Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Marcus Salvius - Imparat roman:ianuarie-aprilie 69 p. Chr


Marcus Salvius - Imparat roman:ianuarie-aprilie 69 p. Chr


Marcus Salvius Otho(32-69p.Chr.)

Imparat roman:ianuarie-aprilie 69p.Chr.

In aceeasi zi cu uciderea lui Galba spre seara Otho s-a prezentat in Senat si a facut o expunere scurta in care s-a lamentat ca s-a vazut constrans de multime sa primeasca domnia, dar s-a angajat ca va conduce dupa vointa generala.

Ca prima grija a cerut senatului 50 de miliarde de sesterti pentru terminarea palatului inceput de Nero -Casa de aur.

Cu numai 15 zile inainte de proclamarea lui Otho ca imparat, pe 1 ianuarie 69p.Chr. se declansase revolta legiunilor din Germania cu Vitellius in frunte. Otho a propus senatului sa trimita o delegatie la Vitellius care sa explice ca s-a confirmat, deja un imparat, indemnandu-l la liniste. Pe de alta parte, prin soli sau prin scrisori, i-a oferit lui Vitellius asocierea la domnie si pe fiica sa de sotie.

Razboiul a devenit insa de neevitat. Otho a inceput razboiul cu voiciune dorind sa dea lupta cat mai repede. La randul lor trupele vroiau sa inceapa confruntarea in cel mai scurt timp. Trupele sale au fost induse in eroare ca se planuieste o impacare si au iesit din tabere relaxate ca si cum urmau tratativele de pace. Tocmai cand cele doua parti au inceput sa se salute s-a produs atacul prin surprindere al armatelor, fidele lui Vitellius.Moartea si-a pregatit-o cu mare meticulozitate. Si-a luat ramas bun de la frate si de la fiul acestuia iar apoi de la prieteni. A scris doua scrisori de consolare, una surorii sale si una Messalinei, cu care vroia sa se casatoreasca. A pregatit un pumnal bine scutit si l-a ascuns sub perna. Simtind ca toate sansele erau pierdute la inceputul serii zise: "Sa adaugam vietii si aceasta noapte." A dormit adanc, iar in zori s-a strapuns cu o singura lovitura in zona inimii. A avut o moarte demna.

Se spune ca era un om scund, cu picioare urate si incovoiate, dar de o eleganta femeiasca. Toate apucaturile si aranjamentele exterioare se armonizau cu inclinatiile lui spre perversiune. Era chel si purta peruca foarte bine aranjata pe cap. In fiecare zi isi radea fata.

Nu era primul ucigas de monarh din istoria de scurta durata a monarhiei dar a declansat primul forta oarba a ostasilor carora li s-a creat convingerea ca pentru avantaje sau bani pot ucide sau ridica imparati. Creand acest precedent, Otho a influentat profund negativ evenimentele istorice ulterioare.

Prezenta lui la tron a constituit o rusine pentru monarhie si pentru Roma.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate