Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Gestalt-terapia si terapia unificarii la copil


Gestalt-terapia si terapia unificarii la copil


Gestalt-terapia si terapia unificarii la copil

Integrarea polaritatii prin metafora si miscare corporala

In gestaltterapia copilului, este bine ca si copilul sa inteleaga rolul si caracterul inerent al polaritatii in personalitate. Partile opuse pot fi reliefate in sentimentele pe care copiii le cunosc: dragoste-ura, tristete-bucurie etc. Orice copil este derutat atunci cand simte ura, rautate fata de persoana pe care, de fapt, o iubeste. El este uimit atunci cand o persoana pe care o considera curajoasa, puternica si protectoare se simte in anumite situatii slaba si neajutorata.

Exista mai multe tehnici care se centreaza pe aceste polaritati, printre care amintim:

- Desenul

- Modelajul si colajul din elemente naturale(frunze,pietre,etc)-colajul din elem. naturale este o tehnica specifica unificarii.

- Tema 'stil-scoala'- acest exercitiu implica repetarea intrebarii'cine sunt?, si notarea fiecarui raspuns asa cum apare el. De exemplu: "Sunt lenes', "Sunt un bun inotator' etc.

Un alt exercitiu este desenarea unei placinte, care ulterior sa fie impartita in mai multe segmente/sectoare; in fiecare segment fiind apoi trecut un cuvant care reprezinta o parte a Sinelui.- Metafora unificatoare - metafora poate fi un mijloc de comunicare intre terapeut si clientul sau,cu atat mai mult daca aceasta este copil.Copilul este stimulat si incurajat sa intre in rolurile personajelor imaginate de sine,care nu sunt altceva decat parti ale personalitatii sale,de multe ori polare.

-Miscarea corporala si blocajele - in general, modul in care stam sau in care ne miscam, felul in care ne folosim corpul si il imbunatatim sunt subiecte importante atat pentru adult cat si pentru copil. Copiii sunt mai perseverenti decat adultii; daca apar probleme, nu renunta, ci vor incerca repetat, pana cand in cele din urma vor avea succes. Este posibil ca, la un moment dat, in copilarie sa se intample ceva care sa blocheze acest proces, de exemplu o boala sau o interventie a a parintilor. Deconectarea de corpul lui il va face pe copil sa piarda sensul Sinelui, ca si puterea lui fizica si morala, de aceea constientizarea, intelegerea, si acceptarea partilor sinelui permit o intarire a Sinelui dar si o mare autodeterminare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate