Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Contrapagina, Fragment, Iconostas si fragmentarium de Mihai Eminescu - prezentare generala


Contrapagina, Fragment, Iconostas si fragmentarium de Mihai Eminescu - prezentare generala


Contrapagina, Fragment, Iconostas si fragmentarium de Mihai Eminescu - prezentare generala

Contrapagina a fost prima incercare a lui Eminescu in proza la 18 ani. Acesta este de fapt un eseu, un dialog filosofic, care dezabte tema contadictiei dintre Lume si Destin, dintre ce vrea sa fie omul in lume si ce ii rezerva soarta, plina de "ironie romantica", cu un continut satiric, adresata contemporanilor, la fel ca si Scrisorile. Contrapagina este considerat a fi un "preambul" al romanului Geniu pustiu.

Fragment este un inceput de nuvela, intitulat chiar astfel, care descrie cavalcada nebuna a unui cavaler medieval, intr-o noapte intunecoasa, cu eclipse de luna, prin tinutul mlastinos si salbatic al Buceagului. Drumul duce spre un castel in ruina, peste care domneste o atmosfera terifianta si stranie, raspandind teroare si groaza, la fel ca in nuvelele lui E.T.A. Hoffmann si Edgar Allan Poe. Plina de suspans si frica, in castel cavalerul isi descopera intr un sicriu iubita moarta. Este foarte probabil, ca Eminescu avea intentia de a realiza o nuvela pe tema dragostei, care este atat de puternica, incat este in stare sa invinga moartea, la fel ca V ra lui Villiers de l'Isle Adam.Acelasi "fantastic al straniului si terifiantului" il intalnim si in opera Iconostas si fragmentarium, o nuvela de inspiratie biblica, actiunea careia se petrece in Evul Mediu, pezentand suburbanismul (ghetoul) din Suceava. Fiecare nume din nuvela are conotatie biblica. Rabinul Levi Canaan isi vinde fata, Hagar, care este maritata cu Ruben, nobilul Stefan, pentru a ajunge la Ierusalim. Rabinul Levi isi jertfeste fata, tocmai ca Ieftae Gladitul a facut cu Agar, roaba egipteana, cu care Avram l-a conceput pe Ismail. Hagar este inchisa in turnul Sucevei, iar copilul ei, Ismail, e mort. Rabinul isi omoara ginerele, care ii pretindea bani. Dupa ce o vede pe fiica lui nebuna cu copilul mort in brate, in timp ce ii aduce apa intr-un ulcior, aceasta suferind de sete, precum in mitica Agar in pustiu, cade si moare. Sparge ulciorul, astfel nu mai lasa sanse nici lui Hagar, deoarece aceasta fiind in detentie, moare de sete.   

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate