Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Programarea neurolingvistica si consilierea scolara


Programarea neurolingvistica si consilierea scolara


Programarea neurolingvistica si consilierea scolara

Programare neurolingvistica se defineste in functie de 3 elemente cheie:

Programarea relationata cu schimbarea patern-urilor comportamentale;In relatie cu functionarea sistemului neurologic;

Lingvistica relationata cu limbajul.

Intemeietorii N.L.P.-ului sunt R.Bandler si J.Grinder (1976). N.L.P.-ul a derivat din studierea unor personalitati, oameni de succes, din diverse domenii, care au obtinut rezultate remarcabile in cariera si viata personala. Promotorii N.L.P.-ului , ca viziune sistemica, in anii 1980, au fost Robert Dilts si S.Epstein.

Principiile care stau la baza N.L.P.-ului sunt:

Experienta noastra deriva din informatiile percepute cu ajutorul simturilor (vizual, auditiv. kinestezic, olfactiv, gustativ)-V.A.K.O.G. Simturile influenteaza procesarea informatiei percepute: retinerea, manipularea si reactualizarea .

Avem abilitati de a invata din propria experienta.

Cu totii avem anumite modele despre lumea inconjuratoare care ne determina comportamentul.

Orice comportament are un scop

Toate resursele de care avem nevoie la un moment dat le putem extrage din propria experienta.

In principal, "Daca cineva poate, toti pot !", pentru ca exista posibilitatea de a transfera abilitati si capacitati de la o persoana la alta persoana.

Exista o solutie pentru fiecare problema.

Nu exista esec, ci doar feed-back. Daca ceea ce facem nu este eficient, trebuie incercat ceva diferit.

Harta nu este teritoriul. Reprezentarea mentala nu este realitatea.

Tehnologia N.L.P.

N.L.P.-ul este un model pentru atingerea excelentei. Acest proces presupune actiuni de schimbare la diferite nevele in cadrul persoanei. Procesul de schimbare se poate rezuma astfel:

Aflarea starii(mentale) prezente a persoanei;

Pregatirea si implementarea resurselor potrivite pentru a..;

Atinge starea mentala dorita.

Toate tehnicile N.L.P. sunt astfel organizate incat, sa defineasca si sa identifice starile curente starile curente si starile dorite ale diferitelor nivele "variabile" pentru ca, mai apoi sa acceseze si sa implementeze acele resurse pentru a produce efectul dorit: schimbarea individului in sensul starii dezirabile, schimbare ce trebuie sa fie eficienta si ecologica.

Relatia terapeutica in N.L.P.

De obicei, avem un "raport" cu oameni care sunt ca noi :arata la fel, se comporta asemanator noua. Stim ca atunci cand vrem sa fim acceptati intr-un grup, ne comportam normelor grupului. Din aceasta idee reiese ca, raportul este un proces natural si ca poate sa apara atat la nivel constient cat si la nivel inconstient. Raportul consta in matching(potrivire) si pacing(tempou). Pentru potrivirea unei relatii de consiliere adecvate, care sa faciliteze o compleanta a subiectului la terapie si consiliere este nevoie din partea consilierului de observarea comportamentelor subiectului si de o adaptare la acele comportamente. Inceputul se face prin observarea atenta a posturii si gesturilor, a comportamentelor verbale si nonverbale, a respiratiei cu ritm locatie. Oamenii percep lumea inconjuratoare cu ajutorul simturilor. Unii dintre noi, preponderent vizuali, au nevoie "sa vada situatiili"; altii au nevoie sa fie orientati spre "auditiv-aud ce se intampla" etc. Mai putini oameni au obiceiul sa foloseasca cuvinte legate de simtul olfactiv sau gustativ:"x este o persoana dulce". Desi, avem stiluri mixte, unul este predominant si se pune in evidenta la nivelul limbajului prin cuvintele si predicatele alese. Este foarte folositor sa observam stilul clientului si sa potrivim propriul stil la acesta, pentru ca in felul acesta ajungem mai usor la realizarea si dezvoltarea unui raport, la o mai buna intelegere a modelului subiectului, la o mai buna deschidere catre comunicare. S-a constatat ca pentru o interventie eficienta este mai bine sa folosim cat mai multe modalitati decat sa ramanem ancorati in stilul predominant al clientului.Putem recurge la intrebari de genul:"Poti sa-mi descrii rezultatul la care vrei sa ajungi?","Cum te-ai simti?","Cum ar suna acest rezultat?"

Tehnici si abilitati N.L.P.

Tehnicile urmatoare pot fi utilizate in optimizarea relatiei de consiliere si pot fi utile pentru antrenarea clientului, pentru o mai buna adaptare:

a)      Decodificarea si eficientizarea comunicarii:

Identificarea si acordarea celor mai potrivite cuvinte si reprezentari ale clientului cu scopul de a crea ceea ce in N.L.P. se numeste un "raport".

Temporarea (pacing) prin acordarea si oglindirea (mirroring) a posturii expresiei faciale, a gesturilor si a miscarilor corporale, a tonului si tempoului vocal al unei persoane in acelasi scop de a stabili raportul cu persoana.

Traducerea experientei senzoriale in sisteme reprezentationale (V.A.K.O.G.), redefinirea acesteia de la un sistem reprezentational la altul cu scopul de a mari intelegerea intre indivizi, mai ales in cazurile in care exista blocaje la nivel de comunicare.

Analiza in profunzime a limbajului si extragerea elementelor de limbaj de baza pentru a reusi sa transmitem mai usor propriile experiente, stari si obiective, celor din jur.

b)      Acuitate senzoriala si calibrare:

Observarea si utilizarea a ceea ce in N.L.P. se numeste "indici de accesare si microindici comportamentali" pentru a intelege mai bine strategiile persoanei prin care aceasta isi organizeaza si eficientizeaza experienta.

Cresterea constientizarii sistemelor reprezentationale si a impactului pe care acestia le au in construirea hartilor urmau astfel incat sa putem evalua mai bine si mai repede, efectele acestora asupra clientilor.

Identificarea starilor si mesajelor duble numite "stari incongruente" atat la nivel de comunicare cat si la nivel de credinte, comportament si identitate in ideea de a reduce la minim starile de confuzie, frustare eronata, a starilor proprii si ale celorlalti.

c)       Ancorarea

Ancorarea starilor pozitive si negative numite in N.L.P. "resurse" care au avut loc intr-un anumit context si apoi "lansarea" acestei ancore pentru a accesa rapid acele stari si experiente pozitive,     care pot fi folosite ca resurse intr-un nou context. Toate resursele de care avem nevoie sunt deja in indivizi. De cele mai multe ori nu este nevoie sa ne cream noi si noi comportamente si atitudini. In viziunea N.L.P.,provocarea este accesarea resurselor (stari si experiente) pe care clientii, deja le au si folosirea lor eficienta, in noi contexte si implementarea lor in noi strategii de succes.

Identificarea si ruperea relatiilor si a strategiilor ineficiente intre indivizi si grupuri , pentru a spori flexibilitatea.

d) Cadrarea si recadrarea comportamentelor si a starilor problema se realizeaza in virtutea presupozitiilor N.L.P. dupa care exista o intentie pozitiva in spatele fiecarui comportament si fiecare comportament este folositor intr-un anumit context. Obiectivul este aici, de a crea o modificare in perceptiile oamenilor astfel incat comportamentul problema sa fie rezolvat mai eficient. Aceasta recadrare duce la privirea problemei dintr-un alt punct de vedere si in final oamenii pot mai usor:

- sa separe identitatea ca persoana de comportamentele persoanei respective;

-oamenii nu sunt totuna cu suma comportamentelor lor;

- sa mentina intentia pozitiva din spatele comportamentului

problematic chiar daca acest comportament nedorit este neschimbat;

-sa realizeze si sa mentina efectele secundare, "dar sunt efecte secundare pozitive" ale comportamentului problema, fapt ce ajuta la mentinerea "ecologiei" sistemului prin faptul ca in sine persoana este O.K. si doar comportamentul sau este nedorit.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate