Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Octavian Goga, Batrani


Octavian Goga, Batrani
Octavian Goga, Batrani

1. plug, coasa

2.Cratima utilizata in versul „Si-n barba plange tata” marcheaza elidarea vocalei i si reducerea numarului de silabe prin evitarea hiatului. Astfel se pastreaza masura si ritmul poeziei.

3.Verbul la modul conjunctiv, timpul perfect, repetat in ultimele doua versuri din prima strofa, subliniaza regretul parasirii satului, vazut ca o matrice existentiala: „Sa fi ramas fecior la plug, / Sa fi ramas la coasa”.

4. Prezenta eului liric se evidentiaza prin pronumele de persoana I: m, mi , eu si prin verbele la persoana I: „rataceam”, „sa fi ramas”, marci specifice ale subiectivitatii poetice.

5. Textul poetic are o structura clasica : are cinci strofe, catrene. Masura este de sapte-opt silabe, rima apare doar la versurile 2 si 4, ceea ce creeaza o sonoritate ampla, prin rostirea versurilor doua cate doua.

6. Metafora „un stalp la batranete” din ultimul vers al strofei a doua evidentiaza dorinta de a fi ramas in satul natal, pentru a fi un sprijin pentru parintii sai ajunsi la batranete.

7. Poezia Batrani de Octavian Goga se incadreaza in lirica traditionalista prin intoarcerea nostalgica spre lumea satului, vazut ca o matrice existentiala. Regretul instrainarii (motivul dezradacinarii, specific poporanismului) predomina in intregul text poetic, eul liric raportandu-se la trecut, la parinti si la sat ca la un univers al credintei, al linistii sufletesti si al traditiei. De asemenea, expresivitatea textului tine de recuzita traditionalista: tendinta de epicizare a liricului, figuri de stil lipsite de ambiguitate, prozodie clasica.

8. Ultima strofa incepe cu un adverb de mod „Asa . urmat de puncte de suspensie, reprezentand o marca a implicarii afective. Melancolia trecerii timpului este subliniata prin epitetul „bieti ”, alaturat substantivului „batrani ”, dar si prin verbul „va treceti”, cu nuante stilistice. Specific lumii satului, parintii isi pun nadejdea in credinta, singura ce le-ar putea alina absenta fiului iubit : „Si plange mama pe ceaslov, / Si-n barba plange tata
Sentimentul de tristete se desprinde din intregul text poetic, fiind dat de regretul instrainarii.


9. Titlul unui text literar reprezinta o cheie de interpretare a continutului textual, definind pentru cititor un anumit orizont de asteptare. Astfel, titlul Batrani evidentiaza mesajul textului poetic. Trecerea ireversibila a timpului este resimtita de parinti, care sunt singuri si isi asteapta fiul. Substantivul din titlu este nearticulat, subliniind generalitatea, faptul ca regretul instrainarii de cei dragi poate apartine oricui a trait aceasta exeperienta.Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate