Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Demonstrati intr-o compunere de minim 2 pagini ca o opera literara este drama


Demonstrati intr-o compunere de minim 2 pagini ca o opera literara este drama


Demonstrati intr-o compunere de minim 2 pagini ca o opera literara este drama.

Drama este o specie a genului dramatic, structurata in acte, scene si tablouri, care surprinde un personaj in conflict cu lumea, un erou care se afla intr-un episod complicat dar esential al vietii sale. Drama va reda o involutie dureroasa a personajului principal.

Una dintre cele mai controversate creatii ce apartin acestei specii in literatura noastra este Jocul ielelor scrisa de Camil Petrescu. Este certa preocuparea autorului de a surprinde (atat in romane cat si in drame) personaje controversate, eroi inadaptati la coruptia si injustitia din realitate.Piesa urmareste ultimul episod din viata unui intelectual ce isi construieste propria lui lume, ale carei legisunt inacceptabile din punctul de vedere al moralitatii si justitiei sociale. Director al ziarului "Dreptatea sociala", organ al partidului socialist in preajma izbucnirii primului razboi mondial, Gelu Ruscanu duce o violenta campanie impotriva ministrului justitiei, Saru-Sinesti, pe care il acuza de coruptie, cerandu-i demisia. El santeaja cu un document care " il va trimite de pe banca ministeriala pe banca justitiei". Este vorba de o scrisoare de dragoste a Mariei Sinesti adresata lui, in care se afirma ca la originea averii sotului ei sta o crima comisa de acesta: ucisese o matusa bogata si scrie un testament fals, distrugandu-l pe cel adevarat.

Stapanit de ideea dreptatii absolute, eroul este hotarat sa mearga pana la capat in ciuda tuturor presiunilor, a santajelor sentimentale. Cand insa ministrul propune eliberarea din inchisoare a unui detinut, grav bolnav, in schimbul incetarii campaniei, camarazii lui Gelu accepta tranzactia, iar eroul se supune majoritatii. Profund tulburat in propriile sale convingeri, el nu rezista insa presiunii realitatii si se sinucide chiar cu pistolul lasat de fosta sa amanta, Maria, repetand destinul tatalui sau.

Piesa va promova un erou care va trai intr-o lume imaginara, numita Utopia, lume in care dreptatea si moralitatea sunt la ordinea zilei. Este vorba de un univers compensatoriu, de acea lume unde nu exista rautate. De cealalta parte, Gelu este nevoit sa traiasca in Realia, lumea celor imorali, unde exista crime, santaje si mizerie umana. Intr-o astfel de lume, cei drepti sunt marginalizati, cei insetati de dreptate sunt huliti.

Mizeria umana capata forme dintre cele mai variate: piesa este plina de personaje josnice- de actrite frivole care imping barbati la sinucidere, de falsificatori si de santajisti. Aici oamenii stau in inchisori fiind nevinovati, iar ideile celor drepti vor fi inabusite prin actiuni murdare, greu de suportat pentru cei insetati de dreptate. Intr-o astfel de lume eroul nostru nu are nici o sansa de supravietuire, fiind un prizonier in libertate.

Titlul piesei, Jocul ielelor, pleaca de la acea credinta populara prin care se spune ca exista o serie de fete frumoase care apar in visele celor ce urmeaza sa moara. Gelu viseaza aceste fete prevestitoare. Gelu se va sinucide in cele din urma. Este singura solutie pentru el de a-si pastra demnitatea. Prin moarte, el are sansa sa ajunga in Utopia, acolo unde va putea trai in lumea ideilor pure.

Gelu Ruscanu va intra in seria eroilor indaptati ai operelor lui Camil Petrescu. El va fi unul dintre intelectualii respinsi de cei din jur din cauza faptului ca setea de dreptate este in detrimentul celor corupti care doresc musamalizarea tuturor injustitiilor.

Figura eroului este una controversata pe scena literaturii noastre. Meritul apartine in totalitate talentului de dramaturg al lui Camil Petrescu, ce reuseste o excelenta portretizare a lui Ruscanu in ciuda faptului ca opera este un text dramatic. Sunt surprinse gesturile, actiunile, obsesiile personajului.

Din punctul de vedere al structurii textului, observam originalitatea cu care C. Petrescu "rastoarna" ordinea scenariului dramatic. Daca textele clasice sunt impartite in acte, scene si tablouri, avem aici o rasturnare a acestei ierarhii. Tablourile sunt mai ample decat scenele. Aceasta nu reprezinta altceva decat o marca personala a autorului in organizarea textului.

Drama Jocul ielelor reprezinta un incontestabil succes, o piesa originala ce are ca tema soarta intelectualului nevoit sa traiasca intr-o lume a intereselor meschine.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate