Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
DESCRIEREA TIPURILOR INTROVERT , EXTROVERT , AMBIVERT DUPA EYSENCK


DESCRIEREA TIPURILOR INTROVERT , EXTROVERT , AMBIVERT DUPA EYSENCK


DESCRIEREA TIPURILOR INTROVERT , EXTROVERT , AMBIVERT DUPA EYSENCK

Introvertul :

Este linistit , retras , introspectiv , ii place mau mult sa studieze singur decat sa aiba relatii cu oamenii , are o bogata viata interioara , este deci tipul ganditor, creativ , productiv , fiind bun pentru cercetare , dar este foarte putin sociabil . Poseda gandire abstracta , dar ii lipseste spiritul de observatie . Fiind prea mult concentrat asupra gandurilor sale interioare , este rupt de exterior si ca atare este un slab observator , lipsindu-i spiritul de observatie in exterior .

Prezinta tensiuni si preocupari interioare permanente . Ii lipsesc modalitatile de exprimare a bogatelor lui trairi interioare . De aceea este si foarte greu de cunoscut un asemenea tip. In raporturile cu oamenii este rezervat si distant. Are tendinta de a-si face planuri inainte de a actiona si este neincrezator in impulsul momentului . Nu-i plac emotiile puternice , agitatia si este inclinat spre un mod de viata foarte ordonat . Isi domina sentimentele si agresivitatea , nu se irita usor si nu isi pierde usor stapanirea de sine . Este oarecum pesimist , tinde sa se subaprecieze , dar este un om de incredere pentru ceilalti , desi lui ii lipseste partial increderea in sine .Extrovertul :

Este sociabil , ii plac activitatile distractive , are multi prieteni , simte nevoia de a discuta cu oamenii si nu ii place sa citeasca sau sa studieze de unul singur .

Isi asuma usor riscul , este aventuros si se expune la pericole . Tinde spre emotii puternice , doreste agitatia , actioneaza dupa inspiratia momentului si este in general impulsiv . Ii place sa faca glume , feste , si de cele mai multe ori el are un raspunc dinainte pregatit . Este oscilant , nepasator , optimist , ii place sa rada si sa fie vesel . Are tendinta de a fi agresiv si de a-si pierde usor stapanirea de sine . Nu este o persoana de nadejde .

Este un tip artistic , inclinat spre exterior , fiind deci un bun observator . Prezinta gandire concreta , vorbire alerta si sacadata , are multe initiative si este un bun organizator .

Tinde sa se supraaprecieze si sa accepte numai propriul punct de vedere iar uneori manifesta atitudini absurde . Mai prezinta tendinte antisociale .

Ambivertul :

Este media celor doua tipuri descrise .

Testul Berger (Scala acceptarii de sine)

Scorurile cuprinse intre 0-110 sunt considerate scazute pe aceasta scala si exprima o acceptare de sine scazuta. Acest scor poate fi interpretat ca reflectare a unui punct de vedere negativ despre sine si sentimentul ca altii au un punct de vedere negativ.

Nu este ingrijorator daca se obtine un scor apropiat de 110. Scorurile mai mici de 110 sunt un motiv de ingrijorare si reflecta o acceptare de sine scazuta. Acceptarea de sine scazuta influenteaza foarte mult actiunile subiectului, de la nivelul de incredere in munca si senzitivitatea fata de prieteni pana la sentimentele de valoare din familie.

Media scorurilor este cuprinsa intre 111-150. Pentru subiectul care obtine un asemenea scor semnifica ca se poate confrunta la un moment dat cu o situatie data fiind plin de incredere, dar este si sentimentul ca ar face fata mult mai bine intr-o situatie diferita si la un alt moment dat. Acest nivel al acceptarii de sine descrie felul in care cei mai multi dintre noi suntem, admirandu-ne intr-un moment, blamandu-ne intr-altul. Pentru cei mai multi dintre noi aceasta este o reflectie corecta despre propriile abilitati si incercarea de a face lucrurile mai bine. Fixarea de scopuri prea inalte (nerezonabile) reduc sentimentele pozitive. Linia dintre scorurile medii si scorurile inalte privind acceptarea de sine reflecta atitudinea despre ceea ce trebuie sa facem.

Scorurile inalte 151-180 reflecta faptul ca subiectul este increzator de sine si de propria valoare individuala. Aceste persoane sunt considerate ca usor abordabile si capabile sa accepte in mod obiectiv aprobarile si criticile altora. In plus aceste persoane au un comportament bazat pe valori internalizate si acceptarea responsabilitatii, oricare ar fi consecintele acestui comportament.

Aceste pesoane se simt confortabil avand abilitatea de a se descurca cu orice fel de probleme sau provocari ce apar si in plus au un sentiment optimist despre viata.

Testul Rosenberg (Imaginea de sine)

Sub 20 de puncte, si chiar 20 - imaginea de sine scazuta; probleme cu stima si respectul de sine sau identitate de sine slab conturata, fara incredere in propriile forte;

21 - 30 de puncte - imagine de sine bine conturata, echilibrata;

Peste 30 de puncte - imagine de sine exacerbata, incredere oarba in propriile forte si posibilitati; supraevaluare posibila.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate