Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Cercetatori in psihologia experimentala


Cercetatori in psihologia experimentala
Cercetatori in psihologia experimentala

Cathz Andreson si-a luat licenta in psihologia experimentala la Universitatea din Colorado. Dupa ce a terminat prin sustinerea tezei de dizeratie, s-a afliat la Centrul de Stiinte ale Sanatatii al Universitatii din Colorado, unde s-a angajat in cercetarea psiho-fiziologica a tulburarilor generate de stres, si la Universitatea din Denver, unde a activat ca cercetator asociat in Proiectul de Evaluare Sistematica a Sanatatii Mentale. În mod curent ea supervizeaza testele de cercetare si activitatile de selectie pentru statul Colorado.

Alexander R. Askenasy este savant cercetator al Institutului de Psihiatrie al statului New York si profesor asistent de stiinte social-clinice in psihiatrie la Universitatea Columbia. Si-a luat licenta in psihiatrie la Universitatea Columbia in anul 1962. Este autorul unei carti intitulate “Atitudini fata de pacientii mentali”: Este un studiu transcultural, iar printre articolele lui mentionam: Unele efecte ale calitatii de membru al claselor sociale, grupurilor etnice – cu accent pe greutatea (efectul) evenimentelor stresante ale vietii. Au colaborat B.P. Dohrenwend si B.S. Dohrenwend.
J.Bastians este profesor si presedinte al sectiei de psihiatrie al Universitatii de Stat Leyden – Olanda, unde el a activat din 1964. În perioada 1954-1963 a fost director al Institutului Psihanalitic din Amsterdam. A fost presedinte al multor societati din domeniul psihiatriei. În prezent este presedinte al Colegiului International de Medicina Psihosomantica. Principala lui activitate este dedicata consecintelor psihosomantice si psihiatrice ale stresului generat de razboi. Din 1957 si-a concentrat toate eforturile pe tratarea supravietuitorilor dezastrelor generate de oameni. În anii ulteriori, impreuna cu colaboratorii lui a publicat 3 carti despre efectele teroriste in Olanda.

Deborah Belle este cercetator asociat si lector la Scoala de Institutori Educationali a Universitatii Harward, unde ea este de asemenea director al proiectului “Stresul in familie”. Si-a luat licenta in educatie in 1976 la Laboratorul de Dezvoltare Umana al Scolii de Institutori Educationali din Harward. Este co-editorul studiului Sanatatea Mentala a Femeilor si editor al studiului Stresul aparitiei de alti nou-nascuti: un context al depresiei.

Adrew G. Billings este cercetator asociat al Laboratorul de Ecologie Sociala al centrelor medicale ale Administratiei Veteranilor si Universitatii Stanford.

Arthur S. Blank Jr. M.D. a fost psihiatru in trupele armate din Vietnam (1965-1966) si a predat la Universitatea Yale si de atunci practica psihiatria in New Haven. A activat ca consultant principal de psihiatrie in sistemul arhirational al Administratiei Veteranilor pentru 126 de centre pentru veteranii din Vietnam incepand cu anul 1979 iar in mod curent este angajat in studiul efectelor continue ale stresului de razboi asupra veteranilor. Recent a fost numit director national al programului de consiliere pentru veteranii din Vietnam.

Joseph V. Brady este profesor de biologie comportamentala a Scolii Universitare de Medicina John Hopkins. Si-a luat licenta la Universitatea din Chicago in 1951 si a participat in urmatoarele doua decenii la dezvoltarea si conducerea programului de cercetare interdisciplinara in neuropsihiatrie la Institutul de Cercetari Militare Walter Reed. Studiile publicate de el s-au concentrat pe analiza experimentala a comportamentului emotional, psihologiei comportamentale si farmacologiei comportamentale, cu o contributie recenta in “Învatare si conditionare (in Medicina comportamentala – teorie si practica, O.F. Parleau si T.P. Brady – ultimele doua fiind edituri).

Sholmo Breznitz este profesor de psihologie si director al Centrului Ray D. Wolfe pentru Studiul Stresului Psihic al Universitatii Haifa (Israel). A scris intensiv in domeniul spaimei anticipatorii (frica anticipata), al falsei alarmari si al psihologiei sanatatii. Este editorul unei carti intitulate “Ignorarea Stresului”, publicata in 1982

Roy Cameron este profesor de psihologie la Universitatea Saskatehewan, Saskatoon. Si-a luat licenta in psihologie la Universitatea din Waterloo, Ontario (Canada), in 1976. A colaborat cu Dr. Meichenbaum intr-un numar de proiecte cognitiv-comportamentale si in dezvoltarea instruirii pentru inocularea stresului. Doctorul Cameron este autorul unui numar de capitole care au teme din domeniul interventilor congnitiv-comportamentale, al rezistentei pacientilor si al medicinii comportamentale.

Margaret A. Chesney este director al Programului de Medicina Comportamentala al Institutului de Cercetari Internationale Stanford. Si-a luat licenta in consiliere de psihologie clinica la Universitatea de Stat Colorado si a fost membru al Comisiei Postdoctorale al Unitatii Terapeutice comportamentale de la Institutul Psihiatric din Pennsyvania de Est de pe langa facultatea de Medicina. În mod curent ea conduce un program de cercetare in medicina comportamentala (program axat pe identificarea trasaturilor ilustrative ale bolilor coronariene de tip A [model comportamental] mecanismele etiologice care fac conxiunea tipului de comportament cu afectiunea). Programul mai este axat pe predictorii aderentei la tipul de comportament de insanatosire si pe dezvoltarea si evaluarea interventiilor comportamentale in stabilirea unor ocupatii pentru astfel de probleme de sanatate cum ar fi hipertensiunea esentiala.

Sydney Cobb este profesor emerit de sanatate comunitara si psihiatrie la Universitatea Brown. A predat epidemiologia si a facut cercetare la Universitatea din Pittsburg, la Universitatea din Michigam si la Universitatea Brown. În timp ce a activat la Michigam era director de program in Centrul de Cercetare Observationala si a primit Premiul de Cariera Stiintifica al Institutului National de Sanatate Mentala. Este membru al diferitelor organizatii profesionale – inclusiv Societatea Psihomatica Americana, pentru care a a activat ca presedinte.

Leonard R. Derogatis este director a Diviziunii de Psihologie Medicala si profesor asociat de psihologie medicala si oncologie la Facultatea de Medicina a Universitatii John Hopkins. Principala lui arie de cercetare include determinarile clinice si psihopatologice – cu accent special pe evaluarea psihologica din mediul medical. În acest domeniu el a fost interesat indeosebi de problemele psihologice ale bolnavilor de cancer. Dr. Derogatis activeaza de asemenea ca director de cercetare la Sectia Consultionala pentru Comportamente Sexuale a Universitatii John Jopkins si a efectuat cercetari remarcabile la evaluarea tulburarilor sexuale. El este de asemenea autorul a zece teste psihologice distincte si al unor scari de cotatie si a publicat peste 60 de rapoarte stiintifice.

Barbara Snell Dohrenwend este profesor si sef al diviziunii de Stiinte Sociomedicale al Facultatii de Sanatate Publica a Universitatii Columbia. A luat licenta in psihologie la Universitatea Columbia. Este co-autor (impreuna cu Bruce P. Dohrenwend) a studiului “Evenimentele Stresante ale Vietii”. Ea a fost presedinte al sectiei de Psihologie Comunitara al Asociatiei Psihologilor Americani. Ea mai este copermiant (impreuna cu Bruce P. Dohrenwend) al Premiului pentru Contributii Remarcabile la Sectia de Psihologie Comunitara din anul 1980 – sub egida Asociatiei Psihologilor Americani.

Bruce P. Dohnrenwend este seful Fondului de Finantare al Cercetarii in Psihiatrie, profesor la Colegiul de Medici si Chirurgi al Universitatii Columbia. Si-a luat licenta in psihologia sociala al Universitatii Cornell. Activeaza ca director al Programului de Instruire si Cercetare al Universitatii Columbia, program care vizeaza epidemiologia psihiatrica si este sprijinit de catre Institutul National de Sanatate Mentala. El mai este de asemenea principal investigator in doua proiecte de cercetare ale I.N.S.M. (Institutul National de Sanatate Mentala) in domeniul epidemiologiei psihiatrice. Detine un premiu de cercetare stiintifica acordat de diviziunea de Psihologie Comunitara din cadrul Asociatiei Psihologilor Americani. Este coautor (cu Barbara Snell Dohnrenwend) la Statutul Social al Tulburarilor Psihologice si co-editor (tot cu sotia) la Evenimente Stresante ale Vietii: Efecte si natura lor.

Jean Edwards este in mod curent psihometrist la Spitalul General Estic din Toronto si cercetator asociat la sectia de psihologie a Universitatii York. Si-a luat masteratul al Universitatea York, in 1973. Printre publicatiile se afla (imtreuna cu N.S. Endler) “Cercetarea Personalitatii dupa Interactiunile Terapeutice asupra Persoanei “ perspective in psihologia interactionala , Lucrare editata de L.A. Pervin si M. Lewis.

Norman S. Endler este in mod curent profesor de psihologie la Universitatea York. Si-a luat licenta in psihologie la Universitatea din Illinois in 1958 si este co-editor (cu D. Magnusson) la doua carti din domeniul psihologiei interactionale. “Psihologia interactionala si personalitatea la un moment de rascruce” si “Elemente curente de psihologie interactionala” . El a scris de asemenea numeroase articole despre personalitate, anxietate si influente sociale. El a fost presedinte al sectiei de psihologie a Universitatii York si a primit Medalia Jubiliara de Argint a Canadei (Regina Elisabeta II) 1978.

Seymour Epstein este profesor de psihologie si presedinte al Programului de Personalitate la Universitatea Massachusetts. Si-a luat licenta in psihologie la Universitatea Wisconsin(1953) si a obtinut diploma de psihologie clinica si calitatea de membru al Asociatiei Psihologilor Americani. A lucrat in mai multe echipe editoriale pentru jurnale profesionale si a fost consultant editorial pentru mai multe publicatii; a activat in sectiuni de studiu pentru Institutul National de Sanatate Mentala si a prestat activitate consultationara pentru mai multe organizatii nationale si internationale.

Susan L. Farber este un profesor asistent de psihologie in cadrul programului de psihologie clinica al Universitatii din New York. Si-a luat licenta in psihologie la Colegiul Profesoral al Universitatii Columbia, in 1973. În afara de publicarea lucrarii “Gemenii identici cu evolutii diferite” : o reanaliza, ea a mai scris si in domeniile adoptiilor, testarilor si evolutiei copiilor.Marjorie Fiske este profesor de psihologie sociala si fost director al programului doctoral pentru cercetarea imbatranirii si dezvoltarii umane al Universitatii San Francisco, California. Printre publicatiile ei se afla “Patru Stadii ale vietii”, “Evul Mediu” si aproximativ 100 de articole si capitole incluse in carti si jurnale de specialitate. A activat si activeaza in societati gerontologice, psihologice si sociale americane si detine functia de consilier sau de membru in administratia mai multor jurnale si organizatii educationale. Principalele ei directii de cercetare sunt in domeniul stresului generat de schimbarile sociale sau personale si adaptarii in viata adulta.

Calvin T. Frederick este sef al Serviciului Psihologic al Centrului Medical din Administratia Veteranilor din Los Angeles (California) si este profesor in rezidenta la catedra de psihiatrie a Universitatii din Los Angeles. A activat ca consilier al organizatiei de Sanatate Panamericana in America Centrala si de Sud unde a studiat decesele violente. Opera lui a fost intens publicata si a servit in numeroase comitete guvernamentale care se ocupau de insanatosirea mentala, inclusiv Administratia Consultativa pe probleme de sanatate a guvernatorului in Three Mile Island.

Leo Goldberger este profesor de psihologie si director al Centrului de Cercetare pentru Sanatate Mentala al Universitatii din New York. A publicat in mod extensiv in domeniul tipurilor de privatiune senzoriala, personalitate si stilurile cognitive. Este in mod curent editor-sef de psihanaliza si gandire contemporana – un jurnal trimestrial.

Norma Haan este savant cercetator la Intitutul de Dezvoltare Umana, al Universitatii Berkeley, California. Ea este autorul lucrarii “Rezistenta psihica si autoapararea”: procese de autoorganizare ambientala si al unui numar de studii consacrate acomodarii cu viata stresanta si stresului provocat de conflictele morale si dimensiunile politice.

Vernon Hamilton este lector senior si tutore in psihologie al Universitatii Reading (Anglia). Si-a luat licenta in psihologie in 1956 si a devenit diplomat in psihologia paranormala in 1956. Este coeditor la doua volume “Dezvoltarea proceselor cognitive” (cu M.D. Vernon) si “Stresul uman si congnitia”: abordare de prelucrare informationala (cu D.M. Warburton).

Allan H. Harris este profesor asociat de biologie comportamentala la facultatea de medicina a Universitatii John Hopkins. Si-a luat licenta in psihologie in 1969 la Universitatea Columbia. Este interesat de cercetarea conditionarii si invatarii, mai ales prentu ca acestea doua de controlul comportamental-ambiental al functionarii cardiovasculare.

Keneth A Holroyd este profesor asociat de psihologie clinica in departamentul de psihologie si diviziunea de psihiatrie si medicina comportamentala ale Universitatii Ohio. Dr. Holroyd este interesat de aplicarea modelelor teoretice curente ale fenomenelor de stres la problemele nerezolvate de prevenirea si managementul clinic al tulburarilor generate de stres. În activitatea lui de cercetare a evaluat interventiile de management al stresului in tratarea durerilor de cap recurente, in prevenirea hipertensiunii esentiale si in identificarea indivizilor cu risc fata de aceste tulburari.

Robert R. Holt si-a luat licenta in psihologie la Universitatea Harvard in 1944. Dupa doi ani de cercetare observationala a devenit psiholog clinic in cadrul Administratiei Veteranilor (1946-1949); intre anii 1948 si 1953 a lucrat la fundatia Menninger, unde a devenit coordonatorul colectivului psihologic. Din 1953 pana in 1969, a fost director al Centrului de Cercetare pentru Sanatate Mentala din New York (la Universitatea newyorkeza), unde a fost profesor de psihologie. A primit Distinctia pentru Cariera in Slujba Cercetarii de la Institutul National de Sanatate Mentala.

Mardi J. Horowitz este profesor de psihiatrie la facultatea de medicina a Universitatii San Francisco (California), unde este director la Centrul pentru Studiul Nevrozelor din cadrul Institutului Psihiatric Langley Porter. Si-a format pregatirea medicala la Universitatea California, iar instruirea psihiatrica a dobandit-o la Institutul Psihiatric Langley Porter, iar activitatea lui de cercetare a fost rasplatita printr-un premiu de “Excelenta cariera in cercetare” oferit de Institutul National de Sanatate Mentala si in fine, pregatirea sa psihoanalitica a obtinut-o la Institutul Psihoanalitic din San Francisco. Publicatiile lui include titluri cum ar fi: “Formarea imaginii si Cognitia, Sindromurile raspunsurilor fata de stres, Personalitatea isterica, Starile mentale, Functionarea psihosociala in conditii de epilepsie si Personalitatea in formare si terapia scurta”.

Frederic W. Ilfeld Jr. este profesor clinic asociat la sectia de psihiatrie a Universitatii California la Facultatea de Medicina Davis si este angajat ca psihiatru la Centrul Terapeutic Alhambra din Sacramento. Formarea profesionala in domeniul comportal si-a inceput-o preuniversitar la Universitatea Yale, unde si-a inbogatit cultura si comportamentul. Apoi a obtinut licenta in medicina la Scoala Medicala Harvard, rezidenta psihiatrica si masteratul in soceologie le-a obtinut la Universitatea Stanford. Dr. Ilfeld a obtinut Premiul pentru Pace “Pawlowski” cu articolul intitulat “Alternative la violenta” care cuprinde strategii pentru rezolvarea pasnica a conflictelor sociale.

Irving L. Janis este profesor de psihologie la Universitatea Yale. A fost pentru multa vreme un lider contribuitor la cercetarea stresului psihic, la chimbarile de atitudine si elaborarea deciziilor. Janis este autorul unei binecunoscute carti despre Stres si Frustare si coautorul (cu L. Mann) a unei carti cu mare influenta “Elaborarea deciziilor” – care prezinta o analiza a conflictelor decizionale, exprimata prin modele (stres – rezistenta fata de stres). Ca o recunoastere a numeroaselor lui contributii empirice si teoretice semnificative la psihologia stiintifica, Asociatia Psihologilor Americani I-a oferit premiul “Contributie Stiintifica Deosebita” in august 1981. Printre alte distinctii ale lui enumeram: Premiul Hofheimer al Asociatiei Psihiatrilor Americani(1958), Premiul pentru Cunostinte Soceo-Psihologice Avansate oferit de catre Asociatia Savantilor in Soceo-Psihologie(1967) si alegerea ca membru de catre Academia Americana de Arte si Stiinte.

Robert D. Kaminoff este doctorand in psihologia ambientala la Universitatea City-ului Newyorkez. Este constultant principal la o firma specializata in analiza comportamentala corelata cu designul arhitectural si preda factorii designului uman la Institutul Pratt.

Stanislav V. Kasl este profesor de epidemiologie la sectia de epidemiologie si sanatate publica a faculatii de medicina din Universitatea Yale. Înainte sa vina la Yale, in 1969, a lucrat circa zece ani la Institutul Universitar pentru Cercetare Sociala Michigan. Principalele lui interese de cercetare sunt concentrate pe factorii psihici si sociali care influenteaza nivelul de sanatate, efectele mediului de munca asupra sanatatii si aspecte stres-boala.

Lawrence Krasnoff este membru postdoctoral in Comisia de Biostatistica si Cercetari Asociate a Diviziunii de Stiinte Soceomedicale, Facultatea de Sanatate Publica (Universitatea Columbia) Si-a luat licenta in psihologie clinica la Universitatea din New York (1979). Este coautor (cu B.P. Dohnrenwend, B.S. Dohnrenwend si A.R. Askenasy): o exemplificare a unei metode de Scara(diagrama) a evenimentelor vietii; diagrama eveniemntelor vietii periferice si coautor (cu Levav si B.S. Dohnrenwend) al lucrarii “sursele preocuparii in comunitatile din Irsael: diagrama evenimentelor vietii periferice in Israel”.

Lothar Laux este profesor de psihologie in sectia de psihologie a Univeritatii din Mainz. Si-a luat licenta la Universitatea din Mainz. El preda psihologia experimentala, generala si psihologia personalitatii. Principalele lui domenii de interes stiintific sunt anxietatea, stresul, emotia si personalitatea. A contribuit cu mai multe capitole la lucrarea “Stresul si anxietatea (C.D. Spielberg si I.G. Sarason – acestea doua sunt edituri ) si coautor (cu H.W. Krohne) al lucrarii “Despre succese, stres si axietate”.

Richard S. Lazarus a efectuat 34 de ani de cercetare in domeniul dinamicii adaptarii uname dupa ce si-a luat licenta in 1948. Este in prezent profesor la Universitatea Berkeley, California si a publicat extensiv in domeniul stresului si rezistentei fata de stres si o buna parte din cercetarea lui empirica – activitatea lui curenta extinsa asupra stresului si rezistentei psihice in procesul de imbatranire a fost sprijinita de catre Institutul National de Cercetare a Îmbatranirii si de catre fundatia MacArthur.

Hoyle Leigh este profesor de psihiatrie la Universitatea Yale si asistent sef de psihiatrie, precum si director al Diviziunii de Servicii Psihiatrice, Consultatii si Relatii cu Pacentii Externi si in cele din urma director al Clinicii de Medicina Comportamentala Yale din cadrul Spitalului Yale – New Haven. Este membru al Asociatiei Psihiatrilor Americani si face parte din staff-ul Colegiului International de Medicina Psihosomatica. Printre publicatiile lui se remarca: Pacientul : dimensiuni biologice, psihologice si sociale ale medicinii practice (impreuna cu M.F. Reiser) iar ca editor este pentru lucrarea Psihiatria in practica medicala plus aproximativ 50 de publicatii in domeniul medicinei psihosomatice si al psihiatriei consultational-consiliatoare.Morton A. Lieberman si-a luat licenta in psihologia sociala la Universitatea din Chicago, in 1958 si este membru al facultatii din 1967. A avut doua preocupari statornice pe parcursul a doua decenii de viata. Prima, rezolvarea urmatoarei enigme: “Ce modificari de atitudine a membrilor unui grup se produce prin stabilirea liderului acelui grup?”. În acest scop a efectuat o serie de studii, punand accent pe analizele comparative ale diferitelor grupuri cu competente schimbate. Cea de-a doua preocupare statornica a lui a fost aceea de a studia si cea de-a doua parte a vietii cu durata normala. Este autor al unor carti din ambele zone ale preocuparii lui: “Psihoterapia practica prin intermediul grupurilor special constituite”(avandu-l coautor pe D.S. Whitaker); “Grupurile constituite ad-hoc”: atitudinile comportamentale de acomodare cu grupul (cu I. Yalom si M. Miles); Ultimul camin pentru cei varstnici (cu S.Tabin); Grupurile autosprijinitoare pentru invingerea starilor de criza (cu L.Borman) si o carte in curs de aparitie Adaptarea si supravietuirea in ultima parte a vietii (cu S.Tabin)

James L. Logue este seful sectiei de epidemiologie (Sectiunea de Studii Epidemiologice), Biroul de Consultatii Radiologice al Administratiei Americane pentru Alimentatie si Medicatie. Si-a luat licenta in medicina (epidemiologie) in 1978, la Universitatea Columbia. În afara de interesul lui fata de cercetarea efectelor psihice generate de dezastre s-a implicat in cercetarea ambientala si epidemiologica a locurilor de munca.

David Magnusson si-a luat licenta in psihologie la Universitatea Stockholm, unde este presedinte al sectiei de psihologie. A activat ca presedinte al Asociatiei Profesorilor Universitari. Dr. Magnusson a publicat numeroase carti prin care amintim Psihologia interactionala si personalitatea (co-editor cu N.S. Endler) si Spre o psihologie a situatiilor.

George Mendler este profesor de psihologie si director al Centrului de Prelucrare Informationala Umana a Universitatii San Diego, California. Este membru a numeroase societati profesionale si a publicat trei carti: Comunicarea psihologica (cu W. Kessen); Gandirea: de la asociere la Gestalt si Gandirea si emotia.

Don Mechenbaum este profesor de psihologie la Universitatea Waterloo, Ontario. Si-a luat licenta in psihologie la Universitatea Illinois in 1966. A fost un contribuitor principal la dezvoltarea problemei modificarilor cognitiv-comportamentale. Cartile din aceasta arie (preocupare) cuprind urmatoarele titluri: Modificarile cognitiv-comportamentale: O abordare integrativa, Prevenirea stresului si managementul acestuia (coeditor cu Jaremco); Durerea si medicina comportamentala (co-autor cu D. Turk si M. Genest) si Rezistenta fata de stres.

Mary Evans Melick este savant-cercetator cu mare experienta in cadrul Serviciului New York-ez de Sanatate Mentala si este profesor asociat (norma partiala) la Colegiul Farmaceutic al Univeritatii Union (Albani) si la Colegiul Union, Schenectady. Educatia profesionala si-a inceput-o ca infirmiera, unde era deosebit de interesata de ingrijirea pacientilor cu probleme endocrine si matabolice, in activitatea doctorala din domeniul soceologiei. Dr. Melick a devenit interesata de sanatatea in urma evenimentelor stresante si si-a scris teza de disertatie cu tema “Consecintele dezastrelor asupra sanatatii”.

Norman A. Milgram si-a luat licenta in psihologie la universitatea Boston, in 1958, si a predat la Colegiul de Medicina Nebraska, Universitatea Catolica a Americii si Universitatea Temple. A activat la Universitatea Tel-Aviv din 1971. Detine o diploma a Consiliului American de Psihologie Clinica. El a organizat doua conferinte internationale avand ca tema stresul legat de razboi, iar de curand a editat volumul nr. 8 al seriei Spielberger si Sarason, Stresul si axietatea – care trateaza stresul legat de razboi in Israel.

Rudolph H. Moos este savant-cercetator al Laboratorului de Ecologie Sociala al Asociatiei Veteranilor si la Centrul Medical al Universitatii Stanford. El este deasemenea profesor la sectia de psihiatrie si stiinte comportamentale al facultatii de medicina din Universitatea Stanford.

Leonard I. Pearlin este cercetator-soceolog la Laboratorul de Studii Soceo-ambientale al Institutului National de Sanatate Mentala. Interesele lui preocupationale au acoperit o varietate de aspecte ale structurii sociale si personalitatii. În ultimii cativa ani a condus un program de cercetare a originii sociale a stresului si a rezistentei fata de stres.

David V. Perkins este profesor-asistent de psihologie la Univeritatea de Stat al statului New York, la Buffalo. Si-a luat doctoratul in psihologie la Universitatea Indiana in 1978. Studiile lui publicate au ca teme : elementele stresante ale vietii, evaluarea ambientala, interactiunea persoana-ambient (mediu), alcoolismul si evaluarea efectelor de viata programata.

Anne C. Petersen este director al Laboratorului pentru Studiul Adolescentei din cadrul spitalului Michael Reese si profesor asociat la catedra de psihiatrie a Universitatii din Chicago. Ea si-a luat licenta in psihologie la Universitatea din Chicago, in 1973. Printre preferintele ei in cercetare amintim dezvoltarea biopsihosociala in perioada adolescentei, deosebirile psihomentale dintre sexe si metode pentru studii de lunga durata. Ea este autoare a numeroase carti din care exemplificam: Adolescenta si tineretea; ed. a 3-a (cu J.J. Conger), coeditor al lucrarii Sanatatea Adolescentei (cu T. Coates si C. Perry) si Toate la vremea pubertatii (cu J. Brooks-Gun)

Herbert Peyser este profesor clinic asistent de psihiatrie si asistent psihiatru asociat la Centrul Medical “Munteles Sinai” din New York City. Si-a luat licenta in medicina in 1948 la Colegiul de Medici si Chirurgi al Universitatii Columbia, si este diplomat al Consiliului American de Psihiatrie si Neurologie si membru al Asociatiei Psihiatrilor Americani. Este consilier pentru numeroase comitete districtuale, provinciale si nationale. Printre numeroasele lui publicatii exista un volum pentru care este co-editor (cu S. Gitlow): “Alcoolismul”:un ghid de tratament practic.

Harold M. Proshansky este profesor de psihologie ambientala si presedinte al Centrului de Studii Post-Universitare, Universitatea New York. Referintele lui de cercetare sunt in domeniul intimitatii si al conceptualizarii necesare in definirea locului individual si conceptelor ambientale.

Judith Goldwin Rabkin este savant cercetator la Institutul de Psihiatrie al statului New York si profesor asistent adjunct de sanatate publica (epidemiologica) in psihiatrie, colegiul de Medici si Chirurgi al Universitatii Columbia. Si-a luat licenta in psihologie clinica la Universitatea New York in 1967, iar masteratul in epidemiologie in 1978 la facultatea de sanatate publica a Universitatii Columbia. În afara de publicarile legate de cercetarea stresului in Buletinul de Stinta si Psihologie, ea a publicat de curand un studiu de densitate etnica si de risc pentru spitalizare psihiatrica in “Jurnalul American de Psihiatrie” si este co-autor (cu D.F. Klein) al volumului de cercetare a anxietatii.

Ray H. Rosenman a absolvit facultatea de medicina a Universitatii Michigan. Este medic cercetator cu experienta in Programul de Medicina Comportamentala al I.C.S. (Institutul de Cercetare Stanford) si sef asociat la sectia de medicina a Spitalului “Muntele Zion”, San Francisco. A practicat cardiologia clinica din 1950, dedicand jumatate din timp cercetarii bolilor coronariene si hipertensiunii. Este co-autor al cartii “Comportamentul de tip A si inima persoanei cu acest comportament”. Este autor a circa 240 de articole si 38 de capitole de carti. Pentru o perioada a fost director asociat al institutului Harold Brunn ce apartine spitalului “Mount Zion”.

Harold A. Sackeim este profesor asociat de psihologie in programul de intruire doctorala in psihologie clinica a Universitatii New York, savant cercetator si sef adjunt la sectia de psihiatrie biologica a Institutului Psihiatric al statului New York. Si-a format pregatirea la Colegiul Magdalen al Universitatii Oxford, la Universitatea Columbia si la Universitatea Pennsylvania. Principala lui atentie de cercetare este in domeniul marginalizarii afective si in psihologia tulburarilor afective.Joseph D. Sargent a absolvit facultatea de medicina a Universitatii Michigan, in 1958. A avut un an de rezidenta la fundatia Meninger, iar in mod curent este sef de medicina interna la Centrul de Tratament si Cercetare a Durerilor de Cap fundatiei mai sus mentionate. A fost ales membru al Colegiului American al medicilor in 1972 si mai este si presedinte al Societatii de Medicina interna Kansas. Printre numeroasele lui publicatii consacrate durerilor de cap mentionam: Reglarea auto-psihosomatica a migrenelor in “Seminarii de psihiatrie” vol. 3 si Folosirea biofeedback-ului in tratarea durerilor de cap in “Revista internationala de psihologie aplicata” vol.27.

Hans Selye este profesor emerit la Universitatea din Montreal si presedinte al Institutului International al stresului si al fundatiei Hans Selye (ambele infiintate de el la Montreal). Conceptul lui renumit si revolutionar despre nenumaratele si noile cai deschide spre tratamentul spre descoperirea hormonilor care participa la dezvoltarea multor tulburari degenerative. În prezent, cea mai mare parte a studiilor lui sunt consacrate alcatuirii unui cod de comportament bazat pe legile guvernate de rezistenta pe care organismul o opune fata de stres in interactiunile personale, interpersonale si cu problemele grupurilor. Este autorul a 38 de carti si peste 1700 de articole de specialitate. Fata de titlurile dobandite, el mai detine si 20 de licente de onoare de la universitati din toata lumea. Printre medaliile detinute de el amintim Medalia Steaua, Premiul de Distinctie Stiintifica, bursa Killam, Premiul International Kiltay si Discul de Aur pentru Realizari al Academiei Americane.

Judith T. Shuval este profesor de soceologie la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Aron Wolfe Siegman este profesor de psihologie la Universitatea Mariland si profesor adjunct la catedra de psihiatrie a facultatii de medicina din aceeasi universitate. Si-a luat licenta in medicina la Universitatea Columbia in 1957. A publicat numeroase articole in jurnale de specialitate la care se adauga patru carti.

Donald P. Spence este profesor de psihiatrie la Colegiul de Medicina si Stomatologie din New Jersey (colegiu de pe langa Universitatea de Medicina Rudgers, Piscataway). Si-a luat licenta la Colegiul Profesoral al Universitatii Columbia. A mai studiat si la Institutul Psihoanalitic din New York si a activat ca profesor de psihologie la Universitatea din New York. Spence este editor a doua carti si autor al unui studiu critic de teorie psihanalitica intitulat Adevarul narativ si adevarul istoric.

Ralph Spiga este profesor asistent la catedra de psihologie la Universitatea Auburn – Montomery. Interesele lui de cercetare include bolile cardiovasculare generate de stres, dezvoltarea comportamentului ce favorizeaza bolile coronariene si analiza experimentala a comportamentului – foarte explicit si comportamentul care induce scheme temporale.

Johan Stoyva si-a luat licenta in medicina la Universitatea din Chicago in 1961. Lucrand la inceput in domeniul somnului si al hipnozei, si-a indreptat apoi atentia cercetarii lui catre biofeedback, tulburarile psihosomatice si medicina comportamentala. A fost presedinte al Societatii de Biofeedback al S.U.A. si este editorul-fondator al “Jurnalului de biofeedback si autoreglare”. Din 1966 a activat la sectia de psihiatrie a facultatii de medicina din cadrul Universitatii din Colorado, Denver.

Jaylan S. Turkkan este profesor asistent in biologie comportamentala la facultatea de medicina a Universitatii John Hopkins. Doctoratul ei sub intrumarea Doctorului William V. Schoenfeld la Universitatea orasului New York (1977) a fost efectuat in psihologia experimentala si s-a axat pe ritmul inimii conditionate clasic si raspunsurile presiunii sangvinice ale maimutei “Rhesus”. De curand a lucrat ca membru intr-o comisie postdoctorala impreuna cu Dr. Allan H. Harris la Universitatea John Hopkins, studiu care a implicat babuinii instruiti sa-si mareasca presiunea sangelui pe baza de biofeedback si tehnici (metode) de conditionare fiziologica. Ea s-a implicat si intr-un proiect care studiaza efectele zgomotului asupra aparatului cardiovascular.

Elizabeth Taylor Vince este profesor asociat la Universitatea Statului Ohio, Cleveland. Si-a luat licenta in psihologie la Universitatea Washington si a predat la Universitatea Case Western Reserve. Este autorul mai multor articole de psihopatologie si competenta.

Gerhard Vassel este asistent la catedra de psihologie a Universitatii din Mainz. Si-a luat doctoratul la Universitatea din Mainz. Principalele domenii de interes le reprezinta atentia, psihofiziologia deosebirilor individuale si stresul. A publicat (impreuna cu W.D. Froehlich) “Stresul vietii: tensiunea locului de munca si relatari subiective despre eficienta indeplinirii atributiunilor individuale” in “Stres si anxietate” vol.6 si a scris mai multe articole pentru jurnale de cercetare.

Sara L. Weber este pe cale de a-si obtine licenta in psihologie clinica la Universitatea din New York, unde ea face cercetari despre evolutia asimetriei functionale a creierului in reglarea emotiei. De cand si-a terminat internariatul la colegiul de Medicina Albert Einstein (centrul Psihiatric Bronx) a activat ca consultant in studierea capului uman in Newaok, New Jersey ca instructor adjunct in “Clubul maestrilor in programul de terapie prin dans”. A efectuat primii ani de studentie la Universitatea din Boston.

Leonard S. Zegans (doctor in medicina) este in mod curent director educational si profesor de psihiatrie la catedra de psihiatrie la Universitatea California, San Francisco. A activat ca director de educatie universitara si postuniversitara la catedra de psihiatrie a facultatii de medicina din Universitatea Yale. A absolvit si cursurile Universitatii Princeton si ale facultatii de medicina din Universitatea New York. Si-a facut rezidenta in psihiatrie la Universitatea Michigan. A fost recompensat cu o bursa speciala a Institutului National de Sanatate Mentala (I.N.S.M.) pe cand a activat la clinica Tavistock si a lucrat in serviciul de sanatate publica la Spitalul Sf. Elisabeta (St. Elisabeth). Printre publicatiile lui se remarca articolele din domeniul agresiunii umane, etiologiei, emotiei, a tulburarilor intempestive, adolescentei, stresului si psihologiei umane.

Philip G. Zimbardo este profesor la catedra de psihologie a Universitatii Stanford. Cercetarea lui legata de dinamica sociala si personala a timiditatii a inceput cu experimentul lui de simulare a detentiei clasice in 1971. Observand cat de repede renuntau subiectii la libertatea lor initiala atunci cand isi asumau rolul de “detinut”, Zimbardo si-a imaginat uluit puterea contaminatoare a “inchisorilor” psihologice din viata de zi cu zi. Închisoarea tacita a timiditatii este generata de constrangerile sociale si auto-impunerea indusa de teama respingerii si marginalizarii. O unitate aparte a acestui fenomen larg raspandit si cercetat de studiul sistematic a lui Zimbardo il reprezinta combinatia cercetrarii de laborator cu cea de teren, cea dintre copii si adulti in perspective transculturale cu un accent teoretic care ghideaza aplicatiile clinice.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate