Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Stefan Petica, Fecioara in alb, IV


Stefan Petica, Fecioara in alb, IV


Stefan Petica, Fecioara in alb, IV

1) roze - trandafiri, flori
inserare - asfintit, apus

2) ,,nältimea" - inältimea
"rugei" - rugii
3) Virgula din al patrulea vers marcheaza intercalarea unui circumstantial de mod.
Semnul exclamarii de la sfarsitul strofei marcheaza intonatia exclamativa,cu rol stilistic.
Virgula ("O,") marcheaza pauza necesara dupa interjectie.
4) Angelitatea feminina, rugaciunea, puritatea, pocainta intra in categoria motivelor literare.

5) Lirismul subiectiv se concretizeaza aici printr-un eu liric, prezent "gramatical" in ultima strofa (persoana I singular a verbului aș putea ) și prin patetismul adresarii insistente catre un tu care numește persoana iubita.

6) Metafora ,,val de lina armonie" intra in seria imaginilor cu aceeasi valoare din a doua strofa, care vorbesc despre ,,binecuvantarea" pe care o poate raspandi sacrul asupra lumii terestre.
Comparatia ,,tu esti asemenea binecuvantarii" sprijina sugestia sacralitatii figurii feminine, sugestie centrala a textului.

7) Poezia simbolista este una a universului interior, contureaza o stare de spirit si se confunda cu lirismul. Universul interior este aici marcat de subiectivitate. Prin multitudinea figurilor de stil, poetul parca picteaza atmosfera de pace, de rugaciune, de dimineata si de inserare.
Prezenta multor substantive si adjective care au legatura directa cu ceea ce se vede, e un procedeu al sugestiei simboliste. Acestea au o puternica valoare expresiva si nu necesita descrieri mai ample ca in cazul romantismului. Apar termeni ca ,,alba", ,,roze", ,,clar", ,,roua", ,,azurie", ,,inaripata", frunti". Astfel poetul creeaza o poezie lirica, alcatuita pe baza sugestiei, prin urmare o poezie simbolista.

8) Cele patru adjective, ,,alba", ,,blanda", ,,calda", ,,sfanta", apartin de fapt aceluiasi camp semantic, cu atat mai mult cu cat sunt de fiecare data epitete pentru substantivul ,,rugaciune". Poetul reia aceeasi imagine, nuantand-o dupa modelul muzical al temei cu variatiuni.

9) Consider ca textul este expresiv in special prin imaginea unui eu care aspira catre puritate, angelitate, catre sacru. Abundenta imaginilor care contureaza un asemenea motiv este evidenta: ,,alba rugaciune", ,,templu", ,,ceasul clar al diminetii", ,,privirea de madona". Multe dintre ele sunt metafore sau au un sens simbolic. Cu toate acestea, texul nu transmite o viziune categoric senina. Un aer de "morbidezza" se desprinde din repetitia insistenta a imaginii femeii-rugaciune, din parfumul rozelor si al anemonelor si, mai ales, din atitudinea celui pierdut in rugaciune, ,,dulcea pocainta", cu o evidenta constiinta a pacatului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate