Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Argument Doua Loturi - Universul nuvelei 'Doua loturi'


Argument Doua Loturi - Universul nuvelei 'Doua loturi'


Argument Doua Loturi

Universul nuvelei 'Doua loturi' are ca subiect principal viata micilor slujbasi care pentru a-si imbunatati situatia materiala ar face aproape orice. I.Intriga. Nuvela se numara printre putinele opere literare al caror subiect incepe cu intriga,din care aflam despre cautarile disperate ale lui Lefter Popescu in scopul gasirii biletelor de loterie.

Nuvela este o specie epica de intindere medie cu un singur fir narativ si cu personajele puternic conflictuale.

Apartine genul

ui epic deoarece autorul isi transmite gandurile si sentimentele in mod indirect prin intermediul personajelor, naratorului obiectiv, care nareaza la persoana a IIa si a actiunii ce poate fi redata pe momente:In intriga, cei dói soti, Madam Popescu si Domnul Lefter se cearta deoarece ei nu gasesc cele doua bilete de loterie , cu care d. Popescu a castigat. Chiar daca le-a pierdut, el stie ca sunt castigatoare pentru ca sunt cumparate cu bani imprumutati de la d. capitan Pandelesi daca d. Lefter castiga trebuie sa ii dea 10 la suta capitanului. In expozitiune cei doi dupa o scurta discutie, capitanul il pune pe d. Lefter sa-i insemneze in carnet numerele biletelor. Chiar daca el nu stie ca cele doua loterii sa-u trás, aude o birje oprindu-se in fata portii. Cand iese in curte sa vada cine este, capitanul intra ca o furtuna si ii da vestea cea mare: au castigat la ambele loturile cele mari. Imediat dupa asta d. Lefter trimite o scrisoare sefului, prin care cere un concediu de cateva zile, deoarece este bolnav. Dupa ce cauta in toata casa, d. Popescu adoarme. In desfasurarea actiunii d.Lefter se trezeste brus si isi aminteste unde a uitat biletele: sunt intr-o jacheta de-a lui, pe care d. Popescu a vandut-o unei chivute. Dupa ce afla toata povestea, si schimbul in locul farfuriilor, le ia si incepe sa le sparga pe toate, una cate una. Cand termina, intreaba la care chivuta. Sotia ii zice la Taca, cea care vine mereu pe acolo. Imediat dupa ce afla unde sta, pleca impreuna cu d. Pandele si cu d. comisar Turtureanu, care primeste si el la randul lui 5 la suta din castig. Din fericire comisarul stie unde sta Taca. Cei trei o gasesc pe Taca, gasesc si jacheta, dar biletele nu. Chiar daca Taca spune ca nu a gasit nici un bilet, Lefter e convis ca e le-a furat. Dupa ce se bat cele trei sunt duse la sectia de politie. Cei trei se duc la berarie, pentru a dezbate problema. Tocmai intra un domn pe usa, iar domnul Popescu se face palid. Este seful sau de la minister care le citeste un articol din gazeta.

Dupa ce termina de citit, ii reproseaza d. Lefter cai i trage pe sfoara lipsind de la serviciu. El il cheama la serviciu pentru a lua documentele din sertarul lui. D. Turtureanu si Lefter pleaca la sectie pentru a le vedea pe cele 3 hoate. D. popescu se duce in fata cocioabei unde stau cele trei chivute. Dupe ce ciocane de cateva ori la usa, se uita pe geam si le vede pe cele trei dormind. Una dintre ele se trezeste, se duce la usa, si cand il vede le cheama pe celelalte doua. Dupa ce primeste bataie de la chivute, pleaca si ajunge in sfarsit acasa. Dar cand ajunge, citeste scrisoare pe care cineva a lasat-o consoartei sale, prin care ii spune ca trebuie sa vina neaparat la serviciu, sau il da afaria si ii iau fortat afacerea Goldstein din dulapul lui. In punctul culminant d. Lefter se duce la minister, si il intalneste pe ministru. Cand este trimis fortat sa ii dea afacerea Goldstein, el gaseste in sertar biletele de la loterie. Dupa ce pleca, lasa o scrisoare prin care isi da demisia. In deznodamant, d. Popescu ajunge la loterie si vrea sa isi ia bani. Dupa ce bancherul verifica cele doua bilete, ii spune ca nu sunt castigatoare. Cand se termina discutia lor aprinsa, d.Popescu realizeaza ca cele doua numere erau viceversa. Dupa toata aceasta poveste, d. Lefter devine cersetor iar sotia lui sta la biserica luand cioburi de strachini. Dar alta varianta de terminare este acea ca nimic nu se mai stie despre cei doi.

Personajele operei sunt Lefter Popescu, sotia lui, domnul capitan Pandele, comisarul sef Turtureanu si chivtele. Lefter Popescu este personajul principal simbolizand omul obisnuit predestinat sa duca o viata modesta. Autorul il ironizeaza si prin nume- "Lefter" ce semnifica destinul sau de om fara noroc la bani si "Popescu" atat de banal si oarecare. El traieste un moment dramatic relevat de situatia unica de a fi castigatorul premiului cel mare la loterie. Cele doua bilete il fac pe Lefter sa treaca prin toate starile, ceea ce il afecteaza psihic si devine nebun. Traieste in palma destinului si se agata mereu de o speranta. La inceput este agitat, apoi se revigoreaza bruc cand crede ca isi aminteste ca biletele erau in jacheta cenusie. Este impulsiv si violent cu tigancile si se simte confuz si deprimat cand nu gaseste biletele. Toate aceste stari emotionale reies din caracterizarea indirecta din faptele si comportamentul sau. La berarie stare depresiva se accentueaza in momentul in care citeste gazeta. Starea sa este redata si prin autocaracterizare : "Ti-ai gasit! Eu si noroc!".

Starile lui penduleaza intre fericire si desperare, intre bucurie si dezamagire. Asadar personajul nu-si poate depasi conditia umila si banala a omului oarecare sortit sa ramana un anonim in lume. Sotia lui, Madam Popescu este pesonajul secundar, care pe parcurs este plasata numai in umbra sotului, acceptandu-si rolul cu resemnarea de persoana umila. Chiar daca este credincioasa sotului, manifestandu-si grija pentru el "Pe la sapte si jumatate d. Popescu era acasa. Consoarta sa nu dormise toata noaptea de grija. Cocoana, vazand halul omului, s-a pornit pe plans . ", doamna Popescu se teme de furia lui Lefter. Asemanatoare cu el, este lipsita de personalitate, stearsa si fara un pic de vointa. In certurile cu sotul ei, madam Poepscu nu are nici o opinie, artandu-si inca o data frica fata de Lefter. In final, nici ea nu scapa de labilitatea psihica, ajungand la fel ca sotul ei.

Modul de expunere predominant este naratiunea care se impleteste cu dialogul, oferind textului dinamism.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate