Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ion Pillat, Ctitorii


Ion Pillat, Ctitorii


Ion Pillat, Ctitorii

1) vreme, trecutul, an

2) Linia de pauza marcheaza, la nivel semantic, o "tacere" a eului liric, atat pentru intensificarea emotiei, cat si pentru separarea celor doua momente ale trairii sale, diferentierea intre prezent si amintire.

3) a da viata, a lua viata, a-si da viata
4) Verbele la modul conjunctiv din ultimele doua strofe exprima dorinta eului liric de a se cufunda in amintirea trecutului, in fata focului din vatra, inconjurat de tacere. Dintre verbele la modul precizat, enumeram: sa deslusesc, sa stau, sa aud.

5) imagine auditiva: Cand sopteste valea de cantecele morii ; imagine vizuala: Acolo-n pacea noptii, pe dealuri de podgorii.

6) tema: timpul, viata; motive: raul, dealul, amintirea, strabunii

7) Pacea noptii este o metafora a armoniei acestui spatiu rural, al ritmurilor naturale si al belsugului.

8) Strofa a treia a poeziei se refera la dorinta omului de a se retrage la tara, de a reface comuniunea cu pamantul, cu bogatiile pe care le ofera, cu linistea mult dorita. Pridvorul este un simbol al dainuirii pe pamantul romanesc, al stabilitatii impotriva trecerii timpului. Eul liric doreste sa se bucure de roadele pomilor, de fructele oferite de livezile de pruni, cand toamna se apropie, iar Negoiu strapunge cerul cu a sa inaltime. Dintre figurile de stil din aceasta strofa, amintim: epitete (pridvorul strabun, alb Negoiu), comparatii (globul terestru ca o minge).

9) Titlul poeziei, Ctitorii, este alcatuit dintr-un substantiv simplu, articulat, la plural, ce se refera la cei ce cladesc lucruri durabile sau care dau sens cuiva ori unui lucru. Relatia dintre titlu si poezie consta in modul in care elementele naturii din cadrul copilariei (raurile, podgoriile, livezile) si-au lasat amprenta asupra poetului, au modelat amintirea ce-l va insoti toata viata. Acestea pot fi considerate ctitorii primilor pasi ai eului-copil, care este in continuare fermecat de tot ceea ce tine de trecut, intorcandu-se si acum cu drag la pridvorul batran sau la vechea vatra, unde cenusa stingea toate soaptele.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate