Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Ion Pillat, Strainul


Ion Pillat, Strainul
Ion Pillat, Strainul

1. Floarea era vie cand a primit-o.

2. In structura “venit-ai” cratima marcheaza forma inversata a perfectului compus “ai venit”.

3. A venit toamna in sufletul ei, la aflarea vestii.
In fiecare toamna plecam la tara.

Sclipeste Raul Doamnei inspre apus, o clipa” contine o imagine vizuala; “Vrr..timpu-n zbor, pe care cutremurat l-ascult” contine o imagine auditiva.


5. Rolul expresiv al interjectiei “vrrr” in poezie este acela de a sugera , la nivel auditiv , pe de-o parte zborul vrabiilor, care se produce instantaneu, iar pe de alta parte ,ca tot astfel trece si timpul , la fel de repede ca o bataie de aripi.

6. Enumeratia din prima strofa, “cu casa, parc ,livezi”, exprima vizual tot ceea ce apartine acestei mosii, evidentiind frumusetea si bogatia locului.

7. „Strainul” venit la mosie pare ca nu reuseste sa descifreze peisajul si il vede doar ca pe un tablou: “Te-apleci mirat straine, pe-amurg ca pe-o rama”. Perspectiva lui este diferita de a celor familiarizati cu imprejurimile, el nu poate sa inteleaga frumusetea locurilor: “Si crezi/ Ca ai cuprins Floricadar n-ai zarit, ia seama”. Imaginile vizuale precum “te-apleci mirat”, “ce-ar straluci” ori metafora “ranit de-un dor tarziu” accentueaza ideea poetica.

8. O caracteristica a traditionalismului este localizarea intr-un spatiu rural, mosia Florica aici, iar o a doua trasatura este preferinta pentru spatiul autohton.

9. Sugestia limbajului poetic este realizata prin simboluri si corespondente: “Pe-albastra departare a luncii de demult” sugereaza scurgerea timpului; “Florica e acolo, cu casa, parc, livezi”. De asemenea, sugestia se realizeaza si prin pauzele din discursul liric, marcate de punctele de suspensie, pauze ale emotiei, melancoliei și nostalgiei Ca ai cuprins Floricadar n-ai zarit, ia seama”


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate