Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Emil Isac, Vanturile noptii


Emil Isac, Vanturile noptii
Emil Isac, Vanturile noptii

1. sa scape = sa salveze, sa elibereze; spaima = groaza, frica, teama

2. In structura „O, incete plansul!” virgula izoleaza interjectia afectiva o de restul propozitiei; semnul exclamarii este folosit la sfarsitul unui enunt exclamativ, marcheaza intonatia imperativa a versului, punandu-se in evidenta o stare afectiva (tristetea, disperarea).

3. Mi-a raspuns cu promptitudine la intrebare. (a reactiona, a replica) Nu m-am asteptat sa nu-mi raspunda la scrisoare. (a scrie)
A raspuns exigentelor noastre. (a corespunde)

4. In poezie este prezenta tema naturii, evidentiata de motivul noptii, precum si tema raului existential, evocata de motivul mortii si cel al singuratatii.

5. Verbul la pers. I ma cufund, pronumele personale la persoana I sg: ma, mi, sufletu)-mi”, prezenta interjectiei afective o, interogatiile retorice reprezinta marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii.

6. „A-nceput blestemul groapa sa mi-o sape personificarea din ultimul vers al celei de-a patra strofe (tertine) pune in evidenta spaima si disperarea eului liric, ce-si simte sfarsitul din ce in ce mai aproape.

7. La nivel tematic, poezia Vanturile noptii . este o creatie moderna intrucat predomina exceptia si straniul, evidente inca de la inceput: natura isi dezlantuie fortele si blesteama intreaga omenire la moarte: „nu e om pe lume”. De asemenea, sentimentul dominant transmis de poezie este spaima, nelinistea; vocea poetica este marcata de anormalitate, angoasa si instrainare, trairi specifice poeziei moderne.

8. Primele doua strofe marcheaza inceputul unei stari de neliniste, care se mentine pe tot parcursul poeziei. Cele doua exclamatii din finalul primei strofe, „O, incete plansul! Sufletele doarma!” ilustreaza o uimire fortata, impusa, ce reliefeaza atmosfera incordata, incercarea eului liric de a se salva de un rau existential profund, nenumit. Cea de-a doua strofa exprima inceputul disperarii si al spaimei. Metafora „tot mai noapte-i noaptea” evidentiaza frica si cufundarea in intuneric, in tenebrele propriei fiinte, poate, vocea poetica dezvaluindu-si dorinta de salvare prin intrebarea „Unde-i mana alba care sa ma scape? Antiteza alb - negru, lumina – intuneric devine astfel expresiva.

9. Titlul este alcatuit dintr-un grup nominal, Vanturile noptii . , si ofera o cheie in dezlegarea intelesului poeziei. Astfel, acesta se afla in stransa legatura cu continutul, intrucat „vanturile” par a fi curentul ce aduce blestemul, moartea si spaima, transformand totul intr-o noapte totala, nesfarsita. De asemenea, punctele de suspensie mentin tesiunea si creeaza o atmosfera stranie, in care intunericul se asterne pe neasteptate si pune stapanire pe tot ce gaseste in cale.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate