Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» „Niciodata toamna” – Tudor Arghezi


„Niciodata toamna” – Tudor Arghezi
„Niciodata toamna” – Tudor Arghezi

1.
desfrunzeste, ingroape
2. Marcheaza pronuntarea ultimei vocale a primului cuvant si a primei vocale a celui de al doilea intr-o singura silaba, avand rol in pastrarea masurii si a ritmului versului.
3. Am sa vin cand voi avea putin timp.
Am baut o carafa de vin rosu.
4. „Palid asternut e sesul cu matasa”
„Pasarile negre suie in apus”;
„Stau in tarmu-albastru-al raului de soare”;
5. Perfectul simplu (sau trecutul definit) exprima un fapt complet savarsit intr-un anume moment al trecutului. In limba literara este timpul specific poeziei. In poezie, verbul „a fi” la perfect simplu adanceste intensitatea trairilor eului liric in fata imensitatii toamnei.
6. Motivul toamnei; motivul trecerii timpului
7. „Pasarile negre suie in apus/ Ca frunza bolnava-a carpenului sur” – comparatie prin care zborul pasarilor calatoare catre alte meleaguri este pus in relatie cu „boala” ce cuprinde in fiecare an carpenul (desfrunzirea).
8. Titlul poeziei se regaseste si la inceputul primului vers. Substantivul toamna, precedat de adverbul de timp cu valoare absoluta „niciodata” intesifica fascinatia poetului in fata grandioasei toamne.
9. Una din principalele trasaturi specifice modernismului identificate in poezia lui Arghezi este subiectivismul, evident in textul dat in primul rand prin prezenta marcilor eului liric (verbe si pronume la persoana I si a II-a). Se observa intelectualizarea emotiei si intensificarea trairilor eului liric prin prezenta numeroaselor imagini artistice de o deosebita valoare stilistica. La nivel prozodic observam cultivarea versului liber.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate