Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Ce este psihanaliza?


Ce este psihanaliza?


Ce este psihanaliza?

Draga Brindusa

Cu ani in urma am asistat la un spectacol rarisim: o demonstratie de arte martiale chinezesti oferita de un grup de chinezi specializati in diferite stiluri. Asa cum ne-am obisnuit deja la chinezi, intregul spectacol a fost extrem de interesant deoarece aveam de-a face cu maestri in stiluri diferite, cu surprize si cu momente de senzatie. Chinezii au facut furori la Bucuresti si o masa enorma de amatori de arte martiale de la noi, practicanti sau numai privitori, profesori, instructori etc. s-au inghesuit la casele de bilete. De ce reamintesc aceste momente care nu au nimic comun cu psihanaliza?

Sa ma explic. In momentul in care m-am gindit sa deschid la noi cursul online de psihanaliza cu subiectul "Ce este psihanaliza?" am avut sentimentul ca unii cursanti vor casca plictisiti si vor zice: "Parca nu se stie ce e psihanaliza!"Experienta mai noua de pe Internet, unde am avut de-a face cu multime de iubitori ai psihanalizei, m-a incredintat ca inca nu se stie ce este psihanaliza. Desigur ca ma refer la psihanaliza lui Freud sau freudiana. (Voi explica alta data de ce am ales psihanaliza lui Freud si ce vrea sa insemne sintagma "lui Freud"). Oricit ar parea de necrezut, lumea nu (mai) stie ce este psihanaliza, sau o inlocuieste cu un soi de vorbarie tehnica cu pretentii si ifose universitare.

Ca asa stau lucrurile o dovedeste si precizarea lui Eugen Papadima din introducerea sa la "Cazul Dora - Fragment de analiza a unei isterii" (Editura "Jurnalul literar", Bucuresti 1994), din care aflam ca singurul folos al incercarii sale de interpretare "ar putea consta intr-un exercitiu intelectual, interesant, poate, pentru cei amatori sa inteleaga si sa aprofundeze psihanaliza si, mai ales, pentru cei dornici de a se perfectiona in practicarea ei.". Altfel spus, autorul introducerii ne ofera un comentariu care nu are alta utilitate decit ca exercitiu intelectual, un soi de rebus intelectual!

Dar psihanaliza nu este un "exercitiu intelectual" si nu vad cum o incercare de interpretare care se opreste la acest nivel i-ar putea ajuta pe cei care doresc sa deprinda practica psihanalizei!

Pe de alta parte, limbajul psihanalitic - care include notiuni cheie, specifice acestei discipline - nu poate inlocui limbajul obisnuit sau nu poate pretinde la o existenta in sine, fara recurs la practica. Mai mult chiar, el trebuie folosit cu masura atunci cind vrei sa transmiti informatii psihanalitice unor persoane fara pregatire. Sper ca cei care au urechi de auzit sa auda!

Revenind la amintirile legate de demonstratiile de arte martiale ale chinezilor la Bucuresti, vreau sa insist asupra unui moment simptomatic.

Printre procedeele complicate aratate de maestri se aflau si suite de miscari elementare, care nu atrageau cu nimic atentia.

Multi au privit cu nedumerire aceste procedee simple pina in momentul in care o voce, care comenta in romaneste ceea ce vedeam, spuse cam urmatoarele: "Aceste miscari constituie baza procedeelor complexe pe care le vedeti aici. Din nefericire, europeanul nu se sinchiseste de ele". Altfel spus, aspectele elementare ale practicii sint neglijate. Occidentalul este grabit si vrea sa sara peste etape. El ar vrea sa detina cheile procedeelor complexe peste noapte, fara prea mare osteneala.

Acelasi lucru este valabil, dupa cum te astepti deja, si pentru cei care vor sa studieze psihanaliza. Si ei cred ca se pot lipsi de abc-ul acestei discipline si "ard" etapele. Rezultatul nu se lasa asteptat: ca si E. Papadima, superficialii ramin la un soi de gimnastica intelectuala care opereaza steril cu notiuni si silogisme copiate din vocabularul psihanalizei!

Pentru a evita pe cit posibil acest neajuns, m-am gindit sa public in aceasta lectie citeva extrase din opera lui Sigmund Freud, parintele psihanalizei, care vorbesc despre ce este psihanaliza.

Sigmund Freud despre psihanaliza

"Psihanaliza denumeste actiunea de investigare a acelor procese mentale care ar fi inaccesibile prin alte metode. Aceasta metoda (bazata pe investigare) este folosita pentru a trata afectiunile nevrotice si pentru a clasifica informatiile de natura psihologica colectate in timpul procesului, astfel rezultind o noua disciplina stiintifica." ("Two Encyclopaedia Articles" - 1923)

"Metoda psihoterapeutica studiata si aplicata de Freud este numita de acesta «psihanaliza». Psihanaliza a evoluat din metoda «catarsisului», metoda analizata de Freud impreuna cu Josef Breuer in lucrarea lor «Studies on Hysteria» (1895). Metoda terapiei prin «catarsis» a fost descoperita de Breuer, el folosind-o cu 10 ani mai devreme in cursul tratamentului unei femei isterice. In timpul tratamentului, incheiat cu succes, Breuer a reusit sa inteleaga patogeneza simptomelor pacientei. La sugestia lui Breuer, Freud a reluat aceasta metoda si a testat-o pe un numar considerabil de pacienti." ("Freud's Psycho-Analytic Procedure" - 1904)
"S-a dovedit foarte clar ca simptomele isteriei sunt reziduuri (reminiscente) ale unor experiente marcante, care au fost inlaturate din constient si ca forma simptomelor este determinata (intr-o maniera inconstienta) de efectele acelor experiente traumatizante. Procesul terapeutic incearca sa inlature aceasta «refulare» prin transferul materialului psihic din zona inconstienta catre constient, pentru a-i diminua incarcatura patogena. Aceasta este o abordare dinamica, avind in vedere ca procesele psihice sunt considerate efecte ale deplasarii energiei psihice, iar aceste efecte sunt vizibile atunci cind modifica comportamentul afectiv. Un proces vizibil este acela al «conversiei», specific isteriei, care da nastere simptomelor transformind o anumita cantitate de impulsuri nervoase in inervatii somatice." ("On Psycho-Analysis" - 1913)

"Psihanaliza cistiga tot mai mult teren ca procedura terapeutica, datorita faptului ca ii poate ajuta pe pacienti mai mult decit oricare alta metoda de tratament. Ea trateaza in principal nevrozele: isteria, fobiile si afectiunile obsesive. Dar poate ameliora si chiar vindeca si afectiuni mai grave, precum tulburarile de personalitate, inhibitiile si tulburarile de natura sexuala. Este indoielnic ca psihanaliza poate influenta afectiuni precum dementia praecox si paranoia; pe de alta parte, in conditii favorabile, psihanaliza poate trata starile depresive, chiar si pe cele foarte serioase." ("Psycho-Analysis" - 1926)

"[Psihanaliza] mai este descrisa si ca «psihologie abisala»." ("Some Elementary Lessons in Psycho-Analysis" - 1940)

"Psihanaliza este o metoda medicala care isi propune sa vindece anumite forme de afectiuni nervoase (nevrozele) printr-o tehnica de natura psihologica. Intr-un mic volum publicat in 1910, am descris modul in care psihanaliza s-a desprins din metoda «catarsisului» a lui Josef Breuer si care sint legaturile acestei teorii cu cele ale lui Charcot si Pierre Janet." ("The Claims of Psycho-Analysis to Scientific Interest" - 1913)

"Psihanaliza s-a dezvoltat in conditii vitrege. La inceput, singurul sau scop era de a intelege natura asa-numitelor afectiuni nervoase «functionale» si de a pune capat imposibilitatii de a le trata. Neurologii acelei perioade fusesera educati sa aiba un respect deosebit pentru abordarile fizico-chimice si anatomice ale bolilor mintale. Ei erau influentati si de descoperirile recente ale lui Hitzig si Fritsch, ale lui Ferrier, Goltz si altii, care se parea ca au stabilit o legatura strinsa, posibil singura, intre unele functii fiziologice si anumite regiuni ale creierului. Neurologii vremii nu stiau cum sa lucreze cu factorul psihic si nu puteau sa il inteleaga. Au lasat psihicul in grija filozofilor, a misticilor si a escrocilor, si considerau ca fiind nestiintifica o abordare in acest sens. De aceea, ei nu puteau sa desluseasca secretul nevrozelor si mai ales pe cel al enigmaticei «isterii» care era, intr-adevar, exponentul intregii categorii de afectiuni." ("A Short Account of Psycho-Analysis" - 1924).
*Traducere fragmentelor din limba engleza: Mihai Musatoiu

Bibliografie in limba romana:
- Despre ce este psihanaliza si tot ce implica partea teoretica si cea clinica se poate citi culegerea de lucrari semnate Sigmund Freud: 'Introducere in psihanaliza, Prelegeri de psihanaliza, Psihopatologia vietii cotidiene' publicata de Editura didactica si pedagogica in traducerea dr. Leonard Gavriliu.

- De asemenea, o carte instructiva este 'Introducere in psihanaliza lui Sigmund Freud', publicata de editura IRI sub semnatura lui Jean-Pierre Chartier.

- Despre Sigmund Freud se poate consulta biografia scrisa de Roland Jaccard - 'Freud' -, publicata de editura AROPA. Cartea poate fi comandata si online. Exista chiar si o versiune electronica (e-book). Mai multe detalii la libraria virtuala AROPA: https://aropa.freudfile.org/ebooks_1.html.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate