Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Ion Minulescu, Trei lacrimi reci de calatoare


Ion Minulescu, Trei lacrimi reci de calatoare
Ion Minulescu, Trei lacrimi reci de calatoare

1.
ritmul unui vers”, „versul”, „cantaret”, „fu scris”

2. Linia de pauza folosita simetric in prima strofa, dupa cele doua enunturi afirmativ-categorice („Si-ai sa ma uiti”; „Si-am sa te uit”), izoleaza circumstantialele cauzale, cu rol explicativ. Ea marcheaza, de asemenea, o atitudine afectiva.

3. Adverbul poate reprezinta un modalizator al discursului poetic, alaturi de timpul viitor („te vei gandi”) si de modul prezumtiv („l-o duce”), subliniind desfasurarea imaginara, ipotetica a scenariului de dupa despartirea celor doi indragostiti.

4. Tema despartirii indragostitilor, motivul calatoriei, motivul poeziei, motivul visului, motivul corabiei (vaporul).

5. „tarmul, topindu-se ca noru-n zare”; „trei lacrimi reci”; „privi-voi vaporu-n repedele-i mers” (imagini vizuale)

6. Marcile subiectivitatii sunt pronumele si verbele la persoana I si a II-a, dat fiind ca textul este un monolog liric adresat: „ai sa ma uiti”; „am sa te uit”, „eu”, „mi-esti pierduta”„versul meu”, „pana la tine”, „ca si mine” etc.

7. Comparatia „urmari-vei tarmul, topindu-se ca noru-n zare”, sugereaza miscarea lenta a vaporului ce se indeparteaza de tarm. Interesanta este perspectiva inversa a privirii care aici apartine iubitei care pleaca si vede tarmul topindu-se incet, desi discursul poetic apartine eului poetic, celui care ramane mahnit pe tarmul marii, insotind-o cu privirea. Imaginea este cliseizata si sentimentala.

8. Nucleul narativ al poeziei (despartirea indragostitilor, plecarea femeii, dorul si nostalgia sublimate in versuri pe care ea le va citi candva) declanseaza o stare lirica, pe care poetul o va transpune in versuri. Poezia de dragoste, asemenea mesajelor din sticla ale marinarilor naufragiati, va ajunge poate la calatoare si-i va reaminti chipul uitat al iubitului de altadata. Verbele la viitor, precum si epitetele „palidul vis”, „intunecatu-mi chip” sugereaza caracterul ipotetic al desfasurarii povestii de dragoste.

9. Poezia lui Ion Minulescu apartine simbolismului mai ales prin estetism si prin muzicalitatea cantabila, desi putem incadra aceluiasi curent si motivul calatoriei. Iubita pleaca, cuplul erotic se desparte, „ca si uitarea e scrisa-n legile omenesti”, iar imaginea plecarii sale este urmarita nostalgic de pe tarm. Cifra trei, motiv frecvent la Minulescu, aduce o sugestie magica. Estetismul inseamna asumarea teatralitatii si a cliseelor sentimentale intr-un discurs poetic cu cateva sugestii ironice (uitarea inscrisa in scenariul erotic si asumata de fiecare; plansul cumva obligatoriu unei despartiri, insa doar „trei lacrimi reci”; suferinta transformata in poezie). Muzicalitatea vine din repetitii (paralelism sintactic), inversiuni („urmari-vei”, „lacrima-vor”), refren („trei lacrimi reci de calatoare”) si rima.
(Mircea Burdusa, 12 H, coord. prof. dr. Anca Roman)Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate