Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ion Minulescu, Acuarela


Ion Minulescu, Acuarela


Ion Minulescu, Acuarela

1. pas cu pas, la tot pasul, a face primul pas, a tine pasul etc.

2. Cratima pastreaza ritmul si masura de 16 silabe a versului-refren, prin elidarea vocalei i a prepozitiei si a articolului hotarat al substantivului orasul.

3. Adverbul decat intr-o constructie negativa este sinonim cu doar sau numai si introduce un circumstantial de exceptie. Pe plan stilistic, el intra intr-o imagine auditiva marcata de o tacere stranie pentru un loc de regula agitat, tumultuos si zgomotos, asa cum este orasul ("Nu rasuna decat pasii celor care merg"). Cadenta picaturilor de ploaie si sunetul monoton al pasilor trecatorilor dau impresia unei lumi artificiale in care totul se repeta.

4. Tema universului banal, motivul ploii programate, motivul citadin.

5. ] vechile umbrele, ce suspina"; "nu rasuna decat pasii celor care merg"; "cadenta picaturilor de ploaie" (imagini auditive)

6. Sonoritatea textului minulescian este remarcabila, fiind obtinuta prin reluarea versului "In orasu-n care ploua de trei ori pe saptamana", devenit refren si laitmotiv al discursului poetic. Motivul ploii programate contureaza universul banal, monoton si artficial al orasului.

7. Prima strofa zugraveste universul citadin, marcat de ploaia monotona, de plictiseala si artificialitate. Oamenii " par papusi automate" (comparatie) pentru ca populeza un spatiu in care nimic nu se schimba, totul pare egal cu sine; elementul uman este contaminat si el de starea de monotonie si mecanic, care domina intregul text liric. Plimbarea orasenilor, bizara si nemotivata ("Orasenii, pe trotuare, / merg tinandu-se de mana") impune o viziune aproape absurda: miscarile nu au continut sau intentie, sunt reduse la ritmul pur, iar absenta semnificatiei devine o trasatura moderna. Muzicalitatea se impuneprin imaginile sonore (ploaia in sine, dar si suspinele vechilor umbrele, personificate), prin sacadarea textului, prin ritm si refren, prin paralelismul sintactic, subliniind impresia de monotonie repetitiva, de blazare absoluta, de lipsa de orizont.

8. Titlul poeziei lui Ion Minulescu este un substantiv comun, care denumeste tehnica de a picta cu ajutorul culorilor diluate cu apa. Avand in vedere continutul ideilor exprimate prin acest text liric, titlul este unul foarte sugestiv.
Orasul descris nu se evidentiaza prin nimic altceva decat prin faptul ca "ploua de trei ori pe saptamana". Ploaia care tot cade pare sa stearga toate "culorile" care dau viata unui oras, la fel ca in tehnica amintita. Ritmul vietii din acest mediu este dictat de ritmul picaturilor de ploaie. Totul pare automat, pana si miscarile oamenilor, totul este estompat, " diluat" de apa ploii.
Tabloul sugerat de acest text liric nu poate fi reprezentat decat in acuarela.
9. La nivelul continutului, tema universului citadin, motivul ploii si spleenul sunt elemente specifice liricii simboliste. Universul exterior este o reflexie, o proiectie a celui interior, marcat de plictis si blazare. La nivelul formei, se impune muzicalitatea, principiu estetic fundamental al simbolistilor, efectele eufonice fiind obtinute prin tehnica refrenului, prin repetitii (paralelism sintactic), aliteratii discrete, fluiditatea ingambamentului, anularea cezurii fixe.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate