Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Camil Petrescu, Cocorul


Camil Petrescu, Cocorul
Camil Petrescu, Cocorul

1. a tine minte , a invata minte, zdravan la minte

2. Punctele de suspensie indeamna la meditatie, sugerand o puternica incarcatura emotionala , poate si profunzimea sentimentului de frica in fata necunoscutului.

3. Primele strofe, structurate de enumeratie descriu un spatiu straniu si intunecat, un fund de mare in care zac pesti, bivoli, oase, aripi , viziune modernista de fapt a lipsei de speranta. Predicatul ar fi fost inutil, in acest caz, pentru ca totul consta in aceasta insirare de lucruri atinse de moarte, cu cit mai concisa, cu atat mai aproape de deznadejde.

4. marea, pasarea, ochiul, iubirea, singuratatea

5. masura: 8 silabe
rima: imbratisata

6.Sentimentul dominant in poezie este cel de tristete si de teama de necunoscut.

7. Metafora “aripi reci” identifica faptul ca aspiratia, dorinta, i-au fost infrante. Aceasta metafora este intarita de o alta: “zbor de pasare uitata”.

8. Strofa a III-a este un catren alcatuit dintr-o interogatie retorica ce sugereaza aspiratia catre inaltimi, catre idealuri inalte care nu pot fi atinse. Astfel, eul liric subiectiv (prezenta lui fiind indentificata prin marcile lexico-gramaticale: verbe la persoana I singular -“ vei ajunge”,”sa am”-) nu gaseste niciun reazam pentru ratiune, aspiratia sa fiind identificata prin metafora “portii calatoare” pe care autorul se intreaba daca o va ajunge.

9. O trasatura a poeziei lirice este faptul ca autorul isi exprima direct deznadejdea ca nu poate accede la lumea absolutului prin cocor, pasare calatoare, care este simbolul zborului catre inaltimi.

O alta trasatura a poeziei lirice sunt marcile lexico-gramaticale, verbe la persoana I - “creste”, “sa am”, “sa indemn” -,pronumele la persoana I- “mi”, “imi”- si imaginile artistice create de figuri de stil, precum metafora “aripi reci” sau epitetul din constructiile “creste lungi de os” si “poarta calatoare”.
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate