Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
"Negru" - George Bacovia


"Negru" - George Bacovia


"Negru" - George Bacovia

1. carbonizate = arse;
parfum = miros
2. Linia de pauza marcheaza aici tocmai sfrsitul unei etape (amorul).
3. Flacara arunca scantei pe pamantul ud.
4. carbonizat, arse, mangal, sicrie;
5. tema mortii, motivul sicriului;
6. Metafora "noian de negru" semnifica o gramada de scrum. Totuleste ars, culoarea dominanta este negrul mortii, peste tot sunt semne ale distrugerii.
7. Motivul centralal strofei este amorul. Poetul pare a fi supravietuit unei experiente de cosmar carear fi putu avea loc in vis. Iubirea a murit de curand, pentru ca este prezent verbul "fumega", ceea ce ar insemna ca arderea nus-a produs de mult. I se asociaza "parfumul de pene arse", cadere si moarte. Focul si ploaia, prezente in text, sunt ambele elemente ce duc la dezagregare. Reluarea in ultimul vers a metaforei "noian de negru" duce cu gandul al un sfarsit de lume material si sufletesc.
8. Adjectivul "negru" reprezinta un simbol des intalnit in poezia bacoviana. Acesta sugereaza prin repetarea obsedanta ideea mortii prezenta in toate elementele din jur.
9. Dorinta simbolistilor era aceea de a nu numi in mod direct stari sau sentimente, ci de a le sugera prin intermediul simbolului. Astfel, in aceasta poezie, ideea mortii este sugerata prin dezagregarea materiei ("noian de negru", "carbonizate flori") sau prin sfarsitul iubirii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate