Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
╗ Mihai eminescu biografie


Mihai eminescu biografie


MIHAI EMINESCU BIOGRAFIE


Mihai Eminescu S-a nascut la 15 ianuarie 1850,la Botosani fiind al saptelea din cei unsprezece copii ai familiei Gheorghe si Raluca Eminovici. Botezat la Biserica Uspenia, aflata aproape de casa natala, din centrul urbei. Azi disparuta, casa facea parte din zestrea mamei. Tatal Gheorghies avea rangul de caminar si muncise ca vechil pe mosia din Dumbraveni (spre Suceava).

1850-1856 Mihai isi petrece copilaria la Botosani si, desigur, calatoreste in trasura parintilor la mosia Durnesti, spre Prut, luata in arenda, la Agafton, Bucecea, Catamaresti, Cucorani etc.

1856-1858 Copilarie de farmec la Ipotesti, alaturi de droaia de plozi. Familia Eminovici, care cumparase mosia cu 4000 de galbeni, darama casa batraneasca si ridica un conac nou. Mihaita era inconjurat prin, 'natala mea valcioara' de patru frati: Serban, Niculae, Iorgu si Ilie (acesta era prietenul de nazdravanii). Surorile Ruxandra si Maria au murit de copile. Dar, 'dulcea mama' mai naste patru prunci, dupa Mihai: Aglae, Harieta, Matei si Vasile, ultimul incetand din viata la varsta frageda.1858-1860 Dupa ce invatase doua clase acasa, severul caminar Gheorghies il duce peste hotar, in Bucovina stapanita atunci de Imperiul austro-ungar, la Cernauti. In pasaport, tatal declara ca Mihai de 8 ani are 'parul negru, ochii negri, nasul potrivit, fata smolita'. Clasele a III-a si a IV-a le urmeaza la Scoala primara greco-orientala numita 'National-Hauptschule'. Locuieste la Aron Pumnul (profesor si revolutionar pasoptist ardelean), prieten cu tatal sau. Ceilalti frati sunt la gimnaziu. Mihai invata binisor, dar programul militaresc si dorul de casa il determina sa fuga singur, pe jos, pana la Ipotesti. Biciul usturator al caminarului il obliga sa revina in capitala Bucovinei. 1860, in septembrie Tatal isi duce iarasi baietii, prin vama Mihaileni, la Cernauti. Mihai e inscris la 'K.K. ober-Gymnasium' .

1860-1863 Frecventeaza gimnaziul. Rezultate bune in prima clasa ('excelent' la romana, 'foarte bine' la istorie), dar in clasa a II-a merge ca racul si, neglijand matematica si latina, ramane repetent. Fuge iarasi la Ipotesti, peste granita, mai simte o data biciul tatalui, care-l duce legat la Cernauti. Repeta clasa a II-a gimnaziala, dar dupa Pasti (1863) nu mai e inscris in cataloage.

1864 Atras de teatru, insoteste trupa Fanny Tardini-Vladicescu care soseste la Hotel Moldova din Cernauti. Este angajat ca sufleur si pleaca in turneu cu trupa la Brasov. Era fascinat de frumusetea actritei Fanny Tardini. Toamna e copist in administratia judetului Botosani, pana in martie 1865.

1865-1866 Mihai mai are o sansa: sa-si continue la Cernauti studiile liceale in particular. Are grija de biblioteca lui Aron Pumnul. Dar in ianuarie, cand numara 16 ani, e zguduit de moartea, tocmai langa el, a profesorului. Plange in hohote, fiindca se stie, spiritual vorbind, fiul adoptiv al ardeleanului. Seara, ii citeste colegului Stefanelii poema La moartea lui Aron Pumnul, compusa in acea zi. E prima creatie, publicata in brosura omagiala Lacramioarele invataceilor gimnazisti din Cernauti la moartea preaiubitului lor profesor Aron Pumnul, tiparita cu aceasta ocazie. Semna: M. Eminoviciu, privatist.

La Ipotesti, adolescentul Mihai e coplesit de prima iubire. Se zice ca o chema Casandra Elena si era fiica lui Gheorghe Alupului. Arata ca floarea alba de cires. Se plimba prin lunci, prin codru, pana la lacul fermecat. Ea e mai mare decat junele amorezat. Mai apoi, fiind departe, Mihai afla ca fata de 19 ani a fost luata de zburatorul, rapusa de dropica (hidropizie) si e inmormantata in tintirim. Trist, o evoca in: De-as avea, Din strainatate, Mortua est (intitulata la inceput Elena), Aveam o muza ori Floare albastra.

Trimite poezia 'De-as avea' revistei Familia, condusa de Iosif Vulcan, care o publica imediat (martie 1866), schimbandu-i numele din Eminovici in Eminescu. Calatoreste mai mult pe jos la Blaj ('mica Roma', despre care-i vorbise Pumnul). Cu ghetele rupte si o traista in spinare (cu niste carti si caiete in care adunase folclor), Mihai coboara de pe dealul Hula in 'vatra romanismului' - Blaj, incearca sa-si dea examenele, dar nu le ia, neavand conditii de invatatura. Fara parale, doarme intr-un pod de fan, imbuca din piata prune cu paine neagra si se scalda in Tarnava (fiind un bun inotator). Citeste cu nesat cartile de la gimnaziu, scrie versuri prin parcuri. Banii de la Ipotesti nu-i vin la timp si pleaca la Sibiu, in cautarea fratelui sau Neculai, dar acesta plecase la Timisoara. La vremea strugurilor, este in mizerie, cu picioarele goale. Un teolog ii da niste ghete. Pasaportul fiind expirat, este ajutat de Popa Bratu din Rasinari (bunicul dinspre mama al poetului O. Goga) sa treaca clandestin granita austro-ungara spre tara sa, Romania, furisandu-se prin munti. Strabate Oltenia si Muntenia, atras de Bucuresti.

1867-1869 Il aflam la Giurgiu - hamal in port. Devine sufleur in trupa ambulanta a lui Iorgu Caragiale si, apoi, il cunoaste pe nepotul acestuia, Ion Luca Caragiale. Impreuna cu trupa teatrala a lui Mihai Pascaly face un turneu la Lugoj, Sibiu, Arad, Oravita, Buzias. Se angajeaza, cu ajutorul acestuia, ca 'sufleur II si copist' la Teatrul National din Bucuresti. Intreprinde un nou turneu, cu trupa Pascaly, la Galati, Iasi, Cernauti si Botosani, unde e retinut de tatal sau Gheorghies si trimis, toamna, la studii in strainatate. In septembrie, purcede cu fratele cel mare Serban la Praga, incercand sa se inscrie la Universitatea Carolina. Isi face o fotografie, in atelierul pictorului-fotograf Jan Tomas, insa pleaca din acest oras. La 2 oct. il aflam la Viena.

1869-1872 In capitala Imperiului Habsburgic figureaza ca student la Universitate. Neavand diploma de bacalaureat, e inscris ca 'audient extraordinar' si nu ca 'student ordinar', precum ceilalti. Urmeaza cursuri de filosofie, drept, economie politica, limbi romanice, anatomie etc. Scrie mult.

1870 Colaboreaza la revista Convorbiri literare din Iasi cu poezia Venere si Madona. Vara, I. Negruzzi il gaseste la Viena, invitandu-l sa se stabileasca in Iasi. O cunoaste la Viena (martie 1872) pe frumoasa doamna Veronica Micle, venita la un tratament.

1871, 15 august Participa la sarbatorirea a 400 de ani de la sfintirea manastirii Putna, fiind unul dintre organizatori.

1872-1874 Paraseste Viena si vine, prin Botosani, la Iasi. La 1 septembrie citeste la sedinta Junimii poezia Egipetul si nuvela Sarmanul Dionis. Impresionati, membrii societatii decid sa-i acorde o importanta suma de bani pentru continuarea studiilor la Berlin. Titu Maiorescu il voia 'doctor in filozofie' si urmas al sau la catedra din Iasi. Se inscrie la Universitatea Humboldt din Berlin si frecventeaza iarasi cursuri diverse. Maiorescu ii trimite 100 de galbeni, ca sa-si ia doctoratul, insa Eminescu paraseste brusc Berlinul, renuntand la examene. Calatoreste cu trenul tocmai la Marea Baltica, la K÷nigsberg, orasul marelui filozof Kant, cautand documente din istoria romanilor.

In plina vara 1874, descinde la Iasi, fara titlul de doctor in filozofie. Supararea lui Maiorescu va trece repede. Ii ofera postul de director al Bibliotecii Centrale, depunand juramantul in fata rectorului Stefan Micle, sotul Veronicai. Este poftit in salonasul literar al V. Micle, din casa rectorului. Preda germana la Institutul Academic.

1875 Numit de Maiorescu revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui, viziteaza multe scoli si face rapoarte detaliate. Se imprieteneste cu Ion Creanga. Dragostea pentru Veronica se amplifica.

1876, 15 august Moare 'dulcea mama' Raluca, inmormantand-o la Ipotesti. Revenit la Iasi e, pana in 1877, redactor la Curierul de Iasi (100 de lei lunar).

1876 Paraseste redactia, in urma unui conflict cu cei de la 'foaia vitelor de pripas'. Totodata, pleaca din Iasi, unde statuse 4 ani si crease perlele din ciclul veronian: Fat-Frumos din tei, Calin, Lacul, Dorinta, Peste varfuri s.a.

1877-1883 Redactor al ziarului conservator Timpul. Munca epuizanta la articole si poezii, viata intima dezordonata, firea de boem - toate contribuie la daramarea sa psihica. Se declanseaza boala, are dureri de cap.

1875-1883 Timpul capodoperelor: Luceafarul, Scrisorile (5 la numar), Doina s.a.

1883 Vara, acasa la Maiorescu, Eminescu ii declara ca vrea sa invete albaneza si sa se calugareasca. Altadata, se duce la cafeneaua 'Capsa', scoate revolverul si racneste ca regele trebuie impuscat, pentru ca-i tine pe liberali in brate. Apoi se baricadeaza intr-o baie publica, opt ore, lasand apa sa se reverse peste tot. Gardienii sparg usa si-i pun camasa de forta. Ajunge la casa de sanatate a dr. Sutu si Bucurestiul afla ca 'D-l Eminescu a innebunit'. Are 33 de ani si, pana la moarte, va trai intr-o agonie prelunga, prin spitale si ospicii, fara a mai putea scrie ceva important. Vietuieste din mila publica, apoi din mica pensie viagera (250 lei lunar).

La 2 XI 1883 soseste la Viena, insotit de prietenul Chibici-Ravneanu, fiind internat la Sanatoriul Ober-D÷bling. Apare prima editie a poeziilor lui Eminescu, ingrijita de Maiorescu.

1884-1885 Locuieste la Iasi. Calatoreste in Italia (cu Chibici). Apoi face bai la Liman, langa Odesa.

1886 Este internat la ospiciul de la manastirea Neamt, unde il viziteaza Creanga.

1886-1888 Locuieste la Botosani, ingrijit de sora sa paralitica Harieta. In vara lui 1887, e dus la bai, la Hall, aproape de Insbruck.

1888, aprilie Pleaca de la Botosani la Bucuresti, unde V. Micle il ia pentru ingrijiri medicale.

1889, februarie Internat din nou la Sanatoriul dr. Sutu. Pietrele i se par diamante, frunzele bani. Se crede voievodul Matei Basarab.

1889, 15 iunie Pacientul Petrea Poenarul il loveste in cap cu o piatra trasa din prastie. Dar moartea e consecinta unei endocardite vechi. Creierul sau cantareste 1495 de grame, aproape cat al poetului german Schiller. Este inmormantat la Bellu, cu onoruri nationale

 OPERA LUI MIHAI EMINESCU :

Poezie mihai eminescu

1866
La mormantul lui Aron Pumnul
De-as avea
O calarire in zori
Din strainatate
La Bucovina
Speranta
Asta vreu, dragul meu
Misterele noptii
Frumoasa-i
Lida

1867 (poezii mihai eminescu)
Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie
La Heliade
Horia
Nu e steluta
Din lyra sparta
Care-o fi in lume
Phylosophia copilei
Resignatiune (din Schiller)

1868 (poezii mihai eminescu)
La o artista (Ca a noptii poezie)
Amorul unei marmure
Ector si Andromache (de Schiller)
Numai poetul

1869 (poezii mihai eminescu)
Junii corupti
Amicului F.I.
La moartea principelui Stirbey
Cand
Cand marea
Cand privesti oglinda marei
Cine-i?
Unda spuma
Prin nopti tacute
Viata mea fu ziua
Ondina (Fantazie)
La o artista (Credeam ieri ca steaua-ti)
De ce sa mori tu?
De-as muri ori de-ai muri
Locul aripelor
Lebada
Intunericul si poetul
Pintre stanci de piatra seaca
O stea pin ceruri

1870 (poezii mihai eminescu)
Venere si Madona
Epigonii
La moartea lui Neamtu
Ingere palid
Sus in curtea cea domneasca
Sala-i mare, stralucita
Dati-mi arpa de arama
La Quadrat
Romancero espa˝ol

1871 (poezii mihai eminescu)
Mortua est!
Inger de paza
Noaptea
Steaua vietii
Replici
Basmul ce i l-as spune ei
Andrei Muresanu (Tablou dramatic intr-un act)
Frumoasa si juna
Iubita dulce, o, ma lasa
Iubitei
Cantecul lautarului
Copii eram noi amandoi
Aveam o muza

1872 (poezii mihai eminescu)
Egipetul
Cugetarile sarmanului Dionis
Doi astri
Cand crivatul cu iarna
O, te-nsenina intuneric rece
Demonism
Miradoniz
Ec˛
Taceti! Cearta amuteasca
Odin si poetul
Memento mori (Panorama desertaciunilor)
In vremi demult trecute
O, de-ai sti cum soapta ta divina
Palida Madona

1873 (poezii mihai eminescu)
Inger si demon
Floare albastra
Daca treci raul Selenei
Adanca mare
Cum oceanu-ntaratat
Ah, mierea buzei tale
Ghazel
O arfa pe-un mormant
Care-i amorul meu in asta lume
Dumnezeu si om
Stam in fereasta susa
Privesc orasul furnicar
Murmura glasul marii
Mitologicale
Un roman
Surori
Cum universu-n stele
Am pus sofa la fereasta
Cereti canturi de iubire
Intr-o lume de neguri
Din Berlin la Potsdam
Imbatranit e sufletul din mine
De ce n-aflam in implinirea
Cantec de nunta (Goethe)
A fost odat-un cantaret

1874 (poezii mihai eminescu)
Imparat si proletar
Pustnicul
Epigrame (traduceri)
Cum negustorii din Constantinopol
In cautarea Seherazadei
Preot si filozof
O, adevar sublime
Menire
Aducand cantari multime
Confesiune
Patria vietii e numai prezentul
Epigramatice
Cand se juca Elisa MŘller
De-a nascoci noi ipoteze
Scrisori din Cordun
Luna iese dintre codri
Traduceri si adaptari

1875 (poezii mihai eminescu)
Fat-Frumos din tei
Antropomorfism
Calin nebunul
Fata-n gradina de aur
Miron si frumoasa fara corp

1876 ( poezii mihai eminescu )
Melancolie
Craiasa din povesti
Lacul
Dorinta
Calin (file din poveste)
Strigoii
Rime alegorice
Eu numar ah, plangand
Ea-si urma cararea-n codru
De ce ma-ndrept s-acum
Gandind la tine
Cartile
Pe ganduri ziua
Tu cei o curtenire
Dormi!
In fereasta despre mare
Izvor si rau
Coborarea apelor
Maria Tudor
De vorbiti ma fac ca n-aud
E impartita omenirea
Ureche
Sonet satiric
Ai nostri tineri
In lira-mi geme si suspin-un cant
Ah, cerut-am de la zodii
Azi e zi intai de mai
Ce soptesti atat de tainic
Femeia? mar de certa
Cand te-am vazut, Verena
Pierdut in suferinta
M-ai chinuit atata cu vorbe de iubire
Pentru pazirea auzului
Pierduta pentru mine, zambind prin lume treci!
O, dulce inger bland
Iar fata ta e stravezie
Zadarnic sterge vremea
O data te vazusem
Sa tin inca o data
Venin si farmec
Cu penetul ca sideful
O strada prea ingusta
Tu ma privesti cu marii ochi
Tertine
Icoana si privaz
Cu gandiri si cu imagini
Vis
Eu nu cred nici in Iehova
Muresanu
Cantec vechi
Codrule, Maria-ta
Doina, doina greu imi cazi
A frumsetii tale forme
Felicitare lui Samson Bodnarescu
Un luceafar
Poet
De ce in al meu suflet
Cu-amandoua manile
Si daca de cu ziua
Lumea imi parea o cifra
O, chilia mea sarmana
Catrene

1877 ( poezii mihai eminescu )
Lectura
Codru si salon
Diamantul Nordului (Capriccio)
Satul de lucru (dupa Shakespeare)
Albumul
Sauve qui peut (varianta)
O ramai, ramai cu bine
E ceasul cel de taina
Din Iliada
Din Odiseea
Mi-am zidit monument (Horatiu)

1878 ( poezii mihai eminescu )
Povestea codrului
Povestea teiului
Singuratate
Departe sunt de tine
Oricare cap ingust
Parea c-asteapta
Usoare sunt vietele multora
Oricate stele
Petri-notae
Pentru talmacirea aforismelor lui Schopenhauer
Auzý prin frunzi uscate
Ce s-alegea de noi, a mea nebuna
Ce s-alegea de doi nebuni, iubito (varianta)
Atat de dulce
Umbra lui Istrate Dabija-voievod
La arme
Fiind baiet paduri cutreieram
Iambul
Colinde, colinde!
Invierea
Rugaciune
Ma-ntrebai draga-ntr-o zi
Lumineze stelele
Germanu-i foarte tacticos (Hoffmann von Fallersleben)
VrŔo zgatie de fata
In ochii tai citisem
Strigaturi

1879 ( poezii mihai eminescu )
Pajul Cupidon
O, ramai
Pe aceeasi ulicioara
De cate ori, iubito
Rugaciunea unui dac
Atat de frageda
Sonete
Sonetul I (Afara-i toamna)
Sonetul II (Sunt ani la mijloc)
Sonetul III (Cand insusi glasul)
Freamat de codru
Revedere
Foaia vesteda
Despartire
Rasai asupra mea
Ta twam asi
Viata
Calul troian
Intre pasari
Dupa ce atata vreme
In van cata-veti
Noi amandoi avem acelasi dascal
O, -ntelepciune ai aripi de ceara!
Stelele-n cer
Stau in cerdacul tau
Un om de stat (Wernicke, 1697)
Donec eris felix (Ovidius)
De pe ochi ridici
Si era ploaie cu senin
E trist ca nimeni sa te stie
Zboar-al noptii flutur
Ca o faclie
O, stinga-se a vietii
Urat si saracie
Alei mica, alei draga
Dragoste adevarata
Minte si inima
Cristalografie
Stai deasupra-mi (N. Lenau)

1880 ( poezii mihai eminescu )
O, mama
Ce suflet trist
Dintre sute de catarge
Cu panzele-atarnate
Din cerurile-albastre
Catre Mercur (Horatiu)
Catre Bullatius (Horatiu)
Catre sclav (Horatiu)
Din Halima
Cine esti
Povestea Dochiei si ursitorile
Ursitorile
Musatin si codrul
Dragos Voda cel batran
Peste codri sta cetatea
Intre nouri si-ntre mare
Doina (Ce sta vantul sa tot bata)
De-atatea ori

1881 ( poezii mihai eminescu )
Manusa (dupa Fr. Schiller) (de Friedrich Schiller)
Scrisoarea I
Scrisoarea II
Scrisoarea III
Scrisoarea IV
Scrisoarea V
Sarmis
Gemenii
Gelozie
Din cand in cand
Ca si Stoa ce pretinde
Do˝a Sol
De-ar fi mijloace
In zadar in colbul scolii

1882 ( poezii mihai eminescu )
Apari sa dai lumina
Renuntare
Nu ma-ntelegi
Ochiul tau iubit
Ochiul tau iubit (varianta)
Daca iubesti fara sa speri
Si oare tot n-ati inteles
Si oare tot n-ati inteles (varianta)
Sa fie sara-n asfintit
Un farmec trist si nenteles
Musat si ursitorile
Oricat de mult am suferit

1883 ( poezii mihai eminescu )
Luceafarul
Doina
S-a dus amorul
Cand amintirile
Adio
Ce e amorul?
Pe langa plopii fara sot
Si daca
Glossa
Oda (in metru antic)
Iubind in taina
Trecut-au anii
Venetia (de Gaetano Cerri)
Se bate miezul noptii
Cu mane zilele-ti adaogi
Peste varfuri
Somnoroase pasarele
De-or trece anii
Lasa-ti lumea
Te duci
Din valurile vremii
Ce te legeni
La mijloc de codru
Mai am un singur dor
De-oi adormi (varianta)
Nu voi mormant bogat (varianta)
Iar cand voi fi pamant (varianta)
Criticilor mei
Stefan cel Mare (schite de imn)

1884 ( poezii mihai eminescu )
Diana
Din noaptea

1885
Sara pe deal

1886
Nu ma-ntelegi
La steaua

1887
De ce nu-mi vii
Kamadeva
Serenada (Victor Hugo)

Din volumul Poezii (1884)( poezii mihai eminescu )

Singuratate
Lasa-ti lumea ta uitata
Si daca
Pajul Cupidon
Ce te legeni
Melancolie
Rugaciunea unui dac
Pe aceeasi ulicioara
De cate ori, iubito
O, ramai
Despartire
Craiasa din povesti
Oda
La mijloc de codru des
Venere si Madona
Iubind in taina
Afara-i toamna
Sunt ani la mijloc
Cand iarasi glasul
Trecut-au anii
S-a stins viata falnicei Venetii
Dorinta
Mortua est!
Noaptea
Egipetul
Adio
Ce e amorul?
Lacul
Inger si demon
Floare albastra
Se bate miezul noptii
Inger de paza
Atat de frageda
O, mama
Fat-Frumos din tei
Cu mane zilele-ti adaogi
Din valurile vremii
Povestea codrului
Imparat si proletar
Pe langa plopii fara sot
Glossa
S-a dus amorul
Departe sunt de tine
Freamat de codru
De-or trece anii
Peste varfuri
Somnoroase pasarele
Revedere
Cand amintirile
Doina
Mai am un singur dor
De-oi adormi
Nu voi mormant bogat
Iar cand voi fi pamant
Epigonii
Calin
Strigoii
Satira I
Satira II
Satira III
Satira IV
Luceafarul
Criticilor mei

Din periodice ( mihai eminescu )

La mormantul lui Aron Pumnul
De-as avea
O calarire in zori
Din strainatate
La Bucovina
Speranta
Asta vreu, dragul meu
Misterele noptii
Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie
La Heliade
La o artista
Amorul unei marmure
Junii corupti
Amicului F. I.
La moartea principelui Stirbey
Cugetarile sarmanului Dionis
Povestea teiului
O, ramai
Sonete
Foaia vesteda
Scrisoarea I
Scrisoarea II
Scrisoarea III
Scrisoarea IV
Scrisoarea V
Manusa
Iubind in taina
Trecut-au anii
Venetia
Cu maine zilele-ti adaogi
Lasa-ti lumea
La mijloc de codru
De-oi adormi
Diana
Din noaptea
Sara pe deal
Nu ma intelegi
La steaua
De ce nu-mi vii
Kamadeva

Poezii publicate postum ( mihai eminescu )

Frumoasa-i
Lida
Horia
Nu e steluta
Din lyra sparta
Care-o fi in lume
Phylosophia copilei
Resignatiune (de Friedrich Schiller)
Ector si Andromache (de Friedrich Schiller)
Cand
Cand marea
Cand privesti oglinda marii
Cine-i?
Unda spuma
Prin nopti tacute
Viata mea fu ziua
Ondina
La o artista
De ce sa mori tu?
De-as muri ori de-ai muri
Locul aripilor
La moartea lui Neamtu
Ingere palid
Steaua vietii
Replici
Basmul ce i l-as spune ei
Andrei Muresanu
Frumoasa si juna
Iubita dulce, o, ma lasa
Iubitei
Cantecul lautarului
Copii eram noi amandoi
Aveam o muza
Doi astri
Cand crivatul cu iarna
O, te-nsenina, intuneric rece
Demonism
Miradoniz
Eco
Odin si poetul
Memento mori
Povestea magului calator in stele
Daca treci raul Selenei
Adanca mare
Cum oceanu-ntaratat
Ah, mierea buzei tale
Ghazel
O arfa pe-un mormant
Care-i amorul meu in asta lume
Dumnezeu si om
Stam in fereasta susa
Privesc orasul furnicar
Murmura glasul marii
Mitologicale
Epigrame
Pustnicul
Cum negustorii din Constantinopol
In cautarea Seherazadei
Preot si filosof
O, adevar sublime
Antropomorfism
Rime alegorice
Eu numar, ah, plangand
Ea-si urma cararea-n codru
De ce ma-ndrept s-acum
Gandind la tine
Cartile
Pe ganduri ziua
Tu cei o curtenire
Dormi!
In fereastra despre mare
Coborarea apelor
Maria Tudor
De vorbiti ma fac ca n-aud
E impartita omenirea
Sonet satiric
Ai nostri tineri
In lira-mi geme si suspin-un cant
Ah, cerut-am de la zodii
Azi e zi intai de mai
Ce soptesti atit de tainic
Femeia? Mar de cearta
Cand te-am vazut, Verena
Pierdut in suferinta
M-ai chinuit atata cu vorbe de iubire
Pentru pazirea auzului
Pierduta pentru mine, zambind prin lume treci!
O, dulce inger bland
Iar fata ta e stravezie
Zadarnic sterge vremea
O data vazusem
Sa tin inca o data
Venin si farmec
Cu penetul ca sideful
O strada prea ingusta
Tu ma privesti cu marii ochi
Tertine
Icoana si privaz
Cu gandiri si cu imagini
Vis
Eu nu cred nici in Iehova
Muresanu
Lectura
Codru si salon
Diamantul Nordului
Satul de lucru
Albumul
Sauve qui peut (varianta)
Oricare cap ingust
Parea c-asteapta
Usoare sunt vietele multora
Oricate stele
Petri-notae
Pentru talmacirea aforismelor lui Schopenhauer
Auzi prin frunzi uscate
Ce s-alegea de noi, a mea nebuna
Ce s-alegea de doi nebuni, iubito
Atat de dulce
Umbra lui Istrate Dabija-Voievod
La arme
Fiind baiet paduri cutreieram
Iambul
Colinde, colinde
Invierea
Rugaciune
Rasai asupra mea
Ta twam asi
Viata
Calul troian
Intre pasari
Dupa ce atata vreme
In van cata-veti
Noi amandoi avem acelasi dascal
O,-ntelepciune, ai aripi de ceara!
Stelele-n cer
Stau in cerdacul tau
Un om de stat (Wernicke, 7)
Donec eris felix (Ovidius)
De pe ochi ridici
Zboar-al noptii negru flutur
Ca o faclie
O, stinga-se a vietii
Urat si saracie
Ce suflet trist
Dintre sute de catarge
Cu panzele-atarnate
Din cerurile-albastre
Catre Mercur (Horatiu)
Catre Bullatius (Horatiu)
Catre sclav (Horatiu)
Din Halima
Sarmis
Gemenii
Gelozie
Din cand in cand
Ca si Stoa, ce pretinde
Dona Sol
Apari sa dai lumina
Renuntare
Nu ma-ntelegi
Ochiul tau iubit
Ochiul tau iubit (varianta)
Daca iubesti fara sa speri
Si oare tot n-ati inteles
Si oare tot n-ati inteles (varianta)
Sa fie sara-n asfintit
Un farmec trist si ne'nteles
Musat si ursitorile

Poeme originale de inspiratie folclorica ( mihai eminescu )

Calin Nebunul
Fata-n gradina de aur
Miron si frumoasa fara corp
Povestea Dochiei si ursitorile
Ursitorile
Musatin si codrul
Dragos Voda cel Batran
Peste codri sta cetatea
Intre nouri si-ntre mare
Dragoste adevarata
Ma-ntrebai draga-ntr-o zi
Alei mica, alei draga
Lumineze stelele
Codrule, Maria Ta
Doina, doina greu imi cazi
Doina (Ce sta vantul sa tot bata)
Mandro, mandro
O inima ce suspina
Mii de steledulce sara

Proza

Proza antuma ( mihai eminescu )

Fat-Frumos din lacrima
Sarmanul Dionis
La aniversara
Cezara

Proza postuma

Contrapagina
Umbra mea
Geniu pustiu
Poesis
Iconostas si Fragmentarium
Pe podelele reci de caramida
Dupa aceasta intamplare minunata
Avatarii faraonului TlÓ
Legenda cantaretului
Archaeus
Moartea lui Ioan Vestimie
Aur, marire si amor
Parintele Ermolachie Chisalita
La curtea cuconului Vasile Creanga
Mos Iosif
Fragmentarium


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate