Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Efectul bulgarelui de zapada


Efectul bulgarelui de zapada


Efectul bulgarelui de zapada

"Simt ca ma misc intr-un cerc vicios."

"Tot ce mi se intimpla mi s-a mai intimplat cindva."

"Totul se intoarce, Doamne, incet, incet."Cicluri. Cicluri economice, cicluri ale istoriei, revenirea ciclica a anotimpurilor, circuitul apei in natura, motoarele in doi timpi, ciclotroanele, ciclurile vietii, motociclete, biciclete, triciclete.

Tentatia ciclurilor

Intr-un tratat cunoscut, "Sageata Timpului - Ciclurile temporale", Stephen J. Gould analizeaza modul in care filosofii clasici ai naturii au abordat enigma recurentei si a progresiei. Poate ca ciclurile repetitive ne fascineaza si pentru ca ele sint atit de prezente in viata noastra de zi cu zi. Sunt seducatoare pentru ca fac apel la simtul nostru de ordine. De asemenea, repetarea ciclica ne da un oarecare sentiment de siguranta; indiferent daca este vorba despre ceva placut sau despre ceva dureros, cel putin stim la ce sa ne asteptam.

Insa, pentru persoanele care sufera grav de codependenta, miscarea ciclica recurenta este cel mai inversunat dusman.

Prin insasi natura ei, codependenta face ca persoana afectata de aceasta boala sa fie prinsa in capcana numeroaselor cercuri vicioase. Unele se intrepatrund cu ciclurile distructive din vietile altor oameni. Altele tin exclusiv de trairile interioare ale persoanei codependente. Toate acestea alimenteaza codependenta, perpetuind-o si intensificind-o. Ele trebuie identificate si intrerupte inainte de a deveni nocive.

Ciclul dependentei

Unul dintre cele mai nocive cicluri este cel al dependentei. Imagineaza-ti ca, pe virful unei coline, un copil face un bulgare mare de zapada. Se uita in jos, se asigura ca nu are nici un obstacol in fata, o piatra sau un copac, apoi ii da drumul la vale. Colina este destul de inalta. Nesigur si ezitant la inceput, bulgarele se mareste incetul cu incetul, prinzind viteza. La jumatatea drumului se transforma intr-un bulgare gigant, cu neputinta de oprit. Cind ajunge la poala dealului, rostogolindu-se vertiginos spre albia piriului, este deja o avalansa inspaimintatoare, aducind moartea. Ciclul dependentei este aidoma bulgarelui urias de zapada.

La inceput, specialistii au presupus ca fenomenul codependentei este exclusiv un efect, un sindrom al oamenilor care au trait in apropierea alcoolicilor sau a altor persoane dependente. Acum realizam ca, indiferent de sursa codependentei, o data ce aceasta s-a instalat, cercul dependentei o perpetueaza si o amplifica. Din acest moment ea isi mentine constanta subordonarea inerenta. Codependenta nu se mai poate trata numai prin identificarea si eliminarea sursei care o genereaza. Fara indoiala, si lucrul acesta trebuie facut, dar este totodata necesar sa se ia masuri pentru a trata codependenta insasi si a indeparta factorul de dependenta care o alimenteaza.

Mecanismul ciclului dependentei


Reprezentarea noastra isi are originea in modelul clasic folosit de terapeutii si cercetatorii care s-au ocupat de dependenta de alcool si stupefiante.

In cadrul acestui model, numit in general ciclu in spirala, subiectul este marcat de o anume suferinta, are prea putin respect fata de sine si are sentimentul de culpabilitate, se simte nemultumit sau, pur si simplu, plictisit de viata.

El isi anesteziaza aceste sentimente cu alcool sau cu stupefiante, dar betia si ameteala care urmeaza genereaza efecte secundare: remuscare, amplificarea sentimentului de vinovatie, chiar mai multa durere. Deoarece subiectul a gasit deja alinare si consolare in anestezicul lui, se intoarce mereu la el. Efectele negative se multiplica si se agraveaza - depresie, pierderea sanatatii, poate chiar pierderea slujbei sau a familiei. Mai multa vinovatie si rusine, mai multe remuscari, mai mult anestezic. Leacul s-a transformat in stimulent. Repetarea ciclului vine acum de la sine, fara a mai avea nevoie de impulsul suferintei initiale.

Efectul spirala

Cindva, Slinky a fost cea mai populara jucarie in America. Slinky era o bucata de sirma subtire, rasucita in forma de spirala cilindrica, asemanatoare unui arc. Pe masura ce arcul se destindea si se contracta, spirala "cobora" pe o scara sau pe orice plan inclinat. Ea facea un "pas" lung, chinuit, cadea de pe marginea unei mese, sarea de citeva ori pentru a-si regasi echilibrul si revenea la forma cilindrica initiala.

Ciclul dependentei seamana intr-o oarecare masura cu Slinky. Vazut in perspectiva, el apare ca un ciclu in patru timpi sau etape de evolutie. Prima etapa, notata cu 1, este marcata de o anumita forma de suferinta. Aici este punctul de pornire al ciclului. Factorul de dependenta (de pilda, alcoolul, stupefiantele, munca) reprezinta urmatorul pas, etapa 2. El joaca rolul de anestezic ce calmeaza pe moment durerea (etapa 3), dar genereaza si efecte neplacute (etapa 4): culpabilitate, rusine, chiar o stare generala de apatie. Ceea ce rezulta este tot suferinta - inapoi la etapa 1. Durerea se cere calmata din nou cu anestezice, si tot asa la nesfirsit. in cazul persoanelor dependente sau codependente, ciclul se poate repeta de citeva ori pe an, in fiecare simbata seara, sau de mai multe ori pe zi.

Insa, cercul nu se inchide mereu in acelasi punct. Pe masura ce organismul se obisnuieste cu anestezicul, are nevoie de doze din ce in ce mai mari. Aceasta duce la amplificarea consecintelor negative. Pare ca, in timp, dependenta parcurge un drum care urmeaza marginea exterioara a jucariei noastre. in timp ce efectueaza miscarea de rotatie de-a lungul celor patru etape, se angajeaza si pe o traiectorie descendenta, rotindu-se astfel in spirala.

In cele din urma, ciclul se repeta haotic, scapat de sub control, intr-o anumita masura, natura anestezicului determina ritmul si viteza de evolutie a ciclului. De pilda, berea este cel mai slab stimulent al acestei miscari pe spirala descendenta. Cele mai dramatice si mai rapide efecte sint generate de stupefiante.

Heroina asigura vreo patru ore de euforie. Cind cobori cu picioarele pe pamint te simti mult mai rau ca inainte, atit din punct de vedere fizic, cit si psihic. Dozele cresc vertiginos pe masura ce creste toleranta organismului la substanta respectiva, accentuind efectele neplacute ale perioadelor de abstinenta. Pe masura ce persoana dependenta incearca sa recupereze extazul initial, momentele de cadere psihica se accentueaza fara ca starile de euforie sa fie mai intense.

In aceasta reprezentare clasica, factorul de dependenta - anestezicul - nu mai este pur si simplu o etapa sau o statie pe drumul circular. El a dobindit o viata proprie, autonoma. Indiferent daca organismul bolnavului a ajuns sau nu sa depinda de factorul respectiv, din punct de vedere psihic avem de-a face cu o dependenta grava.

Ciclul codependentului

Ciclul dependentei este mai nociv pentru codependent decit alte elemente care provoaca dependenta. Sa luam exemplul nostru obisnuit, imaginea sotiei unui alcoolic. El este inchis in cercul propriei dependente. Dar ce se intimpla cu ea?

Acelasi ciclu, aceleasi mecanisme, doar elementele difera putin.

Exista un punct de pornire comun: suferinta. Pe linga suferinta fireasca a fiintei umane, ea simte durerea neimplinirii de a trai alaturi de un barbat alcoolic. Anestezicul ei - factorul de dependenta - nu este atit de usor de identificat ca cel al sotului ei, pentru ca nu apare sub forma unei sticle cu eticheta. El poate fi un lucru de care ea nici macar nu este constienta si nici nu-si da seama ca ii anesteziaza sufletul ranit.

Se prea poate ca anestezicul durerii ei sa fie nevoia de sacrificiu pe care o simtim cu totii din cind in cind. Aspiratia spre martiriu este uimitor de subiectiva. Dar, daca sotia se concentreaza exclusiv asupra trasaturilor de caracter negative ale sotului, martiriul, sacrificiul ei pot aparea intr-o lumina mai putin stralucitoare.

Astfel, negarea devine tranchilizantul care ii alina suferinta, pentru ca refuza sa recunoasca existenta unei probleme. Ea traieste un sentiment de euforie si isi poate spori increderea in sine sarind in ajutorul sotului ei. Poate simti o nobila satisfactie datorita sacrificiilor pe care trebuie sa le faca pentru a tine familia laolalta. Pilula ei de fericire poate lua nenumarate forme insesizabile.

Inevitabil, urmeaza consecintele negative, iar rezultatele sint la fel de triste ca si in cazul sotului ei. Prin tot ceea ce face pentru a veni in ajutorul tovarasului ei de viata, prin atitudinea toleranta fata de viciul lui, care ii alimenteaza increderea in sine si sentimentul ca este necesara, ea contribuie la agravarea si amplificarea dependentei lui. Cind ii plateste cautiunea, el nu mai trebuie sa suporte consecintele faptelor lui. Cind curata dupa el si-1 duce in pat, il impiedica sa vada efectele dezgustatoare ale viciului lui. El se poate complacea in dependenta fiindea are un inger pazitor, care curata mizeria dupa el cu constiinciozitate.

Mai rau, ea trebuie sa-si tagaduiasca cu stoicism suferinta, inclusiv partea buna a miniei, a carei existenta nici nu indrazneste sa o admita. A-si exprima adevaratele sentimente inseamna a contracara efectul anestezicului - o atitudine mai putin stoica reduce satisfactia provocata de martiriu.

Cu toate acestea, exprimarea si afirmarea sentimentelor este o nevoie umana fundamentala. Daca le tagaduiesti existenta, nimeni n-are cum sa le recunoasca dreptul la existenta. Cu cit sotia este mai rabdatoare, cu atit nevoile ei afective sint mai putin satisfacute. Fiindea nici ea, si cu atit mai putin sotul ei, nu acorda atentie eului ei afectiv, rezervorul ei de iubire nu mai primeste combustibil. Si probabil ca era destul de gol cind a intrat in aceasta legatura. Ea nu poate darui iubire adevarata. Depresia, deficitul si setea de iubire intensifica sentimentul de frustrare. Aceasta o inchide inexorabil in rolul de martir care ii daruieste extazul pasager al increderii in sine, ii da senzatia ca este utila si implinita.

La Clinica Minirth-Meier intilnim aceasta situatie in casniciile crestinilor, din pacate mult prea des. Sotia (in general; de multe ori insa si sotul) isi asuma un rol nobil, stoic, de martir. "Nici un crestin n-a suferit mai mult, dar as merge pina la capatul lumii pentru bietul meu sot." La prima vedere, aceasta atitudine pare plina de bunatate si altruism, dar, in fapt, functioneaza aproape ca un drog pentru persoana care joaca rolul respectiv. Ea se ghideaza dupa principiul ca dependenta e dispretuita de societate, in timp ce rolul ei merita numai laude. El greseste; ea are dreptate. El da dovada de slabiciune; ea, de tarie de caracter. Aceasta prejudecata este adesea perpetuata de indrumatorii spirituali ai unor biserici. Dar poate adevarul e ca ea este si mai slaba decit el si, cu siguranta, la fel de dependenta.

Sa analizam cazul lui Howard Weiss, proprietarul unui lant de curatatorii. El intruchipeaza cel mai bine visul american al succesului. Costumul bine croit iti spune imediat: "Omul acesta s-a realizat!" Inalt si cu spatele drept, e o prezenta impunatoare. Cu exceptia citorva fire albe la timple, Howard pare un tinar absolvent de colegiu.

S-a asezat in cabinet si si-a descarcat sufletul, marturisind secretul lui cel mai bine pastrat. "Suntem crestini si avem o familie crestina, dar sotia mea este o alcoolica incurabila. Nu mai putem continua asa. Trebuie sa ajung cumva la sufletul ei si sa o scot din aceasta stare. Vreau sa fac ceva, sa intervin cumva."

"Intelegeti ce implica o interventie?"

"Nu foarte bine. Am auzit despre aceasta forma de tratament de la un prieten a carui sotie avea probleme cu consumul de medicamente."

"Intr-o interventie, persoanele apropiate de bolnav - sotul, seful, copiii, un prieten foarte bun, o ruda sau un mentor - se intilnesc cu ea pentru a discuta problema pe care o are. In prealabil, toti trebuie sa se pregateasca. Apoi, se duc la ea impreuna si, cu intelegere plina de iubire, o ajuta sa stea in fata problemei. Ii arata ca le pasa ce se intimpla cu ea. O indeamna sa ceara ajutor."

"Inteleg. A mers in cazul prietenului meu. Dar n-ar trebui ca sotia mea sa fie, ca sa zic asa, in ultimul hal de disperare? Exista un anumit moment in care acest gen de terapie are eficienta maxima?"

"De obicei, prietenii considera ca este ultimul lucru pe care il pot face pentru bolnav, cind el a ajuns la fundul paharului. Dar acest lucru are mai putin de-a face cu starea bolnavului, mai degraba e vorba de reticenta prietenilor. Iti trebuie o doza buna de curaj ca sa te apuci de asa ceva."

"Inteleg. Da, cred ca trebuie sa facem acest lucru."

"Excelent. Deci, spuneti-mi cite ceva despre sotia dumneavoastra "

Imaginea de suprafata era dezamagitor de simpla. Iata-l pe sotul ingrijorat care cauta ajutor pentru sotia lui. Dar acest strat de suprafata, usor de inteles, acoperea un tablou cu totul diferit. Dupa citeva vizite la cabinet, imaginea superficiala se sterse.

Adevaratul tablou incepu sa se contureze in momentul in care, saptamina dupa saptamina, Howard amina interventia. "Nu cred ca-i pregatita inca", "Nu saptamina asta. A intervenit ceva", "Are gripa - nu cred ca ar asculta, e prea bolnava."

Cu toate acestea, in fiecare saptamina se intorcea la cabinet, plingindu-se de felul in care se inrautateau lucrurile. "N-o sa credeti ce-a mai facut saptamina aceasta", "A lesinat si a ramas intinsa pe podea timp de sase ore", "Nu se mai poate vorbi cu ea."

De fiecare data hotaram ce sa facem. "Bine. Acest lucru ne spune mai mult ca oricind ca trebuie sa luam masuri imediate si sa intervenim, dindu-i sotiei dumneavoastra tot ajutorul de care are nevoie." Si, de fiecare data, Howard gasea scuza potrivita.

Ceea ce am descoperit a fost ca dependenta lui de dependenta ei era atit de mare, rolul lui de sot stoic si martir era atit de important pentru el incit nu se putea lipsi de ea. Nu putea suporta ideea de a rupe cercul vicios al dependentei ei, pentru ca atunci s-ar fi prabusit si al lui (vom detalia dinamica atitudinii de negare in capitolul urmator).

Elemente stinjenitoare au fost puse in evidenta de tabloul de adincime. Mama si bunica lui Howard fusesera alcoolice, iar el se casatorise cu o femeie alcoolica. Ura femeile in general si pe sotia lui in special. Acum avea la indemina un mijloc de a-si da friu liber resentimentelor, intr-o modalitate socialmente acceptabila. Exista in el o latura ascunsa, pe care nici macar n-o banuia si care se hranea din suferinta ei. Simtea un fel de satisfactie sadica urmarind coborirea sotiei lui in mizerie si suferinta. Viciul ei nenorocit dovedea parca lumii cit de justificata era furia lui feroce. La suprafata, era indignat. In adancul sau, privea cu satisfactie pedeapsa pe deplin meritata. Acest aspect era deosebit de evident atunci cind descria in fiecare saptamina, cu detalii amanuntite, conditia injositoare in care ajunsese sotia lui.

Imaginea pe care o afisa era cea a unui om plin de noblete, cu frica de Dumnezeu, care raminea cu credinta alaturi de acea alcoolica iresponsabila. Tabloul de adincime arata un dependent la fel de captiv in cercul dependentei sale ca si sotia lui. Cu cit venea in ajutorul ei mai mult, cu atit mai nobil se simtea. Cu cit se afunda ea in mizerie, cu atit mai justificata aparea ura lui nerostita. Cercurile se roteau in spirala, inlantuindu-se, pentru a lasa loc unor secvente de care Howard Weiss era prea putin constient.

Orice gen de obsesie sau manie poate fi incadrata in modelul de baza al ciclului dependentei. Orice tip de factori poate defini punctul de pornire.

In cazul lui Cathy Leland, una dintre pacientele noastre mai noi, punctul de pornire a fost sentimentul inutilitatii. Ca de obicei, problema centrala era faptul ca rezervorul ei de iubire era aproape gol, neglijat de o mama dependenta de Valium si de un tata ocupat. Ea era obsedata de munca. Cu cit lucra mai mult si mai greu, cu atit se simtea mai multumita. Adevarat, succesul ei n-avea nimic grandios. Dar pe masura ce micile probleme siciitoare care trebuie neaparat rezolvate erau rind pe rind bifate pe listele ingramadite din agenda ei, se simtea cu mult mai bine. Ce efecte ingrozitoare ar putea avea harnicia ei? Doar satisfactie, multumire, lauda.

Cathy se apropia de a unsprezecea luna de casnicie si sotul ei se simtea deja neglijat, si pe drept cuvint. Ea ajungea acasa la ora 21 si pleca la serviciu la sapte. In plus, se mai ducea sa inoate de doua ori pe saptamina. Nimic altceva. In timpul facultatii, Cathy obisnuia sa rezerve o jumatate de ora in fiecare zi pentru lectura Bibliei, rugaciune si studiu. Acum Biblia ei adunase straturi de praf, fiindea ea nu mai petrecea nici macar cinci minute pe saptamina cu Dumnezeu. Acasa se simtea extraordinar de vinovata; la serviciu se simtea utila.

Pentru ea, a merge la serviciu echivala cu ameteala provocata de bautura. Deoarece factorul de dependenta, munca, era nu numai sanatos, ci si socialmente valorizat pozitiv, cercul dependentei lui Cathy nu parea unul real. Da, era ambitioasa; bineinteles, avea rezultate. Dar sa fie bolnava? Nici macar nu s-a gindit la acest lucru. Si totusi, dependenta ei era la fel de distructiva pentru casnicia si fericirea ei ca si alcoolul sau stupefiantele.

Daca anestezicul il reprezinta mincarea, consecintele sint fie obezitatea, fie bulimia. Rusinea, vinovatia, dispretul de sine care urmeaza cer si mai multa substanta anestezianta. Ciclul continua la nesfirsit.

Ciclul extins

Folosind cazul lui Howard Weiss pentru a ilustra procesul, putem construi acum o varianta mai complexa a ciclului dependenta/manie. Suferinta lui Howard era dubla. O data, era durerea de mult ingropata a copilului fara copilarie, apoi, era suferinta cotidiana cauzata de dependenta sotiei. Anestezicul lui consta, la urma urmei, in a urmari suferinta sotiei, astfel ca ura lui adinc inradacinata si ascunsa sa poata fi justificata.

Efectele erau evidente - sotia lui suferea tot mai mult si mai mult, ceea ce-l facea sa se simta din ce in ce mai vinovat in adincul sufletului. Vinovatia si rusinea erau amplificate de faptul ca, pe masura ce ei ii era tot mai rau, el se simtea tot mai bine.

Ca o statie in plus pe calea ciclica a dependentei putem insera, intre statia durerii (lipsa respectului de sine) si cea a factorului de dependenta (a anestezicului) negarea.Pejntru a evolua de la durere la factorul de dependenta, mai ales atunci rind consecintele negative sint evidente pentru observatorul detasat, dependentul si codependentul trebuie sa nege intrebuintarea gresita a factorului, trebuie sa tagaduiasca gravitatea consecintelor si, poate, chiar si faptul ca factorul respectiv sau mania lui reflecta dependenta. Am auzit cu totii betivi care nu recunosc ca beau prea mult, fumatorii care neaga efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii. Problema trece dincolo de spectrul factorilor de dependenta.

Howard era obligat sa nu recunoasca fata de sine insusi ca vrea sa o raneasca pe sotia lui. Numai gindul la asa ceva este de neconceput pentru orice om civilizat. De-o viata intreaga se obisnuise sa tagaduiasca durerea initiala provocata de familia in care crescuse. Singurul lucru pe care nu putea sa-1 nege era gravitatea dependentei sotiei, deoarece justificarea si alinarea propriei lui dureri depindeau tocmai de boala ei permanenta.

Efectele negative sint mult mai grave decit o simpla durere de cap sau o sotie neglijata. Exista consecinte daunatoare pentru sanatate, tot asa cum fumatul cauzeaza cancer, iar alcoolul, ciroza. Exista efecte negative care tin de viata spirituala, atunci cind Dumnezeu este tagaduit, ignorat sau luat in desert. Totodata, exista efecte negative in ceea ce priveste viata sociala.

O clinica de reabilitare din nord-vestul tarii a pregatit o serie de avertismente televizate sau transmise la radio, care dramatizeaza riscurile sociale ale dependentei. intr-una din ele, un om priveste incruntat la aripa indoita a masinii lui, distrusa intr-un accident provocat de pierderea cunostintei in urma abuzului de alcool, in timp ce un vecin ii vorbeste despre clinica respectiva. In altele, sotiile spun barbatilor lor ce au facut seara trecuta si-i roaga sa sune chiar acum la numarul clinicii. Avertismentele functioneaza destul de bine, fiindea situatiile pe care le prezinta sint extrem de cunoscute si familiare.

Evident ca, pe plan afectiv, consecintele sint devastatoare pentru persoana dependenta. In plus, unii cercetatori apreciaza ca pulberea radioactiva generata de colapsul emotional care survine in orice tip de dependenta provoaca arsuri mortale altor patru persoane, cel putin.

De asemenea, mai gasim o alta statiune pe drumul de la consecinte spre urmatoarele etape ale ciclului durere / negare / anestezie: Rusinea. Un numar apreciabil de terapeuti cred actualmente ca, in profunzime, numeroase dependente sint generate de rusine. Latura noastra rationala percepe consecintele negative mentionate anterior. Dar dincolo de ele se profileaza sentimentul de culpabilitate si rusine stirnit de o pofta scapata de sub control. "Pedalez cu disperare inapoi, dar acest cerc ma obliga sa ajung unde nu vreau. Mi-am pierdut directia. Daca as fi mai puternic, daca n-as fi un neispravit, mi-as putea controla aceste pofte - as putea mentine echilibrul. Gresesc si, evident, sint prea egoist sau prea lenes ca sa ma adun."

Rusinea lui Howard Weiss provenea din mai multe surse. O data, faptul ca boala sotiei lui era inacceptabila din punct de vedere social si se agrava constant. Chiar daca ii confirma opinia inconstienta ca femeile sint demne de dispret, era totusi o rusine sa asisti la ce se intimpla cu ea. Opinia publica alimenta flacarile rusinii. Dependenta lui si a ei scapasera de sub orice control. Si, sub acest strat constient, acolo unde se desfasura adevaratul tablou, se intimplau lucruri nespus de rusinoase. Cum poate un om adevarat sa faca asa ceva?

In cele din urma, rusinea si vinovatia se contopeau cu suferinta initiala pina cind ajungeau de nedespartit. Le distingem in analiza noastra din considerente metodologice, intrucit ele reprezinta o durere generata de consecinte, distincta de durerea originara.

Vinovatia si Rusinea trebuie abordate corect - nu trecute repede in revista, nici reluate la nesfirsit, nici date la o parte - daca se doreste vindecarea completa.

In primii ani ai televiziunii, directorii posturilor umpleau multe ore, in special la sfirsit de saptamina, cu filme western vechi. Westernuri vechi, foarte vechi. Acele filme de serie B, in care a debutat si John Wayne Cei trei viteji (s-au facut mai multe filme de acest gen de-a lungul anilor) Ken Maynard In fiecare dintre ele, diligentele se hurducau prin desert. Datorita efectului stroboscopic care apare atunci cind se filmeaza douazeci si patru de cadre pe secunda, rotile diligentelor pareau a se invirti in sens invers miscarii. Ati observat?

Problemele de adincime ale persoanei codependente seamana mult cu rotile acelor diligente. Miscarea aparenta este inversa directiei in care se deplaseaza in realitate, datorita efectelor negarii. O imagine mai adecvata ar fi cea a doua roti care se invirt simultan in sensuri opuse.

Obisnuim sa reprezentam problemele de adincime ale persoanei codependente prin doua spirale. Prima este generata de suferinta originara, cauzata de familia in care a crescut pacientul - abuzurile care au dus la pierderea copilariei lui. Pe masura ce durerea evolueaza de-a lungul propriei ei spirale, marindu-se ca bulgarele de zapada, ea poate deveni atit de coplesitoare, incit genereaza o noua spirala de dependenta; asemeni bulgarelui, la un moment dat cedeaza si se rupe in doua. Doi bulgari se rostogolesc acum in josul pantei, fiecare mai mare decit bulgarele din care s-au desprins. Persoana codependenta se afla acum in sclavia a doua obsesii sau dependente.

Cu un deceniu in urma, Stanton Peele si Archie Brodsky au scris o lucrare de referinta, Love and Addiction [Iubire si dependenta]. Ei au comparat visul american al iubirii romantice cu dependenta de heroina. Comparatia n-ar fi amuzat-o pe Barbara Cartland. Printre altele, ei arata ca dependenta seamana primelor simptome ale iubirii si ca lipsa drogului este ca o separare a doi iubiti.

Intr-adevar, am vazut ca o legatura personala deosebit de intensa urmeaza caile cunoscute ale ciclului dependentei. Spirala va arata astfel: suferinta poate fi generata de indoiala de sine sau de sentimentul de inadaptare - te simti de parca ai fi o jumatate de om, daca vreti. Aceasta duce la aparitia factorului de dependenta - atasamentul excesiv fata de o persoana importanta pentru tine. Consecinta este o relatie instabila si sufocanta pentru ambele parti. Daca persoana de care depinzi se simte sufocata, ea tinde instinctivsa se rupa de tine. Este ca si cum v-ati tine reciproc cu capul sub apa. Relatia devine o lupta furioasa, o invalatucire de membre si lovituri oarbe pentru a va recapata respiratia.

Toate aceste efecte dureroase - instabilitatea, disconfortul relatiei - alimenteaza lipsa de incredere in sine si de respect fata de propria persoana, care au dus de la inceput la implicarea exagerata in aceasta relatie. Singura cale de scapare pare a fi o si mai mare incatusare, o apropiere si mai mare de persoana respectiva, in asa fel incit loviturile primite de la ea sa fie mai putin dureroase. In curind, cele doua spirale se vor roti vertiginos, ambele parti pedalind cit de repede pot in directii opuse.

Ruperea ciclului

Cercul dependentei este atit de nociv, incit singurul mod de a-1 distruge este sa-1 spargi in mai multe puncte deodata. Am descoperit ca motivul principal pentru care majoritatea oamenilor nu reusesc sa se elibereze de dependenta este faptul ca se intervine numai intr-unui sau in doua puncte. Un exemplu este alcoolicul care renunta la bautura. Iar si iar. Pentru ca nu s-a confruntat cu celelalte aspecte ale dependentei - suferinta, consecintele, vinovatia - el este condamnat sa se intoarca pe spirala descendenta. Tratamentul in zece etape pe care-1 aplicam in clinica noastra are un spectru foarte larg, datorita faptului ca stim ca trebuie sa intervenim in fiecare punct.

Pentru sotii Jordán vindecarea n-a insemnat numai ascultarea marturisirilor lor. Acest lucru vizeaza doar simptomele problemei, aspectele cele mai superficiale. I-am ajutat sa rezolve problemele centrale - suferinta provocata de familiile din care proveneau, consecintele lungii lor istorii de "ascultare selectiva", rusinea datorata unei casnicii nefericite.

Programul in douasprezece trepte propus de Alcoolicii Anonimi rupe spirala dependentei in mai multe puncte. Treptele 4 si 5, de pilda, ceea ce se numeste inventarul moral, folosesc o metoda specifica, ce ajuta la confruntarea cu sentimentele de vinovatie si rusine.

Treptele 8 si 9 ofera solutii practice pentru a te revansa fata de persoanele pe care le-ai ranit.

Consecintele, cum ar fi pierderea slujbei sau a iubirii, falimentul proprietatilor sau al sentimentelor, necesita mai multe etape pentru a se vindeca. Comportamentul dependent insusi trebuie oprit sau incetinit indeajuns pentru ca sa nu se mai adauge noi efecte negative. Apoi, persoana in cauza inventariaza diferitele consecinte ale dependentei. Astfel, se ating doua scopuri. Se inlatura atitudinea de negare pe masura ce raul provocat de dependenta si pretul platit sint in final constientizate. Iar inventarul iti arata punct cu punct care sint lucrurile a caror pierdere trebuie cu adevarat s-o deplingi. Jalea adinca are un efect vindecator. Daca nu se parcurg toate aceste etape cum se cuvine, pierderile suferite devin iarasi parte a spiralei si reintra in sfera suferintei. Daca durerea creste, persoana respectiva recade in dependenta.

Obsesia pentru munca a lui Cathy Leland i-a amenintat casatoria inca inainte de a fi mireasa. Cum am ajutat-o? Suferinta recenta - sentimentul inutilitatii - am reusit intr-o oarecare masura sa o alinam prin terapie. Durerii adinci pricinuite de un rezervor gol i-a trebuit mai mult timp si munca pentru a se vindeca. Am intrerupt spirala in punctul factorului de dependenta, recomandindu-i un regim de lucru mai scazut. Mare parte din vinovatia ei subsidiara provenea din faptul ca nu avea timp pentru Dumnezeu si pentru sotul ei. Aceasta s-a atenuat cind a reusit sa-si faca mai mult timp pentru ambii. A inceput sa se simta implinita si in alte domenii decit munca - in casnicie, in relatia ei cu Dumnezeu, chiar si in pictura, de care s-a apucat pentru a-si largi sfera de interese si a-si distrage atentia de la dependenta ei.

Ea se afla actualmente in convalescenta si singurul lucru pe care trebuie sa-1 faca este sa aiba grija ca acuarelele sa nu se transforme intr-o dependenta.

Ce se intimpla cu tine?

Oricine sufera de un fel de dependenta," spun unii.

"Asa ca, de ce sa fie a mea cea mai rea?" spun altii. Parintii multor adolescenti ar vrea ca fiii lor sa sufere de sindromul lui Cathy Leland - cel putin intr-atit, incit sa duca gunoiul si sa ingrijeasca peluza. Daca nu poti literalmente trai fara un medicament, drog sau un cocktail, atunci ai intr-adevar o problema. Gindeste-te la alte lucruri de care nu te poti lipsi cu nici un pret - lucrurile la care te intorci iarasi si iarasi. Care dintre posibilii factori de dependenta mentionati anterior sint valabili in cazul tau?

Cartea de credit. Esti tot timpul la limita creditului pe care il ai? A trebuit vreodata sa ceri o suplimentare a creditului? Exista mai mult de zece articole pe luna in plus pe cartea de credit (exceptindu-le pe cele legate de afaceri sau cheltuielile de deplasare)?

Examineaza ultimul decont ca si cum ar fi al altcuiva. Cheltuielile au depasit orice limita?

Slujba. Faci ore suplimentare (platite sau nu) care insumeaza o patrime sau mai mult din totalul orelor obisnuite - de pilda, daca lucrezi patruzeci de ore pe saptamina, faci zece ore in plus (cinci ore intr-o saptamina de douazeci si patru de ore de munca etc.)? Ai ales slujba pe care o ai pentru ca nu presupunea un numar fix de ore, astfel ca puteai adauga oricite ore doreai? Iti aduci de lucru acasa trei seri din cinci, sau mai mult?

Aminteste-ti ultimele cinci ocazii in care a trebuit sa alegi intre a-ti petrece timpul rezolvind probleme de serviciu si a-1 folosi pentru alt fel de probleme. In trei dintre ele sau mai multe a iesit munca pe primul loc? Presupune ca ai intrat in ultimii cinci ani in care ai dreptul sa te pensionezi cind vrei, te gindesti sa amini cit se poate? Raspunsurile pozitive atrag atentia ca situatia ti-a scapat de sub control.

Faci lucruri despre care stii ca i-ar ingrozi pe prietenii pe care ii respecti? Simti nevoia irepresibila sa frecventezi sex shop-urile, sa vizionezi filme erotice sau sa rasfoiesti materiale pornografice cu copii, sa citesti reviste pornografice, sa apelezi la prostituate sau sa te angajezi in activitati ilegale, pentru care ai putea fi inchis? Dependentele sexuale sint obiect de mare amuzament pe scena. Dar ele nu sint nici pe departe atit de amuzante.

Ai obiceiul de a lua legatura fara rost, tot timpul, cu cea mai importanta persoana din viata ta, cel putin de doua ori pe zi (vorbim de contacte care nu sint legate de probleme de serviciu, relatiile de familie normale, urgente, intilniri programate etc.)?

Te-ai certat cu ea mai mult de o data in ultimele sapte zile? Mai mult de trei ori? Daca nu ai de-a face cu ea o saptamina, simti simptomele anxietatii? Dar dupa trei zile? A insistat persoana respectiva sa aveti mai putine contacte, sa aiba mai mult "spatiu", libertatea de a se intilni cu altcineva sau sa se ocupe de altceva decit de tine? Daca ea ar muri azi, ce ai face in urmatoarele patruzeci si opt de ore? Granita dintre o legatura normala, fireasca, sanatoasa si atasamentul exagerat este greu de marcat si mai greu de definit. Lasa o lumina noua, mai necrutatoare asupra legaturii tale cu cea mai importanta persoana din viata ta. Fii cit se poate de sincer. Cit de implicat esti?

Analizeaza-ti cu atentie viata pentru a vedea daca nu cumva apar factorii de dependenta, cum ar fi: furia, operatiile plastice repeta te, jocurile de noroc, atasamentul excesiv fata de o cauza sau organizatie, televizorul, jocurile si programele pe calculator, jocuri de alta natura, sporturi ca golf, alergare, jogging, gimnastica si programele de fitness.

Multi oameni manifesta dependenta fata de mai multi agenti. Chiar daca stii ca ai o problema, ea poate sa nu fie singura. Alte aspecte, mai putin evidente, te pot trage in jos pe spirala durerii si disperarii. Dupa ce ai trecut in revista posibilii agenti de dependenta, presupune pentru o secunda ca esti captiv intr-un ciclu de dependenta. Ce consecinte pot rezulta in urma presupusei tale dependente? Ce surse de suferinta iti amintesti?

Deseneaza una sau mai multe spirale de dependenta si completeaza propriile-ti treptele in jurul lor.

Avertisment

Daca depinzi de medicamente, este esential sa fii sub supravegherea medicului in timpul procesului de dezintoxicare. Anumite substante chimice, cum ar fi unele tranchilizante si chiar alcoolul, pot fi fatale in cazul abstinentei totale. Daca esti dependent de substante chimice si incerci sa rupi cercul dependentei trebuie sa ai parte de o evaluare competenta a situatiei, realizata in spital, centre de reabilitare sau de medicul personal.

Pina acum, pe masura ce am analizat in cartea noastra cauzele si efectele codependentei, te-am sfatuit sa iti analizezi propriile sentimente si amintiri. Ele pot fi un tarim necunoscut pentru tine sau, pur si simplu, introspectia nu iti sta in fire. In ambele cazuri, ti-am recomandat sa retraiesti trecutul pentru a-1 analiza. Am incercat marea cu degetul ca sa vedem cit e de rece sau sarata, cintarind cauzele in functie de situatia fiecaruia.

De acum incolo, drumul il vom face mai mult impreuna. Ti se va cere sa te confrunti cu sentimente si impulsuri pe care nu vrei sa le recunosti. Pe scurt, pe masura ce patrundem mai adinc in mecanismele codependentei si incercam sa o vindecam, vom juca din ce in ce mai strins. Daca la un moment dat simti ca sentimentele tale sint prea dureroase, ca incep sa iasa la suprafata probleme despre care stii ca nu esti capabil sa le faci fata, iti recomandam din toata inima sa ceri ajutor specializat. Nu risca cu probleme care te depasesc intru totul. Cauta ajutor.

Nefericirea codependentei nu trebuie sa iti umbreasca fericirea. Ea nu trebuie transmisa involuntar copiilor si familiei. E vremea sa pui capat nefericirii. Trebuie si poti sa aspiri si sa ajungi la fericire. Poti respinge nefericirea alegind iubirea. Dar trebuie sa platesti un pret considerabil in durere pina cind ranile adinci vor fi curatate si vindecate. Relatiile tale trebuie dezvaluite si puse la incercare, si acest lucru se va dovedi foarte dificil.

Primul pas este jntrospectia. Urmatorul este de a intelege mecanismul a ceea ce se intimpla in interiorul tau. Abia apoi incepe marsul spre adevarata vindecare. Luminita de la capatul tunelului se va transforma in rasarit de soare, nu in farurile unei locomotive care se apropie amenintatoare

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate