Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Matematica


Index » educatie » Matematica
Jocuri didactice matematice


Jocuri didactice matematice


JOCURI DIDACTICE MATEMATICE

NE JUCAM CU CASTANE

Scopul: Formarea unei multimi din obiecte omogene si separarea unui obiect din multime; formarea deprinderii de a opera cu materialul numai la indicatia invatatorului.

Sarcina didactica: Alcatuirea unei multimi din obiecte omogene si separarea unui obiect din multime.

Elemente de joc: operarea cu materiale din natura.

Regulile jocului: La indicatia invatatorului, fiecare elev trebuie sa ia din cosulet cate o castana si sa o puna pe banca, formand un rand; dupa formarea randului, fiecare copil va lua din multime o castana, pe care o va pune deoparte; intrebat, acesta trebuie sa arate unde este o singura castana si unde sunt mai multe.Material utilizat: un cosulet cu 10 castane pentru fiecare copil.

Desfasurarea jocului

Fiecare elev a primit pe banca un cosulet cu 10 castane, pe care au avut libertatea de a le studia, pentru familiarizare.

Am anuntat ca in ora respectiva "Ne vom juca cu castane".

Am facut precizarea ca fiecare elev are mai multe castane in cosulet. Le-am aratat o castana pe care am scos-o din cosul meu si i-am invitat sa procedeze la fel; copiii au scos pe rand cate o castana, formand pe banca o multime de "mai multe" castane.

Ulterior, elevii au pus castanele in cos, iar la indicatia mea au scos din cosulet "o castana" sau " mai multe castane".

Elevii s-au bucurat de joc, nefiind dificil, si au realizat cu totii sarcina de lucru.

Ca recompensa pentru ca toti au lucrat corect, elevii au primit cate o castana.

Am extins jocul prin utilizarea altor materiale, familiare elevilor: boabe de porumb, de fasole si jetoane colorate.

Evaluare : toti elevii au realizat sarcina didactica.

V-ATI GASIT LOCURILE?

Scopul: consolidarea notiunii de multime.

Sarcina didactic: alcatuirea unei multimi de fete si a unei multimi de baieti.

Elemente de joc: intrecerea

Regula jocului: la comanda invatatorului, fetele trebuie sa formeze o multime si sa intre in cercul alb, iar multimea baietilor sa intre in cercul rosu.

Materialul folosit: doua cercuri desenate cu creta alba, respectiv rosie, in fata clasei.

Desfasurarea jocului

Am anuntat elevii ca vom organiza jocul "V-ATI GASIT LOCURILE?".

Le-am spus ca se vor grupa in doua multimi: a fetelor, care va intra in cercul alb si a baietilor, care va intra in cercul rosu, toate acestea la comanda mea.

Le-am precizat sa fie atenti pentru ca organizam o intrecere intre fete si baieti, iar cei care vor executa fara greseala vor primi ca recompensa cate o bulina.

La semnalul meu, cele doua multimi au executat intrarea in cele doua arii trasate anterior. Am cerut atat fetelor, cat si baietilor sa motiveze alegerea cercului in care au intrat. Raspunsurile au fost:" Pentru ca facem parte din multimea fetelor", respectiv "Pentru ca facem parte din multimea baietilor".

Evaluare : toti elevii au identificat multimea din care fac parte.

Am adaptat jocul la o situatie de moment si le-am cerut elevilor care au batiste la ei sa intre in cercul alb, iar ceilalti in cercul rosu. Elevii au realizat corect si aceasta sarcina.

JOCURI LOGICO-MATEMATICE PENTRU ALCATUIREA UNOR MULTIMI DE FIGURI GEOMETRICE PE BAZA UNOR PROPRIETATI COMUNE

CE FORMA AI PRIMIT?

Scopul: fixarea reprezentarilor despre formele geometrice (cerc, triunghi, patrat, dreptunghi), verificarea cunostintelor despre culori, dezvoltarea atentiei si formarea unei atitudini disciplinate in joc.

Sarcina didactica: recunoasterea figurilor geometrice si a culorilor.

Elemente de joc: manuirea materialului, miscarea de sincron .

Regula jocului: la indicatia invatatorului, elevii arata figura geometrica asemanatoare obiectului denumit, precizand la cerere si culoarea figurii pe care o poseda.

Materialul utilizat: cate o figura geometrica pentru fiecare elev; obiecte a caror forma seamana cu figurile geometrice: batista, carte, cerc, echer.

Desfasurarea jocului: am anuntat elevii ca jocul pe care il vom organiza se numeste " Ce forma ai primit?", fapt pentru care, fiecare va primi cate o figura geometrica, dar de culori diferite.

I-am atentionat pe elevi ca in fata clasei vor observa cateva obiecte, asemanatoare ca forma cu ceea ce au ei in mana.

Le-am cerut sa le denumeasca si apoi sa observe cine are figuri asemanatoare cu obiectele expuse.

Am explicat regula jocului: cu un indicator, voi arata unul dintre obiectele afisate, iar la un semnal sonor, elevii care au figura asemanatoare cu obiectul indicat, se vor aseza in dreptul lui, precizand, pe rand, denumirea si culoarea.

Evaluare: desi le-a placut elevilor, jocul nu a avut rezultatele scontate: 3 elevi din 19 nu au denumit corect forma geometrica, ci doar culoarea.

Pentru variatie, le-am cerut elevilor sa schimbe intre ei figurile geometrice, repetand jocul. Desi schimbul s-a realizat in ordine si rapid, rezultatul a fost nesatisfacator: doi elevi nu au identificat figura geometrica primita.

CINE STIE MAI BINE?

Scopul: consolidarea si verificarea cunostintelor elevilor despre formarea grupelor de obiecte dupa forma; sa alcatuiasca perechi de obiecte - un dreptunghi si un patrat.

Sarcina didactica: sa grupeze obiectele dupa forma; sa alcatuiasca perechi de obiecte.

Elemente de joc: manuirea materialelor, gruparea acestuia, intrecerea.

Materialul folosit: cate patru dreptunghiuri si trei patrate pentru fiecare elev.

Regula jocului: la semnalul invatatorului, elevii trebuie sa alcatuiasca multimea dreptunghiurilor si, separat, multimea patratelor si se vor opri la semnalul "stop"; dupa ce vor spune ce au alcatuit, elevii vor forma perechi de dreptunghiuri si patrate, spunand unde sunt "mai multe" si, respectiv, "mai putine" obiecte.

Desfasurarea jocului:

Fiecare elev primeste cate patru dreptunghiuri si cate trei patrate.

Ca activitate pregatitoare, am cerut elevilor sa recunoasca figurile geometrice pe care le-au primit.

I-am anuntat ca jocul se numeste "Cine stie mai bine?"

Le-am explicat elevilor ca trebuie sa grupeze obiectele dupa forma.

Jocul a inceput la o bataie din palme si a incetat la semnalul STOP.

Intrebati ce au format, elevii au raspuns : "multimea patratelor" si "multimea dreptunghiurilor".

Evaluare: elevii au realizat in proportie de 100% sarcina de lucru.

In continuare, am cerut elevilor sa aseze obiectele in perechi si sa spuna ce observa. Dupa ce au pus in pereche fiecare patrat cu un dreptunghi, elevii au observat ca "multimea dreptunghiurilor are mai multe elemente decat multimea patratelor".

Au fost evidentiati elevii care au realizat sarcinile mai rapid.

Am repetat jocul si in alte ore, utilizand alte obiecte: braduti si ciuperci, flori si fluturi, confectionate si colorate in prealabil de catre elevi la orele de educatie plastica si de abilitati practice

A STIUT ALINA?

Scopul: verificarea cunostintelor despre formarea grupelor de obiecte dupa culoare, lungime si grosime; verificarea deprinderilor cu privire la aranjarea obiectelor a doua grupe in perechi si la compararea lor.

Sarcina didactica: sa sorteze materialul dupa forma si marime si sa justifice alegerile facute.

Elemente de joc: manuirea materialului, inchiderea si deschiderea ochilor, intrecerea individuala, aplauzele.

Materialul folosit: o papusa ( ALINA), 3 betisoare lungi, 4 betisoare scurte, 5 morcovi subtiri, 3 morcovi grosi, un cos cu 3 buline rosii si 5 buline albastre pentru fiecare elev.

Desfasurarea jocului: am anuntat elevilor titlul jocului, specificand ca Alina este papusa care se afla pe catedra.

Pe fiecare banca se afla un cos cu 3 buline rosii si 5 buline albastre.

Le-am cerut elevilor sa spuna ce au in cosulete, explicandu-le ca, deocamdata, nu vom lucra cu acele materiale, ci vor veni la catedra si vor urmari cum lucreaza Alina.

Adunati langa catedra, vom intui, pentru inceput, materialele de pe aceasta. Le-am spus ca Alina vrea sa se joace cu noi, fiindca, zice ea, stie sa se joace la fel ca noi.

Am cerut papusii sa faca ordine pe catedra, iar elevilor sa inchida ochii.

Papusa - de fapt, eu - a sortat dupa forma si dupa marime obiectele de pe catedra, dar cu unele greseli ( un betisor scurt la grupa betisoarele lungi, iar morcovii nu sunt separati dupa grosime).

La comanda mea, elevii deschid ochii si au raspuns verbal si prin actiune la intrebarea

" A asezat Alina bine materialele?", facand corecturile necesare; un elev a aranjat corect obiectele, iar alti 2-3 elevi au raspuns la intrebarea " Ce grupe trebuia sa formeze Alina?": " trebuia sa formeze multimea betisoarelor lungi si cea a betisoarelor scurte, multimea morcovilor grosi si cea a morcovilor subtiri".

Raspunsurile corecte sunt recompensate cu aplauze.

In continuare, am cerut Alinei sa formeze perechi, asa cum stim si noi, iar elevii au inchis ochii din nou.

Alina asaza in perechi bulinele rosii cu morcovii subtiri si greseste, trecand un morcov in randul bulinelor. Celelalte materiale sunt asezate corect. Copiii deschid ochii. La intrebarea mea: " A stiut Alina sa grupeze corect perechile?", ei raspund si corecteaza.

Cer Alinei sa grupeze si altfel obiectele, formand alte perechi, iar elevilor sa inchida ochii. De data aceasta, Alina nu mai greseste.

Sunt evidentiati elevii care au raspuns si au corectat-o pe Alina.

In incheierea jocului, le-am cerut elevilor sa mearga in banci si sa formeze si ei perechi cu materialele din cosulete. Realizarea corecta a sarcinii a constituit dovada ca elevilor le-a placut jocul si au fost atenti.

JOCURI IN LEGATURA CU CITIREA, SCRIEREA, COMPARAREA SI ORDONAREA NUMERELOR NATURALE IN CONCENTRELE 0-10, 0-30, 0-100

CINE FORMEAZA MAI MULTE CERCULETE ?

Scopul: fixarea componentei numarului 6, dezvoltarea spiritului de observatie, a imaginatiei creatoare,.

Sarcina didactica: sa formeze cerculete din buline desenate de doua culori.

Elemente de joc: desenul, intrecerea.

Materialul folosit: foi simple albe, culoare neagra, culoare rosie.

Desfasurarea jocului: am anuntat titlul jocului.

Le-am spus elevilor ca vom organiza o intrecere intre ei, astfel incat castigator va fi elevul care va forma mai multe cerculete din cate 6 buline folosind cele doua culori: rosu si negru, astfel incat sa nu se repete.

Am exemplificat pe tabla cu doua cerculete, cerandu-le sa continue pe foile lor cu alte desene.

Jocul a inceput si s-a incheiat la semnalul meu.

In cadrul acestui joc, alcatuirea cerculetelor diferite a ajutat la dezvoltarea imaginatiei creatoare, a spiritului de observatie si de inventivitate, iar prin cerinta de a observa si a compara cu atentie cerculetele, pentru a evita repetarea imaginii, a fost antrenata capacitatea de a sesiza diferentele, capacitatea de analiza si sinteza.

Dupa semnalul de oprire, le-am cerut elevilor sa spuna cum l-au format pe 6.

Rezultatele obtinute de acestia au fost foarte variate.

Evaluare: au fost declarati castigatori elevii care au format cele mai multe cerculete diferite.

ASAZA-TE IN ORDINE!

Scopul : sistematizarea cunostintelor privitoare la compararea si ordonarea numerelor naturale in concentrul 0-100; dezvoltarea gandirii si atentiei.

Sarcina didactica: asezarea in ordine crescatoare si descrescatoare a numerelor scrise pe jetoanele primite.

Materiale utilizate: jetoane cu numere din concentrul 0-100.

Regula jocului: la semnalul invatatorului, elevii se asaza in ordinea indicata de acesta, in functie de numarul scris pe jeton.

Desfasurarea jocului:elevii au fost impartiti in doua grupe. Fiecare elev a primit un jeton pe care este scris un numar din concentrul 0-100. Le-am explicat elevilor ca trebuie sa se aseze in ordinea crescatoare sau descrescatoare a numerelor de pe jetonul primit, in functie de cerinta formulata de mine.

Evaluare: a castigat echipa care a executat repede, ordonat si corect cele doua sarcini.

CATE SUNT?

Scopul: formarea deprinderii de a stabili corespondenta intre cantitati si numere , fixarea notiunii de numar, exersarea scrierii numerelor.

Sarcina didactica: sa ridice cartonasul cu numarul corespunzator numarului de obiecte aratat.

Elemente de joc: ridicarea cartonaselor, intrecerea pe randuri de banci.

Materialul utilizat: planse pe care sunt lipite buline, ciuperci, flori, frunze, fluturi, cartonase cu cifre de la 1 la 10 pentru fiecare elev si invatator, betisoare.

Desfasurarea jocului:

Am anuntat titlul jocului. Fiecare elev ia contact cu materialele de pe banca: numerele 1-10, 10 betisoare.

Am explicat elevilor ca atunci cand eu ridic o plansa cu un anumit numar de obiecte, ei vor ridica un cartonas cu numarul corespunzator. Jocul se desfasoara pe trei randuri, fiecare raspuns corect fiind notat cu "+", iar cele gresite cu "-" .

Am aratat, succesiv, plansele pregatite, elevii ridicand cartonasele cu numere, iar raspunsurile lor au fost consemnate pe tabla, pe trei coloane, corespunzatoare celor trei randuri de concurenti.

In continuare, am schimbat sarcina: eu am ridicat cartonasul cu numar, iar elevii au ridicat tot atatea betisoare.

Evaluare: din cei 19 elevi, doar doi au gresit o data, randurile lor fiind declarate invinse.

GASESTE LOCUL POTRIVIT!

Scopul: consolidarea numeratiei in limitele 10-100; cunoasterea locului fiecarui numar in cadrul sirului natural.

Sarcina didactica: sa aranjeze cartonasele cu numerele de la 10 la 100 in ordinea crescatoare sau descrescatoare- in functie de cerinta mea.

Elemente de joc: manipularea materialului, intrecerea aplauzele.

Materialul folosit: cartonase cu numerele de la 10 la 100.

Desfasurarea jocului

Am pregatit pachete de cate 10 cartonase cu numere amestecate, pe care le-am inmanat fiecarui elev delegat de echipa sa vina la stelaj, unde sa le aseze in ordinea ceruta de mine. Fiecare elev este corectat de cel care urmeaza, din echipa adversa, primind un "+" in plus pentru fiecare greseala depistata, iar cealalta echipa un " - ".

Evaluare: castiga echipa care a acumulat un numar mai mare de "+", fiind aplaudati.

CAUTA VECINII !

Scopul: formarea deprinderii de a numara constient intre anumite limite; consolidarea deprinderilor de comparare a unor numere; dezvoltarea atentiei.

Sarcina didactica: sa gaseasca numerele mai mici si mai mari cu o unitate decat numarul dat.

Elemente de joc: operarea cu materialul, intrecerea intre randuri.

Materialul utilizat: cifre magnetice, tabla magnetica, "happy/sad faces"

Desfasurarea jocului

Am anuntat titlul jocului si am explicat regulile: eu spun un numar, iar un elev desemnat de echipa va veni la tabla magnetica si il va fixa, impreuna cu vecinii sai. Pentru fiecare raspuns corect se va primi o fata fericita, iar pentru greseli- o fata trista. Echipa adversa are dreptul de a corecta greselile celeilalte, primind punctaj suplimentar.

Evaluare: una dintre echipe a castigat cu doar doua greseli, in defavoarea celeilalte, care a avut cinci erori.

Rezultatele acestui joc m-au ajuta sa identific elevii cu probleme in numeratie, precum si natura acestor probleme. In plus, le-a placut foarte mult elevilor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate