Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» „Gri” – George Bacovia


„Gri” – George Bacovia
„Gri” – George Bacovia

1. Painea coapta pe vatra bunicilor este cea mai buna din lume.
Imi va ramane mereu in suflet vatra parinteasca.
2. Linia de pauza marcheaza o structura incidenta, separand vorbirea directa de restul versului.
3. Inima de plumb; (greu)ca plumbul;
4. „ninge”, „gri”, „plumb”
5. Verbe, adjective posesive si pronume la persoana I: „mi-am zis”, „am oftat”, „mea”.
6. tema solitudiniii; motivul plumbului, motivul iernii;
7. Epitetul metaforic zarea) grea” arata senzatia apasatoare pe care o resimte eul liric, pana si zarea ingreunandu-se parca sub forta zapezii „de plumb”. Ideea este intarita si de metafora „ninge gri” care adanceste starea depresiva a eului, sentimentul de vid.
8. In ultima strofa a poeziei „Gri” Bacovia transmite o neagra melancolie data de starea singuratate resimtita de artist in raport cu tot ceea ce il inconjoara. Aceasta stare este redata cu ajutorul imaginilor artistice, indeosebi vizuale („iar in zarea grea de plumb/ Ninge iar”) si al figurilor de stil bazate in special pe cromatica monotona a peisajului „innegri”, „gri”, „plumb”. Metafora „zarea grea de plumb” adanceste apasarea uriasa din sufletul eului liric. Se remarca acea concordanta, intalnita si in alte poezii bacoviene dintre monotoniadecorului exterior si sentimentul depresiv care il domina pe poet.
9. Titlul, construit simplu din adjectivul cromatic „gri”, motiv des intalnit in opera bacoviana, anticipeaza tema poeziei, sugerand tristete, deprimare, singuratate. Se observa repetarea acestuia si in interiorul poeziei in sintagma „ninge gri” din finalul fiecareia dintre cele doua strofe. De asemenea, devenind astfel un laitmotiv, in poezie pot fi identificate o serie de elemente din campul sau semantic „innegri”, „plumb”, cu rol in adancirea senzatiei de melancolie.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate