Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Marin Sorescu, Alchimie


Marin Sorescu, Alchimie


Marin Sorescu, Alchimie

1. a da ocol, a da cu bata-n balta, a da vrabia din mana pe cioara de pe gard, a da de veste.

2. Virgula desparte in text elementele componente ale enumeratiei.

3. Plutoniul, radiul si poloniul sunt elemente chimice radioactive.
Nu am putut gasi la magazin calorifere cu sapte elementi.

4. Invocatia este folosita in discursul liric pentru a accentua sentimentul de frustrare al eului liric cauzat de lipsa fericirii. Acest procedeu artistic permite exprimarea mai directa a sentimentului de dezolare si creste intensitatea mesajului transmis.

5. Marcile gramaticale ale prezentei eului liric in textul dat sunt formele verbale la persoana I ("Ce sa fac eu"; "mai arunc sub cazanul vostru" ;"Va dau jumatate") si adresarea directa prin folosirea formelor verbale si pronominale la persoana a II-a ("Ati gresit calculele,"; "va dau jumatate"). Alta marca gramaticala existenta in textul dat este prezenta formei pronominale a persoanei I ("eu", "mea", "dati-mi", "mele").

6. Opozitia din strofa a doua dintre ideea de intelepciune si cea de fericire reliefeaza asemanarea dintre cele doua notiuni in conceptia umana dar ele au valori si intelesuri diferite. Fericirea este un scop in timp ce intelepciunea este un mijloc de a atinge scopul.

7. Marin Sorescu in ultima strofa a poeziei "Alchimie" foloseste metafora si un registru de cuvinte tipic alchimiei pentru a arata risipa ce se realizeaza in cautarea pietrei filosofale, fericirea. Cele nouazeci si noua de elemente, numar fatidic, sunt insuficiente, deoarece nu sunt o suta, un numar rotund, intreg. Ele sunt trecute in tabloul fiintei sale ordonat, asemenea elementelor chimice din tabelul periodic al elementelor. Risipa se realizeaza prin consumarea timpului dat fiecaruia sa-l traiasca in intretinerea reactiei chimice care ne promite drept produs final fericirea. Dar din pacate reactia continua la nesfarsit fara un rezultat.

8. Titlul poeziei este un simbol ce ne arata unghiul din care trebuie sa citim poezia pentru a intelege semnificatia urmarita de autor. El transforma toata framantarea omului de a obtine fericirea intr-o pseudo-stiinta cum este alchimia ce are un tel final imposibil, piatra filosofala, si care foloseste calcule si formule imprecise bazate pe intuitii eronate. Deci titlul simbolizeaza cautarea orbeasca a fericirii.

9. Poezia se incadreaza in lirismul de tip subiectiv prin marcile lexico-gramaticale ale eului liric prezentate la punctul 5 si prin adresarea directa prin invocatie retorica care accentueaza subiectivismul poeziei.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate