Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la ideologia romantica


Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la ideologia romantica


Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la ideologia romantica.

Spre deosebire de curentul cultural care se refera la oamenii de cultura dintr-o epoca, uniti de o ideologie si de scopuri social-politice si culturale comune, curentul literar se refera la scriitorii dintr-o epoca, uniti in jurul unor principii de natura estetica, cu aceleasi conceptii despre arta, cu preferinte pentru anumite forme, specii, teme si motive literare.

Romantismul apare in Franta la sfarsitul sec. al XVIII-lea, ca reactie la clasicism. Ideile estetice ale romantismului sunt sintetizate de Victor Hugo in prefata dramei Cromwell. Avand antiteza la baza doctrinei estetice, oricare dintre principiile estetice ale romantismului se constituie in opozitie cu principiul clasic corespunzator. De pilda, daca literatura clasica era conceputa ca rezultat al ratiunii, cea romantica se subordoneaza sentimentului si fanteziei creatoare; daca scriitorul clasic era obligat sa se exprime prin stilul inalt, pur, neamestecat, cel romantic e liber sa-si imbogateasca stilul apeland la toate straturile limbii. Romanticii sterg semnul egal dintre bine si frumos, mergand pana la reabilitarea personalitatii umane infatisata in toata complexitatea ei contradictorie; sparg regula celor trei unitati: loc (un loc), timp (o zi), actiune (un fir). Personajul romantic poate fi recrutat din orice mediu social, fiind intotdeauna un erou exceptional, aflat in situatii exceptionale, complex, in transformare si de cele mai multe ori construit in antiteza cu un alt personaj. Alte principii estetice: interesul pentru frumusetea naturii, care devine locala, interesul pentru folclor si traditia locala, nationala, interesul pentru istoria nationala si pentru eroii ei, expansiunea eului plasat in centrul universului (Marele Tot), libertatea totala in abordarea oricarei specii literare, chiar amalgamarea lor. Romantismul va impune o serie de specii precum: elegia, meditatia, romanul, drama, unele neacceptate de clasici. In operele romanticilor se remarca: nemultumirea fata de prezent, dragostea pentru trecut, reintoarcerea la Evul Mediu, melancolia, cultivarea solitudinii, a visului, a tenebrelor, a demoniacului, voluptatea suferintei, predilectia catre obscuritate si mit. Natura la romantici este perceputa ca stare de spirit, particularizandu-se in functie de starile afective ale eroului; ea este eterna, in comparatie cu omul - muritor, trecator prin viata. Temele preferate sunt: geniul, personajul exceptional, aflat in situatii exceptionale, ruinele etc. Din motivele pe care le-au pus in circulatie pot fi amintite: titanismul si demonismul, avatarul (metempsihoza), reveria (visarea), viata ca vis, calatoria cosmica, mitul umbrei (dedublarea), iubirea angelica, floarea albastra, natura paradisiaca, ingerul cazut, puterea demiurgica, steaua, luna, spatii ample (marea, cerul, codrul), copacul (axa a lumii), muntele sacru (locul inalt de pe pamant unde are loc legatura cu transcendentul - vezi Mihai Eminescu).Aminteste-ti!

Romantismul este tutelat de:

1. spiritul subiectiv

2. reintoarcerea la natura   

3. fascinatia folclorului si intoarcerea la specificul national

4. modelul organic vegetal

5. evaziunea in natura, mit, trecut, istorie   

6. autotrofia (peisajul e o stare de spirit)

7. visul

8. metafora are un model vegetal

9. cultivarea unicatului

10. dinamismul fanteziei - zbaterea naturii sugereaza starea sentimentelor

11. melancolia sfanta - moartea este voluptatea absoluta

12. titanismul

13. cosmicizarea

14. iubirea (iubita) = centru al lumii = heliotropism erotic

15. transfigurarea naturii prin mit

16. muzica

17. istoria si istoricismul

18. ruinele - fortuna labilis

19. calatoria

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate