Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu parintii divortati


Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu parintii divortati


Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu parintii divortati

In cazul divortului parintilor, chiar daca nu toti copiii sunt grav afectati, multi au dificultati sociale si emotionale. Copiii care au suport material, care au suferit putine schimbari de mediu, cu o imagine pozitiva de sine, ai caror parinti au abilitati de comunicare bune, se adapteaza mai bine divortului parintilor. Ceilalti sunt profund afectati.

Intre 6-8 ani, copiii nu fac distinctia clara intre ce simt ei si ce simt parintii lor. Prin urmare, vor reactiona la divort prin tristete si sentimente de abandon, sunt inspaimantati de incertitudinea situatiei, devin extrem de anxiosi, au cosmaruri, activitatea sociala are de suferit in aceste conditii. Se pot simti neiubiti de tatal sau de mama absenta si pot fi foarte furiosi, deoarece se simt rejectati.

Ei pot sa aiba probeleme de concentrare a atentiei, pot izbucni in plans la orice provocare. La scoala pot sa puna la grea incercare rezistenta profesorilor. Pot deveni furiosi la orice mic incident si au tendinta sa provoace profesorii si consilierul scolar. Simtul abandonului poate afecta serios increderea si eficienta scolara.Copiii intre 8-12 ani pot separa nevoile lor de nevoile parintilor lor. Oricum insa, pot simti pierdere, rejectie, frica, singuratate, rusine ca parintii lor se despart. La aceasta varsta, ei pot simti simptome psihosomatice (dureri de cap, de stomac). Daca la 6-8 ani sentimentul predominat era tristetea, acum se intalneste de obicei furia, invinovatesc frecvent pe unul din parinti si isi descarca furia asupra acestuia.

La scoala au dificultati de concentrare a atentiei si o slaba implicare in sarcinile scolare, dar sunt ocazii cand se implica exagerat in activitatile scolare, ca mecanism de fuga fata de situatia familiala, de asemenea pot intra in conflicte cu colegii si profesorii.

Adolescentii pot raspunde la divortul parintilor prin utilizarea de alcool, droguri ilegale, delicventa, promiscuitate.

Obiectivele consilerului care lucreaza cu copii/adloescenti/tineri ai caror parinti sunt divortati sunt urmatoarele:

Acceptarea de catre acestia ca divortul s-a intamplat si ca parintii lor nu mai sunt casatoriti;

Iesirea din conflictul cu parintii si centrarea pe aspectele vietii lor;

Rezolvarea furiei si a sentimentelor de invinovatire;

Acceptarea faptului ca divortul este un aranjament permanent si ca parintii lor nu se mai impaca;

Initierea de noi relatii (evitarea izolarii sociale).

Desi, de obicei, se utilizeaza consilerea individuala si cea de grup este benefica, in cea de grup punandu-se accentul pe intelegerea si exprimarea sentimentelor legate de divort, dobandirea abilitatilor de a face fata schimbarilor din viata lor si imbunatatirea imaginii de sine si a atitudinii fata de parinti. Consilierea de grup ofera un bun suport afectiv.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate