Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» „Epigrag” – Tudor Arghezi


„Epigrag” – Tudor Arghezi
„Epigrag” – Tudor Arghezi

1. Toamna se seamana graul.
Cele doua copile seamana ca doua picaturi de apa.
2. Prima virgula desparte un substantiv in vocativ de restul propozitiei, iar ce-a de-a doua separa doua propozitii / verbe la imperativ.
3. cu sufletul la gura, frati de suflet, intr-un suflet;
4. „Patrundeti, intelese si neintelese”
5.
Folosirea numeroaselor verbe la imperativ, persoana a II-a, cum ar fi: „zburati”, „porniti”; a substantivelor in vocativ: „stihuri”; a pronumelor la persoana a II-a: „-ti”, „va” si a adjectivelor pronominale la persoana I: „mea”.
6. Epitetul multiplu pustnicii) tineri, tristi si delicati”, cu sens metaforic urmat de versul „Pastra-va-vor intr-un sicriu de carte” exprima dainuirea in timp a operei artistului, care ii va impresiona pe tinerii cititori, ce o vor pastra mereu.
7. Poezia are un puternic impact asupra cititorului, poetul empresionand prin forta expresivitatii limbajului. Aceasta este data in primul rand de intrebuintarea numeroaselor verbe la imperativ, cu ajutorul carora eul liric apare ca un comandant al armatei cuvintelor.
8. Inca din primul vers al poeziei se remarca folosirea verbului la imperativ „zburati”, care urmat de adverbul de timp „acum”, dau cititorului senzatia ca se afla in mijlocul unei adevarate „furtuni” de creatie. Urmeaza abundenta de imagini vizuale si figuri de stil de o impresionanta forta. Poetul imbina cu maiestrie elemente surprinzatoare, iar comparatia stihurilor cu „pasarile mici de catifea” starneste duiosie in sufletul cititorului.
9. Poezia lui Tudor Arghezi este o arta poetica ce impresioneaza prin limbajul folosit de poet pentru a se face inteles si mai ales prin relatia dintre creatie si eul creator. Dupa cum arata si titlul, „epigraf”, poezia pregateste cititorul pentru furtunoasa legatura pe care procedeul creatiei o stabileste intre opera si creator. Arghezi incearca sa ne transmita ideea ca orice creator poate invinge timpul si spatiul prin creatia pe care o lasa in urma.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate