Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
"Pe coastele Calabrei" - Vasile Alecsandri


"Pe coastele Calabrei" - Vasile Alecsandri


"Pe coastele Calabrei" - Vasile Alecsandri

1.
mister = taina
parfum = mireasma
2. "sanu-i" - cratima desparte substantivul de persoana I in dativ posesiv, marcand pronuntarea intr-o singura silaba
"stele-n" - cratima tine locul vocalei "i"
- in ambele cazuri, cratima desparte doua parti de vorbire diferite si contribuie, prin inlocuirea unor sunete, la pastrarea masurii versului.

3. a calca stramb, a calca pe bataturi / nervi
sihastru;
4. sehastru Calabriei Calabrei
5. "luna, vas de aur", "se-nalta-un negru munte"
6. Metafora "pare ca din sanu-i azvarle stele-n cer" transpune artistic un fenomen natural: vulcanii inactivi al caror crater izbucnesc uneori in usoare scanteieri.
7. Verbul "fosforeaza", fiind un derivat al substantivului "fosfor" exprima o imagine vizuala, prin care este sugerata dara de lumina, pe care vaporul o lasa in urma in drumul sau prin bezna noptii.
Adjectivul "stancie" sugereaza o imagine usor inspaimantatoare si totodata misterioasa, a monstrului subacvatic. Acesta duce cu gandul la "stanca", prin forma derivata, "stancie"
8.
Ultima strofa ne introduce intr-o lume feerica. Poetul reuseste sa emotioneze cititorul prin atmosfera de vis, pe care o creeaza cu ajutorul imaginilor vizuale si a figurilor de stil. Primul vers ne prezinta o mare linistita, sub atomosfera calda, luminata de frumoasa Sicilie, fapt ce reiese din folosirea epitetului baie) azurie". Ultimele doua versuri ne indica ajungerea la destinatie, calatorul putand simti "din umbra", "parfumul oriental" al portului Syracusei. Atmosfera feerica este sugerata printr-un camp semnatic al linistii: "dorm", "atmosfera calda", "se scalda"
9. Poezia "Pe coastele Calabrei" este un minunat pastel, in care poetul ne prezinta drumul parcurs de vapor "pe coastele Calabrei", pana in portul Syracusei. Pastelul este presarat cu figuri de stil si imagini vizuale de o puternica expresivitate ce reusesc sa impresioneze cititorul prin creearea unei atmosfere feerice. In prezentarea peisajului, Alecsandri foloseste ca timp predominant prezentul, unul dintre timpurile tipice decrierii, iar folosirea repetata a epitetelor ("punte argintie") a metaforelor ("luna, vas de aur") si a imaginilor vizuale, indica in mod cert prezenta descrierii in poezia citata.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate