psihodramatica conduce pacientul in procesul de insanatosire. Psihodrama se foloseste ca:
· tehnica terapeutica independenta, in grup sau individuala (monodrama),
· tehnica potentatoare sau mod de lucru intr-o abordare terapeutica eclectica.

Fiind o metoda orientata spre actiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat, usor transportabil in cotidian, cu efect de lunga durata.

2.2. Psihodrama pedagogica asigura aplicabilitatea conceptiei si metodelor psihodramatice in domeniul educatiei (copii, tineri, adulti) si in domenii specifice asistentei sociale. Prin activarea creativitatii si a spontaneitatii procesul educational castiga in eficienta si calitate.

2.3. Psihodrama organizationala ofera organizatiilor metode pentru a descoperi si activa competentele individuale si profesionale, contribuind la un management mai eficient al resurselor umane. Tot mai multe organizatii recunosc faptul ca flexibilitatea si angajamentul colaboratorilor, sunt decisive in dezvoltarea pe termen lung si succesul organizatiei.

2.4. Psihodrama in teatru aduce un plus de calitate in congruenta si autenticitatea personalitatii prin punerea pe scena a dinamicii personale. Libertatea de actiune astfel dobandita confera un plus de expresivitate si bogatie actului artistic.

2.5. Bibliodrama aplica conceptia si tehnicile psihodramatice in pedagogia teologica.

II. PREZENTAREA ASOCIATIEI INTERNATIONALE DE PROFIL CU CARACTERISTICILE EI
INSTITUTUL DE PSIHODRAMA PENTRU EUROPA - BERLIN - PSYCHODRAMA - INSTITUT FÜR EUROPA E.V. BERLIN

1. Idealuri si scopuri

Institutul de Psihodrama pentru Europa (in continuare PIfE) s-a infiintat in august 1989 in Amsterdam. Institutul si-a propus formarea psihoterapeutilor si altor specialisti (asistent de psihodrama, conducator de psihodrama) in domeniul grupurilor psihoterapeutice de psihodrama, a psihodramei, si a sociometriei.
Pe langa domeniile clasice (psihoterapie, consiliere, supervizie) PIfE isi propune deschiderea de noi domenii de calificare, cum ar fi psihodrama pentru pedagogi si formatori de adulti, pentru politicieni, juristi si artisti. Acestea si alte grupe profesionale nu au fost reprezentate pana in prezent in activitatea de formare a Institutului, la nivelul importantei lor sociale.
Totodata, PIfE isi asuma formarea psihodramatica si prezenta mai activa in tarile europene care au fost dezavantajate in deceniile trecute in privinta formarilor psihoterapeutice.

2. Acceptarea profesionala

Criteriile de formare PIfE asigura practicarea unor caracteristici de calificare unitare, echivalente si comparabile cu alte formari terapeutice din tarile europene. Standardul de calificare unitar si controlabil asigura o conditie importanta pentru ca psihodrama, sociometria si psihoterapia de grup psihodramatica sa dobandeasca acceptarea profesionala in tarile in care actualmente metoda se implementeaza.

3.Recunoastere si afiliere PIfE

PIfE este o organizatie umbrela cu sectiuni nationale in urmatoarele tari: Bulgaria, Germania, Norvegia, Polonia, Romania - Societatea de Psihodrama J. L. Moreno -, Ukraina. De asemenea, PIfE are membri in urmatoarele tari europene: Anglia, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elvetia, Germania, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Suedia, Ungaria.
PIfE este membru corporativ si institut de formare recunoscut al Asociatiei Germane pentru Psihodrama - Deutscher Fachverband für Psychodrama -, al Grupului German de Lucru pentru Psihoterapie si Dinamica de Grup - Deutscher Arbeitskreis für Gruppenpsychotherapie und Gruppendynamik -, si membru al Federatiei Institutelor Germane de Formare in Psihodrama - Föderation der Deutschen Psychodrama-Weiterbildungs-Institute -.
PIfE este afiliata la FEPTO - Federatia Organizatiilor Europene de Training in Psihodrama.

4. Programele de formare derulate de PIfE in Romania

PIfE a initiat si a sustinut in Romania patru programe de formare, sub conducerea unor formatori PIfE. Aceste programe sunt in concordanta cu criteriile de formare PIfE, ce corespund standardelor europene de formare in psihoterapie.
In perioada 1991-1993 au parcurs etapa de baza a formarii doua grupe, una condusa de Hildegard Gött, iar cealalta de dr. Klára Gallus si dr. Kamilla Sarkady. Aceste grupe au continuat si etapa superioara in periada 1994-1998, sustinind colocviul final in septembrie 1999. Cea de-a doua grupa a fost condusa in etapa superioara de dr. Sylvia Frenkl si Olga Kónya.
In 1995 au inceput etapa de baza a formarii alte doua grupe, una condusa de Hildegard Gött, iar cealalta de dr. Klára Gallus si dr.Kamilla Sarkady. Din 1998 s-a continuat formarea in etapa superioara intr-o singura grupa, condusa de Hildegard Gött. Aceasta grupa si-a sustinut colocviul final in septembrie 2001.
PIfE asigura in continuare, prin supervizori acreditati, urmatoarele activitati: supervizarea pentru activitatea practica din etapa superioara de formare, cat si supervizarea pentru formatorii ce conduc programe de formare S.P.J.L.M. incepand din 2000.

Conform standardelor de formare PIfE, calificarile obtinute sunt urmatoarele:

psihoterapeut de psihodrama - dupa finalizarea etapei superioare pentru cei care au studii de medicina si psihologie
conducator de psihodrama - dupa finalizarea etapei superioare pentru cei cu studii superioare in alte profile socio-umane
asistent psihodramatician - dupa finalizarea etapei de baza (I.).

Aceste calificari sunt certificate de PIfE.
Mentiune: absolventii psihodramaticieni care au studii superioare in alte specialitati: pedagogie, teologie nu solicita acreditare din partea F.R.P.

Din anul 2000 se deruleaza sub egida S.P.J.L.M. primele programe de formare in tara noastra. Formatorii au fost desemnati de PIfE din prima generatie de absolventi din Romania.

III. SOCIETATEA DE PSIHODRAMA JACOB LEVI MORENO (SPJLM)

SPJLM este o organizatie profesionala a psihodramaticienilor din Romania, care poarta numele intemeietorului psihodramei, sociometriei si sociodramei. Societatea are statut de personalitate juridica din 17 iulie 1995.

1. Istoricul infiintarii Societatii de Psihodrama 'J.L.Moreno'

Dezvoltarea miscarii psihodramatice in Romania si crearea Societatii de Psihodrama au constituit adevarata revenire in tara a lui Jacob Levy Moreno. Acesta s-a nascut in Bucuresti la 12 iulie 1892, si-a finalizat studiile medicale la Viena, iar mai apoi in Statele Unite a pus bazele Psihodramei, Sociometriei si Psihoterapiei de Grup. Daca pana in 1989 nu fusese tradus in romaneste iar metoda sa nu era cunoscuta decat din succinte referinte insumand cateva pagini, situatia s-a modificat odata cu schimbarile politice si deschiderea de dupa 1990.

Un prim contact a survenit in octombrie 1990 cand se desfasoara cu ocazia unui 'week-end terapeutic' la Covasna, un atelier de lucru psihodramatic condus de Emõke Bagdi si Ildikó Erdélyi din Ungaria. Momentul decisiv l-a constituit colaborarea intre Psychodrama Institut für Europa ( PIfE ) din Germania si Asociatia Psihologilor din Transilvania, care incepand cu 1991 organizau primele doua grupe de formare in psihodrama, un grup in limba romana condus de Hilde Gött ( Germania ) la Cluj-Napoca si un grup in limba maghiara condus de Klára Gallus si Kamilla Sarkady ( ambele din Ungaria ) la Targu-Mures.

Crearea unei societati profesionale menite sa coordoneze programele de formare si seminariile psihodramatice in Romania a prins contur dupa Conferinta PIfE de la Sofia, Bulgaria din 1993. Atunci se creaza o sectiune romaneasca a instutului german. La 6 februarie 1994 are loc sedinta de constituire a Societatii de Psihodrama 'J.L.Moreno', cei 29 de membrii fondatori elaborand Statutul SPJLM, formand structurile administrative si alegand consiliul de conducere. La 17 iulie 1995 a fost dobandita personalitatea juridica a Societatii de Psihodrama 'J.L.Moreno', ca asociatie profesionala inregistrata la Judecatoria Municipiului Cluj.

2.Obiective

- Promovarea teoretica si aplicativa a psihodramei inteleasa ca o metoda a psihoterapiei in care situatiile, conflictele si fanteziile sunt transpuse dincolo de verbalizare, in actiune, in cadrul jocului dramatic, cu scopul de a concentra ansamblul trairilor emotionale, a intuitiilor rationale si a actiunilor corporale intr-o experienta fundamentata pe evidenta vitala, facand astfel posibila modificarea atitudinilor si a comportamentelor.
- Organizarea programelor de formare a psihodramaticienilor, pe baza criteriilor avansate de Psychodrama Institut für Europa (PIfE) si in acord cu exigentele promovate de FRP si EAP.
- Promovarea si acreditarea statutului de psihodramatician, in domeniul clinic-medical, pedagogic si/sau in alte domenii umaniste inrudite.
- Facilitarea comunicarii intre profesionistii din domeniu, a cooperarii si a
schimbului de informatii intre psihodramaticieni din tara si strainatate.
- Organizarea si patronarea de reuniuni in domeniul psihodramei si a
psihoterapiei de grup, pentru valorificarea experientei si cercetarii stiintifice in domeniu.
- Facilitarea procurarii si difuzarii de informatii din literatura de specialitate

3.Realizari

- 36 membri au incheiat programul de formare, fiind acreditati de PIfE ca terapeuti/conducatori de psihodrama, respectiv ca formatori pentru psihodrama.
- SPJLM dispune de o biblioteca ce cuprinde volume in limbile romana, engleza, germana si maghiara.
- Organizarea conferintei internationale Conflicte. Rezolvarea dramei prin psihodrama, Cluj, 1998.
- Organizarea academiei internationale de vara Drumul spre sine, Garda, 2000.
- Organizarea Balului psihoterapeutilor in anii 1997, 1998, 1999, 2001.
- Publicarea periodica a buletinului informativ Psihodrama.
- In prezent sunt in desfasurare 6 grupuri de formare pentru psihodrama in localitatile Cluj, Brasov si Tg. Mures, conduse de formatori membri SPJLM, in care sunt inclusi 69 de cursanti.

4.Proiecte

- Organizarea celei de a VIII-a Conferinte Internationale PifE, Life is a Stage, in 2003 la Cluj.
- Publicarea
unui Indrumator metodologic pentru psihodrama, avandu-i ca autori pe formatorii SPJLM.

5.Adresa de contact:

Societatea de Psihodrama J.L. Moreno, Str. Borzesti nr. 25, 3400 Cluj, Romania.
spjlm_ro@hotmail.com
fax: 0264-195366

IV. SISTEMUL S.P.J.L.M. DE FORMARE IN PSIHODRAMA


Sistemul de formare al S.P.J.L.M. s-a dezbatut si s-a elaborat in cadrul sedintelor cu formatorii psihodramaticieni acreditati de PIfE in Romania, cu participarea doamnei Hilde Gött, formator si supervizor PIfE.
Acest sistem a fost aprobat in sedinta largita a Consiliului de Conducere S.P.J.L.M. din data de 25.03.2000.
Criteriile si metodologia de formare acceptate de S.P.J.L.M. sunt echivalente cu cele europene. Programul de formare S.P.J.L.M. a fost conceput in ideea echilibrarii standardelor PIfE cu cele ale A.R.P., cu scopul ca psihodrama si calificarile psihodramatice sa dobandeasca acreditarea psihoterapeutica in tara noastra.

1.Preconditiile participarii la formare sunt urmatoarele:

· participarea la seminarul de initiere,
· participarea la seminarul de admitere, cu recomandarea scrisa din partea conducatorilor pentru continuarea formarii,
· interviu personal cu cel putin unul dintre formatori; implinirea a 25 de ani la data inceperii cursului,
· studii universitare in medicina, psihologie, psihopedagogie speciala, asistenta sociala pentru candidatii interesati de formare in etapa de baza. Calificarea obtinuta este asistent de psihodrama.
· absolvirea certificata a etapei de baza (I.) si studii superioare in medicina, psihologie, psihopedagogie speciala, asistenta sociala, pentru candidatii interesati si de etapa superioara de formare. Calificarea obtinuta este conducator de psihodrama.
· absolvirea certificata a etapei de baza (I.) si licenta in psihologie sau medicina pentru candidatii interesati si de etapa superioara de formare. Calificarea obtinuta este psihoterapeut de psihodrama.

2. Etape si calificari

Etapa introductiva
Etapa de baza (I.) - pentru calificarea de asistent psihodramatician
Etapa superioara (II.) - pentru calificarile de psihoterapeut si conducator de psihodrama.

2.1 Etapa introductiva
Componentele etapei sunt:

a) seminar introductiv
Durata: 18 ore (o ora este socotita cu 60 de minute). Participantul primeste un certificat care sa ateste parcurgerea unitatilor de initiere.
(In psihodrama 1 unitate = 6 ore.)
b) seminarul de admitere
Durata: 18 ore. Participarea si rezultatul favorabil atestat (acceptare) din partea conducatorilor sunt conditii necesare pentru inregistrarea in etapa de baza.
c) interviu personal
Durata: aprox.1 ora. Inainte de participarea in etapa de baza candidatul trebuie sa aiba o discutie cu conducatorii grupului de formare, pentru o informare detaliata asupra conditiilor de formare. Decizia pentru inceperea formarii implica asumare unor responsabilitati pentru cel putin doi ani, motiv pentru care este important sa analizeze cat mai multe aspecte personale si profesionale, inclusiv posibilitatile sustinerii administrative si financiare pe parcursul formarii.

2.2. Etapa de baza (I.)
Componentele acestei etape sunt:

a) grup constant de autocunoastere, cu conducatori de psihodrama stabili.
Durata: 240 de ore. Grupul de formare se intalneste cate 18 ore, de preferinta la sfarsit de saptamana, pe parcursul a cel putin doi ani.
b) seminarii pe teme speciale
Durata: 72 de ore. Intre aceste seminarii speciale este obligatoriu cel de experimentare si analiza a dinamicii de grup (de 36 de ore), la care participa si conducatorii grupului constant.
c) seminarii de teorie si metoda
Durata: 90 de ore, din care 30 de ore de teorie si metodica in grupul constant, cu formatorii.
d) studiu individual
Durata: 100 de ore. Aprofundarea teoriei si metodicii psihodramatice se concretizeaza in elaborarea si prezentarea unui referat teoretic, a unei analize de proces si a trei protocoale.

2.3.Etapa superioara (II.)

Criteriile S.P.J.L.M. sunt in curs de elaborare si le vom comunica inaintea inceperii programelor de formare - etapa superioara (2002).

3. Continuturile activitatilor cuprinse in sistemul de formare

3.1. Etapa introductiva

· ofera celor interesati o prima impresie despre continutul, stilul de lucru si metodele psihodramei
· faciliteaza decizia candidatului de a incepe etapa de baza
· decizia conducatorilor privind acceptarea/neacceptarea candidatilor la formare.

3.2.Etapa de baza (I.)

a) activitate psihodramatica in grup constant

· autocunoasterea ca scop principal, astfel incat cei care se formeaza sa poata identifica si conduce in mod adecvat dinamica psihica personala si implicarea proprie in procesul de formare
· dezvoltarea individuala, tinand cont de teoria moreniana a personalitatii, vizand criteriile: spontaneitate, autenticitate, creativitate
· dezvoltarea ca membru al grupului prin participarea la procesul de consolidare al acestuia, prin dobandirea unei viziuni de ansamblu a acestui proces si prin cresterea permeabilitatii la aprecierile celorlalti membri
· familiarizarea cu tehnicile psihodramatice: schimbul de rol, jocul de rol, sociometria, atomul social, etc.

b) seminarii pe teme speciale

· aplicarea psihodramei in domenii specifice: diagnostic, neuroze, psihoze, dependente, probleme de cuplu si familie, managementul conflictelor etc.
· tehnici psihodramatice speciale: atomul social, sociodrama, prelucrari de vise, etc.
· dinamica de grup: experimentarea interactiunilor dintre grupuri psihodramatice.

c) seminarii de teorie si metoda

In continuarea pregatirii teoretice asigurate de studiul academic de baza, in formarea psihodramatica se vizeaza urmatoarele continuturi:
· geneza psihodramei si dezvoltarea ei ulterioara
· psihologia dezvoltarii dupa Moreno
· formele relatiei (empatie, tele, transfer)
· atomul social
· teoria rolurilor dupa Moreno
· interactiune, procese de grup, legi sociometrice
· fundamentarea diferitelor tehnici in psihodrama si sociometrie pe baza acestor teorii.

d) studiu individual

· aprofundarea continuturilor teoretice si practice
· conceperea si sustinerea urmatoarelor materiale:
· referat teoretic pe una din temele studiate
· trei protocoale individuale
· protocol la analiza de proces de grup.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate