Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ion Vinea, Declin


Ion Vinea, Declin


Ion Vinea, Declin

1. Cand ii cer explicatii, se inroseste tot si se eschiveaza. (cer = verb la persoana I, singular; omonim lexico-gramatical)

2. Virgula folosita in versul "Cantecul trist, cantecul cel mai trist" are rolul de a izola, partial doar, intrucat cea de-a doua virgula ceruta de situatia gramaticala lipseste, apozitia dezvoltata "cantecul cel mai trist" de determinantul sau ("cantecul trist"). Sintagma "cantecul cel mai trist" este, asadar, o lamurire asupra primei sintagme, avand, de asemenea, si rol de gradare a intensitatii.

3. viata de caine; pe viata; in viata; de-o viata, a lua viata

4. In poezia lui Ion Vinea sunt prezente tema melancoliei si cea a toamnei, care declanseaza melancolia eului liric si care declanseaza monotonia bolnavicioasa in planul exterior ( "arborii neajunsi la cer", "turmele ce-si pasc soarta", "frunzele care se dau in vant" ).

5. Marci ale subiectivitatii: "in mine", nu)-mi" (pronume personale, persoana I, singular)

6. Expresivitatea rezultata din repetitia prepozitiei "intre" in ultima strofa a poeziei (anafora) consta in sublinierea ideii ca intreaga natura este cuprinsa de tristetea toamnei. Atat lumea vegetala, prin "arborii neajunsi la cer", cat si lumea animala, prin "turmele ce-si pasc soarta", si chiar si elementele naturii, prin "apele ce-si urmeaza albia", sunt cuprinse de vraja morbida a anotimpului.

7. Tristetea eului poetic, care "intarzie" in planul sau interior, este transpusa in planul exterior si corelata cu toamna tarzie. Asa cum intreaga natura asteapta prima zapada din an pentru a se sparge monotonia existentei, pentru a rupe sirul de zile derulate identic, una dupa cealalta, la fel si fiinta asteapta "sarutul" care sa ii incalzeasca sufletul. In asteptarea elementului salvator (iarna, respectiv sarutul), cele doua planuri au atitudini diferite. Astfel, lumea interioara, a sentimentelor pare a acumula din ce in ce mai multa melancolie, aspirand tristetea peisajului tomnatic, astfel incat omul pare a avea un aer bolnavios. Pe de alta parte, natura isi urmeaza vechiile obiceiuri si nu manifesta nici revolta, nici nerabdare, acestea fiindu-I atribuite de catre privitor, ca urmare a sentimentelor proprii de neliniste si tristete.

8. Elegia este specia poeziei lirice care exprima sentimente de melancolie, tristete si care reflecta o orientare a eului liric catre visare si izolare, sub impulsul unui pesimism continuu si a obsesiei pentru moarte.
Eul liric din poezia Declin traieste o tristete anonima, vaga, continua, demult uitata in sine ( "o tristete intarzie in mine" ), care il determina sa observe doar ceea ce este deprimant si dureros in jurul sau ("cantecul cel mai trist", "glasul sterp", "frunzele care se dau in vant" ). Imaginea creata de aceste versuri este aceea a unei bucati de lume cuprinse de melancolie si care, pentru a se salva, se "da in vant", renunta asadar. Utilizarea acestei din urma expresii poate conduce catre ideea ca eul liric este interesat el insusi de posibilitatea sinuciderii. Prezenta acestor trasaturi demonstreaza caracterul elegiac al poeziei.

9. Limbajul poetic in textul lui Vinea este caracterizat in principal de expresivitate, autorul nelasand cititorului doar indici asupra ceea ce doreste sa exprime, ci numindu-si sentimentele in mod direct. Elementele cadrului natural sunt numite si nu doar sugerate, ca in poeziile simboliste, de exemplu. Cuvintele din poezia lui Vinea sunt, in cea mai mare parte, folosite cu sensurile lor denotative, termenii isi mentin proprietatiile, acest lucru avand drept efect o exprimare coerenta, concisa. Unele sintagme sunt totusi destul de dure ("glasul sterp", "umilinta talangilor", "arborii neajunsi la cer", "turmele ce-si pasc soarta"). Puse sub semnul metaforic al titlului, Declin, imaginile sugereaza destramarea lenta a fiintei, oboseala existentiala, pustietatea, pentru ca "E toata viata care doare asa / Zi cu zi pe intinderea stepelor"Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate